Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

11 iulie 1997: Cum ne-a dat Bill Clinton o alviță ca să ne treacă supărarea neadmiterii în NATO

Pe 11 iulie 1997, președintele american Bill Clinton a făcut un popas oficial la București. Era la cîteva zile de la Summitul NATO de la Madrid, la care România n-a fost invitată să adere la Alianță, deși Puterea de la acel moment (Emil Constantinescu și CDR) pariase electoral enorm pe intrarea noastră în NATO. Calcule reci, tipice unei superputeri precum America, făcuseră să primim o lovitură în gura surîzătoare cu bocancul. Pentru români asta putea fi o dezamăgire cu grave consecințe în părerea lor bună, de admiratori și chiar fani ai SUA, față de Superputerea care luase locul superputerii numite URSS.

Ca să împaci un copil îi dai o alviță. Bill Clinton a realizat că românii nu depășeau în luciditate nivelul unui copil. Și s-a gîndit imediat la o alviță care nu costa America, deoarece ea însemna un popas la București pe parcursul căruia românii urmau să fie gîdilați nițel cu vorbe frumoase și cu gesturi de protocol. Admiterea noastră în NATO ar fi costat America, interesată în acel moment să facă lugu lugu cu Federația Rusă condusă de veșnic turmentatul Boris Elțîn. O vizită de o zi a președintelui american și un discurs cu multe vorbe dulci și gesturi tipic americănești nu costau nimic.

Era prima vizită făcută României postdecembriste de un președinte american. Alte două vizite avuseseră drept beneficiară România lui Ceaușescu,

Inutil să trec în revistă aici clocotul de entuziasm care se vedea în toate ceaunele din presă.

Se petrecea în presa noastră eminamente provincială ceea ce Jean Baudrillard numea în celebrul său eseu din 1991 La Guerre du Golfe n’a pas eu lieu, Orgasm Evenimențial.

În mijlocul acestui tsunami de vorbe mari și late, de zbierete de bucurie, de leșinuri de admirație față de Înaltul Oaspete, de supralicitări incredibile ale unor gesturi de protocol, am publicat în ziarul Național din 15 iulie 1997 la rubrica mea de comentarii zilnice, Punct și de la capăt, textul Bill Clinton, politicienii noştri şi drumul.

La finele textului, evident, trona precizarea redacției:
„Redacția nu-și asumă responsabilitatea pentru punctele de vedere exprimate de Ion Cristoiu în această rubrică.”

Republic textul acum, în ianuarie 2024.
Nu pentru a reaminti existența unor constante ale scrisului meu, între care la loc de frunte se situează, ostilitatea față de slugărnicia băloasă a politicienilor noștri postdecembriști, ci pentru a semnala că nimic nu s-a schimbat în cei aproape 25 de ani care au trecut în atitudinea noastră față de Stăpînii trecători ai lumii.
Credeți că dacă în 2024 ar veni în vizită la București Joe Biden atmosfera ar fi alta decît cea creată de vizita lui Bill Clinton?


Bill Clinton, politicienii noştri şi drumul

Se pare că popasul lui Bill Clinton în cetatea ciobanului fondator a mulţumit pe toată lumea. Pe bucureşteni, care au beneficiat, fie şi preț de douăzeci și patru de ore, de ceea ce International Herald Tribune din 13 iulie 1997 descria în reportajul consacrat vizitei:

„Ca și pe vremea comuniştilor, autoritățile de la Bucureşti
s-au angajat în preparative furibunde pentru vizita domnului Clinton, mobilizînd sute de muncitori pentru a înfrumuseța drumul de la aeroport și a împodobi străzile cu steaguri americane.“

E drept, încordarea edililor Capitalei a vizat doar o bucățică din București. Restul a rămas să putrezească, lent, dar sigur, în eterna noastră mizerie balcanică. Văzut dintr-un satelit american, Bucureștiul v-a fi apărut ca un uriaș maidan de moloz în mijlocul căruia iscusite mîini grădinărești au plantat un crin.

Vizita lui Bill Clinton a dat satisfacție și multor polițiști, sereişti şi sepepişti. În sufletul acestora mai stă, pitită de teama presei libere, nostalgia după vremurile cînd Ceauşescu le dădea posibilitatea să-și arate muşchii. Excepționalele măsuri de securitate cerute de americani le-au oferit sereiştilor şansa să se vîre prin boscheti și să se pitească după hornuri, sepepiștilor, să gonească pe străzile Capitalei în maşini cu viteze turbate, iar polițiștilor, să sufle cît mai harnic în țignale. Pe toți, evenimentul i-a făcut să retrăiască frumoasele vremi de altădată, cînd trecerea lui Ceauşescu dinspre casă spre CC şi invers pustia străzile mai ceva ca alarma unei lovituri nucleare. Frumoasele, neuitatele vremi cînd, înainte de sosirea alaiului prezidențial, n-ar fi putut traversa Calea Victoriei nici măcar umbra unui nor.

Ocolul preşedintelui american pe la București i-a mulțumit și pe cei peste 10.000 de oameni din Piața Universității. Unii, veniți să caște gura pur și simplu, alții, pentru că iscăliseră de dimineață convocatorul PNȚCD sau PD. Și unii, și alții au avut posibilitatea să înțeleagă de ce spectacolele lui Michael Jackson se lasă cu leșinuri și tremurături epileptice în rîndurile fetişcanelor despletite. Vedetele Americii, de la Madonna pînă la Bill Clinton, beneficiază de o adevărată industrie a show-lui. Rezultat al scrutării atente a publicului, managerii lui Michael Jackson l-au pus să joace teatrul neîntrecutului iubitor de copii. Cînd s-a ivit la orizont procesul de pedofilie, industriașii imaginii l-au obligat pe faimosul cîntăreţ să-şi schimbe rolul. Acesta a devenit rapid un personaj din filmele gen „Războiul stelelor“. Aceloraşi reguli ale industriei show-ului li se supun și politicienii americani. Plictisit, alături de Tony Blair şi Jacques Chirac, să-l aștepte pe Bill Clinton, care întîrziase deja vreun sfert de ceas la Madrid, Jean Chretien, premierul Canadei, a prins a bombăni despre tembelismele făcute de liderii americani ca să smulgă voturile alegătorilor. Opiniile politicianului canadian au fost formulate în fața unui microfon pe care-l credea închis. Deşi Clinton a expediat incidentul glumind pe seama oboselii canadianului, cele spuse de Jean Chretien sînt adevărate. Politicienii SUA, în frunte cu Bill Clinton, sînt, ca şi vedetele cîntecului şi filmului american, nişte păpuşi în mîinile făuritorilor de imagine. Actorii şi cîntăreții sînt în stare de orice pentru a smulge aplauzele plătitorilor. Politicienii se dau peste cap pentru a obține voturi. Dacă, de exemplu, Bill Clinton poposește într-un stat american unde cetățenii sînt iubitori de gîndaci de bucătărie, consilierii îl sfătuiesc pe preşedinte să mărturisească emoționat, în discursul de la tribună, că nevastă-sa, Hilary Clinton, și-a făcut un ţel al vieții din ocrotirea gîndacilor de bucătărie. Cum se trezeşte, în capot și ciufulită, ea dă fuga în bucătărie, îi pune în palmă, îi leagănă şi-i hrănește cu lingurița. La București, Bill Clinton şi-a susținut cu brio rolul sugerat de consilieri pentru a face pe plac poporului român. S-a referit în discursul său la maratonista Anuța Cătună, avertizat de sensibilitatea românilor la performanţele sportivilor naționali, şi-a arătat tot timpul dantura semnificativă, l-a spînzurat de o mînă pe preşedintele Emil Constantinescu drept semn al prieteniei şi fraternității. Cei din Piață au asistat astfel, pe gratis, la un spectacol cu un Michael Jackson al politicii americane.

Cei mai multumiți de vizită par a fi însă oamenii puterii. Bill Clinton a zis la un moment dat:
„Rămîneți pe acest drum și o să învingeți!“

Din sintagma „rămîneți pe acest drum“, liderii coaliției majoritare, Victor Ciorbea şi preşedintele Emil Constantinescu, au tras concluzia că America îi încurajează să meargă neclintiți mai departe pe drumul străbătut pînă acum din noiembrie 1996. Cum știe tot românul, acest drum a fost unul tipic românesc: adică plin de gropi. Din noiembrie 1996 și pînă acum, alături de lucruri bune, puterea a făcut şi multe năzbîtii. Îndemnul președintelui american a fost interpretat de către mai-marii de la Bucureşti de a continua să comită prostii cu ghiotura. Ei nu și-au dat seama că noțiunea de drum are în America înțelesuri net diferite decît în România. Pentru Bill Clinton, drum înseamnă autostrada New York-Washington. Pentru români, drum înseamnă șoseaua națională București-Braşov. Plină de hopuri, de mari jupuituri ale asfaltului, de rîpe fără parapeţi. Dacă oamenii puterii de azi ar pricepe această diferență, indiscutabil, îndemnul lui Bill Clinton n-ar trebui să-i automulțumească atît de tare!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „11 iulie 1997: Cum ne-a dat Bill Clinton o alviță ca să ne treacă supărarea neadmiterii în NATO”

  • Draga maestre, noi am pierdut enorm pt ca o parte a populatiei recte a politicienilor au crezut ca a te declara anticomunist inseamna sa fii baiat bun. In incultura lor multi confunda stanga cu comunismul nestiind ca de exemplu PNT-CD a fost un partid de centru stanga la fel ca si partidul democrat din America. Americanii sunt pragmatici si desi s-au batut prin Vietnam azi au relatii foarte bune cu Vietnamul care ce sa vezi cred ca e mai comunist decat China. Cand o sleatha de netrebnici care nu sunt in stare de nimic cred ca rezolva problemele declarand ca nu sunt de stanga ne alegem cu o halvita!

  • Domnule Ion Cristoiu
    Felicitari pentru luciditatea pe care o aveati in acele vremuri ca si acum.
    Toata mascarada cu „parteneriatul strategic” din 1997 se petrecea in conditiile in care ion iliescu prin ioan talpes si altii predasera Romania pe proces verbal si persoana fizica americanilor…incepand cu 1991-1993…brucan din ce stiu a avut rolul de „combinator”…
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

  • Mai lipsea Monica și încropeau o scenetă ce n-au văzut românii în 97…

  • Cand s-au dus miile de oameni sa-l vada pe Clinton ca sa le dea margele colorate, in Romania se afla in vizita neoficiala
    Jiang Zemin presedintele Chinei (vorbitor de lb. romana). Vizita a trecut neobservata. Venise sa-si vada fostii prieteni.
    La plecare a „lasat” cateva milioane USD ca sa se construiasca ceva (nu-mi amintesc acum). Romanii s-au dus dupa fenta
    americana.
    Mai nou SUA desfasoara „Experimentul Argentina”. Cum i-au prostit ??!! Acum se vede ca Milei este omul americanilor.
    Se incearca ideea de stat cu cheltuieli bugetare minime: fara mult personal, subventii, ajutoare, compensari, etc, dar cu
    institutii de forta puternice. Cine nu are..moare!
    Nu-i o noutate; s-a aplicat in UK o varianta simpla, pana in 1909.
    Ma surprinde interesul multor conducatori de state fata de acest experiment. Printre ei si V.Orban.
    Nota: PATRIOTISM FARA PROPRIETATE NU EXISTA ! Si sunt multi care nu au ce pierde…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *