Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Adevărata cauză a Crizei guvernamentale: Bătălia pentru cine va pune mâna pe miliardele de euro venite prin PNRR de la Uniunea Europeană

În comentariul anterior, intitulat La negocierea Acordului de Guvernare, PNL va pune drept condiție indispensabilă obținerea ministerului Fondurilor Europene și ministerului Transporturilor, am ținut să semnalez, pentru importanța sa în contextul Crizei politice actuale, declarația lui Rareș Bogdan potrivit căreia, dacă învinge la Congres, Gruparea Cîțu va invita USRPLUS să vină în Coaliția de Centru Dreapta doar cu condiția unei renegocieri a Acordului din decembrie 2020. La aceste negocieri PNL – Cîțu va cere ca două ministere cu mare greutate – al Fondurilor Europene și al Transporturilor – să aparțină PNL. Deși crucială pentru înțelegerea unor evenimente văzute de mulți analiști ca tulburi – cu toate că eu am susținut și susțin că sînt tulburi doar în aparență, dacă ținem cont de interesele fiecărui partid, ele sînt limpezi – declarația lui Rareș Bogdan, făcută la emisiunea lui Ionuț Cristache de la TVR, a trecut neobservată în presa noastră cu pretenții de a fi independentă.

Chiar din debutul Crizei, cînd toată presa devenită peste noapte anti-Cîțu, insista pe rolul decisiv al premierului în declanșarea rupturii dintre PNL și USRPLUS, am susținut, pe cristoiublog.ro, și la emisiunea de la Aleph News, Gîndurile lui Cristoiu, că Florin Cîțu n-a acționat de capul lui. Ghidat de Klaus Iohannis și presat de PNL, Florin Cîțu s-a purtat dinadins mitocănește cu USRPLUS pentru a obliga formațiunea să părăsească (fie și parțial) Coaliția de Centru – Dreapta. Orice premier vrea să rămînă premier pînă la Judecata de Apoi. Cînd e vorba de un premier de Coaliție, precum Florin Cîțu, respectivul se dă peste cap pentru a nu stîrni mînia unuia dintre partidele din Coaliție. Nu de alta, dar el știe că funcția sa depinde de supraviețuirea Coaliției de guvernare. Dacă ar fi fost după el, Florin Cîțu nu l-ar fi demis pe Stelian Ion. Interesul lui Florin Cîțu în bătălia din PNL viza exclusiv adoptarea PNDL-3. Programul are o importanță covîrșitoare pentru primarii PNL (și nu numai) din întreaga țară. Impunînd Programul, Florin Cîțu a urmărit să-și asigure votul delegaților primari la Congres. Trecerea programului Anghel Saligny pe agenda ședinței de Guvern fără ca vicepremierul și miniștrii USRPLUS s-o știe și în pofida absenței răspunsului de la Justiție a stîrnit bombănelile USRPLUS. Dan Barna (Dacian Cioloș are alte jocuri) ar fi înghițit totuși gălușca. Numai că, pe seară a venit revocarea lui Stelian Ion, ministrul Justiției. Decizia premierului, la îndemnul lui Klaus Iohannis, a pus USRPLUS într-o situație fără ieșire. Potrivit Actului adițional la Acordul din decembrie 2020, „trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus ministru pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în Coaliție”.

Actul adițional a fost semnat de membrii Coaliției în 20 aprilie 2021. Momentul a fost finalul Crizei din aprilie 2021, declanșată de revocarea lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Felul în care avusese loc revocarea încălca orice regulă de funcționare a unei Coaliții. La vremea respectivă am scris, că deși nevoia de obținere a acceptului scris al partidului care l-a desemnat pentru ca un ministru să poată fi demis nu e consfințită în Acordul de Guvernare, ea se înțelege de la sine. La început, USRPLUS a sărit în sus, indignată, și a emis o declarație prin care amenința cu ieșirea de la Guvernare. Cum însă friptura guvernamentală continua să stîrnească miresme plăcute nasurilor fremătînde ale liderilor USRPLUS, formațiunea s-a mulțumit cu semnarea Actului adițional. Era o ieșire onorabilă pentru USRPLUS dintr-o situație aparent fără ieșire. Pe de o parte, Florin Cîțu n-avea de gînd să revină, fie și pentru că era teleghidat de Klaus Iohannis. Pe de alta, electoratul radical, lărmuitor pe Facebook, răcnea în bulă, de se cutremurau pereții incintei, că trebuie plecat de la Guvernare.

De ce au acceptat liderii USRPLUS compromisul cu Acordul?
Răspunsul îl dă dependența USRPLUS de reacțiile de pe Facebook. La lansarea candidaturii pentru șefia USRPLUS, Dan Barna a recunoscut că USRPLUS și-a întemeiat politica pe reacțiile pe Facebook. N-a schimbat însă după aceea politica USRPLUS, dependentă esențial nu de realități, ci de bula de pe Facebook. Politica bulei de pe Facebook a fost eficientă cîtă vreme USRPLUS a fost în Opoziție. Locatarii bulei de pe Facebook sînt în cazul USRPLUS la fel ca locatarii AUR. Radicalitatea – talibanismul – aș spune eu – îi definește. În bula de pe Facebook, un politician e aplaudat doar în măsura în care el face gesturi și declarații de om într-o ureche. Ajuns demnitar, politicianul respectiv nu-și mai poate permite fapte și declarații aiuritoare. Administrarea unui domeniu presupune pragmatism, acceptul compromisului. Cu atît mai mult se impune asta cînd politicianul aparține unui partid membru al Coaliției de Guvernare. Electoratul USRPLUS de pe Facebook nu ține cont de adevărul că Programul unui partid se verifică doar în actul de guvernare. Pentru acest electorat are importanță dacă USRPLUS le-a dat sau nu peste bot celor de la PNL. Asta deoarece electoratul de pe Facebook vede scena politică exclusiv ca scena unui Război continuu. Dependenți de acest electorat, liderii USRPLUS și-au justificat rămînerea la Guvernare prin semnarea Actului adițional. Liderii PNL – au susținut ei – la tribuna Bulei de pe Facebook – n-au știut că un ministru nu poate fi revocat fără acordul partidului care l-a trimis în Guvern. Acum, prin semnarea Actului adițional, știu. Nu încape vorbă că prin această justificare liderii USRPLUS s-au expus, fără să-și dea seama, capcanelor viitoare întinse de PNL. E o regulă de aur a politicii ca un lider să nu condiționeze public obținerea unui scor de rămînerea în funcție.

Era limpede oricui că deși Actul adițional fusese pentru USRPLUS o ieșire dintr-o situație fără ieșire, el se constituia și într-un temei pentru o viitoare lovitură a PNL și a lui Klaus Iohannis. Dacă voiai ca USRPLUS să plece de la Guvernare revocai brutal, sfidînd Actul, un ministru USRPLUS. Mai mult, era limpede că semnarea Acordului dădea adversarului posibilitatea de a lansa lovitura nucleară cînd considera el că e mai bine. Prin urmare, Actul adițional a fost văzut de PNL ca un petec de hîrtie. Nu-i exclus ca scoaterea USRPLUS de la Guvernare să fi fost dorită chiar în aprilie. PNL și Klaus Iohannis trebuiau să țină cont de voința electoratului de Dreapta, de menținere a Coaliției PNL – USRPLUS. De aceea, scoaterea USRPLUS de la Guvernare trebuia astfel ticluită încît în ochii electoratului de Dreapta să apară că plecarea de la Guvernare a fost decisă de USRPLUS și nu de PNL. În aprilie 2021, erau toate condițiile ca plecarea USRPLUS să treacă drept supărarea infantilă a formațiunii. Numai că, spre surprinderea PNL – Klaus Iohannis, USRPLUS a rămas la guvernare.

Scoaterea USRPLUS de la guvernare nu pentru constituirea unui Guvern fără USRPLUS, ci pentru constituirea unui Guvern în care PNL să fie partidul în jurul căruia s-a făcut Coaliția, altfel spus, un Guvern care să marcheze trecerea de la Guvern de colaborare la Guvern alcătuit în jurul …, a fost un Plan inițiat la scurtă vreme după investirea Guvernului. PNL și-a dat seama că, urmare a tranzacțiilor lui Ludovic Orban, deși are cu 10% în plus față de USRPLUS, deși deține președinția României, are în Guvern o putere mult mai mică decît cea a USRPLUS. Rareș Bogdan a explicat la emisiunea lui Ionuț Cristache că Programul electoral al PNL țintea dezvoltarea economică a țării. Programul electoral al USRPLUS – zic eu – n-are nici o referire la dezvoltarea țării. E un program de partid ales pe Facebook:
Legile justiției desființarea SIJ, fără penali în funcții publice.

În aceste condiții, ar fi fost normal ca ministere economice să revină PNL. Negustoria practicată de Ludovic Orban a făcut ca ministerele pe care paria PNL să revină USRPLUS. Situația a creat condițiile pentru Criza din cadrul Coaliției. Era limpede că PNL pîndea momentul ofensivei pentru cucerirea pozițiilor cedate USRPLUS de Ludovic Orban.

După opinia mea, Criza a fost provocată dinadins acum.
Declarația privind ministerele Fondurilor Europene și al Transporturilor ne dezleagă misterul.
Septembrie e pentru PNL și Klaus Iohannis luna aprobării PNRR de către Uniunea Europeană. Banii de la Bruxelles au fost însă tema centrală de campanie a PNL pentru alegerile din decembrie 2020.

Vă mai amintiți mesajul PNL?
Ca urmare a luptei de zile și nopți a lui Klaus Iohannis, România a primit drept cadou 80 de miliarde de euro. Cu aceste miliarde, PNL vrea să rezolve problemele rămînerii în urmă a României.
Scorul obținut de PNL în alegeri izvorăște din făgăduielile privind infrastructura, înflorirea economică a țării.
De PNRR a răspuns însă ministrul USRPLUS.

Aprobarea PNRR urmează să ia înfățișarea unei serbări naționale.
Dacă Ghinea ar fi fost ministru în continuare, USRPLUS ar fi trecut drept aducătorul cadoului de miliarde. În plus, înfăptuirile cu acești bani ar fi fost trecute în contul USRPLUS. Ca să nu mai vorbim că banii ar fi fost împărțiți de USRPLUS clientelei sale politice. Criza politică a fost declanșată conștient pentru ca de administrarea banilor să se ocupe PNL.

Așa se explică termenii duri ai renegocierii Acordului.
Cele două ministere – al Fondurilor europene și al Transporturilor – trebuie să revină PNL indiferent de natura viitorului guvern.
PNL și Klaus Iohannis cred că numai astfel în cei trei ani pînă la alegeri PNL va putea sălta în sondaje astfel încît să cîștige alegerile din 2024.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Adevărata cauză a Crizei guvernamentale: Bătălia pentru cine va pune mâna pe miliardele de euro venite prin PNRR de la Uniunea Europeană”

  • „Germania caută de urgenţă 60.000 – 80.000 de şoferi de tir. Cât câștigă un începător? Pleacă polonezii şi românii”

    migratia care conteaza…aceasta este.
    zeci de mii de sofei de tir
    sute de mii de ingineri,
    zeci de mii de medici,
    etc,
    si nu doar intr o tara, ci in mai multe,caz in care se va manifesta si o competitie in atragerea de forta de munca.

    doar o astfel de migratie, colosala, mai poate genera…valuri, mai poate genera diferente de potential, adica ‘viata’, pe ‘balta’ statuta numita azi…UE.
    insa pare de bun-simt manifestarea unui nou soi de migratie, care e…de tip nou si pe care metropolele o initiaza. atunci cind acest tip de migratie se va manifesta, noul sat, adica metropola, va deveni…noul stat, iar el va tinde sa se manifeste ca un sistem inchis.

    prin urmare problema actualelor state tinde sa fie aceasta: sute de mii, milioane de cetateni isi schimba…cuibul in mod programatic, secatuind unele state si hranindu-le pe altele.
    ce mai trebuie e doar…sa le oferi cetatenie. si…li se va oferi si cetatenie, ca…pare din poveste, faza.

  • Gluma zilei : ” cei mai informati sunt fix cei care au „facebook”. „

  • Nu va veni nici un ban pe PNRR. Romania e deja un stat esuat. Pana si bulgarii ne scuipa seminte-n cap.

  • Daca ar fi sub apa, Rares Bogdan ar emite bule mai putin galagioase decat aceste flatulente dubioase. Daca asta face vreo strategie la partid, vai de el partid …
    Este trimis pe la emisiuni pentru deturnarea atentiei!

  • Rareș Bogdan e un popular claun politic. În lumea circului clovnii sunt de bază. Dar el interpretează doar un rol. Pare că scenariul a fost livrat din lampa lui Aladin pe care nu o avea Raluca T.

  • Un spectacol sinistru:
    transformarea lui Rareș Bogdan din ziarist talentat, de succes în politician jalnic(dacă nu-si da seama ce face?) sau chiar „jegos” (dacă știe ce face?) ….;
    Trist!

  • Domnu’ Cristoiu,

    Oricat vi s-ar parea de ireal, viitorul apartine fix grupurilor de pe FACEBOOK… 🙂

    Ziarele pe suport de hartie sunt istorie de peste 10-15 ani. La ora actuala, toata „presa” e digitalizata. Prin urmare a-i desconsidera pe cei care folosesc „Facebook” e atemporal. Ca sa folosesti „facebook”-ul trebuie sa ai conexiune la internet si ca atare poti obtine informatiile din orice sursa doresti prin doar cateva click-uri. Ziarele si televiziunile din intreaga lume au pagini web care pot fi accesate si studiate la orice ora din zi si noapte. Informatiile circula cu viteza si usurinta in mediul „online”, asa ca cei mai informati sunt fix cei care au „facebook”. Mai mult chiar, oricine foloseste „facebook”-ul ajunge rapid sa inteleaga si cum funcitoneaza industria de „intoxicare” si stie sa se fereasca de „stirile” false si manipulative. Imi amintesc ca la inceputul pandemiei circula pe internet un video despre „mortii” de coronavirus din Italia carati cu camioanele armatei ca „dovada” ca trebuie declarata „pandemia” in toata lumea ca altfel oamenii vor muri ca mustele. Ei bine, primii care au sesizat intoxicatia au fost fix cei care folosesc „facebook”-ul si care au contracarat intoxicatia. Sigur, cei ca Rares Bogdan si gasca lui de smecheri cred ca pot sa prosteasca lumea la infinit, da’ primii care sesizeaza minciunile „oficiale” vor aparea pe „facebook” deoarece lor nu li se permite accesul la „presa mainstream”. Asa ca singurul loc unde oamenii pot sa-si prezinte ideile si argumentele sunt retelele de socializare gen „facebook”. Credeti ca degeaba s-au impus atatea reguli de restrictionare si blocare a circulatiei libere a informatiilor sub argumentul ca informatiile „corecte” pot fi luate doar din surse „oficiale”? Lupta dintre „oficial” si ceea ce oamenii vad cu ochii lor ca fiind „realitate” e tot mai apriga. Sigur, deocamdata oamenii se multumesc sa „comenteze” si sa demonteze minciunile oficiale prin comentarii, adesea sub anonimat, insa asta nu va tine la infinit. Ori fix asta e „buba”. Si cand „buba” asta se va sparge iar oamenii vor constata ca a sosit vremea sa treaca la fapte, atunci smecherii vor descoperi pe pielea lor ca oamenii actioneaza ca un corp comun pe baza ideilor de pe facebook. A transforma o armata de comentatori intr-o armata de luptatori e doar o chestiune de timp…!

  • Maestre, iar v-ați lăsat păcălit de Rareș Bogdan!
    Ieri, Rareș cel Viteaz, nu a mai făcut aceleași afirmații într-o altă emisiune, chiar dacă s-a insistat cu întrebările despre ministerele aflate în discuție.

  • Chiar am ajuns sa ne luam dupa ce zice RB?!

  • Deci PNRR ul sta la originea despletirii PNL in doua componente, a USRPLUS in doua componente, iar dupaia a impletirii altfel a pletelor, eventual cu tunderea vreuneia? Da’ mare zmeu e PNRR ul asta daca poa sa declanseze o asa revolutie:)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *