Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

2023, pe plan intern, sub semnul lui Ce s-ar întîmpla Dacă… (Alte șase Evenimente)

Într-o ediție anterioară a rubricii Scurt, dar nu pe doi, am trecut în revistă ceea ce am numit Posibilele Dacă în desfășurarea Evenimentelor pe plan inten. Conștient că orice previziune pentru 2023 riscă să fie contrazisă de Doamna Noastră Învățătoare, Istoria, cea care dă conducătorilor cu linia peste dește cînd vede că se dau concurenți ai lui Dumnezeu, am înlocuit tradiționalul Sigur așa se va întîmpla cu mai noul Dacă așa se va întîmpla.

Sub semnul lui Ce s-ar întîmpla Dacă, am trecut în revistă patru Evenimente pentru posibile Dacă în privința planului Intern. Viața social-politică românească va fi însă mult mai bogată și, prin urmare, m-am gîndit să mai iau la purecat alte 6 (șase) evenimente sub semnul lui Dacă.
Așadar:

1) Dacă ne vom implica sau nu mai mult decît acum în Războiul din Ucraina

Dacă ne vom implica mai mult, în plan intern nu va fi nici un efect. Ca și pînă acum implicarea va fi pe șest, ținută la secret. Formula cu ținerea la Secret e planul PSD-iștilor. De pe vremea FSN, ba chiar de pe vremea PCR, PSD-iștii văd în politica externă și militară un domeniu exclusiv al ștabilor, în care n-au de ce să-și bage nasul simplii muritori. Dacă nu ne vom implica, vor fi aceleași efecte ca și cele de pînă acum. Adică nule.

2) Dacă se adoptă sau nu Legile educației

Dacă se adoptă, Klaus Iohannis se poate împăuna cu succesul unui Proiect de țară. PNL, pentru care Klaus Iohannis e Comandantul drept credincioșilor, cum era pentru arabi Califul Harun al Rashid, va trage de aici foloase electorale. Dacă nu se adoptă, nu va cîștiga și nu va pierde nimeni.

3) Dacă se vor comasa sau nu Parlamentarele cu Localele

Dacă se vor comasa, va fi o nouă lovitură dată democrației. Parlamentarele și Localele sînt despărțite de Constituție. Parlamentarele trebuie să aducă în Parlament Grupuri puternice, promovate de partide. Campania electorală pentru Parlamentare e axată pe programe politice, pe Proiecte de țară. Localele trebuie să aducă în fruntea localităților buni administratori. Rolul partidelor e în acest caz sub rolul oamenilor. Campania pentru locale are drept domeniu gospodărirea localităților. Cum să se desfășoare în același timp o campanie pentru un Proiect de țară cu una pentru un Proiect de amenajarea a unor străzi?

Dacă nu se comasează, cîștigă nu numai democrația, dar și partidele mici, ONG-urile, personalitățile independente.

4) Dacă va reînvia sau nu scandalul Plagiatului lui Ciucă

Dacă va reînvia, înseamnă că Nicolae Ciucă e deja pe făraș. Inițierea sau amplificarea unui Scandal de plagiat (Plagiatul a luat locul corupției de pe vremuri în bătălia politică) se petrece doar în clipa cînd s-a dat foc verde scoaterii din joc a cuiva.

Dacă nu va reînvia, înseamnă că pe Nicolae Ciucă se pariază și de către forțe externe. Și ne vom trezi cu el candidat la Președinție.

5) Dacă o să apară sau nu o forță politică nouă pe scena romînească

Dacă o să apară (și mă refer la o forță care contează nu la un grupuleț care-și ia porecla de partid), atunci scena politică va învia din somnul cel de moarte. Dacă nu o să apară, vom avea mai departe o campanie electorală de rutină.

6) Dacă Klaus Iohannis va ajunge sau nu secretar general NATO

Dacă va ajunge, PNL-ului i se vor umfla pînzele de corabie politică. Românii suferă de Sindromul de Popor de mîna a doua. Parvenirea unuia dintre ei într-un post de ștab la NATO, la ONU sau la UE stîrnește admirație. Peste noapte, respectivul devine altceva, printr-o transformare amintind de cea a fiului de Împărat care-și leapădă noaptea, în dormitorul conjugal, pielea de porc de peste zi. Cazul Mircea Geoană e un exemplu. Acum nu mai e Prostănacul. E secretarul adjunct NATO. Klaus Iohannis va avea un cuvînt de spus mai departe în viața internă a PNL.
Dacă nu va ajunge la NATO, sigur va ajunge la Parchetul General după încheierea mandatului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „2023, pe plan intern, sub semnul lui Ce s-ar întîmpla Dacă… (Alte șase Evenimente)”

  • Buna seara,
    Legea educatiei in Germania asigura gratuitatea scolii pentru copii pana la varsta de 16 ani, iar gradinita si scoala in acest interval sunt obligatorii, iar fapta parintilor de a-si retrage voluntar copii de la frecventarea cursurilor este sanctionata cu minim 2500 de euro de copil , iar situatiile in care parintilor li se permite ca fiul, fiica sa lipseasca sunt bine legiferate. Directorul de unitate scolara are obligatia sa efectueze demersuri – telefonic prin care sa solicite explicatie familiei daca elevul intarzie motivat sau nu de la cursuri, iar politia germana manifesta maxim de interes in investigarea acelor situatii de acest fel.
    Pe aeoporturi, gari, puncte de frontiera se organizeaza devarate razii din partea intitutiilor de forta din Germania in care familiile cu copii sunt oprite si intrebate daca respecta legislatia educatiei nationale, respectiv daca au actele legale care sa justifice faptul ca minorii nu sunt la cursuri, altfel este aplicata instant amenda celor ce ignora legislatia germana a educatiei nationale. Multe familii de imigranti stabiliti sau aflati la munca in Germania , din care o parte importanta sunt si romani au incercat sa fenteze legea educatiei nationale a teutonilor si au platit amenzi consistente, si astfel au invatat tardiv ca legea trebuie sa fie respectata.
    Astept cu interes o explicatie din partea consilierului prezidential – actual ministru al educatiei nationale cand ca proceda la implementarea acestei practici din Germania cu un presedinte precum KWJ chia aici in proiectul de tara Romania Educata, sau poate ca doar visez..

  • La profeția 6, ultimul aliniat, doar atât: Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *