Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

2023, pe plan intern, sub semnul lui Ce s-ar întîmpla dacă…

De cînd scriu în presa independentă (de 32 de ani, adică), la începutul fiecărui an, alăturîndu-mă tuturor istoricilor clipei din Lume, m-am încumetat să fac previziuni despre ce se va întîmpla în anul respectiv.

Anul acesta – 2023 – nu mă voi încumeta.
Am profețit la începutul lui decembrie 2022,că sigur vom fi admiși în Schengen pe 8 decembrie 2022, la Consiliul JAI.
N-am fost admiși.

Previziunea mea n-a ținut cont de un Adevăr pe care, culmea! tot eu l-am reamintit în numeroase rînduri:
Istoria e de genul feminin. Și-și face hachițele prin intermediul bărbaților.
Bărbaților politici, desigur, care, bărbați fiind, sînt capabili de orice prostie sub puterea de seducție a unei femei.
Cum să îndrăznesc, în aceste condiții, să fac previziuni despre 365 de zile cînd m-am înșelat într-o previziune despre o săptămînă de zile?

Previziunile despre un an nou, la începuturile sale, sînt riscante deoarece:

  • a) În orice moment, pe parcursul anului respectiv, se pot ivi Evenimente la care Istoricul clipei nu s-ar fi putut gîndi nici măcar în vis.
    Cine-și imagina la începutul lui ianuarie 2020, că în 2020 omenirea va fi lovită de un virus?? Nu de un asteroid, ci de un virus.
    Cine-și imagina la începutul lui 2021 că pe plan intern PSD și PNL vor alcătui o coaliție de guvernare, mult mai greu de închipuit decît o căsătorie fericită dintre un Crocodil și un Șarpe Boa?
    Cine-și imagina, în primele zile ale lui ianuarie 2022, că la finele lui februarie va izbucni Războiul Rusia – Occident sub înfățișarea de Războiul Rusia – Ucraina?
  • b) Pe parcursul unui an sînt și evenimente previzibile, fie continuări ale unor Evenimente din anul anterior, fie programate mai demult să se întîmple. Și în cazul lor previziunile sînt riscante. Ceea ce pare acum în ianuarie ca o fatalitate s-ar putea să nu se întîmple. Ca, de exemplu, rotația de premieri dintre PNL și PSD din mai 2023. A fost decisă prin Acordul de Guvernare.
    Ei și?
    Ar fi primul și singurul acord politic încălcat fără nici o remușcare?

Conștient de riscurile unor previziuni pentru 2023, m-am gîndit la o formulă de compromis.
Să semnalez atît pe plan intern, cît și pe plan extern, cele două posibilități de tranșare a unor evenimente care sigur se vor desfășura.
Altfel spus, să trec în revistă ce s-ar întîmpla Dacă …

1) Dacă intrăm sau nu în Schengen.

Dacă intrăm, efectele nu vor fi cele prevăzute a avea loc dacă intram în 8 decembrie 2022.
În 2023, nu se va mai repeta orizontul de așteptare din 2022. În consecință nici Klaus Iohannis, nici PNL nu vor cîștiga electoral mare lucru.

Dacă nu intrăm, faptul va trece aproape neobservat. Să nu uităm că în 2022, românii nu-și mai puneau problema admiterii. Cei de la Putere au scos-o de la naftalină. Sigur în 2023 cei de la Putere vor fi mai prudenți în reaprinderea iluziilor. Astfel că neadmiterea va părea normală.

2) Dacă are sau nu loc rotația premierilor.

Dacă are loc, ambele partide pierd. Prin premier, PSD își va asuma povara guvernării, asta într-un an deja electoral. Nicolae Ciucă nu va ai fi premier. El va trebui să conducă PNL ca președinte și nu în calitate de administrator de pix. Mai mult ca sigur cu un Nicolae Ciucă președinte de partid, PNL se va prăbuși în sondaje.

Dacă n-are loc (mai ales dacă se va invoca Războiul din Ucraina) ambele partide vor avea de cîștigat.

3) Dacă PNL se desparte sau nu de Klaus Iohannis.

Capitalul politic al lui Klaus Iohannis e atît de firav încît oricine dă în președinte cîștigă electoral. Ce te faci însă dacă mai ești ca PNL, partid aflat la cheremul lui Klaus Iohannis?
Dacă se desparte de Klaus Iohannis, PNL are șanse să-și revină electoral. Da, dar asta ar însemna riscul marilor supărări din partea lui Klaus Iohannis. Care, ranchiunos cum îl știm, nu iartă cînd e vorba de trădare. Dacă nu se desparte, PNL va avea parte de liniște.
De o liniște de mormînt!

4) Dacă trece sau nu modificarea Codului Penal prin care SRI revine în Justiție.

Dacă trece, PSD va avea de pierdut. Mai întîi pentru că PSD va da principalele victime ale reînvierii Binomului SRI-DNA. Apoi, pentru că în ochii electoratului PSD asta ar trece drept o concesie de neiertat făcută USR.
Dacă nu trece, nu va pierde nimeni.
Evident, dacă nu va trece prin amînarea la infinit a dezbaterii Proiectului de Lege în Parlament și nu prin respingerea la vot.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „2023, pe plan intern, sub semnul lui Ce s-ar întîmpla dacă…”

  • Cred ca este de încercat scurtarea intervalului de timp sa zicem la nivel de trimestru
    Trei luni pe plan intern trei luni pe plan extern

  • Buna ziua. Ma numesc Dan,si as dori ca domnul Cristoiu sa faca un comentariu mai larg în cadrul temei ” CE AR FI DACĂ,despre războiul din Ucraina,care are o multitudine de variante: ce se intâmpla daca razboiul continuă sau se termina. Ce se intâmpla daca câstiga Ucraina si ce se intâmpla daca câstiga Rusia. Ce s ar putea intâmpla daca Putin ar fi dat jos,aici fiind cel putin doua variante: vine un conducator care ar fi de genul Gorby sau unul mai radical,asa cum cer multi rusi.
    Și multe alte subiecte pe aceasta tema,de exemplu cum ne ar afecta pe noi,pe români oricare din variantele de mai sus.
    Mulțumesc și multa sanatate la toata echipa!

  • Domnule Cristoiu, nimeni nu mai pomenește nimic despre nordstream, chiar așa liniște la nivel mondial?!
    https://twitter.com/wallacemick/status/1611270839378247680?t=oE6yVvIPiKy7Jm8OdWPF-Q&s=19

    • Se știe cine a făcut ce a făcut așa ca nu are rost sa mai zică nimeni nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *