10 – 16 iunie
COSMETIZAREA REALITĂȚII. Liderul suprem și-a încheiat itinerarul agricol de la mijlocul lunii iunie, în ziua de 15, prin vizitele „fulger” în județele Argeș, Dâmbovița și Prahova. În acest fel a cuprins în patru zile aproape toată Muntenia și cea mai mare parte a Olteniei. Era, de fapt, grânarul țării, iar de recoltele de cereale obținute pe mari suprafețe de șes deosebit de fertile, depindeau, în mod decisiv, rezultatele de ansamblu ale agriculturii în anul de grație 1989. Mă refer la recoltele menționate în rapoarte, nu la cele de pe teren.
Mesajul pe care N.C. l-a transmis a fost consecvent și coerent: produceți mai mult, să vă acord înaltul titlu de Eroi ai Noii Revoluții Agrare.
În tot cursul acelei vizite, elicopterul prezidențial a aterizat numai în locurile unde situația se prezenta cel mai bine, în așa fel încât conducătorul suprem să vadă doar cele mai frumoase și mai bogate culturi. Totodată, să constate că se efectuau din plin celelalte lucrări de sezon. În Dâmbovița, la IAS Cornățelu, ajuns lângă o solă cultivată cu sfeclă unde prașila se făcea manual, N.C. a pus mâna pe sapă și „după ce a prășit la rădăcina câtorva plante, a apreciat că pământul este bun pentru efectuarea lucrărilor de întreținere și, deci, să fie bine folosite aceste condiții” –se sublinia în reportajul oficial. În Prahova, la IAS Pucheni a ținut un adevărat discurs „țăranilor muncitori și specialiștilor”. I-a felicitat pentru rezultatele obținute și a remarcat – și aici – că e loc de mai bine. În rest, nicio critică. „Felicitările adresate de secretarul general al partidului, aprecierile sale, îndemnul și urarea de rezultate cât mai bune au fost primite cu bucurie de lucrătorii ogoarelor prahovene. Ei au aplaudat cu putere și au scandat numele conducătorului iubit al partidului și statului nostru”, se releva în același reportaj.
Peste tot i s-au raportat producții de peste 8 t/ha la orz și peste 7 t/ha la grâu. În concluzie, autorii reportajelor s-au considerat îndreptățiți să afirme că vizitele au constituit „un mare ajutor în muncă pentru oamenii muncii de la sate”, prin îndemnurile să fie mai harnici pentru a întâmpina ei și întreaga țară „cu succese semnificative Congresul al XIV-lea al partidului nostru”.
CEALALTĂ FAȚĂ A LUCRURILOR. Adevăratele impresii ale lui Nicolae Ceaușescu din timpul vizitelor în agricultură despre care am relatat au fost împărtășite celor prezenți la ședința CPEx din 16 iunie 1989.
„În primul rând, cu agricultura: Este mai mult informativ. De fapt, zilele acestea s-a făcut un control privind evaluarea producției agricole. Eu au fost în vreo zece județe, ceilalți tovarăși, zece au fost în 30 de județe. Ceea ce am găsit în unitățile unde am fost eu, ați auzit la radio (s-a văzut și la televiziune prin ample reportaje filmate – T.B.). Ați citit și în presă că s-au dat în întregime toate producțiile. În general, în Argeș, Dâmbovița și Prahova, producțiile sunt foarte bune. Și ceilalți tovarăși, în județele pe care le-au văzut, în general, au găsit producții mult mai bune decât cele ce s-au evaluat. Și au găsit și unele lipsuri. Ce trebuie să menționez și va trebui să atragem atenția pentru activitatea viitoare, este că în agricultură întreprinderile de stat se prezintă cu o situație mai slabă decât în cooperativele agricole de producție. Și-a făcut loc indisciplina, încălcarea normelor și legilor țării în ce privește și efectuarea de lucrări și densitățile și însămânțarea și, în general, ordinea și răspunderea au slăbit. Sunt și unele unități, din cele vizitate, care au rezultate bune, dar chiar în Dolj, la Segarcea, unde, de regulă, unitățile erau bune și se află într-o zonă în care se găsește cel mai bun pământ, densitatea culturilor este cu aproape 200 de plante pe m.p., ceea ce înseamnă 2 milioane plante și echivalentul reprezintă 2.000-2.500 kg la hectar, datorită proastei densități. La 1 milion de plante pe hectar, cu un grâu de o calitate medie, nu excepțională, trebuie să ia 1.000-1.200 kilograme la hectar. Acestea sunt normele, iar unde situația este mai bună se poate ajunge la 1.300-1.400 kg la hectar. Aceasta este valabil la 1 milion de plante pe hectar sau echivalentul cu 100 plante pe m.p. Am găsit la grâu 550 plante pe m.p. Normal, trebuia să fie 700 plante pe m.p. și, în alte părți, s-au găsit asemenea situații.”
Și uite așa, s-a dezlănțuit minute în șir, trecând de la „realizărili de importanță mondială” la „lipsuri la scară națională”, cu ajutorul unor cifre și numere „amețite”. Substratul tuturor combinărilor de laude cu avertismente nu era dificil de intuit. Nicolae Ceaușescu dorea să demonstreze că „Noua Revoluție Agrară din România” (unicat, la rândul ei) permitea obținerea unor recolte epocale (de la… „Epoca de Aur”). Nebunia cu informații despre producții-record, în care a fost implicat, seară de seară, Telejurnalul (de care răspundeam), va face obiectul unor retrospective cu ocazia marcării Zilei Recoltei, în octombrie 1989. Acum, am prezentat doar preliminariile.
S-a lăsat și cu o sancțiune: Florea Gruia, șeful Departamentului Agriculturii de Stat, a fost debarcat. În locul lui a fost numit Viorel Vizurescu, eliberat din funcția de prim-secretar al Comitetului de partid al Sectorului Agricol Ilfov.
Lasă un răspuns