Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Adrian Câciu: Nu sunt bani de pensii și alocații, dar multinaționalele și băncile nu simt criza

Economistul Adrian Câciu spune și argumentează că România poate dubla alocatiile si creşte pensiile conform legii şi se poate închide într-un deficit de sub 6% în acest an.
El a prezentat două pasaje din decizia Curții Constituționale și spune: „Șah-mat dat mincinoșilor care spuneau că nu există sursă de finanțare. Șah – mat dat si asa zisilor profesioniști in materie de politica fiscal-bugetara, cărora a ajuns CCR sa le dea lectii de economie”.

Adrian Câciu a explicat apoi că în economie se intevine exact cum intervine doctorul pe pacient, punctual la obiect, sectorial, acolo unde sunt vulnerabilități.
„România poate dubla alocatiile si creşte pensiile conform legii şi se poate închide într-un deficit de sub 6% in acest an!
De altfel eu aşa si cred că trebuie abordată problema şi nu cu greşelile acestea din anul in curs in care „priceputenii” nu au stiut sa restructureze cheltuieli ci doar sa adauge la deficit.

Pensiile majorate sunt deja prinse in buget!
Plata alocatiilor marite şi reducerea deficitului la sub 6% este doar o chestiune de redistribuire a resurselor şi restructurare a unor cheltuieli care nu sunt necesare.
Evident şi de colectare accelerata a veniturilor.
Ca să nu se sperie unii si altii, va spun că bancile nu trebuiau amânate la plata impozitelor si contribuţiilor şi nici multinaţionalele sau companiile mari cu randamente de 2 cifre pe anul trecut.
Ele oricum s-au „servit” din rezultatul operaţional pe anul 2019 prin preţurile de transfer.
Vi se pare normal ca o ţară să nu aibă bani dar nişte megacompanii să nu simtă criza?
Amânarea taxelor făcută la nivel global este o eroare economică majoră.

În materie de investitii se poate menţine plafonul de 50 de miliarde alocat, sub condiţia realizării unei evaluari din care să rezulte chiar o reaşezare a obiectivelor de investiţii fără diminuare de sume.

Mă întreb oare de ce nu vi se spune chestiunea asta si de ce toti instituţionalii nu stiu decât să adauge daca apare vreo cheltuială, să se împrumute şi nu să restructureze.
În buget sunt, în fiecare an, 40 de miliarde lei in rezerva de cheltuieli si care, de regula, se risipesc doar pentru a se cheltui”, a explicat economistul.

Intenția de creștere graduală a alocațiilor, așa cum a propus premierul Ludovic Orban, este neconstituțională, spune Câciu: „Alocatiile au fost deja dublate din ianuarie 2020. Nu au fost platite ceea ce este alt subiect. Cine spune ca va creste alocatiile cu 10 sau 20% se poate referi doar de la nivelul stabilit prin legea nr. 14/2020 in sus. Ceea ce nu e cazul acum.
Daca cineva vrea sa scada nivelul prevazut de legea 14/2020 inseamna ca taie cu 80 sau 90% ceea ce s-a stabilit prin lege.
Deci e tăiere, in nici un caz crestere.
Ei bine, dragilor de abia aici intram pe taramul neconstitutionalitatii.
Cine vrea sa incalce Constitutia?”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *