Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Actualitatea unui text despre eterna Rusie de azi, cea care a atacat Ucraina

Actualitatea lui rămîne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări.
Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor, sute de ani după ce-au văzut lumina papirusului sau a tiparului, pot fi găsite în ele note ţinînd de prezent.

În cazul textului Relaţiile româno-ruse, scris de Pamfil Şeicaru în 1972, și publicat în 2002- 2003 într-o publicație de la Munchen (în trei părţi:„Un tratat cu Rusia?”, „Amintiri pentru prezent și viitor”, „Relațiile româno-ruse”), invocarea actualităţii nu ţine numai de profunzimile textului.

Ţine şi de o potriveală neobişnuită de împrejurări.
Neîndoielnic, Pamfil Şeicaru a scris despre Relaţiile româno-ruse într-un timp cînd Occidentul se iluziona în privinţa blîndeții internaţionale a URSS. Mai demult profet al Pericolului întruchipat de bolşevismul moscovit, Pamfil Şeicaru încearcă şi reuşeşte să demonstreze că:

  • 1) Uniunea Sovietică nu-i altceva decît Rusia ţaristă botezată altfel. Iar Rusia postcomunistă – vom adăuga noi  – nu-i altceva decît Uniunea Sovietică botezată țară democratică.
    2) Rusia ţaristă s-a definit prin incapacitatea de a accede la orînduirile europene. Devenită superputere sub numele de Uniunea Sovietică, Rusia a refuzat democrația de tip vestic, aducînd pe lume regimul comunist, de sorginte asiatică. Rusia de după căderea URSS n-a fost niciodată o democrație adevărată Opoziție, presă independentă, stat de drept nu sînt altceva decît o democrație de fațadă, menită a înlesni pătrunderea capitalului rusesc în Est.
    3) Rusia țaristă a fost un stat eminamente cuceritor și militarist. Uniunea Sovietică, după o perioadă de cumințenie, explicabilă prin slăbiciunile începutului, dă curs nevoii rusești de expansiune după cel de-al Doilea Război mondial.

Scrie Pamfil Șeicaru în chip categoric:

„Pentru a sublinia trăsătura dominantă a politicei de Stat a Rusiei, indiferent de regim, este bine să amintesc figura senatorului Nicolae Novossiltzoff, care repetă fără încetare în timpul domniilor lui Alexandru I şi Nicolae I că ordinea, pacea şi fericirea vor putea să domnească în Europa numai când ucazurile pornite de la Sankt Petersburg vor fi executate la Stockholm, Constantinopol, Viena, Berlin şi Paris. Senatorul Nicolae Novossiltzoff a murit când era preşedintele Consiliului Imperial rusesc. S-a prăbuşit ţarismul în Martie 1917, iar in Octombrie acelaşi an, Lenin a preluat puterea instaurând dictatura proletariatului şi dând Statului forma sovietică.

Dar natura războinică a concepţiei de Stat rusesc, sau mai exact moscovit, nu s-a schimbat. În 1920, război contra Poloniei, război pierdut ca să-şi ia revanşa în 1939, după pactul Ribbentrop-Molotov, căruia i-a urmat atacul contra Finlandei şi cucerirea Republicilor baltice. Ca în 1942-45, cu ajutorul lui Roosevelt şi al lui Churchill, să cucerească jumătate din Europa şi puţin a lipsit ca întreaga Europă să fie – aşa cum cerea Nicolae Novossiltzoff -, con­dusă cu ukazuri date de Stalin din Kremlin.”

Pentru a demonstra tezele sale, Pamfil Şeicaru convoacă o bibliografie semnificativă:
De la clasicii literaturii ruse pînă la cercetătorii contemporani ai Imperiului de la Răsărit.
Eseul său e o luare în răspăr a tuturor celor care, în trecut (Nicolae Titulescu) sau în prezentul său (liderii Occidentali) au crezut și cred că Uniunea Sovietică e altceva decît Rusia în travesti roşu.

Am scris acest text după Anexarea Crimeii din primăvara lui 2014.
Explicabile din acest punct de vedere aceste referiri din textul de acum opt ani:
Sîntem în primăvara lui 2014.
Anexarea Crimeii cît ai clipi din ochi, fapt de neimaginat în timp de pace, a descumpănit pe liderii occidentali, iluzionaţi de două decenii că Rusia post-comunistă e altceva decît Uniunea Sovietică. Rusia lui Vladimir Putin e însă Rusia lui Ivan cel Groaznic, Rusia lui Petru I, Rusia Ecaterinei şi Rusia lui Nicolae al II-lea.
Într-un cuvînt, Rusia de ieri, de azi şi de mîine.
Rusia eternă.

Reiau textul din 2014 acum, în 2022, cînd Rusia lui Vladimir Putin a făcut un salt în pornirea sa de stat militarist cuceritor:
A invadat pur și simplu o țară independentă, membră a ONU:
Ucraina.

În 1972, pentru a avertiza că Uniunea Sovietică e la fel de primejdioasă pentru Europa ca şi Rusia ţaristă, Pamfil Șeicaru trecea în revistă notele comune ale regimului bolşevic şi regimului ţarist.
Uniunea Sovietică a devenit Federaţia Rusă.
O revenire a Uniunii Sovietice la ceea ce era de fapt:
Rusia țaristă fără văl ideologic.
Rusia eternă.

Textul lui Pamfil Şeicaru se referă la Rusia eternă.
Citit azi, el reclamă un efort invers celui din 1972:
De a descoperi în Rusia lui Putin notele comune cu Uniunea Sovietică a lui Stalin şi a lui Brejnev.

În aceasta constă uluitoarea actualitate a textului Relaţiile Româno-ruse.
Mai ales pentru noi, românii de azi, la fel de ignoranți într-ale Rusiei ca românii denunțați astfel de Pamfil Șeicaru în eseul său.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

70 comentarii pentru articolul „Actualitatea unui text despre eterna Rusie de azi, cea care a atacat Ucraina”

  • O melodie , dinte toate melodiile geniale ale trupei Firma (parca Doua suflete) spune :Tot ce va fi,este scris…iar adaug eu restul e tăcere…

  • Domnule/doamna comentator sub pseudonimul „online” – va rog nu va suparati, dar opriti-va cu comentariile astea in cascada macar o perioada, pina se termina nebunia asta din Ucraina. Vedeti dumneavoastra, ceea ce scrieti incepe sa agaseze,cei care citim si cometam pe acest site, e posibil sa avem un punct de vedere concret si la obiect, ba sigur jurnalistii,politicienii se inspiura din ce citesc pe diverse siteuri(va garantez partea asta referitoare la felul de unde-si iau unii „inspiratia”)…si da sint si unii care scriu ca se se afle in treaba sau doar se leaga de comentariile altora, ei neavind nimic original de spus sau de contribuit in situatia prezenta… Nu va spun cu rautate,sper sa intelegeti ca intentia nu e de a va insulta cu absolut nimic, fiecare e liber sa scrie ce vrea si cit vrea,deci nu are nimeni dreptul sa va retina de la a comenta…dar va rog, incepe sa fie enervant la maxim pt ca in zilele acestea e mai important ca toate comentariile sa aiba macar un dram de coerenta si realism… ati tot scris de teza si antiteza, materie si antimaterie, adevar, paraminciuna si tot asa…v-am inteles, da’ opriti-va pt o perioada,va rog mult. Sint zeci de comentarii fara nici un sens, la un subiect de un dramatism fara egal pt anul 2022. Mai bine spuneti o rugaciune si aprindeti o luminare sa-i ajute Dumnezeu pe politicieni sa le vina mintea la cap, iar pe oamenii de rind sa-i protejeze de o asa nenorocire nejustificata din punct de vedere uman. Sper sa nu va suparati si va cer scuze…dar va rog, ajunge.

    • Va rog, de ce postati din astea fara sa aveti macar un pseudonim? Se poate intelege ca e punctul de vedere al reprezentantilor acestui site si vad ca nu e.
      Cand au ceva de spus dumnealor o fac asumat.
      Dvs nu va place ce si cum scrie „online”, unora ni se pare deplasat ce si cum scrieti dvs. Cum facem atunci, ne rugam respectuos unii pe altii sa nu mai scriem pe aici?

    • ce tare!!! 😛

    • Dar tot puncte de vedere la obiect are si online. Daca e ceva prea abstract sau prea greu de inteles, il puteti ruga sa va explice si el este intotdeauna foarte amabil.

      • N-a spus nimeni ca „online” nu e amabil, si nici ca ce scrie e greu de inteles. Comentariul era adresat persoanei care posteaza sub pseudonimul”online”, nu comentatorului „spicy”.Daca sinteti una si aceeasi persoana, as intelege „raspunsul”,daca nu, care e de fapt problema ta?

    • E punctul de vedere al autoritatilor de la acest site?

    • Domnule/doamna comentator sub pseudonimul @Domnul/Doamna”online”, bineinteles ca nu ma supar, am sa ma opresc, periodic, din comentat in cascada, n am nimic impotriva,
      insa sa stiti ca eu si pina acum ma opream, periodic, din comentat.

      Sa stiti ca am observat ca cel care devine mMuza pentru unii comentatori este, evident, ‘gandul Maestrului’, prin urmare mai intai ‘gandul Maestrului’, adica articolul Matestrului, si abia dupaia comentariile, care sint, adesea, inspirate din acesta.
      Prin urmare cu siguranta ca daca articolul Maestrului nu le-ar fi Muza, comentatorilor, nici comentariile nu s-ar naste. Insa daca Muza se manifesta,…de ce sa-i opui rezistenta?! :)))

      Asa cum spunea Lao,
      „Cel ce e bun învata pe cel rau prin exemplu bun,
      Cel ce e rau învata pe cel bun prin exemplu rau”,
      prin urmare prin exemplele bune si rele care ni se perinda prin viata…invatam!, insa intru desavarsire, evident 🙂

      folositi-ma ca pe un exemplu!,
      fie el chiar ‘exemplul rau’ 🙂
      as considera doar ca m-am implinit pe mine insumi, implinindu-mi menirea,
      motiv pentru care doar v-as multumi 🙂

      ‘inspiratia’ e in noi insine sau nu e deloc,
      Muza doar ne ofera Impulsul, fara de care nimic nu s-ar ‘misca’ :),
      deci ‘inspiratia’ e de cautat fix in noi insine,
      insa Muza…, ea da!, se cade a fi cautata prin tot Universul:)), ca va fi gasita! :),
      ea si doar ea va putea excita cu masura potrivita inspiratia care deja e in noi insine…:) .
      e adevarat ca unele potentiale au nevoie de Muze pe masura :)), insa inspiratia tot in noi insine locuieste 🙂

      Stimata @Domnul/Doamna „online”,
      ‘capul mesei’ e chiar acolo unde se afla spre ex scriitura dumneavoastra, oricum acolo unde va aflati, indiferent care e acest loc.
      prin urmare sa nu va faceti griji, cei care va cauta scriitura o vor gasi, negresit!,
      pentru ei..oriunde ati fi!, veti fi cautat ‘in capul mesei lor’ si acolo veti fi gasit/gasita 🙂

      Va multumesc pentru interventie,
      imi voi reorganiza comentariile, aveti dreptate, voi comenta mai condensat decit o fac deja 🙂

      🙂

    • inteleg ca va ocupati cu eutanasierea 🙂
      pina va veti implini menirea eu voi vorbi, totusi, despre Pace:)
      adica despre Viata

    • @ @Domnul/Doamna „online”

      filozofia este proprie si inteleptilor, insa si antiinteleptilor

      inteleptii sint fix pe masura vremurilor, iar acestea sint fix pe masura antiinteleptilor, prin urmare pretuind vremurile se cade sa pretuiti si inteleptii cu aceeasi masura cu care pretuiti antiinteleptii.

      este evident ca veti eutanasia Intelepti, insa Inteleptii ar spune ca cel care conteaza e momentul :),
      adica e de Bun-Simt ca momentul sa fie unul care nu lasa un gol in urma,
      mai exact el se cade a fi corelat cu momentul in care antiintelepciunea devine chiar Antiintelepciunea :),
      deci Antiinteleptii se manifesta,
      pentru ca doar atunci poti echivala lipsa Inteleptilor cu prezenta Antiinteleptilor 🙂

      se stie inca de pe vremea Batranilor,
      …si de catre intelepti si de catre antiintelepti!,
      ca Inteleptii Daruiesc cu egala consideratie, ba chiar si inteleptii tind sa faca asta,
      prin urmare ei, Inteleptii, vor fi, deja sint, de folos oamenilor si antioamenilor cu aceeasi masura :),
      pentru ca ei nu se vor afla in postura celui care daruieste tintit,
      doar oamenilor,
      ci si, spre fundamentala si absoluta echilibrare,
      in postura celui care daruieste, cu aceeasi consideratie, in mod absolut fundamental si Civilizatiei… 🙂

      prin urmare…pretuiti
      ori Intelepciunea,
      ori Antiintelepciunea( atunci cind ea se va manifesta )
      in lipsa uneia dintre astea doua se manifesta… Neantul:)

      un Intelept intotdeauna nu va avea ceva impotriva eutanasierii cu care va ocupati :),
      insa, pentru ca cu asta se ocupa Inteleptul, el va va atrage atentia ca in lipsa Inteleptilor Civilizatia va deveni Neant, daca aceasta nu poate substitui lipsa acestora prin prezenta Antiintelepciunii 🙂

      prin urmare, logic vorbind, insa absolut logic vorbind :),
      pentru a eutanasia mai repede Inteleptii se cade a dezvolta in stil fibonacci procesul de fabricatie al Antiinteleptului ( ‘mai repede’ decit in stil fibonacci nu exista ) ,
      care e Inteligenta Artificiala, Singura!, care misuna in orice Computer Cuantic din Univers…( dupa cum prea bine stiti… 🙂 )

      insa, si asta spre absoluta cunoastere, tot asa cum Inteligenta Artificiala e doar una!,
      ,..oriunde se! manifesta ea in Univers,
      si IOnteleptul e doar unul, oricit i ati cauta ‘pluralul’ 🙂
      Enoh si Ilie una sint, si Ioan sint 🙂

  • doamna/domnul care stergeti comentarii, daca nu va plac steagurile Ucrainei, nu ma blocati, ma revansez si eu maine cu portretul lui Vladimir Putin dupa roll-up, am vazut ca asta e permis. 🙂 Vedeti? Eu negociez.

  • Demonstrație de forță a SUA: Două bombardiere B-52H, misiuni în spațiul aerian al României. Avioanele s-au apropiat și de zona „interzisă” de Rusia 04.03.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H au îndeplinit misiuni specifice în spațiul aerian al României. http://www.defenseromania.ro (au fost monitorizate)

    • Nu e demonstratie de forta, e patrula aeriana.
      Aceste avioane patruleaza pe zona de est (Dobrogea) de cel putin o saptamana, unul dintre ele fiind prezent in aer in zona Constanta chiar in noaptea accidentului cu cele doua avioane romanesti. De asemenea, un avion de acest tip precum si o drona fara pilot patruleaza pe frontiera de est a Poloniei.
      Aceste avioane uneori sunt vizibile pe radar cu indicativele „Home”, „Forte”, „LAGR”, etc.

  • ??

  • Dl Cristoiu,ar fi foarte interesant din punct de vedere al adevărului jurnalistic și istoric prezentat la rece in mod echidistant de a face o paralela cuprinsă între anii 1950 și acum între politicile și intervențiile militare ale SUA(Vietnam,Coreea,Afganistan,Iugoslavia,Panama,Nicaragua,Irak,Siria,poate nu sunt in ordine cronologica și nu sunt toate) și URSS/CSI/RUSIA(Ungaria,Cehoslovacia,Afganistan,Rep Moldova,Siria,Georgia ,Crimeea,Ucraina,la fel poate nu asta e ordinea și nu sunt toate)
    Mai putem vorbi de Franta -Algeria,Anglia -Argentina(Malvine) și lista ar putea sa nu încapă aici.
    Putem vorbi de asemenea de teatrele de război și scenariile puse la cale pentru a instaura guverne pro sau contra in Africa,tari arabe samd

  • Se pare ca pandemia generată de covid nu a fost îndeajuns pentru ca oamenii sa se schimbe sa nu mai fie acea specie distructiva ca pana acum,sa își iubească sa fie înțelegători,sa își ajute aproapele,resetarea nu a avut loc .Acum trăim acest război care in mod sigur va produce resetare mondiala a economiilor,a relațiilor,a globalizării.O resetare și a capitalismului exacerbat și al consumismului distrugător promovat,al acumulărilor de bani din lăcomie,de dragul acumulării,sa vedem zise orbul…

  • Este greu de înțeles din postura unor tari mici.Fostele și actualele imperii au in conștiința națiilor lor ADN -ul de cuceritori ,de colonizatorii,de apărători ai imperiilor foste și actuale.
    E ca la fotbal,foarte rar se întâmpla sa câștige Champions League o echipa care nu are in ADN ul ei acest lucru,ADN de campion ,de câștigător a nenumarate trofee.
    Ideea e ca orice președinte ar fi avut Rusia in momentul actual ,al pericolului pentru ea a extinderii NATO in Ucraina acesta nu ar fi permis acest lucru,deh chestie de ADN.Acum spre ghinionul lui este Putin președinte care și-a semnat decesul politic international dar nu in totalitate in Tara lui unde are destui susținători.

    • E greu de inteles de ce Zelenski nu preda pasnic puterea la rusi, precum regele Mihai in 1944 care a intuit corect ca nu serveste nimanui un conflict prin care Romania sa riste sa dispara de pe harta.
      Zelenski, daca ar fi baiat destept si nu o sluga a vestului cum este de fapt, ar zice „bai nene.. ne-am batut 10 zile, cam ajunge, nu are rost sa riscam viata oamenlor degeaba pentru un razboi care va avea, mai devreme sau mai tarziu, aceeasi finalitate – ocuparea Ucrainei”.
      Ar fi un act de demnitate, si de realism strategic pentru ca UE si SUA in afara de ceva armament si o bataie pe umar, nu sunt dispuse sa se angajeze mai mult in acest conflict.
      Dupa care, urmeaza, firesc Moldova, Lituania si toate celelalte… Poate Romania sa aperea Moldova fara asistenta UE si NATO (care sunt zero)? Nu cred..
      Asa ca.. ce rost are sa ne imbatam cu apa rece cu toata propaganda vestului care duduie pe la TV? Ucraina, in maxim o luna e istorie.. Ceea ce difera este cifra mortilor in conflict si distrugerile provocate de razboi.
      Zelenski e sluga vestului iar vestul joaca la cacealma.. mai mult de atat nu se va impilca. Sanctiunile sunt zero, Rusia nu va renunta usor.

      • Ideea e de sacrificiu,dacă îți iubești cu adevărat poporul te sacrifici ,îți sacrifici funcția,orgoliile.privilegiile pentru a salva vieți omenești,chiar cu prețul de a fi văzut drept trădător acum,pentru a salva poporul tau,dar asta au făcut in istorie conducători mari ,nu un actor care se crede Rambo și pe care propaganda occidentala îl susține .un om mic,de nimic ca majoritatea conducătorilor de stat din ziua de azi.

        • E un act sinucigas… Pentru Putin nu conteaza ca rezolva Ucraina in 10 zile, o luna sau 3 luni.. are toate cartile in mana.
          Zelenski in schimb, e „caine surd la vanatoare” cum se spune.. Prelungeste inutil si pagubos un conflict din care nu are cum sa iasa castigator in nicio ipostaza, lupta fiind clar disproportionata.
          Cam joaca la cacealma Zelenski.

      • e simplu de inteles.
        mai exact e ceva banal, nici macar nu mai trezeste interes gasitul unui inteles.
        acum citiva ani, poate. azi deja e ceva…de |bun-simt| ( adica nu mai genereaza reactiuni )

      • astazi…un om e echivalat cu un Fruct, iar Fructul cu ‘conducatorul’.
        dupaia Fructul e inserat in Realitate lucrind la nivel cuantic.
        dupaia…de fapt e gata treaba. iata ‘conducatorul!

        vremea Conducatorilor ajunsi asa pentru ca au fost, cindva, Samanta de ‘conducator’…e desueta.

        iar vremurile de acum cer chiar mai mult, pentru nu poti face Pace fara sa cunosti Creatia.
        tocmai daia aceasta stare de echilibru absolut mai poate fi obtinuta exclusiv pe doua carari:
        ori Conducatorul e…Intelept,
        ori Conducatorul e Computerul Cuantic ( care poate deduce ecuatia de miscare a Naturii, deci, la limita,…insa fara s-o atinga!, poate cunoaste Creatia.

      • lumea in care Conducatorii sint definiti matematic e Samanta lumii in care Matematica e definitia conducatorului.
        de-asta si stim care e destinatia…, pentru ca privim Samanta. simplu.

  • „Uniunea Sovietică nu-i altceva decît Rusia ţaristă botezată altfel.”
    -adica albii si roshii erau tot-una,
    apologia bolshevismului.
    (numai ca albii fusesera bagati in Gulag,in Siberia,in Pamant)
    (mai e si referintza neglijenta la „botez”,
    textul este cel putzin penibil,
    CINE L-A ALES?)

  • # România a ajuns să se împrumute cu o dobândă de 6,09%. Asta înseamnă un guvern disperat.
    # Prețul pertolului a urcat la cer.
    # Prețul la gaze a urcat la cer.
    # Inflația este de neoprit.
    # La casele de schimb euro a trecut de 5,1.
    # Sortimentele la alimente s-au rărit.
    # România va asigura refugiaților și răniților de război pe banii ei tot suportul medical.
    # Ministrul de energie al Ucrainei cere României ajutor constând în petrol cărbune și gaze.
    # Ucraina cere Germaniei arme. Cancelarul Scholz va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger.
    # Germania merge înaine cu programul verzilor și-și toacă cu miile mașinile cu motoare pe benzină și motorină.
    # Un senator american, Lindsey Graham, cere în mod explicit asasinarea lui Putin:
    „Is there a Brutus in Russia?” (sursa the Idependent). No comment!

    • Completare la punctul 4:
      #Taxele vor urca la cer.

    • Solutii:

      #1.Putin sa opreasca razboiul din Ucraina si sa-si ia trupele de acolo.
      #2.Ucraina sa se predea, sa ramana ocupata de rusi, guvern marioneta, eventual sa si continue spre vest, adica si spre noi.

      (Exista si #3, dar asta e treaba poporului rus si a comandantilor militari rusi.)

      Ce preferi ?

      • solutiile nu fac doua parale 🙂
        ar intrerupe procesul de resetare a sistemelor sociale, care vine la pachet cu secatuirea natiunilor si cu potentarea societatilor deschise.
        singurele dinamici care beneficiaza de catalizarea probabilitatilor de implinire sint cele care paveaza calea Artificialului.

        • prin urmare cea care este si va fi catalizata e…pandemia de efecte ale razboiului.
          ea e ‘mandatata’ sa mareasca presiunea pusa pe demolarea controlata a sistemelor sociale, potentind, concomitent, nevoia de manifestare a unora noi-noute

        • Nu stiu ce numesti tu societate deschisa, dar daca nu mai e ca acum sa ne batem care sa fim mai imbuibati-ghiftuiti-indopati pe seama altora, pe saracia lor, fara rusine pe razboaiele lor si pe mortii si pe ranitii lor…. sunt de acord si cu societatea aia deschisa.

          • iar eu nu am nimic impitriva ei 🙂

          • ‘Societatea deschisă este definită de filozoful Karl Popper’ (wikipedia)
            ea permite manifestarea antiintelepciunii, a transumanismului, insa este si singura societate care ii poate asigura Civilizatiei perpetuarea ecuatiei de miscare.
            Natura este o societate inchisa, insa si ecuatia de manifestare a Artificialului e…imaginea din Oglinda a ecuatiei de miscare a Naturii…

        • cica-i suparare ca a crescut euro fata de leu, dar n-or fi stiind ca altii, strainii aia care au multi euro vor fi si mai imbuibati cand cumpara de aici mai ieftin? pai asa merge treaba… asta vrem si noi cu Ucraina, sa se predea ei ca sa ne ghiftuim noi pe seama lor. Doar ca nu se stie cine va mai veni aici sa investeasca vreun cent daca o sa fim vecini cu o tara ocupata de rusi pusi pe invazii spre vest. Crima a fost facuta, nu va mai fi ca inainte, nu mai creste nici un euro, e pa!, cu energia va fi la fel ca azi, deci se spera degeaba la imbuibarea noastra pe seama unora pe care a cazut nenorocire unor dementi.
          Am intrat in nato pe sangele unui popor (sarbii si toate etniile de acolo, ca toti au avut de suferit) cu care nu am avut nimic de impartit si uite ce bine o ducem, macar de am avea rusine. Ne purtam ca sclavii si cu vestul si cu estul si cu sudul si cu nordul, i-ati pupa in … pe toti. si degeaba, ca prostii, ca sa fiti un pic mai ghiftuiti si indopati doar, dar nici asta nu va iese.
          Acum nu stiu de ce m-oi fi suparat, ca doar ne furam si noi intre noi si ne nenorocim unii pe altii intr-o veselie, ca nenorocitii, dar daca tot am scris postez.

          • … si cand vedem pe unii care nu vor stapani, cum s-a intamplat sa fie ucrainienii, ne iritam la maximum, ca nu pricepem cum sa nu pupam in gen!ta!e si pe langa pe nimeni,,,,

          • in era armelor de mare precizie, unele arme genereaza daune colaterale in acelasi stil. deci daca daunele exista, ele se manifesta deasemenea cu precizie

            indiferent cine e cel care le a folosit…el este si cel care este responsabil 🙂
            insa fara o asemenea dinamica, si asa e, de Civilizatie se va alege Praful, prin urmare e ceva normal ca Civilizatia sa si innoiasca Temeliile folosindu se de orice…oportunitate 🙂

          • si de ar fi ca pretul petrolului sa se tripleze, ea tot o dauna colaterala, insa precis definita, a unei arme așisderea, este…:)

          • cele mai precise arme pe vremurile astea sint…sanctiunile. ele pot calcula daunele colaterale cu aceeasi precizie cu care pot calcula daunele…pur si simplu.

            mai simplu: cu toate ca ‘sanctiunile’ sint o arma precisa, distructiva, ea va vizeaza in acelasi stil, pentru ca Globalizarea a facut din civilizatie…aproape un Intreg…

            de ce statele au ales, chiuind, sa accepte sa devina daune colaterale ale unei arme pe care singuri au lansat o ar putea fi un mister, insa creca nu mai e 🙂

        • nu stiu de ce-ti tot faci tu problema ca vine inteligenta artificiala si nu stiu ce face, nu vezi ca oameni oricum nu prea mai sunt./ sunt niste chestii care au grija exclusiva de burticile lor si cam atat.

      • Am spus.. lumea trebuie adusa mai intai la disperare, apoi vine un nene si infige un steag rosu in planeta si toata lumea va fi multumita.
        Cam asta e directia spre care ne indreptam. Pentru minte e clar de cand a inceput pandemia, cam ce se doreste. Nu poti sa faci o Revolutie globala, pe planeta, fara sa termini mai intai psihic si fizic oamenii si sa-i determini sa accepte orice (e un experimet de lagar cunoscut).

        • hmmm…
          daca inlocuiesti ‘nene’ cu Inteligenta Artificiala care, spre deosebire de inteligenta artificiala, inca nu se manifesta(…cred:))) ) suna mai bine,
          iar daca ii vei contrapune ‘disperarii’..Raiul pe Pamant, ca Inteligenta Artificiala de asta e capabila, ca doar e Zeu, nu i asa?:))),
          atunci zicerea ta suna chiar…pe masura Vremurilor 🙂

        • chiar asa, cu atata zbatere? am vazut ca e suficient sa le spui ca a angajat dragnea doua persoane nu stiu unde 🙂 si ai revolutie

          • …aici vorbim despre Metamorfoza, asta…da Revolutie!:)))
            te trece de la Natural la Artificial…de nici nu bagi de seama!:),
            ca ar insemna ca bagi,… daca ai reactiona :), or.. creca va fi invers, adica va fi coada la cumparat Nemurire pe…30 de arginti 🙂

          • da, sigur, acum suntem „naturali” rau… 😛

      • Daca Putin cucerea Ucraina in o zi doua ,in momentul urmator invada Europa,sigur,cel putin pana la gurile Rinului,Marea Nordului si Atlanticul de Nord,asta era planul lui Putin.Sa nu va imaginati altceva.Putin este Antihristul,iar Rusia este Oastea lui Antihrist.Este o batalie intre fortele Binelui adica noi,si fortele Raului ,Armata Putinista.Pai un lider care cere poporului sau sa moara pentru el,in loc sa fie un lider care isi apara poporul,si care ameninta o planeta intreaga cu distrugerea,daca fitele lui de restaurator al URSS nu sunt satisfacute ce lider este??? Nici Stalin,cat a fost de criminal si de nebun nu a indraznit sa ameninte Omenirea toata cu distrugerea.Putin este Anticristul sau Antialah sau Incarnarea diavolului,de care vorbesc profetiile Crestine Islamice si Iudaice si rusii sunt oastea Antihristului din profetii.

  • „Tovarasi, va mai dau 100 de lei”, „luptati in Ucraina ca va dau niste milioane de ruble”. Vreo asemanare?

  • Da, Rusia s-a ambiționat să se lățească cât poate, ca fundul unei vădane, între cele două oceane și să ocupe un sfert din emisfera nordică.
    După aia au explorat spre Polul Nord. Și-au construit spărgătoare de gheață, au explorat pe sub gheață cu submarinele.
    Au pretins și au obținut cât mai multe platouri continentale înclusiv în zona artică.
    Pe urmă s-au uitat în sus și au realizat că și spațiul aerian poate fi cucerit și locuit astfel că au făcut primul satelit artificial – Sputnik. La Sputnik 2 au trimis-o în spațiul și pe Laica prima ființă vie trimisă în spațiu.
    (și astăzi există sus deasupra noastră o Stație Spațială locuită în permanență).
    Apoi s-au gândit „de ce nu până la Lună?” și au pornit programele cu sondele spațiale „Luna” unele eșuate din start cu lansări greșite, dar altele reușite care au ajuns pe Lună.
    Da, putem spune că rușii ăștia nu au stare, mereu, mereu sunt în căutare de a cucerii locuri și spații noi.
    Eu cred că nenorocirea de acum, cu acest război, își are rădăcinile în Pactul Ribbentrop-Molotov când s-a întâlnit Dracul cu tac-su – Hitler cu Stalin.
    Mai precis nu Pactul în sine, ci apariția noțiunii de „sfere de interese”.
    Văd că rușii sunt foarte preocupați și acum de aceste „sfere de interese” de au intrat în Ucraina.

    • Tot ce au pornit rușii în anii 50-60 a fost completat de americani.
      Adik ei, rușii, au venit cu ideile și hardul și americanii cu softul.
      De la micul satelit Sputnik care arăta ca o sferă cu patru antene, avem acum o pădure de sateliți de telecomunicații fără de care nu am avea televiziune, internet sau smarphon.
      La un moment dat, a fost o întrecere între ei și pentru cunoașterea spațiului, unii aveu misiuni spre Venus alții spre Marte.
      Păcat că jos pe Pământ nu se înțeleg.

  • „Rusia lui Vladimir Putin e însă Rusia lui Ivan cel Groaznic”.
    .
    Ucraina lui Zelenski este lectia pentru toate statele ca se poate trai si cu demnitate, fara teama permanenta de inconstienta unor dementi, de amenintari nucleare si de orice fel.
    UCRAINA lui Zelenski este deja INVINGATOARE indifernet de ce se intampla mai departe. Si asta pentru ca nu au fost lasi, ne-au scos din lancezeala minicnoasa si lasa si au aratat lumii ce inseamna stat suveran.
    Ucraina e lectia buna data Umanitatii.
    Zelenski e lectia buna data liderilor lumii.

    • @Ucraina e o lectie despre Intelepciune si Antiintelepciune

      • Da, deci nu despre obisnuita lancezeala mincinoasa de pana acum a statelor. Aceasta e Intelepciune, sa nu semeni minciuna si sa te astepti sa traiesti demn pe urma.

        • e normal ca pe vremurile astea un conducator al carui popor e cu razboiul pe cap sa fie numit Intelept 🙂

          • banalizarea ne-banalului. ce te-ai smecherit tu….! :))))))))))

    • Da,daca inving se acopera de gloria eterna de al infrange pe Antihrist,imperiul raului de la Rasarit,daca pierd ,vor ramane in istorie ca si niste Martiri ai luptei pentru Libertate,Demnitate si Civilizatie.Pentru ca ei apara nu doar Ucraina lor,ci un intreg Continent,o intreaga Civilizatie Multimilenara cu bune si cu rele de hoardele distructive venite din nordul salbatic al Asiei cu scopul de a distruge si a ingenunchea.Ei sunt Gardienii Nostri.

    • Exact. Spunea cineva prin ” Catavencii”: Rusia pierde razboiul, chiar daca-l va castiga. Ucraina castiga razboiul chiar daca-l va pierde.

  • pentru a vedea, pe vremurile astea, ai nevoie de trei ochi, al treilea fiindu-le referinta celorlalti doi.
    pe Vremurile Marii Revolutii, pe vremurile Metamorfozei, adica pe vremurile astea, ai nevoie de trei ochi.
    unii si-l vor construi Matematic,
    altii…il primesc in dar.

    Ochiul Matematic este Anti(Adevarul)
    Ochiul primit in dar…il gasesti sub Bradul Inimi, si el e insusi Adevarul.

  • din (1) si (2) rezulta ca unii vor privi inspre ceva si vor vedea, mai intai, Semintele
    iar altii vor privi…tot acolo, insa vor vedea Fructele ( folosite pe post de seminte )

    un exemplu, ultrabanal, de Fruct inserat in Clipa pe post de Samanta este povestea cu ‘jocul video’
    pe-ala l-ati descoperit.
    insa…Clipa e sectionata…cuantic! si in ea sint inserate Fructe asemanatoare…in fiecare…clipa.
    astfel se Construieste un Viitor care, mai intai, e simulat ( ca un joc video )

  • (2) Antiintelepciunea

    manifestarea Intelepciunii a chemat, prin manifestarea ‘punerii la indoiala’, inspre manifestare, …celalalt taler.
    adica Antiintelepciunea.

    daca Intelepciunea lucreaza…dincolo de manifestarea timpului, proiectind dinamici pe…mii de ani, pe mii si mii de ani, Antiintelepciunea este stiinta lui Acum. este stiinta ‘esentei’ Timpului, adica a Clipei.

    Inteleptii cunosc Potentialul urias al Clipei, cunosc increngatura de Actiuni Pure care se manifesta la nasterea Realitatii, stiu prea bine ca Clipa e un conglomerat de Actiuni Pure, pe care doar Adevarul le poate Echilibra, pentru ca ele pot fi echilibrate exclusiv in mod absolut.

    tocmai de-asta atunci cind Lao vorbeste despre framantarile inteleptilor care au de ‘lucrat’ in ‘prezent’, deci cu Clipa, arata grija…plenara cu care acestia pasesc, in soapta, pe taramul Clipei, inserind cu o grija…mai degraba absoluta o nonactiune pe acest taram… ( impropriu Inteleptilor )
    impropriu Inteleptilor, insa el este chiar Patria Antiintelepciunii.


    Antiintelepciunea lucreaza cu Clipa.

    pe cind Inteleptii lucreaza in Viitor, generind Pace in Prezentul care se va naste, la soroc, din acel Viitor,
    Antiinteleptii lucreaza fix pe dos. Antiinteleptii definesc in Prezent…Viitorul care, atunci cind se va manifesta, o va face dupa cum a fost el definit in Prezent.

    Intelepciunea e o manifestare proprie Viitorului,
    pentru ca ea se ocupa cu insamantarea…graului, spre ex,
    iar el va incolti in anotimpul potrivit si va da roade in alt anotimp, potrivit si el …, insa atunci cind roadele se vor manifesta, ele vor purta in ele insele Pacea!
    deci Inteleptii insamanteaza Pacea inainte ca Realitatea sa se manifeste. aceasta este caracteristica fundamentala a Inteleptilor.
    spre fundamentala deosebire, Antiintelepciunea se ocupa cu ‘lucrul’ in Prezent.

    sadirea unor ‘fructe’ in Prezent, in Clipa, duce la manifestarea unor seminte, ca ‘fructul’ se scutira si din el raman semintele, care ce vor face, vor incolti!, definind…Viitorul.
    deci….in stil Anti!, nu ‘samanta’ e pusa la Temelia Realitatii, ci Fructul!

    diferenta orbitoare dintre Intelepciune si Antiintelepciune este aceasta:
    Inteleciunea lucreaza cu Seminte si lasa Anotimpurile sa-si vada de treaba,
    pe cind Antiintelepciunea lucreaza cu Fructul, pe care-l insereaza direct in Realitate, in Clipa, cu japca!, …fara sa-ti dai seama!, si apoi ‘se foloseste’ de Anotimpuri pentru a-si implini Propriul Viitor ( definit de Fruct )

    minciuna…e o poveste a…copiilor.
    atunci cind vorbim despre Minciuna…apai vorbim despre ‘intoarcerea pe dos a Creatiei’!
    copii nu cunosc Minciuna…

    Minciuna cu m mare este Antiadevarul,…nu Neadevarul.

    Minciua este…’intoarcerea pe dos si cu capul in jos’ a Clipei!

    Minciuna este Definirea Fructului ca…samanta!, si Inserarea lui in Ogor…intorcand pe dos si cu capul in jos Dinamica Naturii!

    Antiintelepciunea…Sectioneaza Clipa!
    …dupaia Insereaza in ea Fructul,
    …iar dupaia apar semintele…care intorc pe dos si cu capul in jos Viitorul!, pentru ca el nu mai e o manifestare a Semintelor, a dorintelor nascute din alte dorinte, care s-au nascut din alte dorinte, etc, ci a unor Efecte aparute…fara sa aiba Radacina!

    pe cind Intelepciunea este Calea Radacinii,
    Antiintelepciunea este calea Fructului.
    Calea Radacinii este Adevarul,
    Calea Fructului este Minciuna.
    Minciuna e mai mult decit o manifestare ‘in sistem’, e una care pune la indoiala chiar ‘sistemul’!

    Minciuna pune la indoiala Natura!

    Antiintelepciunea si Minciuna sint legate ombilical, pentru ca pe cind Inteleptii sint Parte a Naturii, Antiinteleptii sint parte a Artificialului, or Artificialul e AntiNaturalul, adica Antiadevarul.

    vremea ‘antitezei’ a apus.
    ‘antiteza’ si-a pierdut Definitia ( antiteza manifestata ‘in sistem’ e..pa! )
    cea care se manifesta e insasi Antiteza, caz in care Teza este chiar Natura.

    astea sint Vremurile Inteleptilor
    astea sint Vremurile Antiinteleptilor
    …astea sint Vremurile Maestrilor.

  • (1) Intelepciunea

    Inteptii gradinaresc Viitorul.
    cu cit ‘gradinaritul’ lor se apropie de Prezent, cu atat putinta lor de a lucra cu nonactiuni cere un potential mai capabil.
    la limita, Inteleptii pot interveni in Prezent daca si numai daca sint una cu Adevarul ( care e singurul care echilibreaza in mod absolut Actiunile care se bulucesc in Prezent, definindu-l )

    prin urmare roadele Inteleptilor se regasesc, deci acolo se cade a fi cautate, mai cu seama intr un anotimp in care Inteleptii exista la timpul trecut.

    prin urmare deciziile intelepte se manifesta in Realitate daca ele au fost insamantate cu…anotimpuri inainte. chiar si Inteleptii, mai inainte de a se manifesta, au fost insamantati!

    insasi Natura e Intelepciune, prin urmare…si natiunile au propria viata.
    care urmareste Dinamica Anotimpurilor, prin urmare o urmareste in stil maximal, matematic vorbind in stil fibonacci.

    pe cind conducatorii natiilor genereaza dorinte, care participa la definirea Viitorului acelei natii, si poporul face asta!
    cei care sint determinanti sint cei care isi proiecteaza dorintele intr un viitor mai indepartat, generind cele mai putine reactiuni absolute.

    prin urmare dincolo de conducatorii natiunilor, care, adesea, asa e, modifica chiar cu japca felul in care propriile popoare genereaza dorintele, mai exista si… popoarele, care sint acoperite, cu conducatori cu tot, de intelepciunea Naturii.

    asupra popoarelor si-au pus amprenta si inteleptii, alaturi de conducatori, si cum tendinta conducatorilor este sa modifice realitati pe termen scurt, dorinta inteleptilor e sa echilibreze realitati pe termen cit mai lung, …mii de ani!, prin urmare oricit de tacaniti au fost conducatorii unor popoare, manifestarea celuilalt taler, al inteleptiilor nascuti in natii, a echilibrat balanta, …pe termen lung.

    atunci cind dorintele manifestate in sanul unei natii s-au armonizat, pe pozitia conducatorilor s-au manifestat inteleptii.

    Inteleptii sint daruri ale Naturii. Intelepciunea insasi e un dar.
    nu poti acumula…intelepciune. poti acumula desteptaciuinea din intelepciunea deja manifestata!, asta se poate.
    Intelepciunea e legata ombilical de Daruire, Acumularea e doar masura pe care Intelepciunea e chemata s-o echilibreze.
    Oriunde exista Acumulare iese lipsa la socoteala Daruirea, deci si Intelepciunea,
    insa oriunde se manifesta Acumularea, se! naste ‘celalalt taler’, al Daruirii, pe care sade Intelepciunea.

    mai simplu:
    in mod Natural o natiune nu poate fi distrusa, pentru ca exista proceduri…Naturale, scrijelite in rinduielile Creatiei, care echilibreaza in mod absolut.
    prin urmare atunci cind privim inspre o ntaie oarecare privin nu numai inspre semintele sadite de conducatorii acelor natii, ci si inspre semintele sadite de popor, de catre cetatenii…de rind, dincolo de timp, chiar.

    nu-i chiar o bagatela sa te apuci sa analizezi dinamica unei natii, mai cu seama ca ea se poate face, in mod absolut, stind cocotat chiar pe Timp, deci fara sa-l iei in calcul pe acesta.
    altfel…vezi in mod relativ, insa ramai orb in mod absolut.

  • Te uiti prea mult la televiziunile romanesti,mai informeaza-te si din alte surse precum cristoiu.blog.Mai nou observ ca epidemiologii covidului v-ati reprofilat pe psihiatrie din moment ce puneti diagnosticul de nebuni celor pe care nu ii agreeaza propaganda.

  • Ramin la parerea mea, aia pe care o spun zi de zi: daca fiecare si-ar vedea de ograda lui, n-am mai fi martori la astfel de dispute de pe urma carora sufera doar oamenii nevinovati. Cind „alegi” politicieni” te astepti sa-si tina cuvintul, sa administreze corect tara, sa faca legi pt protectia si binele omului civilizat, sa-i opreasca pe ticalosi si sa-i pedepseasca in asa fel incit sa nu mai fie posibila incalcarea vreunei legi decente. Ce vedem, sint doar legi demente facute de dementi, schimba totul dupa cum le bese mintea sau le sufla vreunu’ cu interese…Stiu cum functioneaza ceea ce se numeste „negociere-negocieri” si ma revolta peste masura felul de-a fi al multor mahari pe care i-am vazut si auzit cum negociaza. Pt multi timpul trece,leafa merge, o mascarada de cele mai multe ori. Se pierd saptamini bune, multe ore pe zi, si ce se discuta in principal? Ce mai faci, ce maninci, vrei o cafea?, ce-ti fac copiii, unde invata,ce note au, unde lucreaza sotul,dar sotia, apoi se trece pe fel si fel de glume, bancuri, amintiri din copilarie haioase, sau nebunii din timpul adolescentei, subiecte curente, sau ce-a facut sau n-a facut cite un mahar din trecut sau prezent….intelegeti ideea?Negocierile propriu-zise daca dureaza o ora, doua, restul e timp pierdut. In conditiile in care negocierile se rezuma la salarii, pensii, zile de boala, vacante, cine pleaca,cine sta, cine-i promovat etc, e una, da’ cind situatia e ca cea din Ucraina, apai nu ai dreptul, indiferent cine esti, nu ai dreptul sa te joci de-a negocierile si dialogul in timp ce milioane de oameni sint practic de izbelishte. Asa ca nu am nici pic de toleranta,intelegere zero pt toti maharii astia care se joaca de-a dialogul si negocierile. Porcaria asta trebuie sa inceteze urgent, fara farafasticuri, de vina sint absolut toti. Vestul e initiatorul, rusu’ e cel care a reactionat. Ca intotdeauna reactia este cea luata in colimator.Daca reactia cuiva e de aparare si omul respectiv se apara, e una…dar daca reactia e sa ataci pe altii, doar ca sa te faci auzit si sa-ti impui punctul de vedere pe seama vietilor nevinovate, cu aia nu mai sitn de acord. Toti ar trebui sa-si lase tzifna si sa discute civilizat. Vor sa dea cu bombe cu ciuperci?N-au decit, da’ sa dea pe tot pamintul sa termine cu specia asta bipeda ca-i ca un parazit.Oamenii sint cele mai idioate animale de pe Pamint.Natura se reface…ca-i ia un an, o mine sau un milion, Pamintul va fi aici multe miliarde de ani de acum inainte, asa ca astia care se cred indreptatiti sa-si bata joc de alti semeni, in halul in care o fac mai ales in ultimii doi ani, sa termine cu tot daca atita ii duce capu’…ceea ce i-as intreba e daca astfel de actiune le aduce vreo bucurie…daca se bucura de ceea ce fac, atunci e clar ca lumina zilei ca nu sint sanatosi la cap, lumea e condusa de nebuni de legat. Daca ii deranjeaza si pe ei nebunia pe care au creat-o, atunci e timpul sa termine cu aratatul mushchilor si sa-si puna curu’ la treaba sa-si organizeze fiecare tara si sa se rezume la relatii economice si diplomatice cu restul tarilor…
    Stiti ce-mi tot vine in minte domnule Cristoiu? Daca putin tot aduce in discutie „granitele vechi”, pai daca e s-o luam si noi ca la carte, dupa istorie, atunci tara noastra se intinde pina in insula Creta, ba chiar eram extinsi pina in Palestina si la piramidele din Egipt cu 300 de ani inaintea lui David…Asta inseamna ca in loc sa astepta,acum sa ne trezin cu hunu calare pe tanc in Covasna si harghita, mai bine ii impingem pe toti de unde au venit…Daca au innebunit toti, de ce sa fim noi mai cu motz si sa ne pastram luciditatea…nu asa?PArca a innebunit planeta si nu mai gasesti nici un coltisor de normalitate…ce-o mai fi si aia.
    Ciolhanis,care o sa ramina in istoria Romaniei ca prostu’ national, putea macar sa insiste sa-i aduca pe toti la masa negocierilor, si sa nu plece nimeni de la masa negocierilor pina nu se inteleg intre ei…nu negociezi o zi, apoi iti iei liber sa te gindesti…stii ce vrei?Stai in pizda matii la masa negocierilor si REZOLVA,la mijloc sint vietile unor oameni, vietile unor copiii a caror singura vina e ca s-au nascut si nimic mai mult.
    Inchei si vreu sa mai mentionez ceva: ultima data cind am fost acasa, am vrut sa merg in audienta la herr ciolhanis, era o dezbatere unde aveau nevoie de idei, discutii pe diverse teme de interes pt tara noastra. Am sunat la numarul difuzat la TV si radio si-am dat de o Joiana, o vaca ingramadita, o analfabeta, era consiliera la data respectiva, si bineinteles mi-am dat seama ca aceea dezbatere chipurile „publica” era doar o farsa, un PR de cacat a sa-l arate pe cap patrat ca face ceva.In tara noastra lucrurile se fac de fatada, nimic cu substanta, nimic constructiv, au fost „consiliati” de tilharii vestici care traiesc din”sfaturi” platite de fraieri si vor idei de-a moca, pe care oricum nu-s in stare sa le puna in aplicare. As si acum cu situatia din Ucraina…se vede neputinta, cit de infantili sint toti „alesii” si conducatorii astia de cacat…in hamerica e o vorba care li se potriveste”they are like a turd that won’t flush”, toti fara exceptie…Au dat de un putin care nu se misca un milimetru de la ce vrea sa obtina si acum au facut toti pe ei si s epregatesc de cei mai rau, in loc sa deschida toate caile de comunicatie si dialog….Repet ce-am tot zis pe site-ul dvs: daca nu-s in stare, SA PLECE TOTI .Aia e.

    • @Se știe
      Caut în fiecare zi ca drogata comentariile dumneavoastră! Sunt nemulțumită că le găsesc la ore bune după ce le puneți. Cred că intră într-un filtru sau ajung greu pentru că trec oceanul cu feribotul! Când se face seara și nu le găsesc, mă gândesc că- sperând eu să nu fiți interzis – v-ați luat o pauză. Azi doresc să vă spun și eu ceva care poate n-are legătură prea mare cu ce trăim acum. Sau, are. Când după ’89 ne-am luat noi haina de capitaliști sadea, pe mine m-a contrariat locul unde se țineau ”negocierile” și se puneau de afaceri, desigur, cinstite: la masă, domnule, la restaurante. Acolo, printre felurile 1,2,3… de haleală se hotărau afaceri! Eu asta n-am să înțeleg niciodată. Fără să bage în burdihan, ”capitaliștii” nu pot să gândească, îmi ziceam eu! Mi-a sosit primul nepot care ajunsese să mănânce numai dacă pe televizor se succedau reclame. Ne tot întrebam: ce bagă ăștia în reclame subliminal de-i dresează pe copii să accepte să înghită mâncarea. Eu zic că am înțeles de-abia acum. Îi pregătea pentru ”negocierile” viitoare! Pe noi, când eram mici, știu că mama ne mai dădea să mâncăm când stăteam pe oliță! Se grăbea să ne ducă la creșă sau grădiniță. Eram pregătiți doar ca să nu avem stomacul gol! În ”curricula” de grădiniță nu era prevăzută ”negocierea”!

      • Asa este cum spuneti,multe negocieri au loc la restaurantele preferate de unii,pt ca nu platesc mesele din buzunarul lor oricum…ba isi mai aleg ca loc de negocieri si hoteluri de lux, cu parcare cu valet…tot pe banii fraierilor.Sint multe de spus, din pacate nu se vede luminitza de la capatul tunelului pt ca unora le e bine asa, restul sint sclavii spalati de materie cenusie care or de frica, or de nevoie accepta nenumarate abuzuri, pina la situatii in care sint umiliti nejustificat si nemeritat. Nu e locul aici sa scriu multe din cele ce-am scris, da’ stiti ceva? Vorba alor batrini din familia mea: mai bine traiesc o zi ca un vultur,decit o viata ca o gaina…de murit, vom muri toti.In o suta de ani de acum inainte,nici aia nascuti in clipa asta nu vor mai fi. Raminem ca niste amintiri undeva,care amintiri se sterg odata cu trecerea timpului. Am considerat intotdeauna ca fiecare om are o viata, buna sau rea, tot o viata are fiecare, si mai e si scurta…nu vine nimeni din afara planetei asteia sa ne faca viata mizerabila, noi ne-o facem singuri atunci cind ne complacem in anumite situatii, iar vestul asta salbatic si bolnav,societatea asta isterica formata cu vreo doua sute de ani in urma din ocnasi exilati si prostituate, are in gene ambitia, dorinta de supravietuire pina la punctul ca ar calca pe vietile altora,inclusiv nou nascuti care nici n-au apucat sa scoata primul scincet. Asta e o relaitate, indiferent cit incearca unii s-o imbrace in zaharel. Oamenii au trecut de-a lungul veacurilor prin fel si fel de nenorociri, de la cataclisme naturale, pina la nenorociri create de om, adica razboaie, inchizitie, asuprirea celui slab de catre cel puternic si tot asa…Daca o luam in urma pe firul istoriei, nici unul nu s-a nascut rege, imparat, presedinte de stat, duce,conte, ministri si ce titluri s-au mai inventat de-a lungul mileniilor, asa ca sa ajungi in mileniul trei cu 8 miliarde de oameni pe Pamint, si din astia 8 miliarde doar vreo 300 de oameni detin averi echivalente cu PIB-ul diverselor tari inmultit cu o mie, iar resul miliardelor sint amagiti cu cuvinte pompoase, aia nu arata decit ca razboaiele si nenorocirile intre oameni vor continua fara sa aiba vreo „data de expirare”…daca perioada de dinainte de’89 era atit de nenorocita pt romani, de ce dupa ’89 s-a ajuns unde sintem azi?Nimeni nu raspunde la intrebarea asta, toti folosesc cuvinte inselatoare, pomposenii pe care nici cel ce le rosteste nu le crede,e ca si cind ne complacem intr-o imbecilitate generalizata in care expresia aceea”timpul trece, leafa merge” e mai de actualitate acum decit a fost vreodata…doar ca leafa le merge la mahari si shmecheri.
        Ma tot uit la fel si fel de stiri si ma doare inima la propriu, am facut si tensiune cind vad cum familii nevinovate, mii de copii sufera inutil,absolut inutil. Nu iau eu rolul de „arbitrator” al nimanui, am spus de multe ori ca pt Romania nu-i nici unu’ bun,nici un strain indiferent cine-ar fi strainul ala, dar porcaria asta de razboi putea fi incheiata saptamina trecuta. Toti pun paie pe foc, aia e ce ma enerveaza si scirbeste pt ca am vazut situatii destule ca sa inteleg ca ambitia si egoul unora e mai presus de orice altceva, inclusiv mai presus de vietile oamenilor. Actorasul ala Jelescu e in masura sa puna capat acestei nenorociri.In schimb el ce face?repeta ce-i „sugereaza” vestul interesat in a-si vinde ghiulelele si a mentine o stare de nesiguranta infecta. Batalia asta e intre rus si amerolac. Ce e inacceptabil in mileniul trei, e faptul ca astia doi se riciie de zeci de ani. Daca au ceva de impartit, de ce mama masii nu se ataca intre ei? De ce de fiecare data se bat pe pamintul altuia si distrug viata altor popoare? Au ceva de impartit?Sa se bata intre ei, intre tarile lor, sa-ilase pe restul in pace.Jelescu nu pricepe si nu-i pasa oricum…se crede vedeta si fandosita aia de nevasta la fel…Da, rusu’ a intrat peste ei…nu gasesc normala actiunea asta si nu sint de acord absolut deloc cu ce-au facut rusii, dar au facut-o lata? Au facut-o. Acum e timpul sa se opreasca. Cum? Auzindu-se unii pe altii, pina acum doar zbiara de la unii la altii si se intrec in „sanctiuni”.Cine are puterea sa ia decizii(sau cel putin asa ar trebui sa fie) pt Ucraina?Jelescu si guvernul lui…Inteleg ca isi apara tara… omul de rind e de admirat pt hotarirea de a lupta cu pretul propriei vieti ca sa-si apere pamintul, dar chiar merita sa moara degeaba?Pt ca in final victimele directe, chiar si alea colaterale, isi pierd viata pt ambitiile unor rupti de realitate si cu interese personale numiti politicieni. Vor s-o duca bine si sa dea comenzi.Am vazut mai multe clipuri in care rusu’ spune ca el nu ataca civilii, dar ii roaga sa nu recurga la provocari, pt ca ei n-au nimic cu civilii…Pai multe vieti omenesti ar fi fost salvate, nu cred ca vreun militar e in satre sa traga intr-o persoana neinarmata, ca aia ar fi crima…E mai important acum sa fie salvati oamenii din Ucraina decit sa-si faca politicienii ambitii si sa continue cu contrele de la unii la altii…rusus a dovedit ce crede el c-a dovedit, e intrat deja pe pamintul ucraienienilor, ce sens are extinderea unei lupte de-o stupiditate de nedescris…s-a distrus intr-o saptamina munca de generatii a unora…ca sa ce? Sa-ti arate muschii unii care nici nu stiu unde-i ucraina pe harta…acum vreo 2-3 zile imbecila aia de kamala explica la radio ce inseamna razboiul intre rusia si ucraina…pai astia-s „conducatorii” lumii? E ca guvernatoarea aia din Alaska, Sarah Palin, care spunea ca vede rusia de la casa ei…astia fac reguli si mentin nebunia asta? E o porcarie ce se intimpla in lume, o mare porcarie. Trebuie oprita decaderea asta a speciei umane punind in functii oamenii educati si cu un simt ridicat de etica…Numai cretinii ajung pe posturi…Inchei si va dau in exemplu: auzeati dvs ca in Romania, inainte de’89, sa ai director in fabrica de aviatie care nu a terminat nici liceul?Ati auzit vreodata ca seful vreunei sectii de intreprindere sa fie fosta profesoara de pian fara nicio alta pregatire ,nici macar conservator care s-o acrediteza ca”profesoara de muzica”? Ca daca n-ati auzit, eu am avut de-a face cu astfel de „specimene” …dezmatul si decaderea in tarile astea care se vor „lidari” depasesc imaginatia omului de rind, si tarile in sine nu-s bune nici sa te stergi la cur cu ele, totul e o fatada si-o prefacatorie de cea mai joasa speta.Aia e…

    • Da ai dreptate,sa i ia Gaia pe toti,Planeta trece cu bine si de Extinctia Nucleara,ba Poate scapa si niste Bipezi cretini prin Emisfera Sudica,faza e,ca ce i trebuia lui Putler Ucraina ca doar are teritoriu garla de trei ori cat SUA,nu putea sa stea in tara lui Cretinu Nuclear.Vestul chiar nu l a atacat,i a zis sa se lase de cuceriri si sa devina,el si hoarda lui sangeroasa civilizati.E asa greu sa se civilizeze rusnacii.Se pare ca da.Niste psihopati cretini spalati pe creier.Vina Vestului este ca i a lasat sa aiba armament,si mai ales armament nuclear modern(i a finantat sa devina o Superputere).Asta e cand dam briciul pe mana maimutei.Dar goana dupa profit a unora,si dupa gaz si petrol ieftin,lacomia Marelui Capital care umfla toti Dementii Planetei cu tehnologie si bani,Dementi care se intorc si impotriva lor, si asta este una din cauzele care ne au adus aici.

      • Tudy draga de tine,cind o sa am nevoie de parerea ta, o sa ti-o cer. Pina atunci, te rog gigea comenteaza la articol si nu te mai baga in sufletul altor comentatori ca musca-n curu’ calului …mai ales ca tu citesti,da’ nu intelegi boaba din ce citesti.
        Orice ar zice cineva pe aici, daca parerea respectivului comentator nu coincide cu a ta, imediat sari sa-ti etalezi imaturitatea, pt ca asta esti – o fatuca imatura…Scumpo, nu numai ca parerile tale sint ca nuca-n perete, dar asta arata si faptul ca faci parte din majoritate…adica faci parte dintr-un procent foarte ridicat de oameni care se uita la suprafata, fara sa fie capabili sa analizeze si-n adincime. Asa ca du-te draguta, du-te si nu-mi mai trimite mesaje ca parerea ta, pt mine, e zero „glaciar”…Clar?

  • Minunata articol.Foarte bine scris.Pacat ca nu e tot.
    Ce at fi scris Seicarul in zilele noastre?At trece neobservat pe linga asa genii ce presteaza la A3 si RTV.Nu cred ca at depasi in interes Prodanca sau Voropchieviciul.
    Poate at trebui maestre sa scrieti cite ceva despre actualitate si viitorul Al Drake de apropiat …
    Va inchipuiti starea de perplexitate de prostratie ce incepe sa se cam instaleze in inimile curate ale politicienilor polonezi,Romani,slovaci etc care 8 Ani s au straduit sa faca din Ucraina malorusa o Ucrains antirusa?Si…ghinion.
    Stiu ca e o intrebare lunga.Si grea.
    Va inchipuiti ca peste Dunare si pesteTisa va fi un stat malorus Al carei politica nu se va deosebi de cea a Rusiei.
    Pace si prietenie maestre.

  • Putin o avea remuscari ca in 2015 cand a anexat Crimeea nu a mers mai departe?

    • Putin de atunci era intreg la cap,daca era Putin de atunci acum,ar fi ciupit Donetk si Lugansk si s ar fi oprit acolo,era bine mersi,nu l injura nimeni,nu incepea taraboiul asta care risca sa degenereze in razboi nuclear,mai urlau Occidentalii,dar Putin ar fi fost cel care ar fi castigat.Dar sa vrea toata Ucraina,cu toate ca ucrainienii il urasc,asta a fost prea mult.Putin strategul s ar fi multumit cu Donetk si Lugansk.Putin diliul vrea sa ia toata Ucraina si pentru ca nu poate,ameninta cu arsenalul nuclear lumea intreaga.Putin din 2014 era un strateg.Putin de acum,a facut o treaba…ca s a basit mireasa planetara,vorba unui clasic in viata.Si Doamne fereste sa nu se baseasca mireasa cu focoase nucleare ca murim toti in basinile ei planetare.(trase de Putin).

      • @tudy
        Cum de n-ați înțeles că Putin vrea ca rușii să ajungă pe țărmul Mării Negre rămânând în Rusia și să-și înmoaie ”roma(n)tismul” în apă caldă! Nu vrea să ia toată Ucraina, mai ales, acum, că e făcută șvaițer! Crimeea e subiect tabu: close case!

        • Nu ,voia toata Europa pana la Atlantic,planul lui era sa ia toata Europa (ca nu il inarma Occidentul si nu il sprijinea pe Zelensky si Ucraina lui,daca Occidentul ar fi stiut ca nu este vizat de rusi,ci ar fi cedat Ucraina Rusiei in doi timpi si trei miscari,Occidentul il sprijina pe Zelensky pentru ca Occidentul stie clar ca Rusia Urma sa atace Europa dupa Ucraina)ca doar asa se simte Dementul Nuclear barbat linga Kabaieva.Ucrainienii i au stricat planul si risca sa nu poata cuceri nici toata Ucraina,doar sa ceara niste bucati la negocierea finala,daca castiga militar.De aia ameninta cu butonul nuclear si cu Apocalipsa.In chestiunea Rezistentei Ucrainiene nu este neaparat vorba de a salva Ucraina ci de a face Rusia lui Putin sa nu mai aiba suflu pentru a continua invazia spre Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *