Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Mausoleul de la Mărăști ne dovedește că în anii interbelici aveam o adevărată societate civilă

Mausoleul de la Mărăști, pe care l-am vizitat de două ori pînă a cum, surprinde prin grija autorităților locale de a te îndruma către el, lucru rar în România, unde descoperirea unui Monument al trecutului e o aventură mai grea decît descoperirea unui trib în Jungla Amazoanelor.

Din drumul județean Focșani- Soveja, un panou indicator îți spune pe unde s-o iei pentru a ajunge la Mausoleu.

Chiar la intrarea în sat se ridică un portal pe care scrie Câmpul istoric de la Mărăști.
Astfel, satul Mărăști în totalitate sa e un Monument istoric.

Desigur, Mausoleul, cu bijuteria de solemnitate care e sarcofagul Mareșalului Averescu, trebuie vizitat pentru a retrăi fie și o clipă eroismul disperării românești din 1917.

Dar Mausoleul trebuie vizitat și pentru altceva.
Și anume pentru a vedea cum s-au preocupat alții, înaintea noastră, de cultivarea Trecutului românesc.

Mausoleul a fost construit începînd cu 1928 la inițiativa Societății Mărășești, constituită din ofițeri și generali.

Ceea ce am denumi azi societate civilă s-a dat peste cap – a strîns fonduri, a făcut comenzi, a adunat piese de muzeu – pentru a ridica Monumentul întins pe 1000 mp.
Tot ce vedem azi e rezultatul zbaterii unor cetățeni, care n-au așteptat să intervină statul..

Cînd mă gândesc la cum nu se face nimic azi pentru cinstirea Trecutului, Mausoleul de la Mărăști rămîne pentru mine un exemplu de societate civilă care chiar era societate civilă fără a se făli o clipă cu asta.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Mausoleul de la Mărăști ne dovedește că în anii interbelici aveam o adevărată societate civilă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *