Marcel Ciolacu: Voi candida pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Social Democrat şi în acelaşi congres se va alege şi candidatul Partidului Social Democrat pentru funcţia de preşedinte

Ajutor militar gazetăresc

18 august 1968. Moscova. Liderii statelor care vor invada Cehoslovacia s-au strîns în capitala URSS, pentru a pune la punct ultimele măsuri. Deși se afirmă c-a fost o reuniune formală, în fapt Kremlinul hotărînd totul, realitatea e alta. Așa cum dovedește Stenograma, cel puțin la amănunte, frații mai mici din Est și-au spus și ei cuvîntul, ascultați atent de Fratele cel Mare. Peste puțin timp, mai precis în noaptea de 20 spre 21 august 1968, trupele a cinci țări membre ale Tratatului de la Varșovia au năvălit în Cehoslovacia.

Presa din aceste țări a numit acțiunea militară „ajutor frățesc”.

La ședința ultrasecretă (participanții insistă ca doar ei să știe, invazia fiindu-le ascunsă celorlalți membri ai conducerii), s-a hotărît nu numai ajutor militar, dar și gazetăresc. Inițiativa pornește de la Gomulka. Liderul polonez fusese adus în 1956 la conducerea țării ca întruchipare a liberalismului. După un deceniu și ceva de șefie, ajunge să se manifeste ca dogmatic desăvîrșit. Spre finele reuniunii, cînd mai tot ce era de spus fusese spus, Gomulka ridică problema presei de după invazie. N-are încredere în jurnaliștii de la Praga:

„Gomulka: Nu mă îndoiesc că peste cîteva zile majoritatea populației și ziariștilor se vor alătura, dar în primele zile, printre ziariști pot apărea asemenea situații ca unii dintre ei să se situeze de partea contrarevoluției. În primele zile ar trebui să apară în ziarele cehoslovace articole bune, care să sublinieze toate greșelile și neajunsurile pe care le-a făcut noua conducere, pentru ca numai așa să putem justifica pasul întreprins. Poate ar fi bine să pregătim acum cîteva proiecte de articole, să le predăm tovarășilor cehi sub forma unui material de lucru, iar ziariștii mai neexperimentați să le poată utiliza pentru articolele lor. Are o importanță foarte mare. E necesar ca imediat, în primele zile, în ziarele cehe să apară articole bune”.

Brejnev, care stă în capul mesei, e de acord. Ajutorul militar frățesc va fi dublat de un ajutor militar gazetăresc:

Brejnev: Cred că această observație a tov. Gomulka este corectă. Tovarășii polonezi pot scrie articole și le pot preda, la fel și tovarășii unguri, bulgari și nemți. Așadar, acceptăm acest angajament: să pregătim articole și să predăm acest material tovarășilor cehi”.

Gomulka plusează. Vrea să-i facă ziariști și pe ștabii comuniști:

Gomulka: Poate chiar unii membri ai Birourilor noastre Politice să scrie articole pentru ziarele cehești”.

Liderul de la Kremlin are mai mult bun simț. Cel puțin așa se întrevede din replica lui:

Brejnev: Și asta se poate. Noi trimitem acolo ziariști”.

Polonezul sesizează nuanța din apăsarea pe „noi trimitem acolo ziariști”. Adică nu mai e nevoie de condeiele Birourilor Politice, știu ei, ziariștii, cum să-și facă treaba. Ca să nu pice de fazan, el simte nevoia să se explice:

Gomulka: Vorbim despre faptul că trebuie acordat ajutor de orice fel, ziariștii noștri vor fi acolo pentru ca și acest tip de ajutor să fie acordat”.

Schimb de înțepături? Nu-i exclus. Ne-ar dovedi-o într-un fel o nouă intervenție a lui Brejnev. Nu fără o anume ironie ascunsă, el ține să le reamintească fraților mai mici din lagăr că tovarășii cehi, care urmează să fie invadați, nu de articole de gazetă au nevoie:

Brejnev: Trebuie, tovarăși să luăm în considerație faptul că trebuie să sprijinim noua conducere (dacă totul va decurge normal) – nu numai politic, nu numai cu articole, dar și economic. Cum, această problemă nu o rezolvăm acum. Ca urmare a luptelor, pot exista și pierderi, pagube produse caselor și cartierelor. Va fi necesar să livrăm lemne, ciment și altele pentru repararea lor”.

La Moscova se discută nu numai despre tancuri, dar și despre ziariști în cadrul „ajutorului militar frățesc”.
Să mai spună cineva că în comunism presei nu i se acorda atenția cuvenită!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *