Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie. Alegerile parlamentare au loc la 1 decembrie

1989. Istorii povestite, de la fața locului, de Teodor Brateș. Agonia care inspira numeroase iluzii genera tot mai multe acțiuni inutile

 13 – 19 mai

ÎN CĂUTAREA BUCURIILOR DE ALTĂDATĂ. Când unui eveniment care s-a desfășurat doar de-a lungul câtorva ore i se consacră peste patru pagini de ziar (format mare, precum celor ale „Scânteii”, „României libere”, „Scânteii tineretului”) nu mai este nevoie să se spună cititorului cât de mult a ținut „stăpânirea” să sublinieze importanța acestuia. Remarca privește reflectarea în presa autohtonă a vizitei prietenești de lucru a lui Nicolae Ceaușescu (fără E.C.) în Republica Socialistă Cehoslovacă.

Pe prima pagină (cu continuări) au fost inserate relatări referitoare la convorbirile dintre Nicolae Ceaușescu și Milos Jakes, toasturile celor doi lideri la dejunul oficial (cum să fie „oficial” un dejun la o vizită… neoficială?), înmânarea Ordinului „Victoria Socialismului” președintelui R.S.C., Gustav Husak) și o știre despre revenirea în Capitală, cu o fotografie de la Aeroportul Otopeni, cu Elena Ceaușescu, venită în întâmpinare) pe pagina a 2-a se publicau unele dintre urmările din prima pagină, Comunicatul privind vizita, declarațiile lui Nicolae Ceaușescu și Milos Jakes la o scurtă conferință de presă, telegramele de la bordul avionului adresate liderilor cehoslovaci și lui Karoly Grosz, la survolarea Ungariei. Pagina a treia conținea, de asemenea, urmări din primele două și prezentarea pe larg a solemnității prilejuite de decorarea lui Gustav Husak. Pagina a patra, pe un spațiu amplu, era dominată de un comentariu privind evenimentul.

 

Însăși denumirea vizitei la Praga era de natură a atrage atenția. Conform codurilor diplomatice, a existat și există o ierarhizare a vizitelor șefilor de stat, de la denumirea de oficială la cea neoficială, de la prietenească la privată, de la de stat la de lucru etc. În cazul dat aveam de-a face cu o combinație a caracterizării „de lucru” cu „prietenească”. Nu era ceva uzual. Tocmai de aceea „a sărit în ochi” respectiva combinație. Devenea cert că s-a dorit – de ambele părți – să se sublinieze gradul de apropiere dintre conducerile celor două state și să se emită o anume explicație a scurtimii convorbirilor la nivel înalt.

Comentatorilor externi (dar și nouă, prăpădiților de ziariști autohtoni) ne era clar că Nicolae Ceaușescu se afla într-o poziție internațională dificilă. În consecință, căuta aliați, modalități de slăbire a presiunilor din exterior, de diminuare a acuității procesului de izolare internațională, cu accent (în cazul Cehoslovaciei) pe „problemele relațiilor dintre țările «socialiste» și ale destinelor socialismului în lume”.

Toasturile au fost, de fapt, foarte lungi discursuri, prin care ambii lideri au ținut să spună „totul” despre pozițiile pe care se situau, în special, în ceea ce privește „construcția socialismului” în țările lor și în legătură cu „situația din mișcarea comunistă și muncitorească internațională”. Nimic deosebit. Doar Jakes a dorit să-și asigure o anumită „protecție” de la Răsărit. Vorbind despre o pretinsă democratizare a Cehoslovaciei, a remarcat următoarele:

 

Cursul de restructurare revoluționară a societății sovietice adoptat de Partidul Comunist al Uniunii Sovietice este pentru noi o sursă de experiență și inspirație”.

 

Nu cred că Nicolae Ceaușescu a fost încântat de această frază, dar – mai important – i s-a părut că avea prilejul să se desfășoare în voie, așa cum o făcea „acasă”.

Cuvântările celor doi lideri au eludat total situația reală din Cehoslovacia, faptul că țara se afla ca într-o oală sub presiune. De pildă, autorii celebrei „Carte 77” au adresat autorităților un protest în care se arăta între altele:

 

Apreciem că vizita lui Ceaușescu are loc într-un moment cât se poate de nepotrivit. Un moment în care lumea e șocată de politica de drepturi ale omului practicată în România și, un moment în care fiecare guvern are datoria morală și politică de a protesta împotriva acestei atitudini. Facem apel la tine (se referea la Milos Jakes – T.B.), în calitate de secretar general, să dezaprobi public atitudinea conducătorului României față de propriul său popor. Dacă nu vei ține cont de acest apel, vom avea convingerea că nu numai că tolerezi astfel de măsuri, dar și le susții activ”.

 

SE ÎMBĂTA CU APĂ CHIOARĂ. În pofida speranțelor liderilor români și cehoslovaci că vizita lui N.C. la Praga va avea un semnificativ ecou în țările „socialiste” și în restul lumii, evenimentul a trecut aproape neobservat. Știrea cea mai vehiculată a fost cea referitoare la eliberarea din închisoare a lui Vaclav Havel, arestat în timpul manifestațiilor de protest din ianuarie 1989.

La revenirea în Capitală, N.C. n-a făcut nicio declarație. Abia la 19 mai, în ședința CPEx, a comunicat următoarele:

 

Tov. Nicolae Ceaușescu: A fost o vizită bună, asupra problemelor discutate am ajuns la concluzii comune și aș dori să subliniez și în Comitetul Politic Executiv că, în afară de problemele bilaterale, de dezvoltarea cooperării economice, tehnico-științifice, inclusiv pe terțe țări, și asupra unor probleme principiale privind construcția socialistă, pozițiile noastre sunt identice: necesitatea întăririi proprietății de stat, o atitudine fermă împotriva diferitelor tendințe de slăbire a rolului partidului, a proprietății de stat, de așa-zisa privatizare de stat, de orientare după economia capitalistă. Deci, în privința aceasta, pozițiile noastre sunt identice și am stabilit că trebuie să intensificăm activitatea generală, iar mijloacele de informare în masă să aibă o poziție mai fermă, mai combativă în activitatea politică, educativă, iar în diferite consfătuiri internaționale, inclusiv în Comitetul Politic Consultativ, care va avea loc în curând (se referea la ședința Comitetului Politic Consultativ al Statelor Membre ale Tratatului de la Varșovia, programată pentru luna iulie 1989 la București, potrivit principiului „rotației” locurilor de desfășurare a unor astfel de reuniuni – T.B.) să punem cu mai multă fermitate aceste probleme.

De altfel, am și discutat la Praga că popoarele nu vor mai admite acest lucru și că, ceea ce întâmplă acum în China, demonstrează tocmai aceasta. Milioanele acelea de oameni se pronunță împotriva inflației, împotriva creșterii prețurilor, împotriva corupției și împotriva altor asemenea lucruri care sunt legate de această tendință de orientare și de piață liberă care înseamnă libertate pentru speculanți, în dauna maselor populare, a poporului și construcției socialismului, că nu în aceasta constă libertatea, ci libertatea constă în a apăra interesele poporului, de a păstra principiile socialiste de repartiție și nu de a îmbogăți câțiva oameni în dauna marii majorități a poporului,

 

Prin urmare, nu deschidere, ci o cădere mai adâncă în dogmatism. Obsesiile legate de o cât mai modestă acceptare a legilor economiei de piață ajunseseră la paroxism. Cât despre aprecierea evenimentelor din China, nu avea să treacă nici măcar o lună pentru a schimba cu 180 de grade evaluările nu numai pripite, ci și profund eronate ale lui N.C. Dar, la toate acestea, mă voi referi în episoadele viitoare.

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *