Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

18 martie 1906, Montesson, în apropierea Parisului. Zborul lui Vuia

Un loc cunoscut pentru că aici e un teren plat de unde se înălță montgolfierele, baloanele cu aer cald. Sfârșit de dimineață, vremea era cam ca azi, 10 – 12 grade, cer variabil. Pe terenul cu pricina, un om se pregătește să intre în istorie. Se urca la bordul unui aparat (care, mai tărziu, se va numi avion) și pornește motorul de 25 de cai putere. Rulează puțin și, deodata, reușește : aparatul se înalță la 60 – 70 de centimetri deasupra solului și zboară. Nu mult, 10 – 12 metri, vântul bate destul de tare și aparatul atinge din nou pământul. Nu mult, dar suficient: românul Traian Vuia devine primul om care a zburat la bordul unui aparat mai greu ca aerul.

Azi se împlinesc 115 ani de la performanță. Am fost la Montesson pentru un omagiu. Montesson, unde Vuia e omniprezent: o expoziție permanentă cu machetele aparatelor lui în holul primăriei, bustul la intrarea în clădire, un monument în apropierea locului de unde a zburat, o piață care îi poarta numele, ba chiar – am aflat azi – un nou complex imobiliar aflat în construcție se va numi „Vuia”. „Traian Vuia este eroul vostru, este și al nostru», îmi spunea mai devreme doamna Nicole Bristol, primarul din Montesson. Care mi-a mai făcut o mărturisire: acum câțiva ani a participat la o reuniune a comunelor cu trecut istoric din Franța și fiecare primar a fost invitat să spună care a fost evenimentul cel mai interesant petrecut în localitatea lui în – atenție ! – ultima mie de ani.”

„Pentru mine a fost simplu să dau gasesc exemplul”, mi-a zâmbit doamna primar: „Grație lui Vuia, Montesson a intrat în istoria omenirii”. (Luca Niculescu-Ambasadorul României la Paris)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *