Donald Trump depune jurământul în calitate de preşedinte al Statelor Unite, începându-şi astfel cel de-al doilea mandat şi încheind una dintre cele mai uimitoare reveniri politice din istoria Americii (Reuters)

11 septembrie 2014. De la Lista lui Severin la Lista lui Băsescu

A plouat, ca de obicei, după-amiază, într-un Bucureşti ce pare a se fi mutat la tropice.
Ori de cîte ori plouă sau chiar şi ori de cîte ori maşinile Salubrităţii spală cu jeturi puternice în plină zi trotuarele de o parte şi de alta a Căii Victoriei, stîrnind panica între doamnele şi domnişoarele ieşite din casă în sandale, în faţa Academiei se constituie o baltă. De pe trotuar şi de pe rigolă, se strîng, aduse de ape în adîncitura din faţa porţii, cotoare de măr, mucuri de ţigară, fulgi de găină şi bucăţele de scrisori rupte din disperare.
Băltoaca din faţa Porţii se înfiripă automat, de ani întregi, ori de cîte ori plouă.

Explicabil.
Din motive care ţin de Structura Pămîntului, carosabilul e lăsat rău, rău de tot în această parte.

Pe trotuarul dinspre Clădirea Academiei circulă în sus și-n jos  multă lume.
Cînd stopul din dreptul străzii coboară pe verde, maşinile, pînă atunci ţinute pe loc de zăbala frînei, se năpustesc, vuind ,spre intersecţia cu Bulevardul Dacia.
Roţile de cauciuc sfîrtecă băltoaca aruncînd-o pe Poarta Academiei.
Se înţelege că trecătorul prins pe trotuar în dreptul băltoacei e împroşcat din cap pînă-n picioare cu apa murdară.

Obişnuiţii traseului ştiu lecţia.
Ajunşi la cîţiva metri de Poarta Academiei, îşi îndreaptă privirile neliniştiţi spre stop. Dacă acesta dă semn că va trece pe verde, se opresc, aşteptînd să treacă maşinile sau o rup la fugă, cu gînd să ajungă la liman înainte de năpustirea maşinilor. Eu, la rîndu-mi, cînd ies seara de la Biblioteca Academiei, tîrînd după mine valiza pe rotile, burduşită de cărţi şi caiete, aştept în Curtea Academiei, la cîţiva metri de băltoacă, întreruperea şuvoiului. Ca mine procedează toţi cei care vor să iasă de la Academie.

Peste drum de Academie se înalţă o biserică.
Într-o după-amiază, două june japoneze, îmbrăcate de sus pînă jos în surîsuri, se opriseră pe trotuar, în faţa Porţii, ca să fotografieze biserica.
Dinspre Piaţa Victoriei s-au năpustit maşinile ţinute pînă atunci în frîu.
Cîteva dintre ele le-au făcut leoarcă pe turistele noastre.
Spre surprinderea mea, acestea au fost tare încîntate.
Vor fi crezut, probabil, c-au fost martorele unui obicei strămoşesc!

*

Scriam pe 11 septembrie 2014. De la Lista lui Severin la Lista lui Băsescu

S-a făcut și se face mare vîlvă în chestiunea candidatului știut de Traian Băsescu drept ofițer acoperit al unui Serviciu secret. Plăcerile de detectiv ale jurnaliștilor, ale politicienilor, ale simplilor cetățeni și-au găsit un spațiu de exercițiu în căutarea răspunsului la întrebarea: Care e candidatul ofițer acoperit?

Pentru mine cel puțin, tensiunea asta polițistă nu e noutate. Am mai fost martor uneia asemănătoare, în septembrie – decembrie 2007, cînd România CDR-isto-PD-istă a cunoscut ceea ce Istoriile consemnează drept Lista lui Severin.

Prin multe note Scandalul Lista lui Traian Băsescu din septembrie 2014 seamănă cu Scandalul Lista lui Severin din septembrie 1997. Sau, mă rog, după opinia mea, ar putea să semene la un moment dat, dacă Traian Băsescu n-o lasă moartă, cu Scandalul Lista lui Severin.

Să recapitulăm.
22 septembrie 1997.
Într-un interviu acordat oficiosului PD, Azi, Adrian Severin, ministru de Externe, declară că:
Doi-trei directori de cotidiane de mare tiraj sunt agenți ai unor servicii străine. Doi șefi importanți de partide sunt în slujba unor servicii străine.
În ședința CSAT care urmează, Emil Constantinescu, președintele României, îi cere lui Adrian Severin să dea explicații membrilor CSAT în legătură cu aceste acuzații.
Șefii SRI și SIE declară că ei n-au dovezi în sprijinul acestor acuzații. Dacă le are Adrian Severin, să le depună la SRI și SIE.
Premierul Victor Ciorbea îi solicită și el lui Adrian Severin să dea nume și dovezi.

6 octombrie 1997.
Conducerile SRI și SIE anunță că Adrian Severin a depus documentele care l-au convins să facă declarația cu Lista.

22 decembrie 1997.
Un Comunicat al CSAT precizează că potrivit Rapoartelor SRI și SIE nu s-au găsit elemente care să-i susțină lui Adrian Severin Declarația. Documentul îi solicită lui Adrian Severin să-și asume responsabilitatea afirmațiilor.

23 decembrie 1997.
Adrian Severin demisionează din funcția de Ministrul de Externe.

Întrebări pentru citititori care, evident, sunt mai deștepți decît mine:

  1. Pot fi comparate cele două Scandaluri?
  2. Dacă da, prin ce se deosebesc și se aseamănă ele?
  3. Ar trebui să se facă presiuni asupra lui Traian Băsescu să dea numele celui pe care-l știe ofițer acoperit?
  4. Cum se va încheia Scandalul Lista lui Băsescu?

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *