Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

România cerșește prezența unor trupe străine pe teritoriul național. Alte țări o negociază la sînge

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat în ședința din 27 mai 2020 Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2020-2024.
Trimis la Parlament prin adresa din 2 iunie 2020, Documentul a stîrnit puține reacții în spațiul public. Una dintre acestea a fost a lui Dan Barna, evident, pe Facebook, care, în numele USR, a amenințat că nu votează Strategia, deoarece nu cuprinde, printre obiectivele de interes strategic național, lupta împotriva corupție:

„În mod inexplicabil, în Strategia Națională de Apărare a Țării, elaborată de CSAT și trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar. E ca și cum o dată cu dispariția lui Liviu Dragnea din prim-plan toate problemele s-au rezolvat.

Nu s-au rezolvat. Simplul fapt că acum la putere e PNL nu schimbă cu nimic datele problemei.

România încă n-a reparat dezastrul legislativ din justiție lăsat în urmă de regimul Dragnea.”

Așa cum se arată însă în răspunsul Administrației prezidențiale corupția e trecută la capitolul Riscuri. Numai că spre deosebire de Stategia anterioară, riscul numit corupție e împărțit în mai multe riscuri precizate prin mai multe puncte: 142, 146, 150 şi 157. Punctul 142 de exemplu sună astfel:

„Acţiunile nelegitime întreprinse de grupuri de interese sînt de natură să afecteze grav modul de elaborare şi implementare a politicilor publice, respectiv de gestionare a bugetelor alocate în interesul comunităţilor. Se menţine o performanţă redusă în asigurarea serviciilor publice esenţiale, pe fondul capacităţii limitate de gestionare sau operaţionalizare a serviciilor sau proiectelor conexe.”

Puse cap la cap toate riscurile de la cele patru puncte acoperă conceptul de corupție. Pentru a descoperi că Strategia se ocupă și de Corupție trebuie să citești documentul. Dan Barna nu l-a citit nici măcar în diagonală. Reacția sa de pe facebook e urmarea denunțării Documentului pe un site care îndrumă viața și activitatea USR, așa cum Scînteia îndruma viața și activitatea PCR. E limpede că Dan Barna, dînd curs unei străvechi tradiții a politicianismului postdecembrist a reacționat nu la lectura Documentului, netului, nici măcar la lectura articolului de pe site, ci la semnalarea vreunui consilier de presă, despre care am serioase îndoieli că a văzut Strategia.

Ca și Strategia anterioară, din perioada 2015-2019, Strategia pe perioada 2020-2024 se deschide cu un soi de Cuvînt înainte. În cazul romanelor clasice, acest Cuvînt înainte mărturisește felul în care a realizat autorul romanul. Dacă are o nevastă tînără ne va povesti cum l-a ajutat juna să scrie capodopera respectivă. Dacă e un scriitor clasic, gen Cervantes, va relata cum l-a ajutat cu parale nu știu ce conte sau baron. Cuvîntul înainte în cazul celor două Strategii descrie felul în care a fost realizat Documentul. Strategia 2020-2024.

Strategia 2020-2024 ține să ne precizeze contextul în care a fost conceput Documentul:

„Strategia a fost elaborată în contextul pandemiei de COVID-19, care a afectat toate statele lumii şi a declanşat o criză economică. În aceste condiţii deosebite, relaţiile de putere dintre actorii globali sînt perturbate, ceea ce sporeşte volatilitatea şi impredictibilitatea mediului de securitate internaţional.”

Și mai ales despre cine a contribuit la realizarea ei:

„Strategia a fost elaborată prin consultarea şi contribuţia tuturor instituţiilor publice cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii naţionale. De asemenea, proiectul Strategiei fost trimis unui număr de analişti, reprezentanţi ai mediului academic, formatori de opinie şi reprezentanţi ai unor think-tank-uri, de ale căror opinii s-a ţinut cont în elaborarea formei finale a documentului. ”

Strategia din 2015-2019 evita precizarea contextului:

„Ne aflăm la mai bine de 10 ani de la aderarea României la NATO și la 8 ani de la intrarea țării noastre în Uniunea Europeană ca membru cu drepturi depline. Drumul parcurs de la aceste momente pînă astăzi se cuvine a fi recunoscut și apreciat. România s‐a schimbat în această perioadă, iar Strategia națională de apărare vine să reafirme, în cel mai responsabil mod, caracterul ireversibil al acestui parcurs și al angajamentelor pe care el le presupune. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sînt fundamentele politicii noastre externe. Construcția României puternice este strîns legată de acestea.”

În privința realizării, ea se mulțumea doar cu atît:

„Elaborarea ei a implicat un proces de consultare cu specialiști, cu factori politici, cu reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, ai mediului academic și ai societății civile.”

De asemenea, cum se cuvine în cazul unei opere nepieritoare, Strategia din 2015-2020 are și un motto:
„O Românie puternică în Europa şi în lume”

Stategia pentru perioada 2020-2024 are un motto mai bogat:
„Împreună, pentru o Românie sigură şi prosperă într-o lume marcată de noi provocări”.

Așadar, spre deosebire de Strategia anterioară, cea de acum a beneficiat de opiniile unui număr de analiști și formatori de opinie. Nici numărul, nici numele celor care au avut onoarea, marea onoare, de a se pronunța asupra Proiectului, nu sînt menționate. Nu numai din punctul de vedere al Istoriei (nu e de ici de colo să-ți plasezi opinia despre riscurile care pîndesc România într-un document de o asemenea importanță), dar și din cel al transparenței s-ar fi impus mai multe amănunte despre contribuția analiștilor și formatorilor de opinie. Am fi aflat cu acest prilej pe cine consideră Klaus Iohannis ca făcînd parte dintre formatorii de opinie. Și nu mă refer la faptul că eu n-am primit Proiectul (lucru normal, deoarece eu nu sînt nici analist, nici formator de opinie, ci un biet pensionar, care așteaptă cu emoție să vadă cu cît la sută îi va crește pensia de la toamnă), ci la adevărul că nu știu ce-i aia formator de opinie în România. Gabriel Chifu e? Dar Radu Tudor?

Dacă n-aș fi fost un biet pensionar, aș fi avut posibilitatea să formulez despre Proiect următoarele observații:

Documentul precizează în mai multe rînduri drept dușman de moarte al României Federația Rusă. Dincolo de faptul că se repetă eroarea dintre cele două Războaie cînd România la îndemnul Angliei, Franței, se pretindea cîinele de pază al hotarului de Est al Europei, iar cînd a venit Dictatul de la Moscova Marile Puteri n-au mișcat o unghie ca să ne ajute, eu nu cred că într-un document de strategie a României pe termen de patru ani trebuie precizat dușman de moarte un anume stat. Nu de alta, dar așa cum arată dinamica vieții internaționale, în patru ani s-ar putea ca Marile Puteri să se alieze cu Federația Rusă. Ce va face România? Își va da la corectat Strategia?

La capitolul Obiectivele naționale de securitate, Documentul trece printre obiectivele naționale de securitate unul care vizează sporirea prezenței americane pe teritoriul american. Sporirea acestei prezențe e o adevărată obsesie a Documentului:

  • „România îşi propune să consolideze cooperarea militară cu SUA, nu doar ca direcţie de acţiune pe care o vizează generic în format aliat, ci mai ales ca obiectiv operaţional de implementat pe teritoriul naţional.”
  • „Consolidarea parteneriatului strategic și a prezenţei militare americane pe teritoriul României” și
  • „Aprofundarea dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, prin consolidarea cooperării militare, inclusiv pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre”
  • „Facilitarea creşterii prezenţei militare SUA în România, dezvoltarea facilităţilor de acces, staţionare, instruire, protecţie şi coordonare acţională a forţelor”.

Nu e vorba de prezența militară NATO, ținînd de apartenența noastră la alianță. E vorba de prezența militară a Americii. Ce înseamnă consolidarea prezenței militare americane? Sporirea numărului de militari americani prezenți pe teritoriul național și a tehnicii de luptă americane. Din cîte se vede, Strategia transformă prezența trupelor străine (nu NATO) pe teritoriul nostru național într-un obiectiv strategic. E posibilă prezența unor trupe străine pe teritoriul unei țări. Numai că această prezență e rezultatul unei negocieri angajate de țara solicitată să accepte trupe străine pe teritoriul național. Se pleacă de la premisa că această prezență e și în interesul țării care trimite trupe, nu numai al celei care găzduiește. Să nu uităm că în alte locuri din lume prezența trupelor americane e contestată de unele partide, de o parte a opiniei publice, fie și pentru că ea implică un statut aparte al militarilor americani, nu totdeauna ușă de biserică. Potrivit Strategiei, România nu numai că nu va negocia prezența, dar mai mult va cerși această prezență, gata să investească chiar în infrastructura cerută de prezența sporită a forțelor americane.

O fi vorba de angajamentul personal al lui Klaus Iohannis față de contestatul Donald Trump în schimbul unei șepci?
Dacă, da, prețul șepcii e prea scump pentru România.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

52 comentarii pentru articolul „România cerșește prezența unor trupe străine pe teritoriul național. Alte țări o negociază la sînge”

  • Din chaos, Doamne,-am apărut
    Şi m-aş întoarce-n chaos…
    Şi din repaos m-am născut,
    Mi-e sete de repaos. Le-as da la bacalaureat!

  • „Legile şi instituţiile nu sunt decât expresia acelui instinct de conservaţiune al popoarelor, în sute de forme deosebite, căci un popor, ca societate organizată prin natură contra agenţilor destructori ai naturii, are a se lupta ici cu arşiţa, dincolo cu apa mării, acolo cu nefertilitatea pământului, acolo iar cu invaziuni repetate, şi având toate acelaşi scop, adică conservarea existenţei proprii, popoarele se folosesc pentru ajungerea lui de cele mai deosebite mijloace”.
    M. EMINESCU

  • geo il intreaba pe tudy:Ia zi-mi, barbate, de câte ori i-ai luat apararea Adei în fata sonatului(Gabi Serban).
    Intrebare intrebatoare: geo, Ia zi-mi, barbate, de câte ori i-ai luat apararea Adei în fata lui Cernat?
    Ada, te-ai intrebat vreodata? Sau preferi sa ignori raspunsul, ca ti-e mai comod asa?

      • Moshule, mi-ai furat o gramada de timp sa caut postarile în care Cernat a suparat-o pe Ada.
        Mai, Moshule, ia citeste mataluta postarile de la începutul lunii octombrie 2019 si binevoieste sa observi ca atunci, eu eram într-o binemeritata pauza si nu am postat o vreme!
        Moshule, omega3 – zilnic si îti vei reveni în nici 2 saptamâni!

        • Inainte sa iau eu omega3, ia mataluta pentothal de sodiu (serul adevarului), ca tare-mi pare ca incerci sa ne imbrobodesti. Pentru ca in octombrie, Cernat era Pa…Da-mi tu data din octombrie in care o ataca Cernat pe Ada, daca tot ti-am furat o gramada de timp, si o sa-ti demonstrez ca nu erai in nicio binemeritata pauza. Poate doar intr-o binemeritata lipsa de empatie si curaj. Asta, da!

          • Eu sa-ti dau data?! Moshule, tu esti cel care acuzi, fa bine si vino tu cu dovada! În mare, eu ti-am dat luna, desi nu ar fi trebuit s-o fac!
            Deci, cum îti permiti sa ma acuzi fara sa aduci dovezi???

          • Hei! Vezi ca mi-am dat seama ca tu nu esti Moshu cel vechi cu care eu ma întelegeam destul de bine.
            Bata-te norocu’, tu Nikola, esti o actrita desavârsita!
            Stii dupa ce mi-am dat seama? Moshu adevarat avea scris numele cu altfel de litere!
            Nikola, poarta-te frumos în postura de mosh, ca daca nu, stii tu ce o sa ti se întâmple!
            Bonne nuit, scandalule!

          • … cu toate acestea, când o sa am timp, o sa caut postarile acelea, dar doar daca-mi promiti ca o sa-ti ceri scuze!

          • Hahaha! Sunt Nikola acum? Asta este tot ce ai putut sa produci? Daca nu te uitai doar dupa fete, observai ca in decursul timpului au fost doua persoane cu acest alias. Stai linistit ,eu nu te hartuiesc, am pus doar o intrebare la care cred ca stim amandoi raspunsul.

          • Moshule, da, te cred, nu esti Nikola, ai reusit sa-ti pastrezi acelasi calm pe care ti-l cunosteam, Nikola nu ar fi reusit sa te imite oricât s-ar fi strofocat…
            Am citit ce i-ai scris Adei si abia acum am realizat care ti-a fost dumitale, mereu, oful. Faptul ca nu l-am atacat niciodata pe Cernat, asta era…
            Doresc sa-ti spun pe scurt ca Cernat îi haituia pe cei care nu suportau sa le corecteze greselile de gramatica si care erau primii la înjurat din acest motiv. Cu femeile era vulgar doar cu cele care-i acceptau jocul, iar ceea ce s-a întâmplat cu Ada, îti repet înca o data: nu stiu, nu eram de fata, nu mai insista, daca nu ai dovezi!
            Îmi aduc aminte de certurile cu Magdalena Feru, în care am fost si eu implicat, dar stiu foarte bine ca ea ne-a hartuit la început pe noi doi, de aceea eu am si blocat-o.
            În rest, sa fii dumneata sanatos si sa stii ca te-ai apucat sa ma denigrezi în mod gratuit, fara ca macar sa ai un motiv rezonabil.

        • Oricum, eu i-am solicitat Adei un raspuns, pentru ca ea sunt sigur ca nu accepta minciuna si prefacatoria.

          • Moșule, ar fi prea mult pentru mine sa-mi aduc aminte acum, daca anul trecut, în decursul celor câteva zile, când am avut disputa cu Gramatic-mojic, era și Geo pe blog. Cu atât mai mult cu cât, în scurta vreme, gramaticul a fost blocat și i-au disparut postarile.
            Pot însa sa-ti spun totuși ca Cernat nu a fost nici pe departe atât de agresiv și insistent ca Serban, ca și eu l-am întepat la rândul meu, chiar și atunci când m-a lasat în pace, iar cearta aceea putea fi trecuta cu vederea ușor de catre cei din jur.
            Supararea mea cea mai mare a fost când un specimen pe nume Butnaru mi-a adresat niște obscenitati groaznice, și absolut nimeni nu l-a interpelat pe animal. Atunci, Geo nu era pe blog, pentru ca mi-aduc aminte ca el a intrat dupa câteva zile și i-a reproșat lui Nikola, cu care ma întelegeam bine, ca nu l-a apostrafat nici el pe Butnaru.
            🙂

          • Ce vroiam eu sa punctez e ca geo, fost geo matei si teo matei, nu a sarit la Cernat niciodata, desi ala a haituit si injurat multe femei. La cine a sarit? Doar la cei care l-au injurat si pe EL, in decursul timpului. Nu-ti face iluzii.

  • Mai Vasalie Bazgan,exista si a treia cale,ia sa nu mai participam la cumparatul de armament American sau Rusesc,nu mai bine ar trebui sa ne ridicam economic? Eu zic ca niste Scoli ,Spitale,Autostrazi,Tren de Mare Viteza,Investitii substantiale in Agricultura tarii si in industria Alimentara,reindustrializarea ,pe cat se poate a Romaniei,eu zic ca treaba asta ar fi prioritatea Romaniei,nu armamentul invechit al Americanilor si Rusilor ne ar trebui,ca sa ni l bagam in fund.Lumea nu a inteles nici dupa Pandemie,ca armele sunt bune doar de bagat in cur,pe post de supozitoare.Cat despre Armata Europei,ideea lui Macron nu e rea,nu ar mai trebui Europa sa stea la mila amerlocilor,da vezi ca Europa noastra e cam dezbinata,si tari precum Germanica,Franta,Nordicii Europei,desi urla peste tot Solidaritate Europeana,duc o politica cat se poate de nationalista si suveranista(pentru interese proprii,ei fiind mai nationalisti ca Trump,pentru ei insisi desi urla pe toate gardurile ca ei ar fi cica globalisti …aiurea sunt nationalisti care doar predica globalismul nu si l insusesc,desi il predica unor natafleti ca si Romania,care chiar cred ca aia ar fi globalisti pe bune).

  • Porblema principală e faptul că nu se negociază
    O țară poate fi pro-SUA dar să și obțină ceva de la ei.
    E mentalitatea de „babuin” a conducătorilor. O ipotetică trecere la Rusia sau la China nu va rezolva această problema.
    Alte țări negociază cu marile puteri și au păreri proprii. Polonia, Ungaria, Cehia au puncte de vedere contrare cu cele ale UE de exemplu, și totuși o duc mai bine decât România cea 100% supusă.
    Până și Serbia are autostrazi mai bune decât România.

    Dacă nu este servilismul și prostia conducătorilor, atunci ce poate fi?
    Cu ce sunt șantajați?

    • Partea proasta e ca SUA nu negociaza,daca ei vin si iti impun ceva,si tu refuzi,aia iti destabilizeaza tara,iar cat despre trecutul cu China si Rusia,nu trebuie vazut totul in alb si negru,daca nu mai esti pro American asta nu inseamna ca esti pro Rus sau pro Chinez,iti iei de la fiecare ce ai nevoie,nu superi prea tare Rusia,pentru ca astia sunt mari si tari,si daca nu i enervezi,incerci sa eviti ca sa nu”ti o iei”,cu China,parca am avea nevoie de niste autostrazi si cai ferate de viteza „made in China”,ca Europenii lucreaza scump,incet,si cam prost,(asta i realitatea),e bine la o adica sa fii si putin prieten cu Americanii ,ca sa nu ti verse propaganda lor plina cu laturi in cap,dar atata tot.In Europa traim,deci trebuie sa ne avem bine prin”cartier”,dar cu fiecare dupa interese.Cu celelalte regiuni (Sudul Planetei),e bine sa ne avem bine ca sa mai exportam si noi cate ceva,ideea e sa ne facem interesul cu toti,si sa iesim in castig,nu sa fim pro sau anti unora sau altora(REALPOLITIK).

      • Ma uitam la boul de Catarama,ca cica vrea sa fie noul Trump al Romaniei,se compara pe sine cu Trump,Nero al USA ,incendiatorul SUA prin prostia sa.Bravo,alt idiot ,du te, duce te ai,unde o sta apa sa stai,pai Trump e cam pe duca,vrea Sistemul de acolo sa l ejaculeze vorba unui clasic in viata.Uita asta e cu fenomenul Trump,toti tejghetarii semianalfabeti cu bani se cred mari oameni de stat,haida de,a ti pus si voi mana pe un teanc de lovele,a ti dat de bani multi si acum va credeti mari oameni de stat,tot SRL istu se crede om de stat,haide ti ,lasa ti ne.Acum si interlopii o sa vrea sa fie presedinti si premieri,si unii si vor fi(vai de bietele tari cu astia n frunte). …OF TEMPORA.

  • Noua Lume e rezultatul unui proces revolutionar, mondial. Ea se naste in strada, vocal, implacabil, armonizind mase in jurul ei. Cu toate ca unii o asteapta ca pe ceva impus, ea e un efect al dorintelor exprimate in stil revolutional, prin pietele lumii mari. Noua Lume e…o dorinta a oamenilor exprimata liber si implinita…prin ei insisi.
    Noua Lume e nascuta dintr o revolutie mondiala si reprezinta inflorirea unei…seminte gradinarite de-a lungul vremurilor.
    Noua Lume e rezultatul unei nonactiuni.
    Noua Lume va fi dupa chipul si asemanarea…cam tuturor oamenilor, daia va si fi imbratisata cu mult drag.

    • Oda daruita Matematicii:

      Matematica e clona Iubirii. Deci e seaca.
      Atunci cind Matematica ajunge la temelia Lumii Mari, adica pe vremurile astea, ceva sec devine esential.
      Prin urmare cea mai simpla cale prin care se poate constata natura seaca a unor decizii e identificarea Matematicii in temelia deciziilor.
      tot ce atinge Matematica…se usuca.
      Matematica e clona Iubirii. Daia e seaca. Omul-Matematic e ceea ce vede omul in Oglinda, atunci cind si-a inlocuit Iubirea cu Matematica. Omul-Matematic e sec, asisderea Nemuririi ce-o poarta.

  • USR-iștilor li se ia jucăria! Păi, ce să mai scrie ei pe stindard dacă nu mai există lupta anticorupție? Ce bine învățaseră ei lecția ”Anatomia pe Dragnea” și ce mult i-a propulsat în viața politică! Și eu, când mergeam la școală, voiam să fiu ascultată doar la materia la care învățasem! Cât de jalnici pot fi creaturile astea școlite degeaba!

  • In afara catorva exceptii, in toata istoria sa, Romania s-a pozitionat prost si s-a ghidat dupa glanda si nu dupa creier. Doar D-zeu si norocul ne-au mai permis sa fim atata cat mai suntem azi. In rest, e clar ca lucrurile se repeta. Cat de inept sa fii, sa te tii de fusta americanilor, cand e clar ca SUA se duc la vale iar rusii, mari jucatori de sah, urmaresc orice avantaj din cafteala economica SUA-China. Acum se vede ca in materie de politica externa, nea Nicu si oamenii pe care-i avea in domeniu erau brici pe langa amatorii care i-au urmat la butoane.

    • Tot nostalgic, cibule?

      • Mai Geo,la postarea asta Cib chiar are dreptate pe bune,si acum ca ai zis parca ca,pare se ca l ai votat pe dulap,asta m a cam suparat,da eu sunt baiat finut si nu zic nimic,fii atent la ce spui,ca iar te tavalesc”prietenii „tai,Serban si Nikola pe aicea,pai vii sa spui ca votasi dulapu sa nu iasa analfabeta,aveai optiunea statului acasa,optiune pe care eu am folosit o (Si ma felicit pentru asta).

        • Mai, Tudy, fii consecvent cu tine însuti, ca altfel dai dovada ca postezi texte doar ca sa te afli în treaba!
          Aici, eu am zis doar „Tot nostalgic, cibule?”! Tu ai zis ca mine, omule! Ai zis asa: „bine eu nu sunt nostalgic dupa nea Nicu defel”, deci erai de acord cu mine, întelegi?!
          .
          În ceea ce priveste dialogul nostru de acum doua zile, uite, ti-l redau, ca sa nu ma mai obosesc înca sa-ti explic înca o data:
          .
          „geo:
          … eu l-am votat pe Iohannis doar ca sa nu ajunga presedinte Viorica si sa se aleaga chiar praful de România! Asta am avut, asta am votat, daca oamenii valorosi din tara prefera sa nu se amestece în politica…
          .
          tudy:
          Bravo domnu Geo,v ati dat cu firma in cap,macar eu am avut decenta sa stau pe acasa in turul doi,astfel nu am votat cu nici unul dintre ei,si sunt mandru de asta,cum dracu sa fiu nevoit sa aleg intre astia 2 iohanila si veorica,mai bine beau pelin ma jur, cum sa trebuiasca sa aleg intre astia doi,bleah. In turul doi al prezidentialelor de anul trecut,patriotismul insemna sa stai acasa.Bleah sa aleg intre astia doi,bleah,aduceti mi lamaie…
          .
          geo:
          Bravo, domnu’ Tudy, ar fi trebuit sa stau acasa, eu si toti ceilalti care nu am vrut ca o proasta cu patalama sa ajunga presedintele României, sa-i lasam doar pe pesedisti sa voteze, ca abia atunci am fi fost si noi mari patrioti ca dumneata.”

          • În ceea ce-l priveste pe Serban si pe Nikola, fii bun si abtine-te, prietene, ca felul în care vezi lucrurile nu-ti face cinste!
            Sa fii convins ca faptul ca cei doi hartuitori si-au îndreptat insultele neîntrerupt doar asupra mea, te-a salvat pe tine si pe altii din situatia ca cei doi ticalosi sa va ia în vizor pe voi! Citeste si observa ca Serban i-a zis într-una din zile lui Cristian ca el urma sa fie urmatoarea victima pe lista dereglatului!

          • Stai, mai Tudy, am uitat ca Serban a hartuit-o si pe Ada pâna s-a retras.
            Ia zi-mi, barbate, de câte ori i-ai luat apararea Adei în fata sonatului, ca vad ca o apreciezi. Aaaa, nu i-ai luat-o niciodata, chiar daca era vorba despre o femeie terfelita în fata ta de catre un nemernic?! Te gândeai poate ca si atunci Serban avea dreptate?
            Stii ceva? În concluzie, mai bine nu mai pomeni niciodata numele „necuratului” pe acest blog, ca o sa fie mai bine!

          • Cu Iohanita sau cu Veorica oricum se alege praful de Romania,astia sunt doua fete ale aceleiasi monezi,tu nu intelegi ca intre astia a fost un blat,ca trebuia sa iasa iohanita,si pentru asta ,baietii au bagat o pe veorica in turul doi,pe post de sperietoare,ca sa iasa Iohannis,si unii au pus botul,de aia am stat acasa,ca eu nu am pus botul la vrajeala,pai de aia oamenii valorosi nu se baga,ca toti stiu ca pe la spate se fac blaturi,Dragnea a fost si el tot omul sistemului,pus sa distruga stanga din interior,iar Sistemul dupa ce s a folosit de el ,l a aruncat ca pe un mar stricat,Dragnea i a servit pe Base,Coldea,si pe Iohanisti,dar a inceput sa se ia de Iohannis,cand a inteles ca sasul il va arunca la gunoi dupa folosire(adica sasul il folosise si apoi urma sa l arunce la parnaie,ceea ce s a si intamplat cu Dragnea),de aia maraia Dragnea la sistem,ca si a dat seama ca a servit Sistemul degeaba,ca tot la parnaie ajunge.Si Veorica tot omul sistemului era,ea nu era atat de proasta,juca rolul omului prost,ea avea si ea misiunea de a distruge stanga din interior.Eu am spus ca nu sunt nostalgic dupa regimul lui nea Nicu,dar in ce priveste politica externa si diplomatia,cei de pe vremea aia erau mult mai bine pregatiti decat diplomatii si conducerea Romaniei de azi,una i una,alta i alta.

          • I am dat dreptate lui Cib in ceea ce priveste jocul politic SUA Rusia China de azi,si in ceea ce priveste faptul ca politica externa a Romaniei era facuta pe vremea lui nea Nicu de catre cadre mai bine instruite decat cele de azi,nu am laudat regimul lui nea Nicu,una i una,alta i alta.Regimul lui nea Nicu nu a fost deloc bun pentru Romania,da,dar in politica externa au jucat mai bine decat cei de azi.Aici vorbim de nuante.

    • Bravo Cibule,asa e ,ai inteles cam cum sta treaba,cam asa par lucrurile a fi,bine eu nu sunt nostalgic dupa nea Nicu defel,dar ,oricum,liderii nostrii de acum sunt pe alta lume ,asta este evident.

      • @tudy
        Ca sa priceapa si medico: in primii ani ai domniei lui nea Nicu, ala a facut afaceri serioase cu occidentul (Dacia, Cernavoda, rulmenti Alexandria, Tractoare Craiova, Camioane Brasov, ingineri agronomi trimisi in SUA sa vada ce si cum cu marile exploatatii agricole, etc), chiar daca eram in CAER si Pactul de la Varsovia. Si-a lasat portite deschise catre tehnologia occidentului. Ca sa nu mai spunem cum vindea armament la aia din America Latina, ambelor tabere, comunisti si anticomunisti, echilibristica Israel/PLO, etc. Daca apreciezi lucrurile profesionist facute, nu esti obligat sa apelezi si la glanda si sa fii indragostit de unii sau de altii. Asta inseamna sa judeci rece lucrurile. Ca la sfarsit a pierdut controlul plus ca a fost si „ajutat”, asta e deja alta mancare de peste. Oricum fata de astia care balesc cand ii baga in seama vreun ambasador occidental, ala era tare. Avea vana. Vreau sa-l vad si eu pe vreunul de azi pe care sa-l plimbe regina in caleasca sa sau pe vreunul caruia sa-i organizeze americanii o vizita de stat. Ca nici un presedinte roman nu a mai fost de la nea Nicu incoace intr-o vizita de stat cu tot protocolul in SUA sau UK. I-au primit pe toti, portarii de la externele alora. Cam asta e ideea.

        • Pai da ,asta inseamna REALPOLITIK,dar unii vad totul in alb si negru cand lumea are milioane de nuante de gri,asa e Cib,ai perfecta dreptate,da unii gandesc sentimental,si nu la rece ,cum ar trebui.

          • Pentru ca atunci diplomatii stiau cum arata scoala pe dinauntru ,stiau pe dinafara buchea cartii de istorie,acum nu stiu nimic,suna telefonu,baietii sunt numiti in functie,chiar daca habar nu au pe ce lume traiesc(nu stiu cum arata o biblioteca,ci doar clubul,si fundul gol de fetite),ca se ocupa babacu,sau „protectia” de post,si atunci ne mai miram???

        • Lasa l pe doctor,eu nu ma supar,sunt baiat fin,mai dau cate o data si ceva cuvinte tari ,dar incerc sa fiu finut.

        • Nea Nicu a luat teapa tot cu Americanii,el s a certat cu Rusii si a vrut sa se puna bine cu Americanii (desi regimul lui era Comunisto Stalinist),in ideea ca va scapa de beleaua ruseasca,insa Americanii l au dat in 1989 pe mana Rusilor ca sa l beleasca,si Rusii l au belit(de fapt asa zisa Revolutie din 1989 a fost o operatiune Ruso-Americana de belire a lui Nea Nicu).De asta am eu o reticenta cu Americanii,fraierii cred ca SUA ne apara,dar de multe ori SUA ne vand cand au interesul sa o faca,(ne fac sa ne certam cu toata lumea pentru ei,si cand toata lumea ne va cere socoteala,America ne va lasa singuri ca sa ne o luam),dar noi prostii mereu ne luam teapa cu ei si nu ne invatam minte.Acum ne bagam cu Trump contra Chinei,ca pe viitor sa ne o luam si de la China in freza,nu doar de la Rusi si de la Nemti,vai de noi idiotii lumii,nu putem sta pe curul nostru.

    • Pai se vede treaba ca rusii i au cam jucat pe toti la belciuge ,si nea Putin le a cam incurcat cozile la toti.

  • Maestre, nimic despre decizia președintelui ca România să nu sărbătorească în nici un fel 100 de ani de la Trianon?
    Nimic de spus că inițiativa parlamentului cu acestă temă a fost atactă de iohannis la CCR?
    Nimic de spus că s-a dat ordin de la Iohannis ca tema „Crearea României Mari și a Statului român modern” să fie scoase din programa de BAC?
    Nimic de spus că Romfilateria scosese o emisiune cu tema „Centenarul tratatului de la Trianon” care a retrasă de pe piață la ordinul lui Iohannis?
    Ca istoric nu aveți nimic de spus?

    • Probabil că asta s-a hotărât la secret in CSAT, trecerea sub tăcere a celui mai important moment din istoria României- Actul de naștere a României Mari când Transilvania s-a unit cu Regatul.
      Iohannis și PNL reneagă eforturile, luptele și jerfele românilor, reneagă semnăturile iluștrilor Nicolae Titulescu și Ion Cantacuzino.
      Hoouo! Rușine!

    • Pai dulapu tine doliu dupa Trianon,chiar nu v ati prins :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  • Daca nu ma înșel, Traian Basescu este artizanul number one al prezentei americane militare în Ro și al exagerarii pericolului rusesc aflat la granitele României. Pe același palier de idei, s-ar cadea sa ne punem
    și întrebarea ce cauta acest pro-american înfocat în Parlamentul European și de ce a fost numit prostanacul Geoana într-o functie de vârf a NATO.
    Putin exercitiu neuronal, ca lucrurile se leaga!
    😎 😉

  • Sincer eu nu văd rostul CSAT- ului pe timp de pace.
    Și nu înțeleg de ce deciziile luate în timp de pace sunt secrete.
    Așa s-au născut Protocoalele declarate nelegale, în secret.
    Chiar nu înțeleg de ce acum CSAT a fost convocat, că pandemie nu a fost.

  • Pai dumneavoastra aveti pretentia ca cei care au tastat la strategie sau cei care au coordonat-o sa stie istorie mai aplecat!
    Cica le-a venit in engleza si au tredus-o cu google translate.
    Avem cea mai buna aparare de la Burebista incoace!Raul ,ramul si dulapul!
    Daca vine cineva peste noi nebagam in dulap.Avem unul mare si goool!

  • Niște ilustri necunoscuți văd că promovează intens statutul colonial al României. Restul neamului are dreptul la opinie sau nu contează?
    Constat cu surprindere că un alt grup ultra secret de interese este nemulțumit că nu toată lumea acceptă intoxicarile mediatice despre noul virus, că nu se strâng banii din amenzile neconstitutionale din lunile negre în care am fost obligați să ieșim din case câte 2 ore/zi, ore in care automat se creea îmbulzeală, etc.
    Victime sigure ale covidului- drujbă au fost și sunt încă pădurile. Se fac tăieri masive si se transportă bușteni intr-o veselie. Ce păcat…nimeni nu vede….

  • sa spui ‘formator de opinie’…nu e chiar foarte elegant.
    mai bine spui:
    -formator de opinii drepte
    -formator de opinii strimbe

    , nu de-alta, dar intra poporu’ la banuieli,
    simtindu-se manipulat:)

  • Pai daca prin Noiembrie Decembrie a trebuit sa alegem intre un dulap si o analfabeta,pai ce sa mai spunem,vorba aia,atat poate Romania(dar eu am stat acasa),poate ma gandeam ca merit mai mult,dar vorba unui clasic”mi am distrus tineretea pentru niste cretini”.Mi s a dus tineretea urmarind niste cretini.

  • Intotdeauna am fost si vom ramane un popor de cretini profunzi,idioti congenitali repetenti la istorie,cu niste conducatori cretini si fara viziune,noi suntem singura tara care nu am invatat nimic din infrangerea din Al Doilea Razboi Mondial,pai pentru sapca lui Donald(care incepe sa puta a cal mort,moartea cetateanului Floyd insemnand inceputul mortii politice a lui Trump,cel putin asta ne spune CNN televiziunea Sistemului din America),noi ne declaram pe fata ostilitatea fata de Rusia si China,si facem Romania cea mai mare baza Americana din Europa.Pai daca Donald vrea sa declare razboi Chinei,noi vom fi primii care ne vom lua rachete nucleare de la rusi si chinezi,pai ne punem vectorii nucleari rusesti si chinezesti pe noi.Pai toata Europa in acest conflict SUA China o da pe Yodlere(noi suntem Elvetieni toata Europa),o ardem neutrii si bine fac,iar pozitia Romaniei in cadrul conflictului Chino American ar trebui sa fie de neutralitate totala.Dar noi suntem complet idioti,si ne bagam in conflictul asta de partea Americana ca musca in curul iepii,si de partea lui Trump(liderii nostri impreuna cu toata presa il ling pe Trump in cur),desi cadavrul politic numit Trump incepe sa puta odata cu moartea bietului negru Floyd si mamaliga care a explodat in SUA.Tot asa mergem cu Trump ca si Antonescu cu Hitler,dar ghinionul nostru este ca nu avem un Rege sa ne faca un 23 august,in caz ca pentru Romanica,se va imputi treaba in viitor.Si se va imputi,nu de alta dar istoria se mai si repeta uneori.

    • Toti il injura pe Rege ca a facut 23 august,faza e ca daca Regele nu facea 23 august URSS ul de atunci anexa Romania,si Transilvania de nord ramanea la Ungaria definiv,e drept ca rusii ne au bagat comunismul pe gat,dar cel putim am ramas tara suverana,si ne am luat si bucata de Transilvanie inapoi,asta i adevarul.Partea proasta e ca ,este posibil ca istoria sa se repete,iar Rusii si Chinezii sa aiba ,pe viitor,iarasi un cuvant greu de spus in regiunea noastra(cu acordul Germaniei,sefa Europei),iar noi sa cadem iar de papagalii prosti ai Istoriei.Cat despre SUA,pai noi vrem ca astia sa ne apere,dar nu vedem ca astia se paruiesc intre ei in hohotele de ras ale Chinei,Rusiei,Iranului,si sub privirea rece si dispretuitoare a cancelaresei germane Merkel.

      • Unii nu au avut oare parinti si bunici sa i invete istoria recenta ❓ ❓ ❓ Asa cum am fost noi care,fiind copii stateam cu bunicii la gura sobei,si ei ne spuneau povesti despre Al Doilea Razboi Mondial.

        • Asa ar fi inteles cretinii nostri de ziaristi si politicieni mai multe(istorie,cum merge lumea,ca sa analizeze geopolitica mai bine),dar ce poti sa ceri unor analfabeti(unde nu e,nici Dumnezeu nu cere).

          • In tara asta cu cat esti mai destept cu atat esti mai aruncat la periferia societatii,daca insa esti un interlop,bataus,lichea,bou,cioban prost,analfabet,curva ordinara,stoarfa(atat masculina cat si feminina),lingator de cururi fara carater si balos,ai toate sansele sa ajungi in fruntea Statului.Si ne miram ca tara e unde este.Asta e romane,tara ta te vrea bou.”Copile daca vrei sa reusesti in viata fii bou si sluga,fato ca sa reusesti in viata fii curva,stoarfa ordinara,iubeste mosii cu bani,si fii o tata analfabeta” Tara Ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *