Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Abia acum îmi dau seama ce-a însemnat Victoria lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt

Bătălia de la Podul Înalt. Îmbogăţit cu lecturile despre Căderea Constantinopolului, mă întorc la bătălia de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1975, ştiută pe de rost de la şcoală.
La lecţia despre victoria lui Ştefan cel Mare, profesorul n-a reuşit să mă convingă de însemnătatea bătăliei. Deşi mi s-au vîrît în ochi jelanii ale turcilor şi cîntări ale Occidentului, n-am putut să nu mă întreb:
Ei, şi ce mare brînză a făcut Ştefan cel Mare!

Întorcîndu-mă la momentul elogiat de istoriografia românească, văd acum altfel Bătălia de la Podul Înalt.
La Podul Înalt, Ştefan cel Mare zdrobeşte o Armată de 120.000 de otomani trimişi împotriva lui de nimeni altul decît Mohamed al II-lea, Cuceritorul Constantinopolului.

Cărţile despre Căderea Constantinopolului nu ostenesc să scoată în evidenţă disproporţia dintre asediatori şi asediaţi în privinţa numărului de combatanţi și a mijloacelor de luptă. Sînt deplînşi bizantinii şi pentru că au aşteptat zadarnic ajutorul din partea Veneţiei, a Papei, a Genevei, a Occidentului în general.

Dar Ştefan cel Mare?
Şi el avea doar 45 de mii de combatanţi.
Şi el se confrunta nu doar cu o Armată, ci cu un Imperiu viguros, pus pe cuceriri, dispunînd de o centralizare unică în Istorie.
Şi el aşteaptă zadarnic sprijinul Occidentului.
Ca să nu mai spunem că el nu beneficia de Zidurile lui Teodosiu.

Revelaţia pe care o am în legătură cu Ştefan cel Mare mă face să mă întreb dacă n-ar trebui să recitesc Istoria României şi din perspectiva celor ce ştiu despre Imperiul Otoman.
Mă gîndesc că altfel voi înţelege acum relaţiile dintre Ţările Române şi Imperiul Otoman.
Oricum, ştiu acum ce sînt ienicerii, spahii, başbuzucii, arvinţii, ca să pot pătrunde în adîncurile lucrurilor.

*

Cum va arăta Cadrilaterul. „Statul român ia în stăpînire teritoriile anexate.” Așa începe una dintre tabletele lui Tudor Arghezi despre extinderea autorității românești asupra Cadrilaterului după Pacea de la București, care a pus capăt celui de-al doilea Război balcanic.

Ce înseamnă transportarea civilizației noastre în Cadrilaterul stăpînit pînă nu demult de bulgari ne spune Tudor Arghezi într-un pamflet memorabil:

„În judecătorie va mirosi în tot timpul ședinței. Dejecțiile arhivarului rebegit, ale odăiașului cu nasul gros, înecat în mustața puturoasă de rachiu, usturoi și mahorcă. O inscripție cu tibișirul pe ușa din dreapta va indica de unde vine duhoarea. Civilizația noastră provincială va trece întreagă la Balcic și Kogargea. Cărțile de joc vor luneca prin mîinile febrile cu degetele patinate de galben de tutun. Aprodul își va lăsa un barbișon mic și cenușiu, rău așezat dedesubt, către nodul mobil de la înghițitoare. În «centrul» tîrgului se va deschide un magazin de ghete americane și o croitorie care «face în rate». Va fi un club liberal; unul conservator, unul takist. Scrîșnind din măsele de aur, sau zeflemisind cu zîmbetul dinților găunoși, bărbații politici vor ține discursuri, vor combate și se vor adresa țării. Strada de lîngă primărie va lua numele unui mare patriot, și peste drum de cafenea va fi bustul instalat de bronz, al unui șef regretat. La fotograful care va fi al «Curții Regale» vor fi expuse capetele colorate ca boiaua și ca olăria, ale fruntașilor din urbe. Și pe scena unui teatru de varieté își va desface genunchii și va sări din încheieturi cu trosnituri de scaune, steaua stinsă a vreunei mahalale din Constantinopol. Un elev al casei «Riegler» va confecționa gîlci cu cremă și bube cu dulceață.
Această civilizație selectă și afinată trebuia în orice caz să sosească.” (Tudor Arghezi, Reforme în Cadrilater, în Seara, 11 octombrie 1913).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Abia acum îmi dau seama ce-a însemnat Victoria lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt”

  • Recomand, pe langa canalul HistoryMarch, mentionat de catre Cata, a de citit si Corpus Draculianum, tradus recent in romana.

  • „bătălia de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1975”
    „Bătălia de la Vaslui, menționată uneori drept Bătălia de la Podul Înalt, a avut loc în data de 10 ianuarie 1475 lângă orașul Vaslui, între armatele aliate creștine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Ștefan cel Mare și oastea otomano-munteană sub conducerea lui Hadâm Suleiman Pașa.”
    https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Vaslui
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

  • Are 1.3 milioane de vizualizari pe canalul respectiv asa ca multa lume stie despre im prtanta acestei batalii romani sau straini. Batalia este destul de celebra.

  • Batalia de la Vaslui a fost o batalia foarte importanta. Pai numai marimea armatelor si spune enorm. Uitati aici un link cu cu batalia de pe canalul HistoryMarch care se ocupa cu descrierea si recreerea a unor batalii importante din atichitate pina in prezent. Acu 5 ani niste englezi in colaborare cu istorici romanii au recreat si bataliile legendare ale lui Stefan , Vlad Tepes si Mihai Viteazu. Atasez linkul pentru batalia de la Vaslui/ Podul inalt. O sa fie o surpriza. O sa vedeti in realitate, detalii care nu le stiati, nu se spun la scoala cum s-a desfasurat aceasta batalie : https://www.youtube.com/watch?v=CKFhubbLQd0&ab_channel=HistoryMarche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *