Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Tigrii scoşi la licitaţie

La Floreşti, fuseseră scoşi la licitaţie doi tigri de la Circul de Stat, devenit, după Revoluţie, Circul Tivoli.

Pe vremuri, depinzînd cu banii de Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă, Circul o ducea foarte bine. Animalele erau hrănite din abundenţă, ba chiar, cînd venise raţionalizarea, îngrijitorii şi dresorii mai ciupeau ceva carne şi din raţia tigrilor şi a jaguarilor, iar de la şerpi luau chiar pui întregi, aduşi direct de la Crevedia. Salariile erau mari, mai mari decît în alte sectoare de activitate, astfel că la Circ te angajai doar cu pile. Acum însă Circul Tivoli pe numele său depindea de primăria orăşelului, care n-avea bani nici pentru iluminatul sediului, d-apoi să mai dea elefantului, celor doi tigri şi pitonului, care rămăsese la fel de nesătul ca şi înainte de 1989, deşi între timp – vorba reporterilor TV – avusese loc o Revoluţie.

În consecinţă, Circul dădu faliment şi, pentru a-şi achita datoriile de întreţinere, scosese la vînzare piesa de rezistenţă: cei doi tigri.

Aceştia erau bătrîni şi jigăriţi, începuse să le cadă părul şi, pentru a obţine ceva pe ei acolo, cît să plătească apa caldă, conducerea puse să fie vopsiţi.

Nu oricum, ci în aşa fel încît să semene cu cei din cărţile de citire, deoarece – se socotea – cumpărătorii proveneau, de regulă, dintre noii îmbogăţiţi. Însuraţi cu starlete din show-biz, acestea le trîntiseră la iuţeală un plod, plodul crescuse o dată cu tranziţia, şi consorţii, ajunşi toţi la vîrsta la care alţii au nepoţi, se dădeau de ceasul morţii să le facă pe plac odraslelor.

Ca atare, la licitaţie erau aşteptaţi să vină taţii cu prichindeii de mînă. Care prichindei aveau un rol hotărîtor în decizia de cumpărare. Iar decizia lor se baza pe cît de mult recunoşteau, în tigrul din cuşcă, tigrul din cărţile de citire, dar, mai ales, din desenele animate.

Timp de un an, licitaţia merse catastrofal. Nici un puradel nu voia tigrul care arăta splendid, chiar ca un tigru din junglă. Asta pînă cînd cei din conducere îşi dădură seama ce se întîmplă. În mai toate desenele animate, tigrul apărea ca un animal jigărit, cu găuri în blană şi cu o mutră atît de disperată, de parcă-l dureau dinţii şi n-avea curaj să se ducă la stomatolog.

Pentru ca ţîncilor să le placă cei doi tigri scoşi la licitaţie şi, prin asta, taţii să scoată banul şi să-l pună jos, era musai ca ei să semene cu tigrul din desene animate.

Şi astfel, jigăriţi, arătînd ca vai mama lor, cei doi tigri fură cumpăraţi de un faimos contrabandist cu alcool dintr-un sat de lîngă Vintileasa. Acesta îşi trîntise chiar în centrul satului un căsoi cît un palat, semănînd izbitor cu Casa Albă. Tigrii fură vîrîţi într-o cuşcă specială, comandată din Africa, prin Mesagerie, de la Paris.

Cum puradelul se plictisi repede de ei, noul proprietar îi folosi pe post de curiozitate cînd organiza cîte o masă festivă.

Înainte de a păşi în clădire, oaspeţii treceau prin faţa celor două cuşti și se speriau de moarte.

Nu pentru că nu mai văzuseră tigri în viaţa lor, ci pentru a face pe plac stăpînului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Tigrii scoşi la licitaţie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *