Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

1989. Istorii povestite, de la fața locului, de Teodor Brateș. Circulația informațiilor prin „vasele comunicante” ale Puterii

9 – 15 septembrie

OPERATIV ȘI OBIECTIV. Am mai consemnat (și o voi face ori de câte ori va fi nevoie) calitatea mesajelor cifrate transmise la București de ambasadele țării noastre, în special ale celor care se aflau în zone „fierbinți”. În tot acest „concert informativ” se remarca reprezentanța diplomatică a României la Budapesta. Astfel, la 11 septembrie, la „cald”, a informat despre hotărârea guvernului ungar privind „rezolvarea” situației cetățenilor est-germani, care se refugiaseră în țara vecină. În cuprinsul emisiunii „A Hét”, ministrul de Externe, Gyula Horn, a anunțat, în mod oficial, că – începând cu ora 0,00 a zilei de 10 spre 11 septembrie a.c. –posesorii de pașapoarte est-germane pot pleca din Ungaria în orice direcție doresc.

În același timp, G. Horn a precizat că „partea ungară a denunțat în mod unilateral punctele din Acordul consular bilateral care nu permiteau lucrul de mai sus”. Ministrul a menționat că s-a ajuns la această soluție deoarece RPU nu s-a înțeles cu RDG și RFG și nu acceptă să devină o țară pentru refugiați. De asemenea, nu a putut accepta „soluția” autorităților de la Berlin de a forța est-germanii aflați în Ungaria să revină în RDG. Pe de altă parte, Ungaria nu mai tolera situația existentă, deoarece punea în pericol securitatea granițelor în starea de dezordine și indisciplină în curs de agravare.

  1. Horn nu a delimitat, în timp, valabilitatea măsurii anunțate, dar a subliniat că este temporară.

Ministrul de Externe a motivat că măsura și cu faptul că „nu țara sa a creat problema” și că „nu i-a chemat pe est-germani în Ungaria”. Pe de altă parte, a pretins că măsura a fost luată ca urmare a faptului că partea ungară a constatat lipsa de înțelegere și progrese în negocierile dintre cele două Germanii. A mai precizat că pentru tot ce a făcut în cazul cetățenilor est-germani, Ungaria nu a cerut și nu a primit bani. Totul s-a făcut pentru prestigiul țării și în concordanță cu obligațiile și prevederile convențiilor internaționale la care RPU era parte.

  1. Horn a afirmat, în încheierea declarației, că nu are capacitatea să aprecieze și să analizeze cauzele pentru care est-germanii aflați în Ungaria refuzau reîntoarcerea în RDG.

 

Ambasada României a menționat că declarația lui G. Horn a fost difuzată repetat la radio și TV, reluată de toate ziarele centrale. De asemenea, presa ungară publica și primele reacții ale RFG și RDG. Astfel, ministrul de Externe al RFG, H.D. Genscher a exprimat mulțumiri pentru înțelegerea de care a dat dovadă Ungaria. În schimb, autoritățile est-germane au catalogat în termeni foarte duri măsura care reprezenta un amestec în problemele interne ale RDG, faptul că s-au încălcat tratate și înțelegeri bilaterale și internaționale, că RPU s-a făcut parte la un „comerț cu oameni” cu scuza unor „măsuri umanitare”.

 

La 12 septembrie a apărut în presa română Declarația AGERPRES în legătură cu „trecerea ilegală în Republica Federală Germania, prin R.P. Ungară, a unor cetățeni din Republica Democrată Germană”. În acest text, aprobat la nivelul cel mai înalt, se sublinia că opinia publică din România a luat cunoștință cu îngrijorare și regret de „acțiunea ilegală a RFG de ademenire și aducere, prin Ungaria, a unui mare număr de cetățeni ai RDG”.

Se aprecia că era vorba despre o acțiune care „contravine în mod flagrant acordurilor și convențiilor internaționale, normelor de relații dintre state independente și suverane”, fiind, cu alte cuvinte, un amestec în treburile interne ale RDG, „o gravă încălcare a drepturilor omului, a legilor naționale și legislației altor state, înscriindu-se în campania organizată de cercurile revanșarde, revizioniste și șovine împotriva țărilor socialiste, a socialismului în general”.

De asemenea, se releva că este de neînțeles atitudinea autorităților din Republica Populară Ungară, care nu au ținut cont de acordurile bilaterale cu RDG și au permis, ba chiar au înlesnit „trecerea ilegală, prin Ungaria, a cetățenilor din Germania Democrată către Germania Federală”. Se cerea ca RFG să înceteze acțiunile împotriva RDG, „care contravin prevederilor înscrise în Actul final al Conferinței de Ia Helsinki, afectează climatul general european, cauza întăririi încrederii, colaborării și păcii în Europa și în lume”.

 

PREMONIȚIE. Mai rețin că, în aceste zile, Ambasada României la Washington a trimis o informare despre vizita în SUA a lui Boris Elțîn, principalul opozant al lui Mihail Gorbaciov. Textul informării a fost o dovadă a perspicacității lucrătorilor Ambasadei, a capacității lor de a anticipa. Ei precizau că B. Elțîn a declarat, repetat, că „dorește și speră” să fie primit de președintele George Bush și de alte oficialități americane, pentru „a le prezenta părerile sale asupra modului în care SUA ar putea ajuta la înfăptuirea programului de restructurare din URSS”. În acest context, printru-un Comunicat al Casei Albe s-a făcut cunoscut că, la 12 septembrie, generalul Scowcroft, șeful Consiliului Securității Naționale, s-a întâlnit pentru aproximativ o oră cu B. Elțîn. În Comunicat se menționa că președintele Bush „a venit în sala unde avea loc întâlnirea menționată, pentru circa 15 minute, pentru a-l saluta pe Elțîn”. Președintele Bush a declarat că există „un mare interes” față de vizita în SUA a lui Elțîn și a apreciat că relațiile americano-sovietice se desfășoară „în condiții bune”. Subliniind că întreține relații „foarte pozitive” cu M. Gorbaciov, șeful Executivului american „a reiterat sprijinul său pentru restructurarea (perestroika) din URSS”. El a „accentuat” că poporul american „împărtășește speranța de succes pentru procesul de reforme din Uniunea Sovietică”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Bush, referindu-se la modul în care B. Elțîn a fost primit la Casa Albă (nu a fost primit în Oval Office) și la natura convorbirilor care au avut loc cu acel prilej, a evidențiat faptul că Administrația americană nu a dorit să-i ofere lui Elțîn „o platformă pentru disidență”. El a mai spus că: „Noi dorim să fie clar că politica SUA este de sprijin pentru glasnost și perestroika, precum și pentru reformele în curs de aplicare în Uniunea Sovietică”. B. Elțîn a fost primit ca „unul dintre primii reprezentanți aleși ai URSS”, ale cărui puncte de vedere sunt „importante”. Totul era „cusut cu ață albă”, întrucât se vedea… și de pe lună că lucrurile fuseseră aranjate până la detalii.

La rândul lui, B. Elțîn a declarat că a prezentat lui Bush „o listă de 10 probleme care ar putea constitui obiect de discuție, în așa fel încât să fie salvată restructurarea”.

În rest, Elțîn „s-a dat în petic”. S-a îmbătat aproape zilnic, a recurs la măscări, dar un astfel de comportament n-a deranjat autoritățile și nici presa americană. Au încurajat, prin toate mijlocele, „ascensiunea” principalului opozant al lui Gorbaciov.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *