Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

23 august 1944: O nouă bătălie românească pentru ciolan

Confirmarea Mareşalului

Găsesc timp să parcurg cîteva pagini din broşura lui Corneliu Coposu Armistiţiul din 1944 şi implicaţiile lui. Secretar politic al lui Iuliu Maniu între 1939 şi 1947, Corneliu Coposu are tot interesul să exagereze rolul PNŢ în răsturnarea lui Ion Antonescu, ani întregi revendicată de comunişti şi, mai ales, de monarhişti. Sub acest semn, unele afirmaţii ale autorului trebuie privite cu prudenţă de către cercetător. Cu toate acestea, aceste afirmaţii pot trece drept argumente involuntare în favoarea Mareşalului.

Astfel, la pagina 8, broşura descrie acţiunile PNŢ de atragere de partea Opoziţiei a unor generali din Armata lui Antonescu.

Pentru mine, interesat de a dovedi că factorul crucial în administrarea Loviturii de stat de la 23 august 1944 trebuie căutat în Trădarea generalilor, şi în complicitatea funcţionarilor de la Externe, tabloul schiţat de Corneliu Coposu e de mare folos.

Autorul relatează cu nedisimulată plăcere felul strălucit în care Iuliu Maniu a ţinut legătura cu anglo-americanii sub regimul Antonescu.

Pentru mine, datele oferite de broşură sînt un nou argument în sprijinul unei alte teze favorabile Mareşalului:

Încrederea absolută de care se bucură acesta în ochii lui Hitler a creat posibilitatea ca opozanţi precum Iuliu Maniu să se desfăşoare nestingheriţi într-o ţară aliată Germaniei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

7 comentarii pentru articolul „23 august 1944: O nouă bătălie românească pentru ciolan”

  • extraordinar sa gasesc o asemenea opinie la personae care au invatat si trait in regimul comunist ptrca ceea ce nu se spune despre perioada cand Antonescu a condus tara este ca desi ne gaseam in plin efort de razboi balanta tarii era excedentara si ca adminstratia a functionat mai bine ca niciodata .In perioada cand maresalul a condus tara nu au fost posibile diversele afaceri cu statul obinuite in perioada interbelica iar liderii partidelor politice nu puteau sa-si impinga neamurile si amantele in diferite posture aducatoare de profit exact cum se intampla si in present .Iata adevarata cauza care a dus la lovitura de palat si arestarea lui Antonescu.Sarmanii liberali si taranisti inclusiv regale Mihai visau ca vin americanii si situatia va redeveni cea dinainte de razboi si au platit cu varf si indesat aceasta lasitate specifica claselor avute din Romania .Anul asta se implinesc 300 de ani de la executia celor cinci Brancoveni si parca este de facut o paralela ptrca si atunci turcii I-au dus la Istambul si I-au executat fara nici-un fel de opozitie din partea boierilor ba chiar cu complicitatea lor ,

  • Dle Cristoiu, am fost si eu pasionat de istorie dar, probabil, dupa atata istorie invatata in liceul militar,in institut si universitate, mintea mea o refuza acum, spre deosebire de cum il accepta pe Cioran; nu-mi propun sa citesc cartea mentionata dar, vis a vis de proiectul dv. mi-as permite sa va spun ca sintagma ” conspiratie” este prea pretentioasa fata de realitatea romaneasca; v-as sugera sa va opriti la o similitudine cu ” sa moara si capra vecinului” despre care pot sa affirm insa ca nu este numai o licenta romaneasca !

  • Și se pare că nu ne-am lecuit ! Parcă suntem mai dezbinați ca niciodată . De bine de rău după război România cu mici excepții a aparținut românilor , spre deosebire de astăzi și de astăzi în colo , ea va fi doar o amintire !

    • dle Neacsu, nu va contrazic, am doar un punct de vedere diferit; Romania a apartinut romanilor doar intre cele doua razboaie, intre Primul si al Doilea mondiale; eu am apucat satul romanesc, talpa tarii asa cum era el inainte de cel de-al Doilea pana la colectivizarea fortata din 1960; chiar daca erau rusii aici, satul ramasese sat romanesc; dupa 1960 totul s-a prabusit si, din punctul meu de vedere, in 2012 la lovitura de stat, i s-a pus crucea !

  • Daca ar ma-i fi stat cu Legionarii la putere 23 august nu exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *