Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

ANTI-INTERVIU. Maria Grapini, Europarlamentar: „Puțin probabil să se obțină federalizarea Europei câtă vreme Ungaria, Polonia, Slovacia, Italia sunt în UE” (prima parte)

Reporter: Credeți că, în acest moment, la nivelul UE se urmărește federalizarea Europei și transformarea într-un supra-stat golit de identitate națională?
Maria Grapini: Răspunsul este „Da”, fără ezitare.
Am fost membru în Comisia AFCO (Afaceri Constituționale) și anul trecut s-a dezbătut excesiv de mult despre obiectivul federalizării inițiat cu mulți ani în urmă și spus în mod deschis de la tribuna Parlamentului European de la Verhofstadt (Guy, europarlamentar Belgia, n.n.), fostul lider al fostului grup politic ALDE, redenumit Renew Europe la inițiativa lui Macron (Emmanuel, președintele Franței, n.n.).
Problema este dificilă pentru că ar trebui modificat tratatul de constituire a UE și pentru asta ar trebui unanimitate în Consiliul European, puțin probabil de obținut atâta timp cât sunt Ungaria, Polonia, Slovacia, Italia în UE.

Reporter: Dacă puteți să ne lămuriți cât din Parlamentul European se află sub influența lobby-ului ONG-urilor globaliste din Bruxelles, Strasbourg sau New York? Desigur, vorbim aici de estimări, nu de cifre.
Maria Grapini: Parlamentul European, ca orice altă instituție din lume care este colegiuitoare, este supusă presiunii- de multe ori excesivă a lobby-ului ONG-urilor din Europa și din lume.
Parlamentul European are un Regulament privind funcționarea lobby-ului: deputații pot discuta doar cu ONG-uri înregistrate ca fiind autorizate să facă lobby. Dar este un lucru greu de controlat și până la urmă totul rămâne la conștiința deputaților.

Reporter: Care este proporția în acest moment între așa-zișii „suveraniști” și „progresiști” la Parlamentul European?
Maria Grapini: Sunt în Parlamentul European din 2014 și pot spune că există o tendință de creștere a suveraniștilor (care apără dreptul unui stat de a-și decide singur soarta, n.n.). Brexitul a accentuat această tendință.

Reporter: Ce știți de Vera Jourová (Cehia, vice-președinte Comisia Europeană, n.n.) și ce credibilitate, respectiv ce competențe are ea ca să acuze state-membru ale Uniunii Europene?
Maria Grapini: Vera Jourová a fost în 2014 audiată în comisia LIBE (Comisia pentru Justiție și Libertăți, P.E., n.n.) din care eu fac parte și a fost la limită admisă.
A încercat să impresioneze la audieri presărând problemele personale- faptul că a fost acuzată și arestată pentru fraudare de fonduri europene din funcția publică pe care o ocupa, ulterior fiind declarată nevinovată.
Acest episod a determinat-o să facă facultatea de Drept pentru a lupta pentru funcționarea statului de drept în țara sa.
Recunosc, am crezut că va fi receptivă la sesizările legate de încălcarea statului de drept în statele membre. Din păcate pentru mine, a fost o mare decepție prestația Comisarului pe Justiție Jourová. Dar iată, mai are un mandat, de data aceasta se ocupă exact de funcționarea statului de drept.

Reporter: Uniunea Europeană a ajuns să voteze (prin iunie 2020) denunțarea rasismului și brutalităților poliției din Statele Unite. Se ridică dileme aici: s-a dorit prin asta un atac electoral la adresa republicanului Donald Trump? Respectiv, a luat UE în calcul excesele antisemite ale Black Lives Matter și ale altor grupuri de stânga, extrema-stângă anti- Trump din SUA?
Maria Grapini: Eu am fost întotdeauna împotriva violenței de orice fel, cu atât mai mult împotriva violenței fizice- în același timp, ordinea socială se poate menține prin respectarea legilor și ale regulilor acceptate printr-un vot democratic. Dacă cele două lucruri nu se respectă atunci nu mai este democratic și apare dezordinea socială.
Am condamnat uciderea de către polițiști a unei persoane în aceeași măsură cu uciderea unor polițiști aflați la datorie.
Dacă s-a vrut sau nu un atac electoral la adresa republicanului Donald Trump nu pot ști, dar cu siguranță a fost fructificat electoral de către democrați.
UE nu a luat în calcul decât uciderea unui om, nu s-au discutat excesele antisemite ale Black Lives Matter și ale altor grupuri de stânga anti- Trump din SUA, dar au fost voci care au subliniat că a fost mediatizat cazul disproporționat.

Reporter: Sunteți un parlamentar care a ajuns să impună respect chiar și jurnaliștilor de orientare neomarxistă din presa dâmbovițeană. Cât e manipulare și cât e știre reală în mass-media la nivelul informării despre Uniunea Europeană?
Maria Grapini: Din 2014 încerc să informez cetățenii, evident în cea mai mare măsură prin comunicate de presă dar și prin întâlniri directe cu cetățenii despre ce se decide în UE, care sunt competențele naționale și de ce de multe ori România este dezavantajată.
Din păcate, cu regret spun, nu toată presa este interesată în prelucrarea informațiilor legate de funcționarea UE, deontologic vorbind, multe informații nu sunt adevărate, sunt multe ”fake news” („știri false”, lb engl.în orig., n.n.) și acest lucru este în dezavantajul cetățenilor.
Dau exemple: eu am luat de peste o mie de ori cuvântul în cei șapte ani și am făcut mii de demersuri în care am cerut eliminarea dublului standard în tratarea statelor membre.
O parte a presei a scris că vreau să scot România din UE.
Am primit, în 2019, cel mai onorant premiu pentru activitatea mea în Comisia Piața Internă și Protecția Consumatorului de „The Parliament Magazine” și o parte a presei a scris că am fost premiată de „Sputnik” și că sunt pro-rus. Alt exemplu de „fake news” a fost știrea prin care se arată că eu aș fi vrut „să fur” voturile Laurei Codruța Kovesi.

Reporter: Care sunt prioritățile dvs în Parlamentul European pentru acest mandat?
Maria Grapini: Prioritățile mele nu s-au schimbat. Îmi voi asuma mai departe drumul adevărului, să fiu patriot în Europa, să „deranjez” cerând nediscriminare, fără dublu standard, respectarea deciziilor Parlamentului național și a Curții Constituționale, finanțarea egală a fermierilor, susținerea IMM-urilor prin acces egal la finanțare.

Reporter: Cât de divizați sunt euro-parlamentarii români la această dată?
Maria Grapini: Din 2014 până în prezent, eurodeputații români sunt divizați, dar, pentru a păstra linia adevărului, și parlamentarii altor state sunt divizați în funcție de grupul politic pe care îl reprezintă.
Personal consider că odată aleși eurodeputații dintr-o țară trebuie să reprezinte interesele strategice ale țării privind securitatea, accesul egal în piață, tratamentul egal al cetățenilor europeni etc. De aceea, nu am putut fi de acord cu votul împotriva României de către eurodeputații români, prin Rezoluția în care erau multe încălcări ale competențelor exclusiv naționale.

Reporter: De unde credeți că izvorăște tendința unor euro-parlamentari români de a vota constant împotriva României? Ați observat asta și la alte națiuni reprezentate în Uniunea Europeană?
Maria Grapini: Așa cum spuneam, am văzut și la alți eurodeputați din alte state, opinii diferite dar înverșunarea unor eurodeputați români în a se pune bine cu Occidentul și a trece peste adevăr e mult mai mare.

(https://pestiriciudate.blogspot.com/)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *