Spania a câștigat Campionatul European de Fotbal, după ce a învins Anglia în Finală cu scorul de 2-1

Acasă la mine

Colind prin satul copilăriei cu sufletul înfășat în ștergare de borangic… Pe „șușaua mică” dau nas în nas cu un om de demult, din leatul meu. Nici nu mai știam că trăiește… „Mai veniși și tu p-acasă?” mă întreabă el nitam-nisam, fără vreo introducere. Abrupt, în obiceiul aspru și buruienos al țăranilor din sud. „Mai venii”, îi răspund cam încurcat. Și mă afund înlăuntru-mi. Păi, nu mă gândisem neam că Islazul e acasă, deși ar fi trebuit să mă lămuresc de asta nu de ieri, de azi, ci dintotdeauna. Acasă la bunici a devenit dintr-odată, după ce am pășit în jumătatea povârnită a vieții, acasă la mine, cu toate că n-am nici măcar un bordei acolo la care să trag ușa și să pun zăvorul. Așa că acasă la mine înseamnă întreaga îngrămădire de locuințe și acareturi dintre ape și fiecare palmă de pământ ce se întinde leneș între Olt și Dunăre, cum treci podul înspre Oltenia. Până la Gârcov, desigur, nu mai mult! Dar înseamnă, totodată și înainte de orice, puzderia de imagini sepia strânse candid de-a lungul vremii… Ei bine, pe aici hălăduiesc la început de mai, scăldându-mă în lumina proaspătă și încă nepârguită a „Florarului”…

„Soare crud în liliac,
Zbor subțire de gândac,
Glasuri mici
De rândunici,
Viorele și urzici…
Primăvară, din ce rai,
Nevisat de pământeni,
Vii cu mândrul tău alai
Peste crânguri și poieni?”[1]

Din cerul nemărginit picură stropi de melancolie în răzoarele de amintiri, să le crească, să le înmugurească, să le rodească apoi și să le scuture în panerul de celuloză cărat în spinare ca un fetiș aducător de noroc și împăcare cu mine însumi…Să-mi împodobească odaia de la drum ca odinioară, acasă la mine


[1] George Topârceanu, Rapsodii de primăvară


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *