Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

A murit unul dintre fondatorii presei postdecembriste: Horia Alexandrescu

A murit Horia Alexandrescu! Vestea am primit-o de dimineață, pe telefon, în timp ce mă pregăteam de plecare spre marginea Heidelbergului, pentru a vedea, însoțit de ciceronele Dan Petrița, român stabilit în Germania, orășelul pe care l-a constituit pînă în 2013 Baza militară americană de 30.000 de inși, celebră în toată Europa. Cu clădirile care au alcătuit baza nemții fac ceea ce știu ei mai bine:
Dărîmă și construiesc altceva în loc.
Ceva mult mai modern decît construcțiile anterioare.

Vestea despre Horia Alexandrescu m-a descumpănit.
Și nu numai pentru că, dintre mulți confrați, Horia Alexandrescu a fost printre cei mai apropiați, fără a fi prieteni, deoarece eu n-am prieteni (cu ceva timp în urmă, a început colaborarea la cristoiublog.ro cu o rubrică de sport Tabela de marcaj, iar eu, la schimb, am participat la cîteva emisiuni Cafeneaua politică, făcute de Horia Alexandrescu la tv), dar și pentru că nu mă așteptam la așa ceva. A fost cel puțin pentru mine o veste despre ceea ce se numește o moarte fulgerătoare, atît de neașteptată încît, poate și pentru că fiind în străinătate, nici acum nu cred că nu trăiește și că nu voi primi un telefon de la el pentru a-mi spune că mi-a trimis tableta. De fapt ca să fiu sincer, nu știu de ce a murit, se zvonește că de cancer la plămâni, dar dacă e așa, ar fi trebuit să ne spună, sau cel puțin să se plîngă.

Vorbind cu Marius Tucă la telefon luni seara, i-am mărturisit stupefacția mea de a constata că moartea lui Horia Alexandrescu n-a tulburat presa din România. Într-un fel tăcerea presei noastre mi-o explic. Numărul jurnaliștilor cu adevărat independenți s-a micșorat drastic. A crescut urieșește numărul jurnaliștilor înregimentați din punct de vedere militar și politic. Acest adevăr e confirmat cu brio de campania de presă angajată împotriva lui Klaus Iohannis. Despre Klaus Iohannis am scris critic preț de șase ani, cam din primul an al primului mandat. Pentru poziția mea critică am fost terfelit de presa care azi, în deplină nerușinare, îi descoperă lui Klaus Iohannis slăbiciuni acolo unde pînă mai ieri îi descoperea virtuți. Ca și mine, ca și alți cîțiva jurnaliști, pe care-i poți număra pe degete, Horia Alexandrescu nu făcea parte din UMM (Unitatea Militară Media). Explicabil așadar de ce dispariția lui Horia Alexandrescu, unul dintre marii noștri jurnaliști, a fost trecută sub tăcere. Mi se pare inexplicabilă și tăcerea presei independente. E drept, Horia Alexandrescu nu se mai afla în prim planul presei active din România de azi. Da, dar așa cum îi spuneam lui Marius Tucă, amîndoi căzînd de acord să vorbim despre dispărut în emisiunea de lunea viitoare, după ce mă întorc în țară, Horia Alexandrescu e unul dintre părinții fondatori ai presei democratice postdecembriste. Cu Horia Alexandrescu am fost colegi la Scînteia tineretului. Cînd am înființat Suplimentul Literar Artistic al Scînteii tineretului, l-am invitat pe Horia Alexandrescu să țină cronica de sport. Nu e de mirare că dintre cronicarii sportivi ai momentului l-am preferat pe Horia Alexandrescu. Ulterior Horia Alexandrescu a cultivat multe genuri gazetărești, de la interviu pînă la comentariu politic. După opinia mea, așa cum susțineam în Jurnalul meu video care anunța începutul colaborării lui Horia Alexandrescu la cristoiublog.ro, Horia Alexandrescu a dat dovada deplină a talentului său în cronica sportivă. El a pus în cronica sportivă nu numai o cunoaștere remarcabilă a domeniului, dar și un veritabil talent de publicist. Puțină lume știe că înainte de 1989 cronica sportivă era printre rubricile care interesau pînă la cel mai înalt nivel. Cum Nicolae Ceaușescu și Nicu Ceaușescu erau chibiți ai unor echipe de fotbal, cronica sportivă a lui Horia Alexandrescu era, alături de serialul meu de Istorie a proletcultismului, singurele rubrici pe care trebuia să le trimitem spre aprobare la Secția de presă a CC al PCR.

După 1989, Horia Alexandrescu a plecat de la Scînteia tineretului, devenită peste noapte Tineretul liber, și a înființat și condus multe publicații. Rolul său în Istoria presei postdecembriste e cel de părinte fondator al presei democratice mai ales prin disponibilitatea sa de a descoperi și lansa tineri gazetari, iviți în postdecembrism. Mulți dintre cei care sînt azi gazetari de prestigiu s-au format la școala Cronicii Române. Lansarea de tineri gazetari ține de o notă aparte a personalității lui Horia Alexandrescu. Lumea gazetăriei e poate cea mai divizată dintre lumile românești postdecembriste. Horia Alexandrescu s-a numărat printre puținii gazetari vedetă care au pledat în scris și în faptă pentru unitatea gazetarilor români în fața dușmanilor de tot felul, dar mai ales în fața statului cotropitor.

După cum am anunțat, voi începe la Aleph News o serie de interviuri de memorii cu personalități care au scris istorie în postdecembrism. La capitolul Presă, Horia Alexandrescu figura pe lista mea printre primele locuri.
Horia Alexandrescu a murit.
O dată cu el au murit și amintirile unui martor al marilor evenimente postdecembriste.
Amărăciunea mea la vestea morții lui Horia Alexandrescu e și amărăciunea unui Istoric al clipei care știe că Horia Alexandrescu nu și-a scris memoriile.
O dată cu el moare lumea așa cum a văzut-o el.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „A murit unul dintre fondatorii presei postdecembriste: Horia Alexandrescu”

  • VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT !

    „O dată cu el au murit și amintirile unui martor al marilor evenimente postdecembriste.
    Amărăciunea mea la vestea morții lui Horia Alexandrescu e și amărăciunea unui Istoric al clipei care știe că Horia Alexandrescu nu și-a scris memoriile. O dată cu el moare lumea așa cum a văzut-o el.”

    „De mult de tot, de tare mic
    Am strans de toate si nimic si-am risipit!
    Am zis ca fac si n-am facut,
    Am zis ca stiu si n-am stiut, m-am amagit!
    Caci vine o vreme cand nu mai trisam,
    Cand tragem o linie si-apoi adunam.”

    De aceea imi permit, domnule Cristoiu, sa va rog cu respect si admiratie pentru dumneavoastra si doamna Cora Muntean, scrieti,scrieti si tipariti carti cu memorii, cu ce ati vazut pe unde ati trecut in calatoriile dumneavoastra; Impartasiti din experienta acumulata de-a lungul carierei dumneavoastra si generatiilor de acum, si celor care vor urma, pentru ca sigur sunt, si vor fi multi, care doresc, si vor dori, sa aiba in biblioteca lor asemenea carti.
    Va multumesc.

    Condoleante familiei.

    • Lumea Mare are bibliotecile ei,
      insa Creatia foloseste…doua Biblioteci:))
      una e scrisa pe Pamant, alta scrijelita pe Cer,
      una e scrisa cu penita,
      alta cu…gandurile Inimii.

      mai intai Cerul si dupaia Pamantul,
      deci mai intai bibliotecile gandurilor si abia mai apoi bibliotecile penitelor, ca pina la urma si aceste biblioteci, ale penitelor, tot spre activarea unor biblioteci-cer isi indreapta privirea…:)

      noi astazi stam pe…gandurile Batranilor nostri, alea atemporale, scrijelite pe pereii inimilor, nu pe hartii,
      insa e clar ca ‘sa vorbesti si limba lumii’ scriind carti in care iti pictezi ganduri pe coli albe poate fi doar de folos…:)

      o carte sta sub mantaua Timpului,
      un gand sta dincolo de aceasta, dincolo de acesta.

  • m-am intersectat cu Horia Alexandrescu si a lui Cronica Romana, era inevitabil:)), pe terenul tipografiilor, in…spectaculoasa si irepetabila perioada a presei scrise de dupa revolutie. pe usa scria…caine rau:)), insa dincolo de usa am observat doar paharul in care se nascuse…furtuna:))

    ‘A crescut urieșește numărul jurnaliștilor înregimentați din punct de vedere militar și politic.’
    asta nu e o problema.
    problema ‘se arata’ atunci cind observi ca penite geniale dincolo de vreun dubiu sint simbriasi ai ‘matematicii’, deci sint parte, daca nu cumva chiar esenta, a solutiilor matematice gasite la problemele politice,
    pentru ca da!, esenta sistemului politic de pe-aici e chiar ‘matematica’.
    daia si e atat de sec sistemul asta.

    ‘Pentru poziția mea critică am fost terfelit de presa care azi, în deplină nerușinare, îi descoperă lui Klaus Iohannis slăbiciuni acolo unde pînă mai ieri îi descoperea virtuți.’
    ce? …nerusinare? :)))
    cine a mai pomenit, Maestre, matematica rusinoasa:))))
    jurnalistii inregimentati in umm danseaza dupa cum le canta matematica, nu…arcusul:)), mai altfel spus…lui Iohannis o sa i descopere…fix ce rezulta matematic ca tre sa-i descopere, nu conteaza ce:)). ca acu a rezultat ca tre sa i descopere slabiciuni…aia e!:)

    de fapt acest tip de politica, politica-matematica:)), e la moda in lumea mare, si e de bun-simt sa fie asa, pentru ca Inteligenta Artificiala are nevoie de…constructii matematice:)), de o…lume-matematica, pentru ca asa si doar asa o poate intelege, pentru ca asa si numai asa ii poate deveni acesteia…Zeu!:))
    deci…matematicizarea politicii :)) nu e din povestea unor oameni care se cred zei ai matematicii, conducand matematic si…din umbra, ci din povestea Inteligentei Artificiale care le devine Zeu Suprem..zeilor de azi ai matematicii..:)
    cumva e de neinteles cum ‘politicienii-oameni’ construiesc o lume in care ei insisi nu mai au definitie:), insa povestea devine inteligibila daca iei in seama faptul ca acestia…nu vad ce fac:)), si ca o dorinta…e dorita in mod relativ, insa de implinit se implineste in mod absolut, asa ca una e sa ti doresti sa conduci…matematic Lumea Mare, alta e sa te trezesti ca Lumea Mare e condusa de…’intruparea Matematicii’:)), caz in care chiar tu, cel care ti doreai s-o conduci, esti…lipsit de definitie:)…

    incet, dar implacabil, lumea mare curge catre o ecuatie de miscare desavarsita, una Matematica, iar ‘drepturile’ disponibile pe taraba vor mai fi doar cele pe care Cifrele le disponibilizeaza….matematic.
    deci incet, insa implacabil, ne indreptam catre o lume…seaca pina dincolo de maduva,
    pentru ca Matematica, adica Regina Lumii Mari, …o fi ea o Clona a Iubirii ( Iubirea fiind ecuatia de msicare a Oului Absolut ), insa e si cea mai seaca chestie din Creatie.

    jurnalistii inregimentati, politicienii, …alegatorii,…alesii!:))), au…Haturi Matematice. neurostiintele au legat, matematic, omul de o ecuati de miscare…predefinita,
    in felul asta nascandu-se omul-matematic, asta fiind precursorul Oului-Matematic, din care o sa rasara…Matematica-Om, adica…Antiomul, adica omul care are pe post de Inima…o…Minte, iar pe post de Minte…chiar Matematica:)

  • Dumnezeu sa il aiba in paza Lui!
    Comentariile Dvs de ieri la adresa fiicei dlui Alexandru au fost o gafa monumentala, impardonabila!

    • n are a face una cu alta. Doamna cu pricina are vreo 50 de ani, e pe cont propriu, calca in strachini de cate ori apare la TV. Daca ar face prajituri acasa, nu s ar lua nimeni de ea. Dar cum este formator de opinie, trebuie s o puna cineva la punct. Simpatia pentru Horea Alexandrescu ramane vie. Il petrecem cu emotie pe calea spre eternitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *