Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Absolvenții de liceu, condamnați să renunțe la facultate

Incertitudinea elevilor și părinților legată de organizarea examenului de bacalaureat s-a transformat, după declarațiile, făcute joi, de președintelui Iohannis în revoltă. Elevii care, din diverse motive, au temperatura mai mare de 37,3 grade pot rata examenul, iar asta înseamnă că nu pot da la facultate.

Consiliul Naţional al Elevilor și Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar au reacționat imediat. „Atragem atenţia asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic vor fi condamnaţi la a renunţa la facultatea pe care doresc să o urmeze”, susțin Consiliului Naţional al Elevilor într-un comunicat.

Miercuri, reprezentanţii elevilor şi părinţilor au avut o discuție cu reprezentanți ai Ministerul Educaţiei și au sugerat  ca elevii înscrişi la examenul de Bacalaureat să poată susţine probele de examen după o procedură separată, într-o sală izolată şi cu subiecte de rezervă, „însă acest plan a fost demontat astăzi fără o consultare a reprezentanţilor elevilor şi părinţilor”, se precizează în documentul citat.

Potrivit surselor cristoiublogNews, soluția nu ar fi agreată pentru că profesorii nu sunt dispuși să supravegheze elevi considerați suspecți de Covid-19.

„Universităţile, atât cele de pe plan naţional, cât şi cele din planul internaţional, organizează procesul de admitere în lunile iulie – august, fapt care ne demonstrează că elevii care au peste 37,3 grade temperatură vor fi trimişi direct acasă şi privaţi de dreptul de a urma facultatea pentru care s-au pregătit. Înţelegem necesitatea unor măsuri riguroase, care să vizeze interesul superior al elevului şi somăm Administraţia Prezidenţială şi Guvernul României să identifice o strategie alternativă prin care elevii care au temperatura peste 37,3 grade (acest lucru putând fi cauzat inclusiv de menstruaţie sau de stres) să poată susţină examenul de Bacalaureat în condiţii igienico-sanitare corespunzătoare”, susține Consiliul Naţional al Elevilor.

O altă variantă propusă ar fi susţinerea probelor aferente examenului de Bacalaureat în aceeaşi perioadă în care va avea loc şi cea de-a doua sesiune a Evaluării Naţionale, arată CNE.

Antonia-Laura Pup, preşedintele CNE, a mai adăugat că „nici măcar un singur elev nu trebuie lăsat în urmă” și „elevii să aibă oportunitatea de a susţine examenul, iar statul român să asigure condiţiile”.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, spune că este nevoie de o procedură specială pentru și pentru elevii care nu pot intra în examen.

Ministerul Educației se consultă cu specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică și vor lua decizia în funcție de recomandările acestora.

Ca o consolare cinică, cei care ratează acum bacalaureatul din cauza temperaturii, se pot mulțumi cu sesiunea de admitere din toamnă la facultăți. Încă nu s-a discutat despre cei care vor să studieze în străinătate.