Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

2020. Învinși și învingători în Pandemie. Azi: Klaus Iohannis n-a luat în calcul Ploaia de la Waterloo

La finele lui decembrie, de cînd există obiceiul bilanțurilor, se fac retrospective ale anului care a trecut. Orice astfel de bilanț are drept punct obligatoriu definirea faptelor și evenimentelor petrecute printr-o notă de esență. Se spune A fost anul… A fost anul declanșării celui De-al doilea Război Mondial (1939) sau anul Revoluțiilor din Est (1989), Anul Marii Uniri (1918) sau Anul Dictatului de la Viena (1940).

Indiscutabil, din acest punct de vedere 2020 e anul Pandemiei.
Un an în care toate evenimentele mari și mici, de la cele sportive pînă la cele politice, au fost influențate decisiv de Pandemie. De lockdown, cum i s-a spus închiderii oamenilor în case; de retragerea statelor în interiorul fruntariilor, ca niște cetăți medievale, între zidurile de apărare; de punerea la îndoială, în numele sănătății, a drepturilor fundamentale ale omului. Pandemia a influențat crucial toate domeniile vieții umane. Se înțelege că a influențat și politicul. Pandemia a făcut ca Donald Trump să piardă alegerile prezidențiale. Pandemia a făcut ca modelul chinezesc să pară multora de urmat. Pandemia a dat o lovitură solidarității ca principiu de bază al UE. Pandemia a fost prilejul ca UE să vîre pe gît statelor din Est produsele de mult gata ale Germaniei în materie de Green Deal.

Era imposibil ca Pandemia să nu-și spună cuvîntul și în privința vieții politice din România. De aceea, tradiționalul bilanț al anului 2020, îl vom intitula Învinși și învingători în Pandemie. Ne vom referi nu numai la lideri politici, la partide, și demnitari, dar și la categorii socio-profesionale, care au pierdut sau au cîștigat, care au ajuns în prim plan sau dimpotrivă au fost uitate.

Să începem cu învinșii din politică.
Marele Învins e Klaus Iohannis.

Toate planurile sale pentru cel de-al doilea mandat, toate ambițiile sale de dobîndi Puterea deplină, au fost spulberate de Pandemie.
În mai multe comentarii am folosit pentru a semnala rolul covîrșitor pe care-l joacă neprevăzutul în Istorie sintagma Ploaia de la Waterloo. Despre rolul Ploii de la Waterloo scriam pe cristoiublog.ro din 26 februarie 2020. Nu începuse Pandemia. Klaus Iohannis se credea pe cai mari. Eu însă îl avertizam:

„Marii oameni politici se definesc prin umilință deplină în fața vieții.
Ei știu că orice poți învinge pe lume cu excepția Istoriei.
Fiind de genul feminin, Istoria are hachițe.
Și toate fuduliile Conducătorilor se lovesc nu de puține ori mortal de hachițele Istoriei.

Napoleon era convins că va învinge la Waterloo.
A plouat însă în noaptea de 17 spre 18 iunie 1815, a plouat cumplit, terenul s-a făcut mlaștină și Napoleon a trebuit să amîne atacul pînă după 11, cînd s-a mai zvîntat pămîntul pentru a putea deplasa tunurile, arma capitală a lui Napoleon.

La ferma lui Caillou, unde a dormit Napoleon în noaptea de 17 spre 18 iunie 1815, s-a amenajat un muzeu cu multe elemente de multimedia. Vizitatorul – eu am fost – e însoțit pe parcursul trecerii dintr-o cameră într-alta de zuruitul ploii pe acoperiș, un zuruit neliniștitor, pentru a-l face pe turist să trăiască starea sufletească a Împăratului în timp ce afară ploua cu găleata.”

Ploaia de la Waterloo e acel neprevăzut care înfrînge ambiții și face din planuri mărețe simple însăilări pe hîrtie. Victime ale unei hachițe a Istoriei de tip Ploia de la Waterloo sînt nenumărate în Istorie. Planurile lui Hitler au fost date peste cap de ceva la care nu se gîndise: iarna din 1941 a fost una dintre cele mai grele din Istoria Rusiei. Nicolae Ceaușescu a picat din cauza Ploii de la Waterloo întruchipate de vremea de primăvară în plină iarnă dintre 15 și 26 decembrie 1989.

Sub acest semn putem spune că pentru Klaus Iohannis Pandemia, venită în martie 2020, a fost Ploaia de la Waterloo. Scriam pe cristoiublog.ro din 7 aprilie 2020 sub titlul Pentru Klaus Iohannis Ploaia de la Waterloo a fost Criza de Coronavirus că Klaus Iohannis visase anul 2020 ca anul Puterii sale depline. Prin provocarea alegerilor anticipate urma să aibă puterea deplină în România. Declanșarea mecanismului se face în 29 ianuarie 2020, cînd Guvernul Orban decide să-și asume răspunderea pe un proiect de lege respins deja de majoritatea parlamentară. Declanșarea alegerilor anticipate apărea ca imposibilă din punct de vedere constituțional. Cu toate acestea, profitînd de mediocritatea clasei noastre politice, de slugărnicia lui Ludovic Orban, lui Klaus Iohannis îi e cît pe aci să-i iasă. În seara de miercuri, 26 februarie 2020, după consultările de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis anunță desemnarea lui Florin Cîțu pentru formarea noului Guvern. Florin Cîțu fusese desemnat ca să pice în Parlament. Lipsit de coloană vertebrală, practic o rîmă din punct de vedere moral, ministrul Finanțelor acceptă rolul penibil de a o face pe premierul desemnat. Și și-ar fi dus rolul pînă la capăt, picînd în Parlament pentru a deschide calea anticipatelor, dacă nu venea Pandemia. Pe 12 martie 2020, cînd mai erau cîteva minute pînă la votarea lui Florin Cîțu în Parlament, Klaus Iohannis îl retrage, anunțînd un guvern de adevăratelea condus de Ludovic Orban care să facă față Pandemiei. Klaus Iohannis fusese la un pas de dobîndirea unui Parlament al Meu. PSD era groggi la vremea respectivă. Anticipatele ar fi însemnat un scor uriaș pentru PNL. Klaus Iohannis ar fi beneficiat de o majoritate zdrobitoare. Alegerile parlamentare au fost amînate pînă la termenul constituțional din iarnă. Puterea absolută însemna pentru Klaus Iohannis și dobîndirea administrației locale. Ținute la termen, în iunie 2020, alegerile locale ar fi adus cu sine o victorie a PNL într-o proporție incredibilă. Pandemia a spulberat și acest plan al lui Klaus Iohannis. Amînate prin Ordonanță de urgență în 6 aprilie 2020 alegerile locale se desfășoară pe 27 septembrie 2020. Scorul PNL nu e cel visat de Klaus Iohannis. Pandemia a frînt și ambiția lui Klaus Iohannis de a pune mîna pe administrația locală.

În plină Pandemie Klaus Iohannis impune ținerea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie 2020. E convins că, desfășurate acum și nu mai tîrziu, alegerile parlamentare vor aduce PNL un scor uriaș, iar lui Klaus Iohannis, majoritatea parlamentară menită să-i dea puterea absolută. Deși sînt semnale că ținerea alegerilor pe 6 decembrie 2020 ar putea fi un dezastru pentru PNL, Klaus Iohannis nu renunță. Socotise că desfășurate pe 6 decembrie 2020, în plină Criză provocată de cel de-al doilea val, alegerile aveau să țină departe de urne electoratul PSD. Calculele erau simple. Restricțiile sanitare loveau campaniile partidelor adversare ale PNL. Profitînd de faptul că era la guvernare, PNL putea desfășura o campanie fără restricții. Ce polițist din subordinea lui Marcel Vela ar fi avut curaj să-i amendeze pe candidați PNL, mulți dintre ei deplasați în teritoriu ca demnitari și nu ca înscriși în cursă?! Pentru victoria PNL, Klaus Iohannis calcă totul în picioare: Constituția, bunul simț, democrația.

Alegerile din 6 decembrie 2020 au fost un dezastru pentru PNL și prin asta pentru Klaus Iohannis. Partidul meu s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 25 la sută. Aliatul discret al PNL, USRPLUS a luat doar 15%. A intrat în Parlament, luînd de la toate partidele- Alianța pentru Unirea Românilor. Din majoritatea zdrobitoare visată de Klaus Iohannis s-a ales praful. De la Guvernul MEU, cu care voia să reseteze România, s-a ajuns la Guvernul Florin Cîțu. Cum să schimbi România cu Guvernul Cîțu? Notam pe cristoiublog.ro din 7 aprilie 2020:

„Din 26 februarie 2020, cînd Klaus Iohannis bea deja șampania victoriilor din 2020, pe cristoiublog.ro, la Gîndurile lui Cristoiu de pe Mediafax, la emisiunile de la TVR, Antena 3, Realitatea Plus, am invocat iar și iar momentul ploii de la Waterloo.

Nu pentru ca Klaus Iohannis să se trezească din beția succeselor și să cadă în genunchi în fața Doamnei care e Istoria, ci pentru ca toți cititorii și telespectatorii mei să înțeleagă că trebuie să petreci victoria numai și numai după ce ai avut-o. Asta deoarece în viața fiecăruia din noi, cînd sîntem siguri că a doua zi bem din cupa victoriei, poate surveni peste noapte Ploaia de la Waterloo.”

N.B.: Interzis de YouTube pentru șapte zile, „Jurnalul meu video” poate fi vizionat pe pagina pagină a cristoiublog.ro și pe canalul de Vimeo cristoiuTv


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „2020. Învinși și învingători în Pandemie. Azi: Klaus Iohannis n-a luat în calcul Ploaia de la Waterloo”

 • Eh, Baietii cu ochii albastri au prevazut ei niste Ploi de la Waterloo, dar nu pe toate. Asta nu pricep mai marii zilei, nu exista 100% siguranta. Toti sunt vremelnic la putere si LA TOTI le va veni randul intr-o zi.

  • Coincidenta, azi este si ziua celor 14000 de prunci ucisi de Irod. Un alt nebun care a crezut ca se poate asigura impotriva orice.

 • cea care a castigat e Civilizatia.
  cel care a pierdut e altomul.
  omul a ramas egal cu el insusi.

  • Globalizarea e de Bun-Simt.
   la fel si Unificarea.
   ale Civilizatiei, evident.

   tendinta unor dinamici de a intra in armonie, odata cu trecerea timpului, atunci cind se manifesta in acelasi spatiu si timp e ceva de Bun-Simt.

   insa odata cu Globalizarea si Unificarea dinamicilor Civilizatiei s-a mai intamplat ceva chiar bun de luat in seama.
   s-au globalizat si unificat si ‘ploile de la waterloo’.

   pe vremurile in care ‘punerea la indoiala’ e la ordinea zilei, adica pe vremurile astea,
   arbitrul fiind chiar Arbitrul,
   Civilizatia, mai exact ‘starea vermurilor Civilizatiei’,
   ar trebui sa prevada vreme ploioasa…in fiecare zi.
   iar asta pentru ca…pur si simplu e ceva de Bun-Simt.
   astfel de ‘ploaie’ s-a mai manifesta, ea a pus la indoiala celelalte civilizatii, in final toate civilizatiile disparind in…Potop!

   singura Imagine a Civilizatiei care nu da erori, prin urmare Naturii nu i ‘se cere sa intervina, cu propriile dinamici!, pentru a echilibra in mod absolut dinamicile Civilizatiei ( care sint AntiNatura! ) e…Imaginea din Oglinda.

   pina cind Civilizatia se va suprapune peste imaginea din Oglinda a Naturii ( care e…cu capul in jos si pe contrasens ) va trebui sa navigheze pe ‘ploi gen waterloo’
   prin urmare…aici e problema, interventiile Naturii ( care inseamna doar dezechilibre ale ei! )

   una e cind un oras e pus la indoiala de o ploaie de la waterloo,
   altceva e cind in discutie e o tara, insa cu totul alteceva e cind subiectul devine chiar Civilizatia.

   • a castigat Civilizatia, pentru ca anul asta a participat consistent la unificarea dinamicilor ei.

    a pierdut altomul. a pierdut consistent umanitate.

    omul a ramas egal cu el insusi.

 • Pe 6 Decembrie 2020, în România au avut loc alegerile parlamentare. Prezenta la vot a fost de 31% din totalul persoanelor care au acest drept, asa sunt datele publicate de guvernanti. Se pot verifica aceste informatii în mod independent???!!! Nu!. Personal, din informatiile pe care le am prezenta la vot a fost mai mica de 30%, situatie in care rezultatul alegerilor trebuie invalidate si organizate din nou. Pot dovedi acest lucru? Nu, din pacate.Datele referitoare la pandemia de coronavirus sunt furnizate de GCS. Stim componenta acestui grup???!!! Nu! Putem verifica corectitudinea statisticilor prezentate de GCS???!!! DA! Cum ? Mergand la fiecare spital din tara si verificand la sange, zilnic, toate informatiile, evident doar daca vrem sa stim adevarul. Are interesul guvernul Meu,care va fi instalat , pana la finele anului sa comunice date reale despre economie si despre pandemia de covid ? Nu!!! Are interesul guvernul Meu sa scoată economia din impas, evident, prin măsuri economice și financiare bine articulate și să renunțe la masurile aberante impuse cu forta împotriva poporului???!!!! Nu !!! Are forta societatea civilă sa îndrepte lucrurile și să-i Oblige pe guvernanti sa lucreze pentru popor , nu doar pentru Ei și pentru camarila economico-financiară internă și externă care-i susține???!!! Da! Va acționa societatea civilă pentru a- si susține interesele? Vom vedea. Românii trebuie sa se trezească din somnul cel aducător de moarte și sa sustina în mod demn interesul National !

 • ”N.B.: Interzis de YouTube pentru șapte zile, „Jurnalul meu video” poate fi vizionat pe pagina pagină a cristoiublog.ro și pe canalul de Vimeo cristoiuTv”

  Cei de la butoanele YouTube Romania sunt lachei ai neosecuritatii iohanniste..! Cenzori de tip maoist..!

  • Prostul cu functie, o expresie care capata noi dimensiuni pe internet.
   Orice moderator/admin care are BUTONUL de cenzura il apasa cu sete. 🙂

  • Stalinist,mai corect(oricum efectul va fi unul contrar,Maestrul va deveni mai citit,si mai popular,dar ce sa le ceri la cenzori,nu prea gandesc saracii ,au ramas cu tatuca Stalin in suflet).

 • Marii lideri au avut întotdeauna un spirit de autoironie, au înțeles ca sunt doar niște actori într-o piesa de teatru unde scenariul și regia nu le aparțineau, dar și-au însușit rolul ca fiind viata lor. Ma gândesc la Alexandru cel Mare, Saladin, Soleiman Magnificul, Churchill și sunt asa de mulți alții. Cred ca ma veți înjura sa fac o asemenea comparație cu Iohannis, departe de mine o asemenea blasfemie, era doar o butaforie sa exemplific ridicolul actualului președinte al României, ridicolul statului Român pe care îl reprezinta. D-le Cristoiu, degeaba aduceți în prelegerile dumneavoastră lecțiile istoriei, nu înțelegeți ca acești neispraviti care vremelnic sunt la conducerea României nu înțeleg, nu apreciază sensul tragic, istoric, al poziției lor?

  • O încântare sa vezi ca totuși exista și acesti oameni culți si de bun simt. Frumos comentariu, stimate domn! In rest…suntem sătui de comentarii „eu sunt deștept-tu ești prost”.

  • Cum degeaba?
   Nu pentru neispraviti (KWJ & company) luam noi, toti, pozitie si folosim libera exprimare!
   E vorba de viata noastra, de libertate, de asumarea destinului nostru ca fiinte umane, create dupa chipul si asemanarea Tatalui Ceresc.
   Daca nu ne pasa de viata cetatii si dormim pe noi, intotdeauna vor apare acesti varcolaci, gata sa ne incalece si sa ne mane de la spate, ca pe niste vite.
   Libertatea trebuie aparata si vegheata, clipa de clipa, de fiecare dintre noi!

 • Maestre,

  Va rog sa nu renunțați la ceea ce faceți!
  Sunteți o oaza de normalitate și moralitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog