Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

1989. Istorii povestite, de la fața locului, de Teodor Brateș. În mijlocul maselor, o permanență în continuă „subțiere”

9 – 15 septembrie

PE REPEDE ÎNAINTE. În cea de-a doua zi a vizitei de lucru a Cuplului prezidențial la Iași s-au îmbinat într-o formulă „unitară”, cele mai expresive modalități propagandistice de reliefare a locului și rolului liderului suprem – în țară și în restul lumii – ca „principal exponent al cauzei socialismului și comunismului – viitorul luminos al întregii omeniri” (am citat, din nou, din reportajul oficial).

Un obiectiv esențial a constat în scoaterea în evidență a ceea ce a reprezentat și reprezintă, în teorie și în practică, modul în care N.C. a conceput și a materializat o politică de mare succes. Așa se face că, în ziua de 14 septembrie a înscris ca prim punct pe agendă o nouă vizită la Combinatul de Utilaj Greu (CUG) din Iași. Asemenea uriașe întreprinderi constructoare de mașini fuseseră ridicate în București, Cluj-Napoca, Craiova și, evident, la Iași pentru a se asigura echipamentele cele mai mari și mai complexe pentru principalele sectoare industriale, inclusiv în energetică (se fabricau, de pildă, componente pentru prima turbină destinată Centralei atomo-electrice de la Cernavodă).

Cum era normal, importanța CUG-urilor, în general, și a celui de la Iași, în special a fost relevată, pe larg, în reportajul oficial. Numai că noi, cei de la TVR, n-am avut imagini suficiente pentru suportul pe film necesar unui text de dimensiuni considerabile. Colegii mi-au dat explicația: toată vizita la CUG Iași a durat… 8 minute. Cu primire și plecare… cu tot. Părea neverosimil. În ceea ce mă privește, faptul (care i-a șocat pe cei prezenți) nu prezenta nicio noutate. Pe vremea când participam, în calitate de gazetar, la vizitele de lucru ale lui N.C. (1966-1973) mi-a fost dat să văd, de pildă, la Uzina „Tractorul” din Brașov următoarea scenă: N.C. a intrat într-o hală pe o ușă din colțul din dreapta, a făcut câțiva pași, și a ieșit pe o ușă asemănătoare din colțul stâng. Totul a durat mai puțin de un minut. Reportajul oficial a consacrat vizitei în hala cu pricina 25 de rânduri. Dar să nu mai divaghez. Prezint, în continuare, ceea ce s-a întâmplat la Iași în acele zile frumoase de toamnă timpurie din anul de grație 1989.

 

TOTUȘI, ERA VORBA DESPRE ÎNVĂȚĂTURĂ. Punctul central al vizitei la Iași a fost expoziția organizată cu prilejul deschiderii anului de învățământ. Rectorul Institutului Politehnic, Camelia Beldie, a prezentat stadiul actual și realizările instituției, ocazie cu care a vorbit despre procesul continuu de modernizare, „în strânsă legătură cu cercetarea și producția în deplină concordanță cu cerințele de progres multilateral al societății noastre, cu obiectivele revoluției tehnico-științifice, afirmându-se ca principal factor de educație și cultură”.

Expoziția se referea, în subsidiar, la învățământ și cercetare; a reprezentat mai degrabă un elgoiu la adresa familiei prezidențiale „aflată permanent în mijlocul elevilor și studenților cu ocazia vizitelor efectuate în unități de învățământ pe întreg cuprinsul patriei, devenite o frumoasă și emoționantă tradiție, expresie a grijii statornice pe care o poartă creării celor bune condiții de studiu, de pregătire temeinică, pentru muncă și viață, a tinerei generații” (se menționa în reportajul oficial).

Situația învățământului, în 1989 merită să fie reamintită: 5,67 milioane de copii și tineri, adică un sfert din populația țării, învățau în școli, licee și universități. Din următorul an de studiu, învățământul de 12 ani avea să se generalizeze, ceea se aprecia că „va marca o etapă nouă, calitativ superioară în activitatea de formare a unor cadre cu o înaltă pregătire profesională, tehnico-științifică, dar și politico-ideologică, cu un ridicat nivel de cultură generală”. Tot din expoziție rezulta volumul de investiții în educație și se reliefa, prin citate și lozinci, „orientarea revoluționară a școlii românești, inițiată și promovată de conducătorul partidului și statului, tovarășul Nicolae Ceaușescu, de tovarășa Elena Ceaușescu”. Astfel se asigura înnoirea structurilor de învățământ pentru a se adapta la cerințele societății, ale revoluției tehnico-științifice.

Reportajul oficial menționa că toți cei prezenți au exprimat „prin emoționante cuvinte, recunoștința lor fierbinte pentru minunatele condiții create de a se pregăti temeinic, de a se forma ca cetățeni de nădejde, constructori devotați ai socialismului și comunismului”.

 

De la expoziție N.C. și E.C. au mers la Facultatea de Tehnologie Chimică. Aici au vizitat laboratoarele și stațiile „micro-pilot” din secția de tehnologie a celulozei, hârtiei și fibrelor artificiale. S-au înfățișat rezultatele cercetărilor din chimia lemnului, tehnologia fibrelor chimice, valorificarea produselor refolosibile și utilizarea superioară a resurselor vegetale.

 

Ceva mai mult s-a stat la Liceul Industrial „Victoria”. Aici învățau peste 2.500 de elevi, pregătindu-se să devină filatori, finisori, confecționeri, tricoteri, țesători sau mecanici de întreținere. Aveau la dispoziție laboratoare, săli de clasă și de sport mobilate modern și ateliere. Elevii parcurgeau un proces complex de educație: în sălile de clasă, în atelierele școlii și în secțiile de producție ale Întreprinderii de mătase „Victoria”. În atelierul școlii își desfășurau activitatea zilnic, în două schimburi, 750 de elevi. Ei produceau țesături, confecții tricot și alte sortimente din nomenclatorul industriei ușoare, utilizând în mare parte materiale refolosibile.

Am recurs la astfel de detalii și pentru a le compara (eventual) cu starea învățământului profesional din prezent (2024). Atât și nimic mai mult.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *