Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

2022 e singurul an în care actuala Putere (Majoritate parlamentară Guvern, Președinte) poate reseta România. O altă ocazie nu se va mai ivi mult timp în Istoria țării

La începutul unui Nou An se obișnuiește ca Istoricii clipei care sînt comentatorii scenei interne și externe să facă profeții.
La începutul lui 2020, nici o profeție n-a luat în calcul năvălirea Pandemiei, un eveniment care a lovit omenirea mai ceva decît un război mondial. Prin urmare, toate profețiile s-au dovedit false. Doamna doamnelor, Istoria, a scos limba la toți profeții. Nu fără o anume șăgălnicie, care a eliminat din gest orice urmă de nepolitețe.

Pentru Istoricii clipei a fost o lecție. Lecție pe care trebuiau s-o știe:
Istoria e de genul feminin.
Și prin urmare, poate avea hachițe.

Luînd seamă la această lecție nu mă voi lansa acum, la început de an, în profeții despre ce se va întîmpla în 2022. Nici măcar pe plan politic intern, unde și-ar putea spune cuvîntul o anume Logică. Ne vom resemna să scriem ce ar trebui să se întîmple în 2022 sub semnul marii schimbări politice de la finele lui 2021.

În 25 noiembrie 2021, punînd capăt unei Crize politice de aproape două luni, una dintre cele mai grave crize politice postdecembriste, la Palatul Victoria a venit un Guvern care a marcat o premieră în postdecembrism:
Un Guvern practic de Uniune Națională, bazat pe o majoritate parlamentară zdrobitoare, condus de un militar de carieră.

S-a vorbit la un moment dat că acest guvern n-ar fi o premieră în postdecembrism.
S-a spus că o situație asemănătoare a fost după alegerile din 2012, cîștigate de Alianța politică USL ( PNL și PSD).

Să comparăm Parlamentul de după alegerile din 2012, cu cel de după 25 noiembrie 2021:

Structura Parlament 2012

Senat (176 mandate)
Puterea: USL (122 mandate) – 69,32%
Puterea are, așadar, 69,32% în Senat.
Opoziția are următorul procentaj: Alianța România Dreaptă (ARD: PD-L 22 mandate + PNȚCD 1 mandat + Forța Civică 1 mandat) (24 mandate), Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) (21 mandate), UDMR (9 mandate) – Total: 54 mandate – 30,68%.

Camera deputaților (412 mandate)
Puterea:  USL (273 mandate) – 66,26%
Opoziția: Alianța România Dreaptă (ARD: PD-L 52 mandate + PNȚCD 3 mandate + Forța Civică 1 mandat) (56 mandate), Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) (47 mandate), UDMR (18 mandate) – Total: 121 mandate – 29,37%

Structura Parlament 2022

Senat (136 mandate)
Puterea:  PNL (41 mandate), PSD (47 mandate), UDMR (9 mandate) – Total: 97 mandate – 71,32%
Opoziția:  USR (25 mandate), AUR (14 mandate) – Total: 39 mandate – 28,68%

Camera deputaților (330 mandate)
Puterea: PNL (93 mandate), PSD (110 mandate), UDMR (21 mandate), minorități (18 mandate) – Total: 242 mandate – 73,63%
Opoziția: USR (55 mandate), AUR (33 mandate) – Total: 88 mandate – 26,67%.

La o adică, din punct de vedere Parlamentar, raportul dintre Putere și Opoziție în 2022 se apropie de cel din 2012.
Da, dar actuala Putere are de partea ei și Președinția.
USL, deși majoritară în Parlament, avea drept adversar Președinția.

Opoziția de după alegerile din 2012 era infinit mai puternică decît cea de acum:

  1. Avea de partea ei Președintele.
  2. Partidele care o compuneau aveau toate temeiurile să colaboreze în Parlament. Nu se excludeau reciproc, așa cum se întîmplă acum cu USR și AUR.

Cu o astfel de majoritate și cu o Opoziție incredibil de slabă, atît ca pondere în Parlament, cît și ca unitate (Partidele de Opoziție de după 2012 nu se excludeau reciproc așa cum se întîmplă cu USR și AUR acum) putem spune că în 2022 România are cea mai puternică Putere (dacă se poate spune așa) din perioada postdecembristă.

Nenorocirea României postdecembriste a constat în existența Puterii slabe, fie din cauza unei majorități parlamentare fragile, fie din cauza conflictului dintre Președinte și Parlament.
De la investirea Guvernului a trecut deja o lună. În această perioadă putem spune că în interiorul Coaliției de Guvernare s-au consumat conflictele provocate de alierea a două partide, pînă nu demult dușmane și, evident, de împărțirea Puterii. Tot în această perioadă electoratele partidelor s-au obișnuit cu schimbarea de alianță din 25 noiembrie 2021, iar partidele, cu premierul Nicolae Ciucă.

Formarea Coaliției PNL-PSD-UDMR-Minorități se justifică din punct de vedere istoric numai și numai dacă uriașa Putere deținută de Putere (Parlament, Guvern, Președinție) va fi folosită pentru resetarea României prin inițierea și adoptarea unor reforme de care țara are absolut[ nevoie pentru a-și desăvîrși modernizarea.

Se va întîmpla acest lucru în 2022?
Se va întîmpla dacă se se îndeplinesc trei condiții:

  • a) Coaliția să nu se destrame de-a lungul lui 2022.
  • b) Coaliția să fie suficient de unită în promovarea reformelor inclusiv a celor mai puțin populare.
  • c) Partidele de Coaliție să-și întoarcă privirile de la interesul de a avea capital electoral la interesul de a reforma România.

Reformele pot pune în discuție, în cazul fiecărui partid, interesul de a nu pica în sondaje.
Pînă la alegerile din 2024, mai sînt doi ani.
Din experiența de pînă acum se știe că sondajele de opinie trebuie să devină o preocupare a partidelor începînd cu penultimul an pînă la alegeri.
În cazul de față, începînd cu 2023.

2022 e singurul an în care partidele Coaliției își pot permite punerea între paranteze a capitalului electoral pentru putea promova reformele, inclusiv cele nepopulare.
Prin urmare, 2022 e singurul an în care actuala Putere poate reseta România.
Dacă se ratează 2022, nu cred că România va mai avea în perioada care începe cu 2021, pe întinderea unui deceniu, o asemenea fereastră de oportunitate.

Sînt conștienți de asta liderii partidelor din actuala Coaliție?
E conștient de asta mai ales Klaus Iohannis, cel care a făurit, în 2021, actuala Coaliție?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „2022 e singurul an în care actuala Putere (Majoritate parlamentară Guvern, Președinte) poate reseta România. O altă ocazie nu se va mai ivi mult timp în Istoria țării”

  • Până la resetare, e loc pentru a mai face o groază de datorii.

  • Politicienii nostri, in specilal din sectorul celor care se pretind a fi juristi sunt fie prosti fie tradatori, sunt persoane cu un nivel intelectual limitat, ce au o ura visecrala pe intelectuali, sunt insa in acelasi timp constienti ca trebuie sa se faca pres sau sa-si puna fruntea in poala noii clase imperiale din Sultanatul de la Bruxelles, iar ultimii adica marile puteri nu au nici un interes ca Romania sa progreseze, asta daca mai credeti in basme.
    Cum sa reformezi statul roman, cum sa obtii coeziunea populatiei naucite din Romania cand tu ca presedinte al Romaniei ai undeva la 5 la suta procente credibilitate, ce reforma asta este o utopie.

  • Am o durere de cap de trei zile de n-am cuvinte s-o descriu.Stiu ca nu intereseaza pe nimeni durerea mea de cap, dar am ajuns asa din cauza politicii de cacat dusa de niste ipocriti fara scrupule si fara vreun gind de a reseta ceva pe plus pt Romania. Oricum ati da cu procentele alea, pe total inseamna 100% idioti la conducere, niste nemernici pe orice fata i-ai intoarce. De 32 de ani Romania e in deriva. In 32 de ani a fost suficient timp sa se faca praf tot si sa se analfabetizeze generatii. La conducere au ajuns numai infractori, analfabeti,penali, si citiva indivizi abili care au stiut cum sa traga spuza pe turta lor. Nu se mai reseteaza nimic in tara asta. Romania e distrusa. Pe urmatoarea suta de ani nu e nicio sansa de remediere a problemelor create de idioti fara scapare care vor musai sa conduca ei o tara. Citesc cit de multe stiri imi permite timpul si am constatat ca, printre picaturi, in timp ce atentia oamenilor e atrasa spre bilci, stirile importante sint date scurt, mai mult ca birfa, fapt divers. La ce ma refer? S-o luam pe rind…Romania a distrus multe locuri de munca, romanii au plecat din tara cu milioanele, si educati si needucati, forta de munca s-a micsorat cind vine vorba de lucratori romani care sa munceasca la ei acasa.Scoala s-a facut zob. Se imita stilul vestic idiot si o sa scoata pe banda generatii de idioti. S-a ajuns sa se puna accent pe materii care la noi in Romania se faceau la scoala generala. Parca le-a luat mintile la Ministerul Invatamintului si reinventeaza roata… ca materia noua despre incalzirea globala si probleme ecologice sa fie predate de orice profesor, toti sa fie in stare sa predea materia asta noua. Doamne fereste. In clasa a VIII-a, inainte de ’89, in ROMANIA, elevii studiau o materie care se numea „ECOLOGIE” si materia asta era predata de profesorii care terminasera biologia. Faceam biologie, zoologie si ecologie, materii diferite, predate de profesori pregatiti pt asa ceva. E bai materia asta? E moft pt guvernanti, da bine in vest dupa cum dicteaza vestu’, da nimeni nu le spune „BAAAAAAAAAAAAA LA NOI IN ROMANIA SE FACEA MATERIA ASTA. ERAM INAINTEA VOASTRA A VESTULUI CIND VINE VORBA DE MEDIU. DE CE-AM AJUNS ASA AZI?” Apoi acelasi minister incompetent, vrea introducerea unei materii noi care sa se numeasca „Istoria holocaustului”. De ce materie noua?Ca asa vrea Itzic de la ambasada? Chiar ne-am timpit in tara asta iremediabil si trebuie sa lingem curul la toti cretinii?In Romania se studia istoria mai ceva ca-n vest. Cine nu are copii la scoala in vest nu intelege diferentele. Copiii in vest au facut o laie la istorie, au studiat (cica) istoria locala si atit, ii doare-n cur pe astia de la minister sa inventeze istorii noi sau sa studieze macar ceva care s-a intimplat pe alt continent decit amerolac. Iar la noi bagam materii noi ca asa vrea cite un futut de la vreo ambasada care umbla cu shmecherii?Bai sinteti timpiti in guvern acolo sau care-i problema voastra adevarata?Deci ca s-o scurtez omaomte sa-i iau pe rind si sa-i trimit in pizda mamii lor pe fiecare, scoala la noi incepe sa fie terminata usurel, se introduce deja stilul vestic care e o parodie de sistem de invatamint si care va scoate si mai multi analfabeti pe banda rulanta. Apoi se dau stiri despre muncitorii pe care statul roman ii importa ca n-au destui sa le lucreze in constructii. Deci s-au gindit sa aduca cu sutele de mii de indieni, chinezi, turci, si alte natii care mai sint dispuse sa munceasca in constructii. AI nostri pleaca la cules capsuni, si noua ne vin indieni sa ne asfalteze drumurile.Vai de mama noastra.Apoi avem marii ginditori din guvern care sub pretextul colaborarii, si a impartirii sarcinilor, si a bunei intelegeri din „cualitzie”, l-au lasat pe citzu sa se ocupe de investitii. Stirea a trecut asa de repede, ca multi nici n-au apucat sa-i vada titlul. Pai nu asta vroia cretinul asta de citu?Sa aiba el control pe investitii?De ce oare? Simplu ca buna ziua: sa futa tot ce a mai ramas de stat, asta e misiunea lui cheie si pina nu termina, nu scapam de el.E pus „strategic” sa „ajute” pe „dom’ jeneral” sa nu-i fie greu lu’ dom’ jeneral cu cite are de facut…saracu’ de el.Agricultura nu stiu cine mai face la noi, pt ca sute de mii de hectare de teren arabil apartine azi arabilor, turcilor, chinezilor, olandezilor, si altora, nu stau sa-i insir pe toti, la durerea de cap pe care o am, ma ia si mai rau de la nervii pe care mi face subiectul asta. Deci cum si cu cine mama masii sa mai resetezi orice, in conditiile in care Raj Kapoori si Abdulahi vin sa-ti faca ei drumuri si poduri, iar Itzicii joaca la cacialma, cartea suparatului, si face tam-tam cu cit de importanta e noua istorie pe care ei o vor in scolile noastre. Ba le face si”treining” la ai nostri, direct in Israel, ca sa invete bine toata omenires ce istorie au avut ei.Domne, nu zice nimeni sa nu invete generatiile noi, despre abuzurile si ticalosiile facute in trecut, dar nu sa transformi totul in ceva ce a ajuns sa te scirbeasca pina dai afara,pt ca asa e „politic corect”. Ca daca e s-o luam politic corect, cum numeste bre nea Itzic faptul ca mii de copii romani, mai ales in zonele rurale, dorm in frig, murdari, flaminzi,plinsi si tristi. A vazut Itzic copiii din Romania care traiesc ca vai de ei de la o zi la alta??????Daca da, ce a facut pt ei?Si vrea sa-mi vire la scoala istoria tarii lui ca si cind nimic altceva nu conteaza?E timpit sau doar excesiv de nesimtit si tupeist?Ca oricum ai da-o, eu la-s da in pizda masii afara din tara. Sa vina altu’ si sa-si vada lungul nasului. Cum sa resetezi Romania cind bilciul e pe fata, ambasadele au devenit mai „guvernanti” decit „guvernantii alesi”. isi mai cunoaste cineva lungul nasului? Sint atit de multe de spus, ca poti sa scrii carti pe subiect, doar ca lumea nu mai e interesata sa asculte pe nimeni. Problemele cu care se confrunta oamenii depasesc intelegerea „alesilor” Ei se lupta pt popularitate, popularitatea le asigura scaunul, sau se libidinosesc pe la UE sau ambasade si le mai arunca aia cite un os deja ros. Generatiile de tineri si tinerei, pina in 45 de ani, sint talimbi de te iei cu miinile de cur si sari in sus, toti sint destepti, toti le stiu pe toate, toti vor sa reinventeze roata, habar n-au cum erau lucrurile asezate inainte de ’89 ca sa poata face o comparatie educata. Au auzit si ei ca :era rau”….in aia mamii voastre de prosti cu mintea in nori. Cu cine sa reseteze Romania cind presedintii dau fuga in toate punctele cardinale ca sa dea noroc, sa-si faca pile, sa se faca „utili” da’ nu pe gratis!!!???!!! Cu cine?Herr de acu’ se plimba de-un mandat jumate…Daca nu-i pe pirtie, e pe plaja, nu-i pe plaja, e ca cumparaturi la Miami, sau viziteaza „obiective strategige” ca nu-i aglomeratie pe moment si profita si el oleaca sa „vaza” piramidele pe unde-or fi ele construite…ca nu-s doari n Egipt…apoi merge la „dineuri” si farafasticuri de-un penibil grotesc la case regale unde nu intelege ca daca-i invitat, a fost invitat cu un scop clar, cu ca sa se rinjeasca oafa aia imbracata de bogdaproste de te intrebi cine i-a scurtcircuitat aparatu’ de gindire…Romania e vinduta, terminata. Criteriul dupa care sint respectati oamenii, in anul 2022, nu mai tine de carte. Poti sa faci cite scoli vrei, poti sa le dai clasa in orice domeniu vrei, daca n-ai bani, n-ai nimic azi. Asta e gindirea”noua”, asa viseaza toti, mai ales tinerii, sa ajunga cit de curind…toti vor sa fie bogati ca sa se plimbe cu iahtul, sa mearga in lume cu clasa I-a pe orice mijloc de transport, sau cu avioane private, in curind o sa-si faca si tren privat si nava spatiala privata .Ala e criteriul azi.Ai bani, cica ai respect,altfel iti scuipa seminte in cap oricit de inginer, doctor, profesor ai fi. Poti sa salvezi vieti pe banda rulanta, vine un cretinoi gen citzu si-ti gaseste nod in papura pt simplul motiv ca el are un titlu si poate face ce vrea. Unu’ ca el, nu intelege ca aia care au ceva in cap se caca efectiv pe titlul ala nemeritat si de care abuzeaza. Inainte sa uit, referitor la stiri care se dau scurt si se uita repede, ieri anuntate coana vin der lindic ca da UE-u’ 150 milioane euro pt ajutorarea Republicii Moldova…O fute grija moldovenilor acum. N-au destule pe cap cu coana Maia, salvatoarea natiei, mama,mama,ce tare era ea prin vest si ce repede si-a dat demisia ca sa faca ea bine Moldovei. Ii fute UE-u’ si pe astia. DEja si-au virit coada cu un tupeu greu de descris, acum urmeaza loviturile de gratie, ii prinde cu zaharelu’ le arata „ajutoarele”, moldoveanu’ de rind se bucura cind aude de milioane donate, da’ nu intelege ca nu i le doneaza lui. Banii aia ajung tot in buzunarele care trebuie.E plata pt terminarea si supunerea zonei, nimic altceva. E o bataie de joc de-ti vine greata. Zona aia nu se mai reseteaza in veci cu boi si vaci, ingramaditi de zile mari, niste tradatori fara scrupule care nu se gindesc deloc la tara, se gindesc strict la cururile lor imputite, cum s-o duca bine, sa-si traiasca viata, de restu’???PRAFU’ SI PULBEREA.
    Resetare? Poate in filme. Romania e terminata. Aia e.

  • Domnule Cristoiu, nu le dati idei! Alianta tradatorilor vanduti intereselor straine ce fel de reforma credeti ca ar face? Ce fel de prevederi ar avea o noua Constitutie facuta dupa pofta inimii Ambasadelor? Mai bine sa doarma in post si sa le treaca timpul fara sa faca nimic! Nu vrem nici o reforma pana nu redobandim increderea in cei care o initiaza. Altfel cadem din lac in put.

  • Bună dimineaţa, râu de roauă,
    Am venit la apă noauă!
    Da’ n’am venit la apă noauă,
    Da’ am venit la râu de roauă,
    Am venit să mă jeluiesc
    De toate relele să mă tămăduiesc!

    Bună dimineața, apă bună,
    De la draga mumă Lună!
    Da’ n-am venit doar a-ți spune,
    Da’ am venit cu rugăciune
    Pintru toate ale bune.
    Din lacrima Ceriului
    Dă-ne roadă câmpului.
    Da’ apa să-ți hie de roauă
    Da’ sănătate dă-ne noauă.
    Ceriul să te prețuiască,
    Pe noi ne tămăduiască!

    (autor- sufletul românului)

  • Teoretic, puterea are majoritate covarsitoate. Numai ca din doua partide slabe, dintre care unul e pe duca si altul urmeaza, nu se poate realiza un proiect pe termen lung, fiindca problema politicienilor este nu Romania, ci ce ne facem, ca nu mai prindem inca o legislatura, ca ne-am invatat cu traiul bun. PSD e atins si el pentru ca daca creste AUR in continuare, va scadea di el in sondaje, ceea ce-i va timora si pe ei, la fel ca pe liberali. Asa ca doar alegerile snticipate si demiterea presedintelui sunt adevarata solitie. Si asta numai daca poporul va iesi in strada cu sutele de mii, ca la ordonanta 13.

    • Lumea a iesit atunci in strada manipulata la ordinul baietilor cu ochi albastri din padure. Dovada? Cand baietii nu s-au mai bagat totul s-a fasait(vezi ultimele mitinguri USR)

  • Maestre, cu un PSD atat de politicos nu se va intampla absolut nimic. Reforme nici vorba dar buna ar fi buna macar zgaltaierea ANRE-ului care doarme in front pe salarii uriase. Ar fi necesare: plafonarea preturilor la energie si carburanti la nivel de ian 2020, planuri mai realiste ca in rest l-am auzit pe Ciolacu aseara batand campii cu gratie. Se cunoaste ca e rupt de viata reala de multa vreme.
    Nu inteleg rostul reuniunilor si darilor de seama ale ministilor la Cotroceni.

  • Singura reforma la care muncesc de zor cele doua partide e vaccinarea obligatorie. Si nu trebuie sa ne facem iluzia ca din 2023 vor fi preocupate de capitalul electoral. In definitiv, in 2020, guvernul a incuiat romanii in case, a interzis inmormantarile, i-a persecutat si i-a invinovatit pe romani, i-a calcat in picioare. Si acum sunt tot ei la Putere. Dusa-i vremea in care politicianul trebuia sa faca pe plac publicului pentrui a fi ales…

  • Deocamdata, de cand cu Marea Coalitie, Presedintele a disparut. Total, 100%.
    Ultima oara a fost vazut( de maturatori) pe 21.12, la 8 dimineata depunand coroana. De atunci numic, golf, ski, O.
    Asa ca reforme……..

  • Buna dimineata Maestre,
    Realitatea este ca liderii politici din Romania si aici intra si actualul nostru Presedinte nu au nici un interes sa reseteze – reformeze, modernizeze statul intr-o maniera care sa dea predictibilitate, prosperitate, speranta celor nascuti aici un minim sentiment national, bazat pe apartenenta la limba romana, familie, religie nationala, istorie si a celorlalte valorile pe care le regasim la o minima lectura a mult hulitei Constitutii.
    Este important pentru cei sus mentionati ca poporul sa adopte pozitzia clasica de umilintza, de tip fanariot in care sluga sa nu cunoasca istoria, sa accepte ca fiind o falsa normalitate minciuna, impostura, incultura ca un dat al sortii, ca derapajele primite de la Bruxelles ca interzicerea folosirii cuvintelor de mama, tata, Craciun, religie ortodoxa, sex masculin sau feminin, etc. si alte derapaje sa nu fie percepute de tarile frurnizoare de sclavi – adica forta de munca sub forma romantzata a impunerii unei dictaturi neo-marxiste.
    Sub bagheta magica a fostului profesor si actual presedinte al Romanie, in proiectul Romania educata, pas cu pas a fost eliminata intai din curicula scolara limba latina, ca nu-i asa este periculos si chiar mortal pentru clasa politica autohtona ca elevii si familiilor lor sa stie ca traducerea din latina a cuvantului ministru inseamna servitor aflat in slujba poporului si doar atat, cum sa afle omul obisnuit ca politicianul este la dispozitia interesului public, foarte periculos pentru structurile de putere de dupa 1990, si asta a fost numai inceputul.
    De ce sa afle acest popor ca in tarile dezvoltate economic din vestul UE au nationalizat companii furnizoare de energie pentru a se asigura protectia propiilor lor cetateni, o astfel de informatie ar fi catalogata ca fake news, lasa i pe romani sa plateasca sume uriase la facturi pentru energia produsa, distribuita si livrata in tara lor de companii multinationale, care apoi expatriaza masiv profitul catre tarile lor, lasand bugetul de stat al Romaniei fara nici un euro-cent.
    Si ca sa vezi, liderii partidului PNL – adica oamenii cei mai apropiati de Presedintele Romaniei si si acum cei din PSD tac malc si boicoteaza orice fel de masura de impozitare a acelor multinatzionale de parca ar fi pe statul de plata sau mai rau sunt sanatajabili – deci incapabili sa gestioneze interesele statului roman si prin extindere ale fiecaruia dintre noi -cetatenii romani platitori de taxe si impozite.

    • Lb latina vad ca se studiaza in clasa a VII-a, la fel si Educatia Civica. Cu mare stupoare constat ca un elev de 13 ani trebuie sa stie: definitii pt dictatura si democratie si ca democratia deplina e atunci cand politicienii se tem de popor; Constitutia Romaniei, capitole, nr de articole, drepturi ale cetatenilor; puterile in statul Roman, iar un politician, indiferent de rang nu stie absolut nimic! Sa spunem ca sunt necititi cu totii si ca au umilit si continua sa umileasca cu totii cetatenii acestei tari?!

  • Daca aveti impresia ca politicienii gandesc la distanta mai mare de un metru in jurul lor inseamna ca traim SF.

  • Resetarea Romaniei e acoperita de resetarea lumii mari.
    Resetarea lumii mari are ca esenta Marea Revolutie.
    Marea Revolutie e in fapt o resetare plenara, o trecere de la Natural la Artificial. Aceasta trecere e cea care conteaza cu adevarat.

    Marea Revolutie acopera Marea Resetare. Cu fulgi cu tot!
    Prin urmare Resetarea Romaniei…practic nici nu mai conteaza ca ‘actiune’, ea va fi un efect, implacabil, nu are treaba cu vreo configuratie politica interna.

    Resetarea Romaniei se afla deja pe valurile Marii Resetari, care la rindul ei se afla pe valurile implacabilei Mari Revolutii.

    Prin urmare creca numainde resetari nu ne putem vaita,…sint, deja!, pe toate gusturile, culorille,…mirosurile.
    Intrebarea e cumva…invers:
    Cum vei naviga pe astfel de valuri astfel incat la final sa mai ramai cu ceva Natura prin buzunare?

    2022 e doar unul dintre anii Marii Revolutii. Mai sint si altii. Pina prin 2026…mai e de navigat, nenică. Oricum de Marea Revolutie unu nu scapa,
    nu asta e problema, ca pierdem trenul care duce catre Artificializare. Deja sintem in el.
    Cum ramane cu Natura, asta e intrebarea, ca Artificialul va aduce cu sine Raiul pe Pamant, deci cam toti il vor imbratisa cu drag, chiar daca opiniile, azi, ar putea fi…altele.

    Deci practic…pe cind tema e una, plenara, preocuparile pacilea par a ramane…marunte.
    N or fi.

    • Daca vrei sa i mai ridici unui bloc citeva etaje n plus e necesara o temelie noua.

      Si cu civilizatiile e la fel. Periodic, mai exact in stil fibonacci, acestea au nevoie de temelii noi.
      La un moment dat pentru a reseta temeliile unei civilizatiei sint necesare razboaie mondiale.
      Insa nici acestea nu mai sint suficiente, la un moment dat, spre ex acum in cazul civilizatiei curente.
      Moment in care pe ecrane apare Revolutia Mondiala, asta fiind practic o desavarsire a Razboiului Mondial.

      Unii, stiind care e faza cu Dinamica Temeliilor, s-au apucat de Marea Resetare a civilizatiei curente.
      Era suficienta experienta proprie pentru a pricepe ca astia, prin lumea mare, n-o sa si schimbe temelia de drag.
      Adica…imediat s-ar fi pus pe negociat ceva care…e dincolo de orice negociere: Dinamica Temeliilor.
      Asa ca pesemne ca solutia gasita de cei cu…Marea Resetare a fost cam asta: ‘de frica mortii isi vor reseta si cea mai intima dinamica!, ia sa vezi’.
      si…am vazut. la nivel mondial!

      Poate ca unii or avea alte impresii, insa mie mi e clar ca, pentru ca reteta a functionat, ea va continua sa fie aplicata.Aatata tot ca ‘cunoasterea’ acumulata pe parcursul primei etape a Marii Resetari va fi folosita in catalizarea urmatoarei etape.

      Lumea Mare s-a miscat in prima etapa, din perspectiva Marii Resetari, ceas!, brici!
      Daca schimbam perspectiva, schimband referinta, si Marea Revolutie s-a miscat la fel. Cristal!

      Pe vremea cind Marea Reolutie se misca, asemenea Marii Resetari, brici!,…cum sa ti faci, domne, probleme ca ‘resetarea tarii tale’ merge altfel?!:))), ce, ai dansat cumva altfel decit ti s-a cintat, fluturindu-ti-se moartea n fata??
      deci e cam asa: vei fi resetata cu fulgi cu tot!, taro, :)), oricare ar fi numele tau. Tot ce se poate face e sa ti pastrezi dinamici Naturale in ecuatia de miscare a tarii pe care…sa zicem ca o conduci, care ecuatie tinde implacabil catre Artificializare.( poti asta daca si numai daca insertul Natural e….pur Natural:)), ca asa si doar asa nu va activa sistemul imunitar al Civilizatiei, ca daca el se activeaza… esti pa! )

      in rezumat:
      o tara, oricare, daca nu si va reseta ecuatia de miscare astfel incat ea sa se manifesta in armonie cu ecuatia stabilita de Marea Resetare,
      adica daca o tara nu-si va armoniza ecuatia de miscare cu ecuatia de miscare a Civilizatiei atunci…va muri. si nu cred ca o sa i mai puna nimeni cruce la cap.

      deci nu exista vreo sansa sa scapi!, una nu exista. sansa poate fi cautata, bineinteles ca poate fi cautata, insa nu va fi gasita pentru ca… nu exista.

      tot ce se poate face este asta: sa te misti Natural.
      Artificialul, adica Esenta Civilizatiei, este imaginea din Oglinda a Naturalului. Prin urmare, in modul!, Artificialul si Naturalul seamana leit. deci atunci cind Artificialul Civilizatiei te priveste n ochi…o sa vada ceva fff frumos!:))), deci nu te va considera un intrus.
      Prin urmare ramane disponibila, cum altfel!:)), varianta de a te misca cu totul altfel decit se misca Civilizatia, ba chiar fix pe dos decat se misca ea:)), insa poti face asta daca si numai daca te misti Natural. Oricum altfel vei activa Sistemul Imunitar al Civilizatiei, caz in care nu vei scapa viu..garantat!, chit ca te numesti ‘tara’ .

      Chiar daca Civilizatia se prinde care ti e planul,
      si…pentru ca nici nu l ascunzi, iata!, …. ea se va prinde,:)))),
      tot iti va permite ‘miscarea’,
      asta e faza tare de tot de tot de tot de tot de tot de tot de tot.
      De ce va face asta? Pai pentru ca tu, prin chiar faptul ca te misti Natural, deci in stil Daruitor, …ii daruiesti chiar ei ‘informatii’ care o va ajuta in mod fundamental sa si vada de drum:))))) :)))))))))

      asta e Vremea Maestrilor.
      ailalti, cu tot dragul zic, …nu prea au habar ce vremuri traiesc. acu daca n au, n au, …asta e.

      • ..la un moment dat ‘modulul’ nu va mai fi suficient, ca ce se va cere va fi ‘ vectorizarea’:)))
        …aia e. 🙂

  • Dar ce român patriot este Călin Georgescu,care trăiește în Austria?

  • Dupa Revolutie se vorbeste numai despre reforme.Si toate trebuie sa fie dure. In programele de guvernare se vorbeste de supravetuire, nu exista reforma. Mai ales in anul 2022, fara o opozitie puternica, PSD si PNL au toate posibilitatile sa faca ceea ce au facut si pana acum. In anul 2022 vor finaliza pregatirea reformei, se va realiza si schimbarea femeilor de servici si paznici din institutii publice. Gandesc altii din exterior reformele din Romania.

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Poate ne spuneti si noua ce anume trebuie „resetat” in Romania… Nu de alta, dar fara un „the big picture” pe intelesul tuturor, bajbaim prin ceata…!

    La ora actuala nu mai exista nici un „model” vrednic de urmat in lume. Toate-s date peste cap, incepand cu SUA si terminand cu China. Eu am priceput ca sunteti fascinat de efervescenta chinezeasca, insa pentru Romania modelul ala se potriveste ca nuca-n perete. Daca „resetarea” nu se face avandu-se in vedere specificul spiritului romanesc, orice se va face va fi un dezastru. Iar asta se intampla fiindca politicienii romani au pagubosul obicei sa faca repede copy-paste la tot ce vad in lume ori, mai rau de-atat, fac „repede pe inainte” la tot ce le cere „Inalta Poarta” fara sa ia in considerare efectele „resetarii” pe termen lung. De-asta la fiecare „resetare” Romanica s-a trezit ca trebuie sa devina struto-camila in ciuda faptului ca de la „mama natura” e fix o oaie-balaie. Singurul roman care are o idee ORIGINALA pe tema asta cu „resetatul” este Calin Georgescu. Altul eu nu stiu.

    • Domne, autorul e istoric, nu strateg.

      • Glumesti?… Istoricu’ clipei e strateg din moment ce în analizele pe care le face n-are perspectiva istorică ci doar perspectiva politica.

        • @Paul: Cred ca aveti dreptate.
          Dar dvs de ce nu mai scrieti deloc? Aveati abordari interesante in articolele dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *