Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

2020. Învinși și învingători în Pandemie. Azi: PNL, USRPLUS, PMP și Pro România n-au reușit să scoată PSD din joc

Ca și în cazul alegerilor locale și, de altfel, ca și în cazul oricărei întreceri, rezultatele avute de partide la scrutinul din 6 decembrie 2020 se cer judecate nu în sine, ci prin raportare la alte rezultate, la situația din partid și, mai ales la ambiții.

Sub acest semn, învinsele indiscutabile ale scrutinului sînt Partidul Mișcarea Populară, Pro România, USRPLUS și Partidul Național Liberal. În cazul primelor două partide – PMP și Pro România – nu mai e nevoie de nici o raportare pentru a ne permite să scriem fără șovăială că sînt marile înfrînte la alegerile din 6 decembrie 2020. Rămînerea în afara Parlamentului e un eșec indiscutabil. Adăugarea raportărilor accentuează caracterizarea de mari învinse la scrutin.

Partidul Mișcarea Populară a obținut 4,93% la Senat și 4,82 la Camera Deputaților. N-a fost un rezultat rău în cifre. Cum însă prin acest rezultat n-a depășit pragul, scrutinul din 6 decembrie 2020 a fost un eșec pentru partidul lui Traian Băsescu și pentru Traian Băsescu însuși.

Partidul a fost înființat pe 29 ianuarie 2014. A participat la următoarele confruntări electorale:

  • Alegerile locale din 5 iunie 2016: 4,46% la votul politic.
  • Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016: Senat, 5,65% voturi, Camera deputaților, 5,19% voturi.
  • Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Scor: 5,76% voturi.
  • Alegerile locale din 27 septembrie 2020. Scor la votul politic: 5,88% voturi.

Din cîte se vede, PMP s-a învîrtit la toate alegerile de pînă acum în jurul cifrei care dă pragul electoral. Asta a făcut ca la toate alegerile PMP să aibă emoții.
De data asta, PMP era sigur că va trece pragul. Venise la scrutinul din 6 decembrie 2020 cu uriașul avantaj al scorului bun la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Conducerea PMP era atît de sigură de succes că încă din campanie se împărțeau funcții în viitorul Guvern, văzut ca alcătuit în jurul PNL, dintr-o Coaliție de Centru Dreapta. Această credință a fost una dintre cauzele eșecului. Ca și în cazul USRPLUS, socotind că va fi partener cu PNL, PMP a tratat Guvernarea mai mult decît amabil. Calculul a fost acesta. Cum intrăm sigur la Guvernare, trebuie să pregătim de pe acum relația de amiciție pe care o va cere parteneriatul viitor cu PNL. Poate că lucrurile ar fi mers potrivit ambițiilor. Balanța înclina către Dreapta. Și PMP era un partid de Dreapta. Alegerile s-au ținut însă în plină Pandemie. Uriașele greșeli comise de Guvernarea PNL la indicațiile nesăbuite ale lui Klaus Iohannis au dus la o creștere însemnată a urii față de PNL. Ura rebelilor față de impunerea dictatorială a purtatului măștii. Ura credincioșilor și a românilor tradiționali în general pentru hăituirea Bisericii.

Partidul Mișcarea Populară era – cel puțin în viziunea lui Traian Băsescu – o formațiune de tip conservator. Ar fi fost normal ca toate temele conservatoare – a bisericii, a familiei, a națiunii – abandonate de PNL, ba chiar batjocorite de un partid căruia Klaus Iohannis i-a impus o politică de tip USRPLUS, să fie preluate de PMP. De pe pozițiile conservatoare, PMP ar fi trebuit să atace dur Guvernul și pe Klaus Iohannis. N-a făcut-o. Și atunci electoratul conservator a mers către Alianța Pentru Unirea Românilor. AUR a rupt cele mai multe voturi de la PMP tocmai prin adoptarea, într-o formulă violentă, a temelor conservatoare.

Tot Pandemia, ajutată și de atacurile isterice ale lui Klaus Iohannis împotriva PSD, a împărțit electoratul mai mult ca niciodată în Pro și contra PSD. Contra PSD a fost prezentat de Klaus Iohannis doar PNL. Și prin funcționarea votului util, PMP a rămas fără electorat. E mai mult decît semnificativ că în ultima săptămînă de campanie, presimțind dezastrul, PMP a trecut la atac de pe poziții conservatoare, apelînd din nou la Traian Băsescu. Era însă prea tîrziu.

Victimă a radicalizării electoratului în condițiile Pandemiei a fost și Pro România.
Partidul lui Victor Ponta a obținut doar 4,13 % la Senat și 4,09 % la Camera Deputaților.

Pro România a fost înființat pe 20 februarie 2018. Prin urmare partidul a participat pînă acum la puține confruntări electorale. Rezultatele nu sînt atît de convingătoare încît să putem schița un drum din 2018 pînă acum:

  • 6,44% voturi la europarlamentarele din 26 mai 2019
  • 4,95% la votul politic de la localele din 27 septembrie 2020.

Raportarea la alegerile anterioare n-ar vorbi de un eșec la parlamentarele din 6 decembrie 2020. Eșecul apare din ambițiile acestui partid, din personalitatea lui Victor Ponta și a lui Călin Popescu Tăriceanu. Amîndoi foști premieri, ei n-au reușit să promoveze partidul în Parlament. Putem vorbi de un eșec și dacă ne gîndim că Pro România fost înființat și a pariat pe asta drept alternativă la PSD. Ar fi fost de așteptat ca voturile din partea Stîngă să fie împărțite de PSD cu ProRomânia, așa cum voturile din partea Dreaptă au fost împărțite de PNL cu USRPLUS.

Față de PMP formațiunea lui Victor Ponta, întărită cu ALDE, a intrat în alegerile parlamentare cu handicapul dezastrului de la locale. Tot de la Locale Pro România a venit cu povara imaginii de formațiune care a lucrat-o pe Gabriela Firea. Nenorocita alianță cu Robert Negoiță, personaj compromis total în ochii PSD-iștilor prin înjunghierea politică a celei care îi era prietenă de familie, dar și prin TeFeL-izarea penibilă de ultimă oră, a făcut ca electoratul PSD să se depărteze de Pro România. Un cuvînt greu de spus l-a avut și șmecheria lui Klaus Iohannis de a ocoli Pro România în desemnarea adversarului, văzut exclusiv ca fiind PSD. Să adăugăm faptul că deși intitulat Pro România partidul a evitat susținerea unui suveranism fățiș. Acea parte a electoratului PSD nostalgică după politica PSD din anii Liviu Dragnea a plecat de la PSD-ul lui Marcel Ciolacu, dar nu s-a dus sper Pro România, ci spre AUR. Spre deosebire de mulți comentatori eu nu văd Pro România un partid scos deplin din joc. Victor Ponta rămîne mai departe o personalitate a vieții noastre publice, unul dintre cei mai buni politicieni ai noștri. Dacă se va munci mult mai serios ca pînă acum la identitatea partidului și mai ales la organizarea partidului, redus deocamdată la un singur lider, Victor Ponta, dacă Silviu Predoiu nu se va resemna și-și va spune cuvîntul ca organizator, Pro România ar putea supraviețui și ca partid neparlamentar.

La alegerile din 6 decembrie 2020, USR în alianță cu PLUS a obținut următoarele rezultate:
Senat, 15,86% voturi, Camera Deputaților, 15,37% voturi.

USR a fost înființată pe 21 august 2016. A participat la următoarele alegeri:

  • Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Scor: Senat, 8,92% voturi, Camera Deputaților, 8,60% voturi.
  • Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, în alianță cu PLUS: 22,36% voturi.
  • Alegerile locale din 27 septembrie 2020, în alianță cu PLUS: 6,65% la votul politic.

Raportarea trebuie făcută la europarlamentare, pentru că au fost, ca și cele din 6 decembrie 2020, alegeri strict politice, mai puțin dependente de structurile din teritoriul ca alegerile locale.
USRPLUS a obținut 15% din voturi. Prin raportare la europarlamentare e un eșec. Ar fi fost normal ca partidul să crească de la europarlamentare încoace, mai ales că a devenit vizibil pe scena publică. E un eșec și prin raportare la ambițiile alianței, stimulate de Sondajele de opinie. Toate dădeau USRPLUS un procentaj de peste 20%. Profețiile privind un succes zdrobitor al USRPLUS la scrutin se bazau pe un calcul simplu:

După opt ani de deținere a Puterii de către PSD, fie guvernamentale, fie parlamentare, în 2020 balanța înclina puternic spre Dreapta. Electoratul anti-PSD avea de ales între PNL și USRPLUS. PNL se afla la guvernare. Și la Guvernare, PNL comitea erori grosolane în administrarea Pandemiei. Era normal ca USRPLUS, partid de Opoziție, să denunțe aroganța din comunicare, afacerile dubioase ale camarilei PNL, încălcarea Constituției de către Klaus Iohannis. În administrarea Pandemiei PNL se remarca prin sfidarea cerinței de Un Altfel de Politică. Și în aceste condiții voturile s-ar fi deplasat de la PNL la USRPLUS.

Un timp, USRPLUS s-a manifestat de pe pozițiile critice față de Guvern. A venit însă chemarea lui Dan Barna la Cotroceni, unde Klaus Iohannis i-a fluturat pe la nas friptura participării la guvernare. Ca și în cazul PMP, alianța a fost rugată să înceteze atacurile. Și le-a încetat în ultimele două săptămîni de campanie. Și atunci voturile s-au dus către Alianța pentru Unirea Românilor. USRPLUS s-a aruncat la ministerele cele mai grele din noul Guvern. Cu un procentaj de doar 15%, USRPLUS va avea chiar probleme de supraviețuire ca partid prin erodarea care o va lovi în condițiile unui amatorism evident în materie de administrare a țării. Mai ales că va trece mult timp pînă cînd Dan Barna va realiza că e la putere și nu mai departe în Opoziție.

La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, PNL a avut următoarele rezultate:
Senat, 25,58% voturi, Camera Deputaților, 25,19% voturi.

El s-a situat astfel pe locul doi, după PSD. PNL nu e însă PNL din anii 1990-2014. E un partid ivit din fuziunea a două partide de Guvernămînt, PDL și PNL. După alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte al României, pe 16 noiembrie 2014, PNL și PDL au fuzionat și au adoptat un nou statut.

După fuziune, PNL a obținut următoarele rezultate:

  • La localele din 5 iunie 2016, la votul politic, 30,64%.
  • La parlamentarele din 11 decembrie 2016, 20,42% din voturi.
  • La europarlamentarele din 26 mai 2019, 27% .
  • La localele din 27 septembrie 2020, la votul politic, 30,76% din voturi.

Sub 25%, scorul de acum, a obținut PNL doar la parlamentarele din 2016. Prin raportare la ele, alegerile din 6 decembrie 2016 par să fi fost un succes. Nici vorbă de succes. Aceasta deoarece PNL a venit în 6 decembrie 2020 după opt ani de putere PSD. Mai ales prin anii 2017-2019, PSD a ajuns să exaspereze electoratul. 2020 a fost un an al înclinării balanței spre Dreapta. Și ea s-a înclinat, putem spune, dacă adunăm procentajele PNL cu cele ale USRPLUS. Peste 40% din electorat a votat cu Dreapta. Dacă adăugăm și UDMR, formațiune de Dreapta, și aproape 5% ale PMP, avem 50% procentaj obținut de forțele anti-PSD. Numai că această înclinare a balanței nu i-a folosit la nimic PNL. Partidul s-a văzut obligat să împartă cu USRPLUS electoratul de Dreapta.

Prin raportare la ambiții, eșecul e dezastruos. PNL vedea alegerile ca momentul de obținere a unei majorități semnificative. Viitorul Guvern de Dreapta era gîndit ca alcătuindu-se în jurul PNL. Ceilalți parteneri aveau să primească firimiturile.
Marele eșec al acestei ambiții a fost dat de neintrarea PMP în Parlament. PNL s-a văzut constrîns să împartă Guvernarea cu USRPLUS.

Dar nu numai atît.
Alegerile au fost gîndite de PNL și de Klaus Iohannis ca un moment de scoatere din joc a PSD. PSD a obținut însă 30%, situîndu-se pe primul loc. Mai mult, PSD nu mai e în alianță cu nici un partid. Grupurile parlamentare ale PSD au toate șansele să funcționeze clar în confruntarea cu majoritatea de hăis-cea a coaliției de Centru Dreapta.

Acesta e cel mai mare eșec al PNL.
Că n-a reușit să înfrîngă, nici acum, PSD.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „2020. Învinși și învingători în Pandemie. Azi: PNL, USRPLUS, PMP și Pro România n-au reușit să scoată PSD din joc”

  • Tudor Barbu ,sictir băi derbedeule,cine dracu te crezi ?

  • 4

    Persecutarea unui grup din motive etnice ,religioase, politice sau orientare sexualà
    este pasibilà de Înalta Curte Internationalà de Justitie ! Avocatul Poporului , Baroul de avocati , ONG urile care apàrà Drepturile Omului sunt toate într-un somn profund ? Aberatia cu „depeseidarea” tàrii nu socheazà pe cei care apàrà Constitutia?

    (fragmente dintr-un esseu)

  • 3
    Înseamnà sà nu ai memorie ; Dacà ti-ai pierdut memori , esti victima unei patologii în stare avansatà . Dacç nu , ai complexul lui Oedip , îti omori tatàl (varianta modernà : deliberat) . Toate mutàrile (din birou) din ultimul an , sunt manevre anti-istorice si anti-democratice . Nu se eliminà din viata politicà a unei tàrii un PARTID CONSTITUTIONAL . Un Partid care nu a fost scos în afara lefii de càtre Justitia Românà !Sloganul cu România fàrà PSD este o încàlcarea unui principiu Democratic îscris în Constitutia României ?

  • 2

    Pe fundalul unei ràzmerite iscate la Timisoara , apoi la Bucuresti-decisiv . Acesta este ADEVÄRUL din luna Decembrie 1989 !NU Partidul National Liberal , nici Partidul Tàrànist , nici vre-un Forum etnic nu au declansat si sustinut prin participare evenimentele ! Dacà PSD este urmasul faptic Partidului Comunist , PSD ul este cel care a FONDAT ROMÄNIA CONTEMPORANÄ. PARTIDUL SOCIALIST DEMOCRAT si u PNL , PNT , reprezintà acel moment !Sà vrei sà „depeseidezi” viata politicà înseamnà sà fii atins de patalogia mitomaniei !

  • 1

    Revolutie sau loviturà de stat , Miscarea decisivà care a pus capàt Comunismului Oficial s-a petrecut în Decembrie 1989 ! Aceasà Miscare conjugatà palat-masse populare a fondat ceea ce este astàzi România ! Nu au venit eliberatori din afara granitelor ! Interpretii partiturii sunt cetàteni ai Republicii Socialiste România !
    Care s-au implicat atunci . Acestia au fost Atanasie Stànculescu , Silviu Brucan , Ion Iliescu , Dumitru Mazilu , Gelu Voican Voiculescu !

  • Daca a sta in afara guvernarii timp de 4 ani si a privi cum guverneaza adversarii tai politici reprezinta un succes in alegerile parlamentare, asa dupa cum sustine maestrul Cristoiu, nu putem decat sa-i uram PSD acelasi succes si in continuare, asa, vreo 20-30 ani de acum incolo.

  • Articolul dvs se inscrie in aceeasi paradigma: Partidele sunt niste echipe de fotbal si noi suntem niste suporteri care tinem cu una sau alta dintre echipe. Aplaudam cand „echipa” favorita obtine un scor bun la alegeri, sau cand castiga functii la ciolaniada de dupa. Ne intristam cand pierd, ne suparam cand „echipa” noastra este injurata pe internet, etc.
    Realitatea ar trebui sa fie cu totul alta: partidele ar trebui sa asculte de noi. Ele ar trebui sa se intereseze de noi tot timpul, nu doar atunci cand sunt alegeri, si in rest sa dea legi in favoarea corporatiilor. Sau sa-si satisfaca clientii de partid.
    Prezenta la vot a fost de 30%, adica 15% mai putin decat la alte alegeri. O mare palma pentru politicieni, care insa au obrazul gros si oricum nu simt nimic. Iar ziaristii, in loc sa ii admonesteze, intra in jocul asta nefast de tip fotbalistic.

    Vor sa castige voturi? Pai sa faca ceva la guvernare, ca sa vedem ca ne e mai bine. E cea mai simpla modalitate de a castiga voturi. Uitati-va la primarii din orase, unii zici ca sunt alesi pe viata. De ce? PAI AU FACUT TREABA BUNA si oamenii au continuat sa ii voteze. Asta e „solutia” miraculoasa sa ne castigati voturile, nu consilieri electorali scumpi, nu afise, nu campanie si platforme. Faceti ceva cat timp sunteti la butoane.

  • PNL, USRPLUS, PMP și Pro România n-au reușit să scoată PSD din joc.

    pai…pare a fi suficient, titlul.
    adica…e intre ele, partidele, jocul.

    de unde rezulta ca invingatorul e sistemul politic, iar invinsul e poporul.

    • atunci cind sistemul politic a devenit ‘cauza’, visurile sistemului politic sint cele care se implinesc,
      visurile poporului, dorintele lui, ramanand mai degraba neimplinite.

      insa faza tare de tot e ca, daca poporul era cauza, se manifesta potentialul unei armonii a sistemului politic cu Natura,
      prin urmare, odata cu trecerea timpului, potentialul ar fi dus negresit la chiar implinirea dorintelor poporului,
      armonia cu Natura manifestandu-se negresit.

      pentru motivul ca noi sintem in situatia inversa, mai exact ‘cauza’ e sistemul politic, odata cu trecerea timpului el se armonizeaza cu ‘Inversul Naturii, cu AntiNatura. de ce asa? pai pentru ca sistemul politic face fix pe dos decat face Natura, daia!:))

      prin urmare creca momentan sistemul politic inca n-a aflat ca povestea lui duce catre ceva care se numeste Inteligenta Artificiala, prin urmare el e doar o veriga intermediara in povestea, chiar deosebita!, a Noului Zeu, Inteligenta Artificiala.

      rezumat:
      invingatoare e Inteligenta Artificiala, care si-a mai implinit oleaca din visurile ei…nemarginite, prin chiar manifestarea actualului sistem politic, si nu doar paici!, ci peste tot prin lumea mare.
      invinsul e altomul, care a mai pierdut oleaca din potentialul de umanitate pe care…inca il mai poarta.
      de fapt…de fiecare data cind Civilizatia castiga, altomulpierde!, pierzand putin cate putin, dar perpetuu, din umanitatea ce-o poarta.

      • Protectia Consumatorului ar trebui sa se ocupe si produsele…politice.
        ca, adesea, ce scrie in prospect nu se regaseste si i realitate,
        una scrie pe cutie, alta gasesti in ea!
        Protectia Consumatorului…de politica ar trebui sa se ocupe si cu ingredientele produselor politice, ca, in general, s-a dovedit ca una scrie pe eticheta si cu totul altceva se gaseste n ea.

        produsele politice se ocupa cu implinirea dorintelor poporului.
        daca ele sint nefunctionale din start, sau se defecteaza in termenul de valabilitate, cine le repara?

        Protectia Consumatorului e pretios cu tarata si lipsit de pretuire cu malaiul!,
        el se ingrijeste de orice, mai putin de mama tuturor produselor, el insusi un produs, pe numele lui ‘sistem politic’.
        pasta il putem papa si expirat!
        si defect!
        si bolnav!
        si…ilogic!

        • Universul e un Sistem Inchis.
          starea lui de echilibru e Pacea, adica Echilibrul Absolut.

          aceasta stare de echilibru e…un sistem de balante,
          care au un singur punct de sprijin, Absolut.

          prin urmare orice facere Antinatura e echilibrata de-o alta!, care, atunci cind le aduni, Natura ramane egala cu ea insasi.
          pentru faptul ca Civilizatia tinde sa fie Antinatura, Natura, pentru a echilibra povestea Anti, se scalambaie…pe masura!, insa fix pe masura!

          prin urmare cu cit Civilizatia se departeaza de Natura, inaintand spre Imaginea din Oglinda a Naturii, cu atit Natura…isi va poci propria fizionomie, insa doar pentru a echilibra imaginea pocita a Civilizatiei.

          sistemul politic actual e si ‘cauza’ pentru care Natura isi va poci fizionomia, insa chiar aceasta stare e cea care pune la indoiala, …plenar!, sistemul politic. de peste tot de prin lumea mare.

          dragi politicieni, nu e despre voi povestea, este ori despre Natura, daca va armonizati cu ea, ori despre Inteligenta Artificiala, daca va armonizati cu Imaginea din Oglinda a Naturii!
          si, cumva, e chiar haios!:))))

  • Domnule Cristoiu, puteti sa va mutati canalul video de la YouTube la Parler. In felul acesta nu veti mai fi cenzurat.

    • Da si eu as cauta variante alternative. Acuma putem intelege mai bine, de ce Trump (ditamai presedintele USA), a ales sa comunice pe Twiter. Astia cu platformele lor de comunicare, sa nu mai faca pe moderatorii, ca nu i cazul. Fiecare are discernamant si face alegeri. Asa ca, daca se mai intampla o data, ar fi bine sa treceti pe variantele alternative. Si eu le transmit celor de la youtube, pe aceasta cale, cele mai calde salutari..

    • Astfel se duce la vale ” YouTube”. Se pregateste „Facebook”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *