Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O dezamăgire uriașă

Pe feribotul care mă întoarce din Sicilia în Malta, citesc, în lipsă de-altceva mai bun, Un yankeu la curtea Regelui Arthur de Mark Twain.
Am luat cartea cu mine în străinătate, din credinţa că umorul lui Mark Twain îmi va stimula, prin biciuire, inspiraţia.

Nu ştiu de ce mă iluzionasem că voi scrie proză în această călătorie.
Aveam toate motivele să cred că aşa va fi:

  1. Amintirea lecturii anterioare dintr-o tinereţe imemorială, cînd, din cîte mărturiseşte cartea, plină de sublinieri, am notat mai multe exemple de sarcasm. Desprind unul mai acătării, transcris pe ultima pagină albă: „Avea acelaşi fel de a vorbi ca şi nemţii. Orice avea de spus, fie o simplă remarcă, fie o predică, fie o enciclopedie, fie istoria unui război – trebuia să spună într-o singură frază, că de nu, ar fi murit pe loc. Cînd un neamţ se azvîrle în oceanul unei fraze, nu-l mai vezi, pînă ce nu iese pe malul celălalt, cu verbul n gură”.
  2. Motivul prozei: Conflictul dintre omul secolului al XIX-lea, picat în secolul V al Erei noastre.

N-am reuşit s-o dau gata pe vas.
Totuşi, pot spune deja că a fost o dezamăgire.
O dezamăgire uriaşă.

Scriitorul foloseşte contrastul între civilizaţie nu pentru a produce haz, ci pentru a-şi etala, strident publicistic, tezele sale politice:
Antiregaliste, antireligioase.

Rămîne, totuşi, întrebarea.
De ce abia acum, la 65 de ani îmi sar în ochi tendenţiozitatea, retorismul găunos al romanului?!
Pentru că mi s-a strepezit lăcomia din tinereţe de a citi tot ce-mi pică în mînă, numai şi numai de dragul cititului!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „O dezamăgire uriașă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *