Marcel Ciolacu: Voi candida pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Social Democrat şi în acelaşi congres se va alege şi candidatul Partidului Social Democrat pentru funcţia de preşedinte

1989. Istorii povestite, de la fața locului, de Teodor Brateș. Ceea ce a zguduit o lume, în România se dorea să fie un secret absolut

3 – 9 iunie

PE FAZĂ, ÎN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ. Am mai remarcat acuratețea relatărilor, de la fața locului, ale ambasadorului român în China. Angelo Miculescu. Această caracteristică a activității lui s-a manifestat deosebit de pregnant în telegramele trimise la București în toiul unor evenimente tragice. În baza lor – pot și acum, în 2024 – să prezint un „desfășurător” veridic (cu timpul, s-au confirmat – din cele mai diverse surse – cele relatate de ambasadorul român).

În ziua de 3 iunie, se aștepta rezolvarea crizei de guvernământ la reuniunea organelor centrale de partid (Plenara CC al PCC) și de stat (sesiunea ANRP) Se zvonea că își vor pierde funcțiile secretarul general Zhao Ziyang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, Hu Qili, ministrul Apărării Naționale, Qin Jiwei, o serie de ofițeri superiori, alte cadre superioare de partid și de stat. Se urmărea stabilirea motivațiilor specifice care au determinat acest grup să se găsească, în momentele de cumpănă, în tabăra nucleului de demonstranți din Piața Tianamen.

În context, este cazul să reamintim că editorialul din „Jemin Jibao” (ziarul central al partidului), publicat la 26 aprilie, a denunțat acest nucleu ca urmărind scopuri antisocialiste. Principalul cap de acuzare consta în folosirea politicii de reforme și de deschidere, precum teza cu privire la „o Chină – două sisteme”, în scopul de a lichida socialismul și de a împinge țara spre capitalism. Se anticipa că noua conducere care se va institui după Plenara CC și după sesiunea ANRP, va acționa pentru a repune în drepturi tezele majore ale Congresului al XIII-lea, principiile cardinale ale construirii socialismului în China, rolul conducător al partidului în societate, respingerea hotărâtă a pluripartidismului și a conceptului de democrație liberală. Reafirmarea acestor teze presupunea, în același timp, o regândire și o reevaluare a politicii de reforme, de deschidere și de modernizare, la care, din motive obiective, nu se putea renunța, în liniile ei strategice generale.

Telejurnalele succesive ale TV chineze au prezentat, în deschidere, desfășurarea evenimentelor în varianta oficială. Astfel, în cursul serii de 3 iulie s-a înregistrat o nouă încercare de a ajunge cu formații militare, pe camioane, în centrul orașului, operațiune care a eșuat. Cu toate că forțele armate au fost mult mai numeroase, populația, aflată masiv pe bulevardele Capitalei, a oprit înaintarea convoaielor Armatei. La începutul nopții (orele 20-24) pe bulevardele principale și în Piața Tiananmen, s-au strâns, din nou, peste 1 milion de oameni.

La megafoane se difuzau apeluri către populație să nu se lase intimidată, să se solidarizeze împotriva celor din conducere. În cursul încercărilor de a ajunge în Piața Tiananmen. Armata a săvârșit acte brutale soldate cu mulți morți și răniți.

La începutul nopții demonstranții au luat cu asalt intrările principale ale Palatului Adunări Naționale a Reprezentanților Poporului. Au spart geamuri, au lipit afișe, au lansat lozinci antiguvernamentale.

La scurt timp, trupe autopurtate au luat – la rândul lor – cu asalt toate centrele importante din oraș, în primul rând, Piața Tianamen. Coloanelor de autocamioane cu militari li s-a deschis drum cu tancuri și transportoare blindate.

Afluxul de trupe a fost impresionant. Era vorba despre 200.000 de militari. Grupuri de cetățeni au încercat să se opună, dar s-au folosit împotriva lor gaze și focuri de avertismente. După o scurtă rezistență, civilii s-au împrăștiat, dar au început de pe case și ziduri să arunce cu pietre, bombe artizanale și sticle cu lichide incendiare. Atunci, Armata a deschis focul. În aceste condiții, s-a comunicat, prin radio și la difuzoare, ca toată lumea să rămână în case, să nu iasă pe stradă. . S-a anunțat, de asemenea, că trupele au dreptul de a face uz de orice mijloace în aplicarea ordinelor primite.

 

DEZNODĂMÂNTUL. În primele ore ale dimineții în Piața Tianamen au ajuns 25.000 militari, care au ridicat toate amenajările improvizate (corturi, barăci, statui, stâlpi de arborare a drapelelor și panourilor cu lozinci etc.) și au evacuat studenții și ceilalți manifestanți. Practic, Piața a fost total evacuată. Elicopterele au dirijat coloanele militare spre alte concentrații de manifestanți. Armata s-a instalat și a introdus dispozitive de control în toate punctele vitale ale orașului. Guvernatorul municipiului Beijing a lansat – prin radio – apeluri repetate ca populația să nu părăsească locuințele.

Spitalele din Beijing au acționat susținut pentru strângerea celor răniți și morți; i-au transportat la centrele organizate special în acest scop. Era evidentă graba autorităților de a rezolva, în cursul zilei de 4 iunie, situația din Beijing, pentru a normaliza activitatea, care urma să reînceapă în instituții și întreprinderi la 5 iunie.

Lumea mai era strânsă în jurul stâlpilor de lumină, unde căutau afișele puse de studenți și susținătorii lor, referitoare la cele întâmplate și apeluri la solidaritate și împotrivire față de măsurile luate în numele legii marțiale. Nu circulau mijloacele de transport în comun. Instituțiile lucrau parțial, cu salariații care reușiseră să ajungă la locurile lor de muncă. Magazinele continuau să fie închise, cu mici excepții din categoria celor alimentare, care nu prea mai aveau ce vinde. La piața țărănească prețurile urcaseră de 4-5 ori în patru zile. Lumea era nemulțumită, agitată – mai ales – de pericolul de a nu mai avea ce mânca în următoarele zile.

Mă opresc aici cu rememorarea evenimentelor din Beijing, nu înainte însă de a nota că, în timp ce presa internațională se concentra, pe spații uriașe, pe situația din China, noi, cei de la TVR, am primit ordinul expres de a păstra, „deocamdată”, tăcerea. La fel și presa tipărită.

 

 

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *