Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

22 august 2023, Ziua internațională de comemorare a victimelor actelor de violență bazate pe religie sau credință

Ziua de 22 august 2019 este data la care Organizația Națiunilor Unite (ONU) a stabilit să se comemoreze Ziua internațională de comemorare a victimelor actelor de violență bazate pe religie sau credință.

Într-un comunicat de presă de pe site-ul ONU[1], dat publicității la 22 august 2023, se menționează că libertatea religiei sau a credinței, libertatea de exprimare și de opinie, precum și libertatea de întrunire și de asociere pașnică sunt drepturi fundamentale ale omului. (Declarația universală a drepturilor omului, art. 18-20[2]) Drept urmare, respectarea acestor drepturi joacă un rol-cheie în lupta împotriva tuturor formelor de intoleranță și discriminare bazate pe religie sau credință.

Martorii lui Iehova sunt un cult religios creștin care a fost și continuă să fie intens persecutat în diverse țări de pe glob. Conform unui raport de pe site-ul jw.org[3], în august 2023, dreptul fundamental la libertatea gândirii, conștiinței sau religiei le este încălcat Martorilor lui Iehova în țări și teritorii precum Rusia, Crimeea, Eritreea, Singapore și altele. Prezentăm mai jos acest raport.

Martori ai lui Iehova închiși pentru credință – august 2023

LOCUL NUMĂRUL MOTIVUL
Crimeea[4] 12 Activități religioase
Eritreea[5] 32 Activități religioase

Motive nespecificate

Rusia[6] 112 Activități religioase
Singapore[7] 10 Obiecția de conștiință
Alte țări Peste 23 Activități religioase
Număr total de Martori închiși Peste 189

Martori ai lui Iehova din aceste țări și teritorii sunt închiși pe nedrept sau chiar sunt maltratați. După cum se observă în tabelul de mai sus, majoritatea sunt închiși pentru simplul fapt că își practică credința (sau că citesc Biblia[8]) ori pentru că refuză să efectueze serviciul militar din motive de conștiință.

În România[9], Constituția României [10]și Legea nr. 489/2006[11] privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor garantează libertatea de religie. Această lege îi include pe Martorii lui Iehova printre cele 18 religii recunoscute de statul român. În plus, întrucât România este membră a Uniunii Europene și a Consiliului Europei, prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului și ale Curții Europene a Drepturilor Omului se regăsesc în legislația ei. Datorită acestui cadru legislativ favorabil, Martorii lui Iehova din România se pot întruni și își pot desfășura lucrarea educațională în pace.[12]

Prin amabilitatea Biroului de informații publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova”

Biroul de Informații Publice
Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”
(+4) 0770 315 146, (+4) 0770 157 684
birouldeinformatiipublice.ro@jw.org
Strada Orzari 29-31, Sector 2, București, 021552
Web: https://www.jw.org/ro/stiri/jw/

[1] https://www.un.org/en/observances/religious-based-violence-victims-day, accesat la 23 august 2023.

[2] https://lege5.ro/Gratuit/g42doobx/declaratia-universala-a-drepturilor-omului-din-10121948, accesat la 23 august 2023.

[3] https://www.jw.org/ro/stiri/pe-zone/pe-glob/martori-ai-lui-iehova-in-inchisoare/, accesat la 23 august 2023.

[4] Pentru o descriere detaliată a situației din Crimeea, va rugăm consultați https://www.jw.org/ro/stiri/pe-zone/pe-glob/martorii-lui-iehova-in-inchisoare-crimeea/, accesat la 23 august 2023.

[5] Pentru o descriere detaliată a situației din Eritreea, va rugăm consultați https://www.jw.org/ro/stiri/pe-zone/eritreea/martorii-lui-iehova-in-inchisoare/, accesat la 23 august 2023.

[6] Pentru o descriere detaliată a situației din Rusia, va rugăm consultați https://www.jw.org/ro/stiri/pe-zone/rusia/martorii-lui-iehova-in-inchisoare/, accesat la 23 august 2023.

[7] Pentru o descriere detaliată a situației din Singapore, va rugăm consultați https://www.jw.org/ro/stiri/pe-zone/singapore/martorii-lui-iehova-in-inchisoare/, accesat la 23 august 2023.

[8] https://www.jw.org/ro/biblioteca/biblia/biblia-de-studiu/c%C4%83r%C8%9Bi/, accesat la 23 august 2023

[9] Suprimarea libertății religioase – Persecutarea Martorilor lui Iehova, https://archive.org/details/suprimarea-libertatii-religioase-persecutarea-martorilor-lui-iehova/mode/2up, accesat la 23 august 2023

[10] https://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339, accesat la 23 august 2023

[11] https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/78355, accesat la 23 august 2023

[12] Broșuri informative privind Martorii lui Iehova din întreaga lume | Martorii lui Iehova | Știri juridice (jw.org), accesat la 23 august 2023


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *