Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

O medalie în contul detractorilor limbii și istoriei noastre

Au trecut câteva zile de când această știre a circulat pe câteva canale media, dar constat, cu deloc plăcută surprindere, că ea a trecut aproape neobservată, deși sunt convins că ar fi fost cazul să suscite un interes aparte. Astfel, conform unei informații apărute pe pagina Președintele României,  prin decret prezidențial a fost Ordinul Național „Steaua României” în grad de comandor președinților unor instituții supreme de audit din câteva state europene „în semn de înaltă apreciere a contribuției excepționale aduse la dezvoltarea auditului public” și pentru „integritatea profesională de care au dat dovadă în actul de control”. Aș fi transmis și eu felicitările cuvenite proaspeților decorați, dar nu am să o fac atâta vreme cât printre ei se află Marian Lupu, președinte al Curții de conturi a Republicii Moldova. Personaj intens controversat dată fiind versatilitatea sa politico-ideologică, abilitate sau mai degrabă carență de comportament, despre care cei mai în măsură să se pronunțe sunt actanții mediului politic, ai societății civile și, deloc în ultimul rând, cetățenii de peste Prut.

Dar nu pentru asta mă alătur celor care ridică grave și temeinice semne de întrebare în legătură cu decorarea lui Marian Lupu. O fac, însă, în termeni fermi și categorici pentru că Marian Lupu este unul dintre  susținătorii și promotorii așa numitei doctrine a „moldovenismului”, ideologie declarat antiromânească lansată și pusă în act de către cercurile  de influență filo-ruse. Amănunt omis în câteva consemnări ale evenimentului, dar atestat și greu de contestat de declarațiile lui Marian Lupu făcute cu zece ani în urmă, mai precis în septembrie 2012, prin care limba oficială a Republicii Moldova nu mai era limba română, ci așa-zisa „limbă moldovenească”. Declarații pe care, până acum, nu există nici o dovadă că Marian Lupu le-a retractat. Vreau să spun că s-ar fi răzgândit, așa cum a procedat în septembrie 2012, când tot Marian Lupu ne dădea de știre că „s-a răzgândit” și nu mai susține menționarea limbii române ca limbă de stat în Constituția Republicii Moldova. Sub pretextul că ,,nu există argumente științifice’’, dar uitând să prezinte care sunt „argumentele științifice” pe care le aduce în sprijinul aberației pe care o susține!

Încă o dată, nu am de ce să contest nici „contribuția excepțională” și nici „integritatea profesională” în materie de audit a lui Marian Lupu. În schimb, am categorice motive să contest faptul că unui declarat adept și promotor al unei toxice ideologii care întinează limba și istoria noastră i se conferă, de către Președintele României, cel mai înalt ordin al țării. Ordin instituit în 1864 de către Cuza Vodă, domnul Unirii de la 24 ianuarie 1859, care se conferă cetățenilor străini pentru contribuția lor deosebită la dezvoltarea relațiilor de colaborare și de prietenie cu România și pentru  serviciile excepționale aduse statului și poporului român.

Rațiuni morale și civice în temeiul cărora consider că decorarea lui Marian Lupu cu Ordinul Național „Steaua României” de către cel care, potrivit Constituției, reprezintă statul român și este garantul independenței naționale și al integrității teritoriale a țării, nu poate rămâne doar ca o gafă de protocol. Nu, este o rușinoasă medalie în contul detractorilor limbii și istoriei noastre, pe care nu putem să nu o asociem tăcerii în care președintele României și ministerul de externe perseverează asupra tratamentului incorect și discriminatoriu aplicat etnicilor români din Ucraina de către autoritățile de la Kiev. Și de această dată, sub stindardul sintagmei „limba moldovenească” – și a ideologiei pe care o propagă.

S-ar putea, totuși, ca ținând seama de aceste fapte, președintele Klaus Iohannis să îi retragă lui Marian Lupu înalta decorație pe care, categoric, nu o merită. Sau, la fel de bine, s-ar putea să nu i-o retragă. Cât privește faptul că a trecut aproape neobservată știrea despre decorarea lui Marian Lupu, cu siguranță va fi invocat motivul că, în aceste zile, atenția este focusată pe moartea Reginei Elisabeta a II-a. Foarte adevărat, dar să nu ne fie de mare mirare dacă, profitând de împrejurări, el sau alții de aceeași meserie, vor recidiva.
O fi ea, tăcerea, de aur, dar să nu uităm că sunt locuri unde denigrarea României și a românilor se plătește și mai zdravăn.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *