Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

A asistat, vesel, la propria înmormântare

Vreau să descopăr și eu unde se află puțină apă vie. O apă cu niște calități speciale.
Ceva în genul celei găsite de Leopold Kohac, în piesa de teatru „Apa vie” scrisă de Josef Toman.

La poalele muntelui Iacova, într-un orășel, nu departe de izvoarele râului Sazava, s-a născut Leopold Kohac. Aici a făcut școala primară, aici, liceul și după ce a absolvit un curs special de introducere în tainele comerțului, a obținut un post de funcționar la fabrica de amidon din localitate. La început cu trei sute de coroane pe lună.

Frumoasă e viața! Kohac trece cu grijă sumele în registru, dar uneori mai trebuie să rânduiască și lăzile din magazie, orice munca i se pare frumoasă.
Toata lumea e a lui, toata lumea îi surâde!
Deceniile se scurg. Ajunge un om bogat, însurat.

Venerabilul domn Leopold Kohak trăiește acum sub controlul soției sale, ducând o viață searbădă, într-o societate în care se pune preț pe aparență, pe cercurile sus-puse.
Bărbatul este plictisit de lipsa de perspectivă. Este închis într-o cușcă foarte strâmtă alcătuită din neputințele cauzate de vârstă, dar și de stilul totalitar în care înțelege să se comporte cotidian consoarta sa, doamna Kohak.

În disperare de cauză, caută și găsește o soluție.
După ce se preface că se îmbolnăvește, este sfătuit de medic să meargă la mare, pentru a se reface. Kohak, însă, se îndreaptă în altă direcție, spre râul Sazava, zona tinereții sale.
Râul și stilul de viață rural simplu îl cuceresc.
Ajunge, până la urmă, să se scalde în apa râului, acolo unde se spune că ea are însușiri miraculoase.
Întăresc organismul, oferă vigoare. Să nu mai lungim vorba. Oferă tinerețea nesperată, considerată pierdută pentru veșnicie. Brusc devine mai tânăr cu 30 de ani.

De aici, multe situații pe care scriitorul ceh le descrie cu talent real.
Soția și fiica merg să-l aducă înapoi, dar descoperă un bărbat prea tânăr și sunt convinse că este vorba de o confuzie. Familia consideră că trebuie să fi murit și îi face o înmormântare cu tot felul de discursuri pompoase, iar la această înmormântare se întâmplă să participe însuși Kohak.
Așadar, din moment ce lumea nu-l mai recunoaște, Leopold Kohak decide să o ia de la capăt, începând o viața nouă.

Am ascultat înregistrarea din anul 1982.
Ion Caramitru face și aici un rol de zile mari. Povestitorul este interpretat de Radu Beligan.
Am reascultat ieri piesa cu încântare. La final, mă întreb și eu unde este posibil să găsesc un ochi, cât de mic, unde se află apa vie.
Știe cineva?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *