Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Acum chiar că Scandalul Ursul Arthur a fost înmormîntat. Cu Aleluia!

Sub titlul „Cum s-a înmormîntat mediatic și politic Scandalul Ursul Arthur la un telefon primit de liderii politici și moguli”, scriam în ediția din 11 mai 2021 a rubricii Gîndurile lui Cristoiu că din toate punctele de vedere, Cazul Ursului Arhtur, care avea motive puternice de a provoca un cutremur în viața noastră social-politică, a fost înmormîntat.
Atît de presă, cît și de clasa politică.

Marți, 11 mai 2021, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, UDMR-istul Tánczos Barna, a ținut o conferință de presă în care a prezentat Raportul întocmit de organele Ministrului în chestiunea Ursului Arthur.

Tot marți, 11 mai 2021, răspunzînd unei solicitări din presă DNA a anunțat că s-a format un dosar pe baza unei sesizări din oficiu plecînd de la suspiciunea că s-a înregistrat un abuz în serviciu în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare.
De precizat că DNA s-a sesizat din proprie inițiativă și nu ca urmare a unei solicitări făcute de Minister după încheierea Raportului.

Cele două fapte, petrecute marți, 11 mai 2021, infirmă teza potrivit căreia Cazul a fost deja înmormîntat?
Răspunsul ar fi, aparent, da.
Eu scrisesem înainte de petrecerea celor două fapte că asupra subiectului s-a lăsat o tăcere ciudată, dacă ne gîndim că în alte locuri din lume Scandalul ar fi ținut zile-ntregi pagina întîi a presei și ar fi dus la Căderi de capete la nivelul Puterii și la o moțiune simplă în Parlament împotriva Ministrului Mediului.

Doar aparent cele două fapte întrețin viu Scandalul.
În realitate, ele îl înmormîntează.
Sau, mai precis, înmormîntării de pînă acum i se adaugă Aleluia!

E drept, conferința de presă a fost mediatizată pe larg. Numai că această mediatizare n-a făcut altceva decît să propage în spațiul public și prin asta să îngroape Scandalul punctele de vedere manipulatoare, ba chiar mincinoase ale ministrului.

Am parcurs articolele care ar putea fi așezate sub sintagma Reflectarea Conferinței în presă.
Toate site-urile și televiziunile (cu excepția, Aleph News care, prin emisiunea Tucă Show a avut o poziție critică) n-au făcut altceva decît să redea explicațiile ministrului ca pe niște adevăruri absolute. Nimeni n-a pus o clipă la îndoială propozițiile formulate de ministru. Nici un site n-a publicat și un comentariu asupra zicerilor lui Tánczos Barna, confruntîndu-le cu adevărul.

Așa cum am mai scris și am mai zis, Cazul Ursului Arthur nu e singular în ultimii ani. Se știe că vînătorii pătimași, mai ales cei cu bani sau cu putere, precum Prințul, sînt înnebuniți după trofee de urs. Cel care se dă mare vînător se fălește cu trofee de urs și nu de iepuri. În 2016, UE ne-a impus protejarea ursului brun. Ca și în cazul Prohibiției, asta a dus la o creștere înfricoșătoare a corupției în domeniul vînătorii de urși. Vînătorii pătimași, ca să obțină un trofeu de urs, trebuie să plătească înzecit, pentru a mulțumi toată rețeaua sau, ca în cazul Prințului, să beneficieze de protecția autorităților. Creșterea corupției își are temeiul în faptul că un urs nu mai poate fi împușcat decît pe baza unei derogări de la Lege. Derogare dată exclusiv de minister. Pentru emiterea ordinului de derogare, ministerul Mediului cere de la ASVPS care înaintează cererea un ditamai dosarul. Dosarul are menirea de a dovedi – inclusiv prin înregistrări video, că ursul X, avînd semnalmentele Y și Z, a devenit agresiv cu locuitorii, că s-a nărăvit la vitele acestuia și că iese din pădure și atacă oamenii.

Un asemenea urs e considerat bolnav în raport cu ceilalți. Și bolnav fiind, pentru a scăpa comunitatea de o primejdie, el trebuie împușcat.
Așadar, vînarea sau extragerea ursului bolnav e o operațiune strict sanitară. Indiferent de mărimea ursului, contează pentru AVSPS care a obținut autorizația că trebuie împușcat. La fel de bine l-ar putea otrăvi. Sau omorî cu o bîtă în cap. Așadar, în nici un caz extragerea unui urs agresiv, de nevindecat, pentru care se obține derogare de la Minister, nu e pretext de vînătoare pentru trofeu. După extragere, Asociația întocmește un nou dosar, care se trimite la minister, menit a dovedi c-a fost împușcat exact ursul X, pentru care s-a obținut derogare.

Ce s-a întâmplat în realitate din 2016 pînă acum?
Sub pretextul unui spor de agresivitate a urșilor protejați de Lege, diferite AVPS au pus la dispoziția vînătorilor cu bani sau cu influență urși de trofeu prin obținerea unor derogări de la Lege. Altfel spus, cu complicitatea Ministerului Mediului, se obținea un ordin de derogare în care ursul bolnav era prezentat vag, astfel încît, după obținerea autorizației, să fie împușcat un urs de trofeu, demult ochit și oferit doritorului.

Așa s-a întîmplat cu ursul Arthur.
AVPS Ojdula a cerut de la minister o derogare pentru un urs greu de verificat. Ulterior, ministerul Mediului, parte a rețelei, a trecut cu vederea slăbiciunile dosarului și, ca urmare, sub pretextul eliminării ursului agresiv, a fost împușcat de Prinț, venit din Austria un urs de trofeu.

Ce ar fi trebuit să stabilească ancheta Ministerului?
Dacă pe întreg lanțul, de la Asociație pînă la Minister s-au respectat exigențele cerute de stabilirea precisă a ursului, astfel încît în locul ursului X să nu fie împușcat un altul, Y, de trofeu.

Conferința de presă a ministrului n-a oferit opiniei publice nici o dată despre această chestiune:
Dacă s-au luat toate măsurile ca în locul ursului X să fie împușcat ursul Y.

Pentru a evita răspunsurile concrete, ministrul a purces la manipulări grosolane.
A insistat pe nevoia de a proteja populația.
A bătut cîmpii în chestiunea dacă e sau nu cel mai mare urs.
S-a fălit cu trofeul rămas în țară.
Nu și-a dat seama că astfel recunoaște împușcarea altui urs decît cel desemnat prin ordin.
Cînd a fost vorba de date concrete, a invocat ancheta DNA.

Declanșarea unei anchete penale e cel mai bun mijloc la noi de a păstra secretul asupra unei afaceri dubioase.
Dacă nu apărea ancheta DNA, ministrul ar fi fost obligat să dea amănunte.
Ca de exemplu, cel referitor la dovezile care arată c-a fost împușcat exact ursul X și nu ursul Y.
Ca să nu mai spun, c-ar fi trebuit să ne explice de ce nu-și ține promisiunea publică de vineri de a posta pe Internet tot Dosarul Derogării, aflat la minister.

De aia considerăm noi ca făcînd parte din Operațiunea Înmormîntarea Cazului vestea intrării pe fir a DNA.
De fiecare dată cînd autoritățile, în frunte cu Ministerului Mediului, vor fi întrebate despre Caz, vor răspunde că e o anchetă în curs.
Care anchetă va rămîne prin birouri pînă cînd Scandalul va fi uitat și atunci DNA va anunța clasarea Dosarului.

Cu aceasta ministrul și-a făcut numărul.
Presa s-a străduit să arate românilor că Scandalul s-a încheiat.
Ministrul a dovedit că totul a fost în regulă.
Și astfel Cazul Arthur a fost înmormîntat definitiv.
Cu Aleluia!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Acum chiar că Scandalul Ursul Arthur a fost înmormîntat. Cu Aleluia!”

  • Pai nu v-am spus?Cum sa spuna adevarul o mina de guvernanti paduchiosi, nascuti mincinosi patologigi?A devenit”normal” sa se bata cimpii, sa se indrepte atentia spre alte nimicuri, sa se dea platitorului de taxe mai putina piine,da’ mult circ.Ca e retea de excroci la nivel de guvern si shparlament, nu mai e secret. Ramine de dat in vileag cine i-a”antrenat” pe neghiobii nosti, zis”alesi”?Amerolacii sint maestrii la incheierea contractelor de consultanta, ca sa invete tzaranii „alesi” cum sa se prezinte si cum sa vorbeasca mult fara sa spuna NIMIC. Daca ai nostri prostalai vor sa intrerupa contractele de genul asta, de platit tot trebuie sa plateasca contractul incheiat,asa ca, dupa cum sint stiuti ai nostri prostalai, cu siguranta isi iau lectiile in continuare, fara sa mai faca valuri. Mai mult, aia care sint „antrenati” sint citiva, de exemplu herr, citzu,nu cred ca cacarafat ia lectii, asta-i maestru innascut, turcan, gheorghiu si citiva alti bombalai „importanti”.Restul banditilor au simt de observatie, nu dezvoltat,da’ suficient sa copieze comportamentul arogant, sigur pe ei, vorbesc ca si cind au habar de subiect, pe scurt, cum am zis mai sus, le place sa vorbeasca mult fara sa spuna NIMIC. Inca n-au ingropat ursu’, acum se screm cu ce strategie sa vina ca sa-l acopere in primul rind pe tolomacu’ ala de „prins” care a dat interviu austriecilor si a spus ca a impuscat o „ursoaica”.Daca tacea, filozof raminea, da’ graba cu care a iesit sa dea interviu arata ca n-are incredere in asa zisele”autoritati”romane….si e normal asta, mai ales ca el, „prinsu”, STIE cum a obtinut asa zisele aprobari: CU SHPAGA LA GREU. Deci hunii implicati ca si „autoritati” in povestea asta, acum spera ca timpul sa treaca si povestea sa se uite, daca nu e uitata de toata lumea, vor veni cu declaratii scurte si referire la asa zise documente pe care le vor posta pe site-urile „institutiei”.Din investigatia autoritatilor noastre va reiesi foarte clar ca ursu’ s-a impuscat singur, se saturase de plingerie localnicilor ca le-a”incalecat” proprietatea si suparat ca localnicii si-au ascuns gainile, s-a gindit sa se sinucida. Asa ca print-o intimplare nefericita, „prinsu” care era in zona , la pinda pt ursoaica, a cazut de vinovat,fiind nevinovat, pt ca ursu’ deprimat a profitat de situatie si s-a aruncat in fata glontzului. Deci concluzia finala?URSU E VINOVAT MIE LA SUTA, s-a sinucis dupa ce-a intrat in depresia provocata de localnicii din Ojdula care si-au ascuns gainile. Aie e, sa nu ziceti ca nu v-am spus. Deabea acum o sa o dea cu Aleluia…

  • Un elefant e topit dupa tinichele, alt elefant dupa trofee, bursucu’ arunca bomba da’ elefantilor nu le cade trompa. Tigrul cu roba din Padurea Tutelara se intoarce pe partea cealalta si-si vede de somn si mai scoate cate-un Miau! In acest timp vrabiuta ciripeste vesela: cip-cirip-cirip!

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Eu nu m-as mira ca in urma anchetelor din Ro si EU sa aflam ca de fapt ursu’ Arthur a murit pe baza de virusu’ Covid, nu impuscat!… 🙂

    • A fost vaccinul prea rece si a facut tromboza galopanta cu efect de moarte prin deces de raposare!

  • Da, ministrul Tantos B ne a aburit de la inaltimea functiei ministeriale. Am constatat, inca o data, cum se acopera ei intre ei, acolo in enclava de la Sumuleu..
    De fapt, e vorba de multi bani. Povestea aia cu 7500 Euro, rad si curcile si oricum il ofenseaza pe insusi Artur. Banii astia i ar plati si cel putin 100 de romani, ca sa poata impusca un urs de talia asta. De fapt se liciteaza si scorurile ajung la ordinul sutelor de mii de Euro. Este o intreaga retea, Atila ala de care vorbea domnul Paun, asta face, identifica exemplarul de impuscat, il liciteaza, obtine de la minister actele de acoperire legala, organizeaza partida de vanatoare, incaseaza potul. Este o retea de crima organizata, cu acoperire ministeriala si guvernamentala. Ca sa nu se rupa coalitia, nu vor face nimic. Au impachetat-o si asa moare. Vreo cateva luni nu vor mai face partide de vanatoare. Mai apoi vor continua. Cine stie cand vom mai afla noi cate ceva..

  • Daca era la guvernare ciuma rosie si nu ciuma galbena pana acum erau arestuiti toti,inclusiv micul print!
    Cum Departamentul National AntiPSD sau Antidemocratie nu poate si nu are voie sa se lege de binele de driapta e normal ca o sa ingroape cazul!
    Cine e normal la cap s-a obisnuit cu partinitoarea atitudine a institutiilor neo securistice moderne!
    Lupta cu dusmanul de clasa al dreptei si ce a mai ramas prin Romani nu trebuie sa precupeteasca niciun efort!
    Ar fi culmea sa deranjeze cineva pe sclavii stapanilor din vest!
    De ce nu s-a autosesizat Departamentul National Antidemocratie si la sparangheliada si la alegerile de la Sectorul 1 !

    Aista-i o opiniune!

  • Poate totusi cineva din presa va fi interesat sa afle cate derogari au fost date in anii anterior si cate trofee de urs au parasit Romania cu certiicate sanitare veterinare comunitare. Poate exista curiozitatea cate carcase de urs au intrat in depozitele AJVP si destinatia carnii. Poate fi de lucru si pentru DNA. Au fost incalcata si normele europene. De la aleluia la amin se va mai face ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *