Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Afacerea Arthur – o răfuială între servicii

Povestea ursului Arthur a făcut deja înconjurul presei internaţionale, nu doar al celei din România. Cele mai importante publicaţii străine au preluat ştirea despre braconarea celui mai mare urs brun din România (înţeleg că şi din Europa), iar mass-media internă a întors pe toate feţele acest subiect: sesizările către Ministrul Mediului, ce autorizaţii s-au emis, ce urs trebuia împuşcat, unde a ajuns trofeul lui Arthur etc.

Evident, mai toată dezbaterea în jurul acestui caz a evoluat în jurul unor coordonate secundare, toate menite să abată atenţia de la faptul că afacerea Arthur este, de fapt, o răfuială între serviciile de informaţii.

1. Contextul în care a apărut povestea Arthur – a coincis cu demararea în forţă a campaniei de vaccinare.
Pentru Iohannis şi guvernul Cîţu este vital ca această campanie să fie un succes. De aceea, tandemul Iohannis&Câţu nu avea nevoie de un scandal de o asemenea intensitate care să le zdruncine imaginea şi încrederea pe care o mai au în rândul populaţiei.
De asemenea, scandalul nu serveşte nici liderului principalului partid de opoziţie, Marcel Ciolacu, el însuşi un vânător – conform fotografiilor apărute în spaţiul public.
Din punct de vedere politic şi al imaginii, principalii actori nu au niciun câştig de pe urma acestei poveşti.

2. Momentul apariţiei scandalului – braconarea ursului Arthur a avut loc la începutul lunii martie. În mod normal, un asemenea scandal este declanşat, dacă nu imediat, cel puţin la una/ două spătămâni distanţă de la producerea evenimentului. Or, scandalul Arthur a apăut la mai bine de două luni de la împuşcarea ursului.

3. Evenimentul cu impact care a precedat apariţia scandalului Arthur – devolarea conţinutului cadoului primit de către jurnalistul Cristian Tudor Popescu din partea directorului SIE, Gabriel Vlase.

Un alt scandal în care Serviciul de Informaţii Externe al României este asociat cu risipa din banii publici. Ceea ce a şocat opinia publică a fost mai puţin gestul directorului de a trimite un cadou, cât faptul că în acea cutie se aflau produse scumpe – ciocolată şi băuturi de lux. Or, se ştie că SIE şi-a refăcut cu mare greutate imaginea de „serviciu de îmbuibaţi” dobândită în urma scandalului generat de episodul Mihai Răzvan Ungureanu – vita Kobe.

Cristian Tudor Popescu nu este un novice în ale jurnalismului. Din contră, este un jurnalist extrem de experimentat care putea să anticipeze cu uşurinţă impactul gestului de a devoala conţinutul cutiei primite cadou de la şeful SIE.

Cristian Tudor Popescu a acţionat, însă, la comandă. Nu este un secret pentru nimeni că postul de televiziune Digi24 execută – de dimineaţă până seara – partitura numită cântarea lui Iohannis şi a guvernului pe care acesta îl controlează.
Prin vocea lui Cristian Tudor Popescu, Cotroceniul i-a transmis lui Gabriel Vlase să părăsească funcţia de director al SIE.

Directorul SIE nu s-a lăsat, însă, intimidat şi a reacţionat imediat. A aruncat pe piaţă afacerea Arthur în care Cotroceniul şi SPP-ul sunt băgaţi până în gât, prinţul austriac beneficiind, în calitate de demnitar, de protocol şi protecţie SPP.
Urmează vremuri interesante!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Afacerea Arthur – o răfuială între servicii”

  • De la Sun Tzu încoace metodele de baza au rămas cam aceleași,devenind mult mai $ubtile $I imprevizibi£€!

  • Păi „jidanii” credeți că lau iertat pe Johannis.?!

  • Atât de multă mizerie într-o țară mică și bogată, încât mă întreb unde și cum încape?!?
    De fapt, aceasta este soarta țărilor mici și bogate, țări ai căror conducători nu sunt aleși, ci impuși!
    Într-o țară ca a noastră democrația este un vis, iar prostocrația își face de cap!
    Se scot la iveală mizerii care au menirea de a acoperi mizerii și mai mari.
    Cei care ne conduc trăiesc și nu muncesc în interesul poporului, ci în interesul altora pentru că în interesul lor sunt prea proști să o facă. Sunt niste marionete de mucava, de proastă calitate. Cu părere de rău o spun, serviciile noastre, după intrarea în NATO și aderarea la UE, nu mai reprezintă acele arme de temut care să sperie/impresioneze pe cineva, deși profesionisti mai sunt, cu duiumul. Politica și politicienii au spoliat totul. De ce? Pentru că noi, dar mai ales serviciile, le-am dat voie și, pe alocuri, i-am încurajat să o facă! Să împroaște cu mizerii adică! Ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici! Din respect pentru poporul meu!

  • Rusinos , o societate de rahat cu oameni de rahat !

  • NU ÎN ULTIMUL RÂND, DIN ECUAȚE FACE LARTE ȘI MEGA-SCANDALUL DEJA PUBLIC, AL FONDURILOR ULTRASECRETE DE RĂZBOI, VAPORIZATE DIN VISTERIA CELUI MAI SECRET SERVICIU AL MAPN. CAZ CU IMPLICAREA MINISTRULUI APĂRĂRII, AL ȘEFULUI SERVICIULUI, AL UNEI ANUME SOȚII PUSĂ A ADMINISTRA BANII ȘI A TUTUROR FOȘTILLR ȘEFI AI ACESTUI SERVICIU, DINAINTEA KGB-iadei DIN DECEMBRIE 1989 PÂNĂ AZI! LA CARE AȘ PUNE CA PIESĂ ÎN MOZAICUL HĂRȚII, GESTUL APROAPE IMPERATIV CU CARE IOHANNIS A DETERMINAT MOFIFICAREA ÎN REGIM DE URGENȚĂ A LEGII PARADISURILOR FISCALE-OFFSHORE, CU CÂTEVA LUNI ÎN URMĂ! INTERVENȚIE CE ȘI-AR PUTEA GĂSI „CÂRLIGUL” ÎN VIZITA SA EFECTUATĂ ÎN IANUARIE ANUL TRECUT – 2020 – ÎN ISRAEL! TOTUȘI, PREȘUL KLAWN IOHANNIS ȘI PRIMUL CUȚU AL ȚĂRII AU SUPĂRAT PE CINEVA! CARE ACUM STRICĂ PIESELE DE RUMMY, AVÂND PREA MULTE DUBLURI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *