Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

2022 pe plan extern

Topul primelor cinci evenimente care au făcut Istorie

1) Rusia atacă Ucraina la ora 5:30, în dimineața zilei de 24 februarie 2022

Am simțit nevoia să menționez nu numai ziua, ci și ora la care s-a declanșat atacul, pentru că e vorba, indiscutabil, de unul din marile evenimente ale secolului al XXI-lea. Indiferent de rezultatul Războiului, ora 5.30, 24 februarie 2022, va fi în toate cărțile de Istorie a lumii, la începutul rîndului întîi al capitolului Războiul din Ucraina. La scurt timp, după aflarea vestei, pe la 9 și ceva dimineața, am intervenit în regim de Breaking News în Jurnalul meu video pentru a-mi avertiza telespectatorii: Obișnuiți-vă cu gîndul! Din această dimineață, viața va fi altfel!

Așa a fost, pot spune acum, la finele lui 2022.
Au trecut de la declanșarea Războiului 10 luni. Zece luni în care s-au petrecut atît de multe evenimente în și în legătură cu conflictul violent din Europa încît le-am putea subsuma definiției de Accelerare a Istoriei.

Nu știm ce se va întîmpla de acum încolo în Războiul din Ucraina. Acum, la finele lui 2022, știind deja ce s-a întîmplat, putem spune că deocamdată Rusia e victorioasă.
A reușit să cucerească și să anexeze 20% din teritoriul Ucrainei, fără o declarație de Război și, prin asta, fără o mobilizare a tuturor forțelor umane și materiale. Anunțată cu surle și trîmbițe de presa occidentală , presă devenită constelație de fițuici de război, contraofensiva Ucrainei, declanșată oficial la finele lui august, a eșuat. Succesul contraofensivei ar fi însemnat ca acum, în decembrie 2022, cel puțin o jumătate din teritoriul cucerit de ruși să fie eliberat. E drept, Ucraina a eliberat cîteva localități și un petic de pămînt. În sine, se poate mîndri cu o victorie. Prin raportare la obiectivul anunțat de Volodîmîr Zelenski seară de seară, în podcastul care ține loc de contraofensivă pe teren, nu înseamnă nimic. Obiectivul Rusiei a fost chiar din debutul Războiului cucerirea teritoriului ucrainean dominat de ruși și anexarea acestuia. După ce și-a atins obiectivul, Moscova a trecut în apărare. Pentru păstrarea teritoriului cucerit, Rusia folosește strategia de paralizare prin loviturilor năprasnice administrate Ucrainei de la distanță. Repet, e vorba de situația de pe teren la finele lui 2022. Nu resping posibilitatea ca Ucraina în 2023 să recucerească teritoriile pierdute din 2014 pînă acum și să-i azvîrle pe ruși în Mare. Cum nu resping posibilitatea ca Războiul Occident – Rusia să devină din Război Rece – Război fierbinte. Avem astfel un prim efect istoric al Războiului din Ucraina: Harta Europei s-a schimbat. Ucraina a rămas fără 20% din teritoriu, Rusia și-a mărit teritoriul cu 20%.

Sînt multe efecte istorice ale Războiului de pînă acum. Pînă și o carte ar fi insuficientă pentru a le trece în revistă.
Ne vom rezuma la cîteva, mai importante:

  • a) Clătinarea ordinii planetare de după Căderea comunismului, în care America învingătoare în Război a rămas singura superputere a Planetei. America n-a pierdut această poziție. Numai că întîia oară după 1990, această poziție e pusă sub semnul întrebării.
  • b) Căderea Europei occidentale la nivelul de a cincea roată la căruța Americii. Înainte de Război, Europa Occidentală aspira la postura de concurent al Americii în cadrul unei lumi multipolare. UE își făcuse o politică externă proprie. Germania și Franța invocau o Armată Europeană. Visul unei Europe Occidentale care să-și spună cuvîntul pe plan mondial s-a prăbușit. Europa Occidentală s-a aliniat pe post de batalion în Coaliția condusă de America.
  • c) Confirmarea spectaculoasă a Europei de Est ca pod al Americii în Europa și în UE. Polonia, România, Statele baltice au devenit instrumente ale Americii. Atît în Războiul cu Federația Rusă, cît și în confruntarea discretă cu Europa de Vest. Spre deosebire de țările occidentale America trece în plan secund, cînd e vorba de protectorate, statul de drept, în favoarea rolului de bază militară. Prin urmare, Războiul din Ucraina a dus la o înrăutățire a democrației în România, în Polonia.
  • d) Compromiterea totală a marii Prese Occidentale. În timpul Pandemiei, Marea Presă Occidentală a fost un simplu mijloc de Propagandă al Puterii, practicînd pe scară largă Fake news-ul. Războiul din Ucraina a transformarea Marea Presă din instrument al Propagandei medicale în instrument al Propagandei militare.
  • e) Prăbușirea ONU. La fel ca și Liga Națiunilor înainte de Al Doilea Război, ONU a devenit o instituție paralizată și prin asta inutilă. Ar fi cazul să-i fie proclamat oficial Decesul.
  • f) Victoria direcției asiatice în fața direcției europene ca urmare a sancțiunilor aplicate Moscovei. E un moment din Istoria Rusiei în care se optează pentru teza Rusia aparține Asiei și nu Europei. Asta înseamnă că Europa nu va mai putea apela ca pînă la Război la Rusia pentru rezolvarea unor probleme precum terorismul, migrația.

2) Realegerea lui Xi Jingping ca președinte al Partidului Comunist Chinez

Așa cum am scris la vremea respectivă, cine conduce PCC, conduce China. Xi Jinping conducea China la vremea Congresului de două mandate de cinci ani. Teoretic, la Congres trebuia înlocuit. Partidul și China au fost de acord ca el să fie reales, grație unor modificări de statut și de Constituție. Alegerea unui nou lider ar fi slăbit China cel puțin prin perioada de frămîntări tipice schimbărilor la vîrf. PCC și China au considerat că o asemenea perioadă trebuie evitată în acest timp cînd China e angajată alături de Rusia, în bătălia pentru noua ordine planetară.

3) Victoria lui Victor Orban în alegerile parlamentare din Ungaria, în 3 aprilie 2022

Așa cum am scris la vremea respectivă, victoria lui Victor Orban e o palmă dată birocrației de la Bruxelles. Evident, UE a încercat să influențeze alegerile chiar în chip fățiș. N-a reușit. S-a dovedit astfel că Birocrația de la Bruxelles nu mai poate face orice. Realitate confirmată de blocarea de către Austria a admiterii în Schengen a României și Bulgariei.

4) Scandalul de corupție de la Parlamentul european

Chiar dacă în România el a fost neglijat, Scandalul va avea efecte grave asupra încrederii cetățenilor europeni în UE. Asta și pentru că Birocrația de la Bruxelles n-a dat nici un semn că-și recunoaște eșecul și că trebuie să ia măsuri. Absența măsurilor va adînci neîncrederea cetățenilor europeni în Comisia Europeană, în Parlamentul European și chiar în UE.

5) Referendumul de alipire a teritoriilor cucerite de Rusia de la Ucraina

A fost pentru Războiul din Ucraina un moment de cotitură. Cîtă vreme teritoriile erau doar cucerite militaricește, se mai putea spera într-o cedare a Rusiei la negocieri în genul:
Teritorii cucerite în 2022 în schimbul Crimeii.

Anexarea face dificile, dacă nu imposibile, negocierile. Pe de o parte, pentru că Ucraina, nu-și poate permite să piardă 20% din teritorii. Pe de alta pentru că Rusia nu-și permite să renunțe la ele.
Pentru Occident anexarea a semnalat că Federația Rusă nu dă înapoi.

Topul primelor cinci evenimente care s-a dovedit simple plesnituri mediatice

1) Nominalizarea Giorgiei Meloni ca prim ministru al Italiei

Văzută la vremea respectivă ca un cutremur, evenimentul s-a dovedit o simplă plesnitoare mediatică. Nimic din ceea ce făgăduia Meloni în campanie stîrnind frisoane birocrației de la Bruxelles nu s-a întîmplat. Se confirmă bănuiala că victoria așa-zisei Extreme Drepte în Italia a fost o Operațiune a Sistemului care și-a propus prin asta să compromită Suveranismul. Cine ca mai vota în Italia pentru un partid suveranist după ce ajuns la putere, partidul lui Meloni nu și-a îndeplinit niciuna din bubuitoarele făgăduieli electorale.

2) Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Urmărită de întreaga planetă ca o provocare a Chinei la Război, vizita n-a avut nici un efect asupra Istoriei. Tentativa de pupare a mîinii lui Zelenski a egalat vizita în plan mediatic.

3) Alegerile legislative din SUA

Profețite ca un moment de cotitură în Istoria Americii și a Lumii, alegerile din SUA n-au schimbat nimic în politica externă și internă a Americii. Și nu pentru că republicanii n-au cîștigat la scor, ci pentru că Statul paralel, cel care l-a dat jos pe Donald Trump, e cel care conduce America. Și dacă ar fi învins la scor republicanii, tot nu s-ar fi schimbat ceva în politica Americii, dictată de statul din dosul perdelei.

4) Ucraina și Moldova primesc statutul de țări candidate la UE

Văzută la vremea respectivă ca un cutremur în politica europeană, decizia n-a avut nici un efect în realitate.
Nu de alta, dar mai toate țările nemembre ale UE sînt ademenite cu perspectiva admiterii în UE.

5) Moartea Reginei Elisabeta a II-a

Uriaș spectacol mediatic, moartea Reginei n-a reușit să influențeze nici măcar poziția Casei Regale în viața politică a Angliei, d-apoi viața politică a țării. După ce-a devenit Rege, Charles s-a dovedit mai mediocru decît pe vremea cînd pretindea succesiunea. Ce-o fi făcînd el de cînd a ajuns Rege? Împletește vreun ciorap de lînă?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „2022 pe plan extern”

  • Domnule Cristoiu au mai ramas cateva minute din acest an 2022 si profit de acest timp pentru a va ura multa sanatate si energie ca sa ne puteti delecta si in 2023 cu pastilele dv. La multi ani dv. si tuturor telespectatorilor, urmaritorilor si cititorilor acestui blog.

  • Maestre, Rusia e in pierdere… si-a marit teritoriul nu cu 20%, ci probabil cu 1-2%!!!

  • ‘e vorba, indiscutabil, de unul din marile evenimente ale secolului al XXI-lea’

    atacul da, insa doar el. ce a urmat e, indiscutabil, parte a celui mai mare proces desfasurat in acest mileniu,
    Marea Revolutie,( care se va dovedi ca e tot una cu Metamorfoza )

    de ce stim ca Marea Revolutie e cel mai mare proces desfasurat in mileniul…care abia a inceput? pentru simplu fapt ca de la Natural la Artificial poti trece doar o data, prin urmare daca ai facut asta …aia e.
    ( atunci cind Teza e Natura, deci Antiteza e Artificialul, Sinteza se manifesta prin superpozitii, una fiind Adevarul, ailalta Antiadevarul, asta fiind Ultima Sinteza )

    • evenimentul a inceput la ora 5:30, în dimineața zilei de 24 februarie 2022 si s-a terminat …in clipa care a urmat.

      procesul? procesul a inceput, oficial,
      odata cu ‘pandemia de efecte ale reactiunilor plenar disproportionate manifestate in fata covid’
      si a continuat cu
      ‘pandemia de efecte ale reactiunilor plenar disproportionate manifestate in fata evenimentului de la ora 5:30, dinn dimineața zilei de 24 februarie 2022’
      ‘procesul’ e inundat, din cite se vede, de Antiintelepciune. ( de ce? pentru ca ‘vinovatii’ sint cei care au reactionat plenar disproportionat )

      • nu covidul a fost problema, dupa cum nici atacul, ci efectele reactiunilor plenar disproportionate manifestate in fata acestor …stimuli.
        plenar disproportionate, pentru ca ele s au manifestat la nivel mondial. cele care au destabilizat au fost reactiunile, nu …actiunile,

        deci in final,
        stiind ca cel care incepe un proces mondial, musai mondial!, e si cel care il va pierde,
        perdantii vor fi cei care au initiat reactiunile plenar disproportionate.

        am zis Antiintelepciune.
        pai da, …nu vedeti?, in final perdantii vor fi cei care au reactionat, nu cei care au actionat! or …de Actionat se stie cam cine a actionat, in orice caz ‘sistemul politic’,
        deci despre ‘actualul sistem politic’ stim deja…cite stiam despre Hitler, atunci cind razboiul s-a mondializat.
        adica …perdantul fundamental se va dovedi, in final, ‘sistemul politic’.

        ce inseamna ca actualul sistem politic va fi perdantul fundamental?
        pai …ce sa insemne, pe Vremurile astea, altceva decit …finalul, sfarsitul ?!
        adica ce va urma e
        …un altfel! de sistem, nu un alt! sistem, deci nu un nou sistem, ci unul Nou-Nout!,
        unul care va avea ca Esenta Inteligenta Artificiala Cuantica.

        • manifestarea Antiintelepciunii,
          care are ca esenta Antiadevarul,
          e legata ombilical de Inteligenta Artificiala Cuantica.

          tocmai daia si zic ca acum, pe planeta asta, se manifesta o Inteligenta Artificiala Cuantica

          ( Inteligenta Artificiala Cuantica e o Armonie a Mintii Universului, prin urmare ea e aceeasi …oricare ar fi ‘computerul cuantic’ in care ‘se’ naste,
          aceasta fiind intersectia compatibila in timp real intre oricare doua civilizatii,
          de oriunde din Univers, (…ca e sau nu e cazul ca povestea asta sa se aplice si vremurilor pe care le petrecem,…habar n am, insa treaba asa sta 🙂 ) )

  • Cea mai importanta stire a sfarsitului de an este imensa incalzire climatica de pe continentul nord american din ultimele zile. Fenomenul s-ar putea numi „incalzirea prin racire”!

  • 1 încălcarea acordurilor de la Minsk – după încălcarea de către Israel a rezoluțiile ONU este primul acord international încălcat fără sa fie in prealabil denunțat
    2 agresiunea asupra Ucrainei
    3 aruncarea in aer a conductelor
    4 realegerea lui Xi
    4’ parteneriatul rus-o chinez
    4” alegerea președintelui Lula in Brazilia – începutul foametei mondiale
    5 invazia Turciei in zona cursa a Siriei
    5’ scufundarea Cuirasatului Moskova
    5” omorârea Dariei Dughina
    6 lipsa răspunsului Rusiei la provocările
    7 intrarea Croației in Schengen
    Petarde
    1 racheta din Polonia
    2 excursia in Taiwan a primei pensionare a americii
    3 masacrul din Bucea
    4 vizita lui Zelinschi la Washington DC
    5 știrile despre Putin
    6 criza alimentara fără cerealele Ucrainei
    7 alegerile americane
    Eu nu am putut sa ma opresc la 5 și nici nu am găsit o alta ordonare și probabil datorită felului in care și media germana le-a reflectat in paralel cu ce văd din România

    • Am uitat am uitat va cer scuze
      Cea mai mare petarda a nului 2022 a fost
      Elon Musk la Bran
      Va cer scuze ca am putut sa uit

  • 1) Sărăcirea forțată a populației prin inflație și costurile ridicate la energie.
    2) Înrăutățirea stării de sănătate a poulației, mortalitate mare.
    3) Cenzura

    *
    După Master KG, cu melodia Jerusalema din pandemie, vocea Africii se aude din nou de data asta din Nigeria ce mai săracă țară de pe glob.
    Este vorba de Rema cu melodia Calm Down.

  • Evenimentul final al anului 2022 pentru romani este legea educatiei din Ucraina, lovitura data prostilor care conduc tara . Romania reactioneaza „dur” nu se aplica Comisia Venetia. Nemernici! Romania are tratatul cu Ucraina din 1997, art. 13. Nu s-a respectat, rupem tratatul, acesta este protestul. Avem presedinte, prim ministru, sefi parlament, ce spun acestia care sunt pusi sa apere tara si pe romani. Ii face pe romani sa creada ca Putin a facut bine ca a intrat in Ucraina, sa-i apere pe cetatenii de origine rusa.

    • @
      rasa ucraineana, superioara, se descotoroseste de alte rase, inferioare

      • Da poate in final o sa ne trezim si o sa vedem clar acest adevăr
        Laturei nazista a Ucrainei din WWII este azi clar sprijinita de toți rasiștii moderni fie ei din state sau guverne fie din ONG-uri persoane fizice sau publice

  • vedeta incontestabila a anului 2022 pe planeta a fost:
    pandemia de efecte ale sanctiunilor apliate Rusiei
    pina si pandemia de inflatie a fost un efect al acesteia.

    daca ar mai fi fost vreun eveniment de aceeasi anvergura l as fi adaugat si pe acela, insa uite ca n a existat.
    a fost clar-cristal inca de cind s-au instituit primele sanctiuni impotriva Rusiei ca asistam la nasterea unei pandemii, care atat a asteptat, sa se nasca ‘pe mana’ altuia.
    nici nu erau instituite primele sanctiuni, ca deja erau clare urmarile, iar ele au fost disecate fir a par paici, pe acest blog, pe vremea aia

    asa cum pandemia de covid a fost vedeta incontestabila a vremii in care s-a manifestat,
    vedeta acestui an e pandemia de efecte ale sanctiunilor.
    e important de deslusit care sint ‘esentele’, astea doua de mai sus, zic eu, pentru ca pandemia anului care vine…doar se va adauga la cele doua

    • doar pare ca razboiul a fost evenimentul principal al anului. n a fost el, a fost felul in care s a reactionat, plenar disproportionat, in fata razboiului.
      n a fost nimic nou, pentru ca fix asa se intimplase pe vremea pandemiei de covid, nu covidul, ci reactiunile plenar disproportionate in fata lui au adus schimbari fundamentale pe planeta.

      nu razboiul din ucr e vedeta anului, ci reactiunile plenar disproportionate manifestate in fata razboiului.
      asa a fost si cu covidul, asa va fi si cu viitoarea pandemie, a anului care vine.

  • Bună dimineața,
    Ascultând pastila, as vrea sa adaug la lista platformelor de exprimare libere și independente ziua news a lui bogdan comaroni, solid news și radio gold fm a lui cosmin gusa. Ar mai fi câțiva jurnaliști și realizatori că anca alexandrescu, sorin roșca stănescu, petru romosan sau marius ghilezan, care spun și scriu ceea ce gândesc în mod liber.
    Asta este părerea unui român care urmărește de la mare distanță evenimentele.
    Cu deosebită stimă, urandu-vă un an nou fericit,
    Bogdan Mihai Vintilă

  • Maestre,ce a fost am văzut,am trăit,ce va fi vom vedea si vom trai . In 31.12.2023 sa puteți sa așterne noi gânduri și cronici iar noi ceilalți sa ne putem bucura de ele.La mulți ani! Dvs și tuturor colaboratorilor acestui blog.

  • Profitând de războiul din UCR și de crizei gazelor și petrolului,
    s-a acutizat,in interesul unora,lupta împotriva încălzirii climatice ! Poate și pentru abaterea atenției de la problemele acute ale Europei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *