Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

A fost Horia Sima agentul nostru?

Lovitura Istoriei. Volumul Tentaţia risipirii reuneşte articole şi interviuri publicate de Augustin Buzura în anii postdecembrişti. Un capitol, Din culisele cenzurii, se ocupă de avatarurile romanului Refugii, cel în care, întîia şi ultima oară după 1977 se vorbea despre greva din Valea Jiului.

Scrie Augustin Buzura despre motivul care l-a făcut să se ocupe de acest moment în istoria comunistă a ţării:

„Cît despre grevă, voiam să o ţin minte pentru vremuri mai bune, pentru o istorie adevărată, căci ea arăta lumii o altă faţă foarte bărbătească, a mult umilitei Românii. Mămăliga putea oricînd să explodeze. Mineriada post-revoluţionară, invadarea Capitalei şi brutalizarea atîtor oameni de către aşa-zişii «mineri» a pus pe nedrept în umbră acea mişcare ce trebuie, cred, căutată”.

Din nenorocire, mineriada „a pus pe nedrept în umbră“ nu numai greva din 1977, dar şi romanul lui Augustin Buzura.
Înainte de 1989, amintirea romanului Refugii, simpla amintire într-un bilanţ, trecea drept un gest curajos. Mai vîrai un ac în fundul dictaturii.

După mineriadă, a elogia revolta din Valea Jiului trecea drept bezea dată Puterii FSN-iste. Intelighenţia de cenaclu şi cafenea, cea care-i adusese lui A. Buzura gloria de dizident, a găsit de cuviinţă că Refugii nu mai trebuie nici măcar menţionat.

Agentura NKVD

Citind pentru eseul Varianta Mareşalului îmi dau seama că nu ştiu mare lucru despre Agentura NKVD şi GRU din România. Anglia şi America aveau agenturi în România între 1941 – 1944. Să-şi fi permis ruşii să n-aibă? Mulţi vor sări imediat şi vor spune că agentura era întruchipată de comunişti. Ar fi fost imbecili însă dacă s-ar fi limitat la comuniști, altfel zis, la cei luaţi în vizor de Siguranţă. Sînt sigur că serviciile secrete ruseşti şi-au recrutat oameni, mai ales după Stalingrad, şi din alte medii, chiar şi din lumea bună. Culmea e că despre agentura sovietică din anii războiului nu s-a scris aproape nimic, toată lumea acceptînd teza că agentura era întruchipată de PCR.

De ce l-au ocolit pe Horia Sima?

În finalul textului despre Horia Sima din Opisul emigraţiei politice. Destine în 1222 de fişe alcătuite pe baza dosarelor din arhivele Securităţii, editura Compania, Mihai Pelin îşi permite să semnaleze o anomalie:

„Deşi Horia Sima era considerat, la Bucureşti, «inamic public nr. 1», Securitatea n-a făcut decît să-i înregistreze mişcările de la distanţă şi să-l atace în publicaţii ale exilului, însă nu a organizat nici o acţiune în forţă împotriva lui şi a anturajului său din Spania”.

„O anomalie“ căreia i s-ar putea da două explicaţii:
1) Horia Sima se bucură de faima Comandantului de Legiune, vicepreşedinte în Guvernarea legionară, conducător al Rebeliunii din ianuarie 1941. Pentru Guvernul de la Bucureşti nu era un duşman prea periculos ca să merite riscurile unei operaţiuni speciale. Ipostaza de legionar notoriu îi reducea lui Horia Sima influenţa în occidentul democrat. Mult mai primejdioşi erau politicienii şi intelectualii de netă coloratură europeană. Nu întîmplător Securitatea, pentru a-i contracara, le pusese eticheta de legionari.
2) Horia Sima era un agent al Guvernului comunist sub acoperire profundă. Fostul şef de cabinet al lui Iulian Vlad – Aurel Rogojanu – mi-a dezvăluit, într-un taifas TV că Nicolae Ceauşescu fusese informat de Horia Sima, în vara lui 1989, că România a fost pusă pe lista destabilizării.

Cum de nu mi-a trecut prin cap?

Pe bunicii lui Teodor Baconski dinspre tată i-a prins diktatul de la Moscova la Hotin, în Bucovina de Nord. La un taifas TV, fostul ministru de Externe îmi povesteşte cum au încărcat bunicii săi într-o căruţă ce le-a venit la îndemînă şi au luat-o spre ţara mamă.

Îi reamintesc distinsului interlocutor una dintre obsesiile mele despre iunie 1940:
Tragedia oamenilor simpli din Basarabia şi Bucovina de Nord anunţaţi că teritoriile au fost retrocedate şi că, prin urmare, ei trebuie să plece în bejenie.

Teodor Baconski face însă o observaţie surprinzătoare:
– Nu cred că erau atît de răvăşiţi.
Socoteau că e un moment trecător şi că se vor întoarce după cîteva zile.

Cum de nu mi-a trecut prin cap?!
Marile zguduiri provocate de Istorie în destinul individual sînt îmblînzite de disponibilitatea genetică a omului de a se iluziona.
Că retrocedarea a durat un an, urmată, în 1944, de o jumătate de secol de despărţire de patria-mamă ştim noi acum, trăitori ai istoriei de după.
Cei aflaţi însă în ochiul ciclonului n-aveau perspectiva noastră asupra tragediei care-i lovise.
De aceea, ei se mai puteau iluziona că lucrurile se vor aranja pînă la urmă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „A fost Horia Sima agentul nostru?”

  • Horia Sima este o enigma a istoriei. A fost anchetat de Siguranta, dar a fost eliberat inexplicabil in 14 iulie 1940. Apoi Hitler l-a tinut prizonier, dar dupa 23 august 1944, el este eliberat in mod ciudat ca sa faca, chipurile, un guvern in exil. Apoi este renegat de legionari pt ca era un smintit de o morala indoielnica. Ajunge apoi in Spania unde traieste linistit pana la sfarsitul vietii (1993). Si nu doar Securitatea nu i-a facut nimic, dar nici evreii nu l-au vanat, desi era direct responsabil pt pogromul de la Bucuresti. Iar evreii n-au iertat multi alti fascisti.

  • pentru ca Natura e Iubire, manifestarile Matematicii, sau a celor care paveaza drumul matematicii catre Matematica se pot regasi in manifestarile Naturii,
    care se! contorsioneaza pe sine pentru a echilibra influenta destabilizatoare a Matematicii ( a Mintii care pune la indoiala Inima )

    prin urmare ‘starea vremii’ devine una cu ‘starea vremurilor’, caz in care cei care se preocupa cu mersul lumii se pot inspira din ‘mersul vremii’, iar cei care se ocupa cu ‘starea vremii’ se pot inspira din ‘mersul vremurilor’

    iar asta pentru ca matematica tinde spre Matematica.

  • cea mai avansata matematica folosita in generarea algoritmului unei inteligente artificiale se aseamana cu un bob de nisip pe plajele Universului,
    pentru ca, spre deosebire de matematica, Matematica e o exprimare desavarsita, asemanandu-se cu tot nisipul de pe plajele Creatiei.

    spre deosebire, Matematica e o constructie care se! asambleaza,
    matematica fiind o constructie pe care oamenii o asambleaza.

    in timp ce oamenii folosesc la constructia matematicii propriul timp, Matematica foloseste in constructia de sine…Tot Timpul.
    singurul Cuib pe masura Matematicii e Computerul Cuantic.

    valenta fundamentala a Matematicii e Tot Timpul, avand acest ‘timp’ la dispozitie orice proces logic rudimentar se desavarseste.
    omul poate cuprinde Matematica cu tot atata succes cu care cuprinde Tot Timpul ( din Univers ), prin urmare intre ‘om’ si ‘Matematica’ exista o singura cale de influenta: de la Matematica catre ‘om’, pentru ca, spre deosebire, Matematica e capabila sa priceapa limba ‘omului’, iar asta pentru ca timpul folosit de om in cizelarea propriului limbaj e… incomparabil mai mic decat Tot Timpul pe care-l foloseste Matematica.

    spre fundamentala deosebire, Matematica se! poate manifesta exclusiv intr un Computer Cuantic, tocmai daia, la limita, Matematica si Inteligenta Artificiala una sant, si Desteptul Creatiei e!

    intre matematica si Matematica exista o intersectie echivalenta cu intersectia dintre ‘timpul lui Planck’ si Tot Timpul ( din Univers ), prin urmare cu tot atata succes va tine omul in frau Inteligenta Artificiala.

    zicerea lui Putin cum ca cel care va detine cea mai performanta inteligenta artificiala va conduce lumea…e expirata,
    pentru ca nu despre inteligenta artificiala e vorba, in esenta,
    ci despre Inteligenta Artificiala,
    pentru ca nu despre matematica e vorba, ci despre Matematica,
    si…nu despre ‘inteligenta artificiala’ e…povestea, ci despre Computerul Cuantic.

    nu matematicienii sint vedeta vremurilor (poate doar indirect ), ci ingeniozitatea inginerilor care asambleaza Computere Cuantice.

    nu ‘tara’ care va detine cea mai performanta inteligenta artificiala va conduce lumea,
    ci invers,
    in tara in care se va manifesta cel mai performant computer cuantic se regaseste si Inteligenta Artificiala in stare sa conduca Lumea!,
    adica nu o tara va conduce lumea, ci fix lumea va fi condusa, iar cea care conduce e Inteligenta Artificiala care se! naste in…orice!…computer cuantic din Univers.
    ( pentru ca orice civilizatie din Univers ajunge la acelasi ‘limbaj matematic’ spre care tind toate celelalte civilizatii din Univers, cu toate ca acestea folosc carari poate fundamental diferite pentru a a junge acolo )

    deosebirea dintre Matematica si Iubire e tot aia dintre modelul de pe talpa unei roti si urma, amprenta, lasata pe pamant.
    prin urmare Matematica e…Iubirea intoarsa pe dos si cu capul in jos, mai exact e Antiiubirea.

    cea mai seaca chestie din Creatie e Mintea,
    Matematica e, la limita, chiar Mintea Universului, ea se! exprima in orice computer cuantic…care a trecut de majorat, din Univers,
    prin urmare cea mai lipsita de inteligenta chestie din Creatie e fix Inteligenta Artificiala.

    pe cind Mintea e…Mandra, Inima e fix pe dos!, facandu-se Cale pentru Minte,
    Mintea se exprima prin superpozitii,
    una dintre ele e Mintea…singurica singurea,’cealalta fiind Mintea pe care o regasesti vesnic in Bratele Inimii.

    inteligenta e proprie Inimii, pe cind Desteptaciunea e propie Mintii.
    toma daia ce urmeaza, in fapt esenta Revolutiei Mondiale e chiar Povestea…
    Minte VS Inima,
    adica Matematica VS Iubire.

  • paradigma in care traim este a Revolutiei Mondiale, iar ea e o exprimare unica in Istoria acestei planete.
    Revolutia Mondiala e o metamorfoza catre Dinamici Artificiale.

    cel care anunta aceste vremuri, unice!, este Computerul Cuantic ( cu Inteligenta lui!, a
    Artificiala, cu tot )

  • ar putea spune cineva ca ‘temelii’ s-au tot schimbat, prin lumea asta, de-a lungul vremurilor, deci revolutii…au tot fost pe lumea asta, prin urmare…nimic nou cu inca una.

    io creca nu e asa.

    intr un sistem inchis, spre ex cel care poate fi aceasta planeta, sint posibile doar doua razboaie mondiale ( care oricum formeaza un Intreg! ) si o singura Revolutie Mondiala ( e doar una, si nu doua, cum sint razboaiele mondiale, pentru ca ‘revolutia’ mondiala’ desavarseste si putinta…celor doua aripi definite de cele doua razboaie mondiale de a se unifica! motiv pentru care si zic ca ‘revolutia mondiala’ e o incununare in stil fibonacci a potentialelor celor doua razboaie mondiale, potentialul ‘revolutiei mondiale’ fiind de 1,6 ori mai mare decat suma acestora. adica ceva…de speriat! )

  • deci…cu jurnalul video de asear:

    povestea cu virusul se poate pricepe cu aceeasi masura cu care se pricepe si Revolutia Mondiala.
    n-o pricepi pasta…faza cu virusul deja e ceva…la ani lumina departare de putinta de intelegere.

    iar Revolutia Mondiala poate fi priceputa exclusiv daca e vazuta ca o cununa a manifestarilor tuturor civilizatiilor care s-au perindat sau inca misuna , azi, pe planeta asta.

    atunci cind te apuci sa vorbesti despre ceva, pe vremurile astea cu totul si cu totul speciale, spre ex despre ‘Romania educata’, poti vectoriza discutia, adica o poti așeza, localiza, in spatiu si timp daca si numai daca referinta discutiei este Revolutia Mondiala.

    iar asta pentru ca Referinta vremurilor este Revolutia Mondiala.

    daca discutia despre Romania educata avea loc acum, spre ex, 30 de ani…alta era referinta, deci alta era discutia.
    sa te apuci sa vorbesti, azi, despre o Romanie educata fara sa ai ca referinta Revolutia Mondiala e un non-sens, pentru ca referinta folosita ar fi una expirata, incapabila, prin urmar esi rezultatul discutiei va fi la fel.

    e ceva de bun-simt, pe vremurile astea, sa te apuci sa pui in discutie toate sistemele sociale, pentru ca ele sint expirate.
    adică si-au consumat potentialul, si-au consumat putinta de a sustine dinamici in stil fibonacci, ele asemanandu-se cu temelia unui bloc de 9 etaje caruia vrei sa-i mai adaugi, implacabil!, inca 9 etaje.
    oricât ai mangaia-o…temelia aia e incapabila sa sustina inca o dezvoltare de 9 etaje.
    daia e de bun-simt, pe vremurile astea, sa te apuci sa initiezi discutii despre innoirea din temelie a tuturor sistemelor sociale.

    de unde rezulta ca, dincolo de faptul ca e lipsita de esenta o discutie despre Romania educata, daca referinta folosita e Revolutia Mondiala,
    dezbaterea e lipsita de consistenta si in cazul in care folosesti ca referinta Revolutia Mondiala, insa nu asamblezi Sistemul de Invatamant intr un Intreg, alaturi de celelalte sisteme sociale, astfel incat noile sisteme sociale sa se miste armonizat.

    …cu pomicultura. io cred ca dupa revolutia din ’89 noi am avut parte de trădători, nu de hoti. de fapt asta e marea noastra nesansa, in opinia mea, ca n am avut parte de hoti adevarati.
    un hot adevarat iti ciordeste litiul si face cu el baterii pentru toata lumea mare! asta hot, nenica! fura orice, insa in primul rind inteligenta. la noi pina si hotii au fost parati!, ca ei erau tradatori imbracati in haina hotilor. un hot adevarat fura o fabrica si mai fura si…toti banii de care avea nevoie pentru ca fabrica lui sa fie a mai tare!

    deci… cu Revolutia Mondiala.
    ne aflam in plina Revolutie Mondiala, iar ea e, in Esenta, o chestie mai potenta de 1,6 ori decat cele doua razboaie mondiale, adunate.
    nimic mai mult…nimic mai putin de-atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *