Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Abandonarea lui Ceaușescu începe o dată cu abandonarea Inelului

Mă opresc în dialogul TV cu Cătălin Pițu, fostul șef al Parchetelor militare, cel care a întocmit Rechizitoriul în dosarul Revoluției, în prezent pensionar, și deci liber de constrîngerile funcției, asupra momentului cheie al Căderii lui Ceaușescu. Potrivit Rechizitoriului (citez documentul din aprilie 2019, mult mai bun decît al doilea, cel din august 2022, văduvit de declarațiile din Stenograme), în dimineața lui 22 decembrie 1989 Nicolae Ceaușescu, informat că muncitorii de la marile întreprinderi s-au pus în mișcare spre Sediul CC, ordonă lui Vasile Milea și lui Tudor Postelnicu „să ia măsuri ferme de interzicere a ocupării zonei centrale a capitalei de către revoluţionari, prin folosirea armamentului, ameninţîndu-i că în caz contrar vor fi catalogaţi ca trădători şi sancţionaţi în consecinţă. Drept urmare, ministrul apărării a ordonat deplasarea spre Bucureşti a tancurilor şi trupelor de la UM O 1303 Târgovişte, UM O 1057 Mihai Bravu, UM 01088 Slobozia şi UM 01069 Mihai Bravu.” După cum îmi spune Procurorul în cadrul interviului, era vorba de blocarea accesului în preajma Sediului prin crearea unui inel alcătuit din TAB-uri și militari înarmați. Ar fi fost obligați militarii să tragă în cei care ar fi încercat să spargă inelul? Istoria refuză Ce-ar fi fost dacă. Experiența de la Tien An Men, ca și cea din dictaturile confruntate cu mișcări de masă, arată că mulțimea ( cu excepția celei antrenate profesionist) nu riscă în astfel de împrejurări. Chiar și focul în aer o descurajează. Despre muncitorii care porniseră spre Centru nu avem prea multe date. Cum de altfel nu avem prea multe date despre motivele pentru care unii au intrat în sediul CC. Problema a fost și mai este tratată propagandistic. Poporul revoltat voia să-l dea jos pe Ceaușescu. Cum ar fi reușit dacă Sistemul ar fi rămas loial lui Ceaușescu nu ni s-a spus și nici nu se va mai spune. Lingușirea Poporului e unul dintre năravurile cele mai îndărătnice printre politicieni. Ce urma să facă mulțimea o dată ajunsă în Piața Palatului? Să încerce a intra în sediu pentru a-l linșa pe Ceaușescu? Să protesteze zile și nopți întregi?

Greu de răspuns.
Asta deoarece nici acum nu știm ce i-a făcut pe unii să intre pe geam în clădire. Să fi fost Sindromul locului strașnic apărat? Sigur e că după sinuciderea lui Milea, Nicolae Ceaușescu îi ordonă lui Victor Stănculescu, la ora 9, 55, să preia îndeplinirea ordinului privind păstrarea Inelului. Documentul redă declarația lui Matenciuc Trifan, fostul aghiotant al generalului Stănculescu, în 23 mai 2017:

„Nicolae Ceauşescu i s-a adresat gen. Stănculescu spunîndu-i:
«Tov. Stănculescu, te-am chemat să lucrezi cu mine. Armata nu depune armele. Armata foloseşte toate aceste instalaţiuni (arătînd cu mîna în jurul CC – unde se afla un puternic dispozitiv de apărare compus din trupe terestre cu tehnică blindată plus cei de la Direcţia a V-a, cu scutieri şi restul trupelor de intervenţie). Mergeţi acolo (indicînd punctul de comandă din interiorul CC) şi daţi ordinele necesare»”.

Rechizitoriul adaugă imediat:

„Imediat după acest important moment, folosind indicativul ministrului apărării naţionale («Rondoul»), generalul lt. Stănculescu Atanasie Victor a ordonat ca efectivele Armatei să se reîntoarcă în cazărmi, inclusiv vehiculele blindate aflate în faţa CC al PCR. Urmare acestui ordin, în jurul orelor 11 :00, au fost retrase din jurul CC efectivele UM 01210 Bucureşti, UM 01305 Bucureşti şi ale Academiei Militare.”

Tot aghiotantul dezvăluie că generalul Stănculescu a ordonat pactizarea cu mulțimea a celor care nu reușiseră să se retragă:

„Am fost martor la ordinul dat de gen. Stănculescu pentru ca generalul Eftimescu să retragă în unităţi efectivele aflate în dispozitivul de apărare din jurul CC, dar să nu se lase dezarmate, însă să pactizeze cu mulţimea.”

Trecerea Armatei de partea Poporului – moment de care va face mare caz ulterior presa năpîrlită – era rezultatul unui ordin și nu al inițiativei unor ofițeri. Imaginea celor de pe TAB care se pupau cu poporancele a încurajat și mai tare mulțimea pentru a intra în sediu, din convingerea că Armata e de partea Poporului. Pentru Operațiunea ulterioară de albire a Armatei, pactizarea a fost un șiretlic genial. De partea Poporului a trecut și Direcția a V-a, cea care legal avea îndatorirea să-l apere pe șeful statului. Numai că Secret Service-ul nostru trece și el de partea Poporului. Povestește aghiotantul:

„Am asistat inclusiv la abandonarea armamentului din dotare şi ţinutei militare de către componenţii Direcţiei a V-a. Precizez că aceştia purtau nişte scurte de culoare albastră cu guler din blană, fără însemne militare, iar pe dedesubt aveau haine civile. Erau înarmaţi cu pistoale mitralieră. Armele au fost abandonate pe jos.”

Ghinionul securiștilor! Nu aveau vizibilitatea militarilor!
Așadar, la ora 11 Sediul CC al PCR nu mai era păzit de nici un militar. În Piață se putea pătrunde ca pe islaz.

La ora 10, 30 are loc Ședința Comitetului Executiv al CC al PCR. La ședință Nicolae Ceaușescu îl acuză pe Vasile Milea că n-a îndeplinit ordinul să aducă unitățile militare și ca să evite îndeplinirea s-a sinucis. Tot Ceaușescu îi asigură pe cei din Comitet că noul ministru, Victor Stănculescu, va îndeplini ordinul. La 10, 50 se dă publicității Decretul prezidențial de instituire a Stării de urgență pe întreg teritoriul României. Printre altele sînt interzise întrunirile publice. Strîngerea demonstranților în Piața din fața sediului e văzută astfel ca infracțiune. La 11,30 în Piață erau peste 80000 de demonstranți. Rechizitoriul le spune impropriu Revoluționari. Impropriu, deoarece ei nu făceau nici o Revoluție. Pur și simplu așteptau. Așa se explică faptul că apariția lui Ceaușescu la balcon îi înfurie pe cei din primele rînduri. La ora 12 se intră în sediu. Nimeni n-a explicat care a fost faptul declanșator, o dată ce mulțimea era în Piață de la ora 11. De ce n-au intrat imediat în sediu? Le-a spus cineva celor din primele rînduri că Nicolae Ceaușescu se pregătește să plece cu elicopterul?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Abandonarea lui Ceaușescu începe o dată cu abandonarea Inelului”

  • Victor Stănculescu nu a indeplinit ordinul lui Ceausescu, nu a pus armata să traga în manifestanți. Şiretlic sau nu, ordinul lui de retragere a oprit un măcel. Şi totuşi, după ani de la revoluție, sau ce a fost, Stănculescu a fost trimis la închisoare. A fost vinovat, sau nu? Eu am înțeles că nu. Ar fi interesant de aflat ce are de spus maestrul Cristoiu despre condamnarea lui Stănculescu.
    E adevărat că i-a zis Ceauşeasca la plecare „Victoraş, să ai grijă de copii”? El a zis ca nu. De asemenea a zis ca primea scrisori de amenințare. Soția lui a fost împinsã spre sinucidere. Cine l-a vrut trimis la închisoare şi de ce?

  • Domnule Ion Cristoiu
    In dimineata zilei de 22 Decembrie la 7:30 defunctul iulian vlad a dat ordin ca trupele de securitate sa paraseasca dispozitivul.
    A urmat pe la 9:30 matrasirea lui Milea cu un glont pe la spate in ficat/rinichi,urmat de asasinarea lui la spitalul elias in jurul orei 14.
    Defunctul victor atanasie stanculescu a fost in vara lui 1989 in Ungaria la o aplicatie,foarte probabil facea parte din grupul de conspiratori.
    Mama mi-a povestit ca pe la 10 in acea dimineata de 22 Decembrie 1989 a iesit de la ipromet(cartierul crangasi) dupa ce a vazut un grup de oameni venind probabil de la alte intreprinderi etc,scosi bineinteles de cei din aparatul de partid.
    In acea zi pe la 11:45 eram in Piata Palatului/sediul cc cu Tata,imi aduc foarte bine aminte ca am vazut elicopterul dauphin decoland,mai avea putin si se prabusea…cand s-a ridicat…nu am vazut morti sau altceva…la fel de bine imi aduc aminte o masina Dacia Break(tot isi luase Tata in acel an una cu care de altfel am si ajuns acolo) turtita de un tanc la o inaltime de 50 cm,de parca trecuse prin concasor…nu a fost nici o „Revolutie”…a fost o lovitura de stat…
    Imi povestea cineva cum usile de la cc se deschideau „la comanda” exact dupa ce a plecat cuplul Ceausescu,mai scriu si altii ca efectiv au fost luati pe sus de agentii de securitate si urcati in elicopter…
    Ce a urmat…Mama mi-a povestit ca a stat pana seara…i-a vazut pe toti din tribuna…si cand s-a intunecat au inceput sa le aduca picioare de lazi de bautura,am aflat dupa,era un restaurant in langa Sala Palatului care se numea „cina”…am cunoscut si pe cineva care a lucrat acolo…frecventat de militieni printre altele…ce a urmat…stiti…
    Daca vreti va povestesc si de morga…iml-ul dupa oltenitei…unde cei omorati la „revolutie” au stat pana umblau viermii pe ei…din nou…stiu lucrurile astea de la cineva care a lucrat la iml in perioada respectiva…
    Ce ar mai fi de spus…cospiratorii…activi si in rezerva…victor stanculescu…gogu radulescu(fluturele)…iulian vlad…silviu brucan…ion iliescu…vasile ionel…nicolae militaru…iar extern…asa cum zicea si tovarasa la Targoviste…”ai vazut ce ne-a facut marcel” adica george soros…
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

    • Milea s-a și ucis și pentru unii asta este indubitabil chiar dacă popular suna mai bine ca acesta a fost ucis
      Azi știm cu certitudine amestecul străin de care vorbea NC era o realitate
      Faptul că ne convine că atunci amestecul străin ne-a fost favorabil nu ne da dreptul azi sa cârâim când vedem iar amestec străin
      Suveranitatea unui sta nu este etapizata etapa cind ne-o aduc alții etapa cind o înfăptuit noi

      • @Tiberiu Tatulescu a scris pe 28/03/2023 la 08:24
        Domnule Tatulescu
        Mai este ceva…generalii nu sunt inarmati,nu au pistol,sigur,imi veti spune ca a cerut arma aghiotantului/ordonantei…
        Un frate al unui bunic a fost ofiter in garda regala,a avut un conflict cu un coleg,i-a dat una si ala a lesinat,ceilalti au facut o gluma si i-au spus ca a murit…Fratele Bunicului si-a tras un glont in cap.
        Am cunoscut multi gradati,si inainte de 1989 si dupa,de la soldat la general colonel(cu trei stele)…astia n-au ONOARE…au pensii speciale…popote…concedii cu hotel la 5.5 lei(mapn)….7 lei(sri) pe noapte…au afaceri…fura combustibil cu cisterna din unitati…isi construiesc sau renoveaza casele cu subordonatii etc dar N-au Onoare.
        Mai e ceva…daca vrei sa te sinucizi cu un pistol…iti tragi un glont in tampla sau in gura…pusca de regula ti-o proptesti in piept…e prea „cusuta cu ata alba”…isi trage un glont in spate in ficat si moare peste 4 ore la spital…repet…gradatii astia au orice in afara de Onoare.
        Toate Bune!!!
        Vali Constantinescu

  • Trădare și trădători
    Întregul rechizitoriu al evenimentelor din Decembrie 1989 trebuie raportat la legislația din acel moment
    Fiecare ora fiecare zi trebuie identificată cu legea existenta in acel moment
    Procurorul Pițu vorbește de existenta grupului infracțional organizat încă din 1987
    Vorbește de venirea din rezerva a generalilor GRU
    Ce decrete i-a repus in activitate cine le-a semnat cu ce autoritate
    Acelea trebuiau sa fie capetele de acuzare in dosar de acum 25 de ani
    33 de ani de la Decembrie 1989 27 de ani de activitate in parchetul militar 5 ani de facultate deci domnul procuror este produsul evenimentelor din punctul meu de vedere este un procuror necredibil

    • @Tiberiu Tatulescu a scris pe 28/03/2023 la 00:08
      Domnule Tatulescu
      Am fost la Parchetul Militar din Bucuresti in 2019 cu o speta…niste sobolani…au adresa de mail pe „yahoo”…borfasi…
      Cu Milea…se stia de la inceput…am gresit ceva…se pare ca pe la 9 l-au omorat…
      „Generalul Milea a fost impuscat cand era la telefon cu sotia sa 26 Mar 2004
      Vaduva generalului se confeseaza: „Era noua fara ceva, dimineata. Am primit un telefon. Sotul meu era cu siguranta, pentru ca il cunosteam dupa respiratie. Eu tipam la telefon disperata: „Val, tu esti?”. Apoi a fost un moment de liniste, pe urma o lupta si un zgomot de lovituri. Dupa care s-a auzit o impuscatura. Pana la urma, cineva a preluat telefonul si mi-a spus: „Doamna, stati linistita, zgomotele si impuscatura s-au auzit din strada”. Si a inchis. Am auzit moartea sotului meu la telefon.”
      https://jurnalul.ro/special-jurnalul/generalul-milea-a-fost-impuscat-cand-era-la-telefon-cu-sotia-sa-70984.html
      Toate Bune!!!
      Vali Constantinescu

      • Pentru liniștea Dvs este ok sa credeți povestea asta nu ma deranjează

        • Ce bine ca nu va deranjeaza uff, ne simtim mai usurati, aveam emotii.
          1.Profesor univ. Corvin Lupu documenteaza acest episod, verdict: Milea a fost impuscat, nu mortal, si apoi strangulat cu un snur.
          2. Milea isi sună sotia la Brasov si se impuscă in timpul convorbirii?! Nu sintem chiar toti cretini.
          3. Exista declaratia asistentei de la Elias care spune ca: Milea a ajuns mort la spital, ca ea a mers sa spele cadavrul si surpriza, Milea avea o camasa imaculata, fara pete de sange, fara gaura in ea si ca era impuscat, dar nu in inima, si ca era spalat, fara singe pe el. Probabil s-a oprit la un SPA pe drum.
          4. Procurorul care a intocmit dosarul revolutiei, dar si multe alte surse confirma, spune ca
          grupul de complotisti care a dat lovitura de stat era format inca din 1978 si ca erau in slujba KGB si GRU. Si ca 90% din cei care au preluat puterea in ’89 erau oamenii rusilor.
          Desigur ei au complotat inofensiv vreme de 12 ani sau mai mult pentru ca ce sa vezi, toti se sinucideau ca sa le faca loc si uite asa, fara sa faca ei nimic, s-au trezit in fruntea statului!
          Poate credeti ca si Ceausescu a „fugit” si apoi de rusine s-a sinucis! 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *