Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Alegeri în 1914: Cum au aflat bucureștenii primele rezultate fără a avea la dispoziție televiziunile de știri

1. Cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu a fost și este studiat ca una dintre culmile exagerării stîrnite de lingușirea Conducătorului. S-a făcut și se face mare caz astfel de primirile pompoase de care se bucură Nicolae Ceaușescu pe parcursul vizitelor în țară. Însă vizitele și Cultul lui Nicolae Ceaușescu în general nu ajung nici pînă la genunchiul Cultului de care se bucură Carol al II-lea.

Între 1-4 iunie 1935, Regele întreprinde o vizită în Basarabia. Toate marile ziare își trimit corespondenți la fața locului cu indicația precisă de a scrie despre vizită ca și cum ar suna din buciume. Reportajul popasului din 1 iunie la Hotin al Regelui, publicat în Universul din 3 iunie 1935, surprinde și acest moment de Cult al Personalității:

„La catedrală, în centrul oraşului Hotin, s-a ridicat, deasemeni, un frumos arc de triumf sculptat. Trotuarele au fost ocupate de public şi multă moldovenime de pe cuprinsul întregului judeţ.
Pe arcul de triumf de lângă catedrală au fost urcaţi doi buciumaşi.

Sosirea Suveranului este aşteptată cu nerăbdare. Cele câteva minute de întârziere sunt provocate de oprirea Suveranului pe drum, salutând pe moldovenime şi admirând frumoasele peisagii ale drumului Noua Suliţă-Hotin, presărat cu mori de Vânt ale căror aripi au fost împodobite cu brad şi steguleţe naţionale. Grupul celor 12 mori de vânt, la intrarea în Hotin, atrage admiraţia tuturor. In acest timp, d-nii miniştri dr. Angelescu, Nistor, Lapedatu şi subsecretar de Stat, Titeanu, se întreţin cu populaţia. La arcul de triumf, două fetiţe drăgălaşe, Angela Grozea şi Antonia Crudţev, poartă două splendide buchete de trandafiri. D. ministru Angelescu roagă pe fetiţa Crudţev să primească a o chema de azi încolo Antonina Codreanca. Fetiţa, elevă de şcoală primară, primeşte cu toată bucuria. Tatăl fetiţei consimte. Eleva, întrebată de d. ministru Angelescu cum o cheamă, răspunde de astă dată: Antonina Codreanca. In aplauzele frenetice ale mulţimii, d. ministru împarte fetițelor o sumă de bani.”

2. Antonio Gramsci – acest Marx la italienilor – se ocupă, printre altele, de profilul omului politic de modern. Minimumul de cultură tehnică generală intră printre condițiile definitorii ale profilului:

„Tipul tradiţional de «conducător» politic, pregătit numai pentru activităţile juridico-formale, devine anacronic şi reprezintă un pericol pentru viaţa de stat. Conducătorul trebuie să aibă acel minimum de cultură tehnică generală care să-i permită, dacă nu de «a crea» autonom, soluţia justă, să ştie să judece soluţiile propuse de experţi şi, deci, s-o aleagă pe cea mai justă din punctul de vedere «sintetic» al tehnicii politicii.”

3. 2 februarie 1914. Alegerile pentru Cameră anunțate o dată cu desemnarea lui Ionel Brătianu drept premier al unui Guvern de alegeri. Adevărul, datat duminică, 2 februarie 1914, apărut în București sîmbătă, 1 februarie 1914 la amiază, anunță cu litere de șchioapă pe pagina 3:

„Publicul Capitalei va putea lua cunoştinţă de rezultatele alegerilor pentru Parlament pe măsură ce vor sosi printr-un serviciu special de proiecţiuni pe care îl vom face cu începere de Duminecă, în Piaţa Teatrului.

La agenţia de proiecţiuni electrice a a-dlui Gherghel, în piaţa Teatrului, vor fi proiectate, în fiecare seară telegramele cu rezultatele alegerilor precum şi fotografiile candidaţilor.”

Așadar, pe post de Breaking News-uri de televiziune, se proiectau pe un perete ( presupun) rezultatele alegerilor, așa cum veneau ele din București și din țară. În anii interbelici. Guvernul de alegeri cîștiga la scor alegerile. D-ul Gherghel pierdea timpul cu informațiile sale. Totuși, despre această inițiativă n-am citit nimic pînă acum și deci habar n-aveam de ea. Ar trebui să caut în memoriile de la vremea respectivă relatările unuia care a fost în Piață.

Pe 20 mai 1914, au loc alegeri pentru Constituantă. Adevărul e vîrît pînă-n gît în fierberea electorală: Directorul gazetei, Constantin Mille, candidează pentru un loc în Parlament. Gazeta va fi transformată în afiș electoral tipărit zilnic. Pentru seara de 20 mai 1914, Adevărul din 18 mai 1914 anunță un nou moment de Proiecțiuni:

„În serile de alegeri, veniți cu toții în piaţa Sărindar de unde veţi putea vedea rezultatele alegerilor din toată țara, proiectate de pe balconul marelui hotel «Bulevard» de către ziarele noastre.”

În același număr, dar pe altă pagină, sînt convocate amănunte despre operațiune:

„În tot timpul alegerilor pentru Constituantă publicul Capitalei va fi ţinut în curent cu mersul alegerilor din Capitală şi din ţară printr-un serviciu special de proiecțiuni luminoase organizat de ziarele «Adevărul» şi «Dimineaţa».

Începînd de la ceasurile 7 jum. – 8 seara, în marea piaţă Sărindar, şi la încrucişarea dintre calea Victoriei, Bulevardul Elisabeta şi Bulevardul Academiei vor fi proiectate toate telegramele noastre, pe unul din balcoanele marelui hotel BOULEVARD.

Vor fi proiectate de asemenea fotografiile tuturor candidaţilor în aceste alegeri, şi telegramele mai importante din țară şi străinătate.
Aşadar, în serile de alegeri, toată lumea se va aduna în piaţa Sărindar.

*

Rugăm, cu acest prilej, publicul ca, în timpul alegerilor, să nu ne ceară relaţiuni prin telefon, deoarece toate telefoanele noastre vor fi neîntrerupt în legătură cu provincia. Toate ştirile noastre vor fi imediat anunţate pe pânza proiectoare la hotelul Bulevard.”

4. „Pentru a judeca pasiunea unui om ar trebui să ştim întîi ce preţ pune acest om pe tot ce sacrifică în numele acestei pasiuni. Culmea pasiunii poate fi să ucizi o muscă pentru iubita ta.” (Stendhal, Jurnal).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Alegeri în 1914: Cum au aflat bucureștenii primele rezultate fără a avea la dispoziție televiziunile de știri”

  • criza alimentara despre care se tot vorbeste este…doar calea prin care inlocuiesti hrana naturala cu aia produsa artificial. care va fi mai ieftina, evident.
    insa…chiar Artificializarea hranei va fi cea care va naste o procedura de echilibrare ultraspeciala in Natura, aceasta dezechilibrandu se pe sine pentru a pastra echilibrul absolut.
    prin urmare criza alimentara, care devine Impulsul necesar ‘hranei artificiale’ pentru a se naste e chiar Cauza ‘lipsei hranei naturale’…pe bune.
    adica indiferent cum e generata crisa alimentara, …sa spunem spre ex ca e generata artificial, odata cu aparitia ‘hranei artificiale’, adica odata cu manifestarea Artificialului, ‘hrana naturala’ va disparea pur si simplu!, ca urmare a dezechilibrelor care se vor manifesta in Dinamica Anotimpurilor.

    • ‘criza alimentara’ e din povestea Metamorfozei.
      atunci cind vb despre o criza alimentara in fapt povestim despre metamorfoza pe care o va suferi ‘definitia hranei’, lumea mare virind plenar catre ‘hrana artificiala’

      ‘timpul’ e o notiune expirata, pe vremurile astea cea care se cere folosita e Dinamica Anotimpurilor.
      samanta care se cheama astazi ‘criza alimentara’, pe Vremurile astea va urma ‘ciclurile anotimpurilor’, crescind, caz in care din samanta va rasari…chiar Hrana Artificiala, asta fiind Fructul Semintei.

      aveti tehnologii de productie a hranei artificiale?
      daca n aveti…nu i nimic!, au altii si va vor ajuta si pe voi sa…nu muriti de foame. la ‘state’ ma refer aici. si sigur va fi ieftina, adica nu ti se va cere chiar tara cu totul la schimb, …ma gindesc…

      cum se ajunge la momentul in care Artificializarea va deveni singura optiune?
      pai…pasi cu pasi, toti de Melc!
      adica fara sa prinzi de veste.

      azi e ceva banal sa astepti recolta.
      nici prin cap nu ti trece ca poate exista o varianta in care, pentru ca Dinamica Anotimpurilor e data peste cap de catre Artificializare, recolta…dispare ca posibilitate.

      singura chestie care cred ca va functiona o vreme, ma tot gindesc, este faptul ca, pentru ca dizarmonia Naturii e o poveste ‘in Oglinda, acolo unde Artificializarea nu se va manifesta, probabilitatea ca echilibrul anotimpurilor sa se manifeste e de luat in seama…

      rezumat:
      atunci cind, pe Vremurile astea, se vorbeste despre ‘criza alimentara’ se stie cum se termina povestea, prin aparitia si dezvoltarea productiei de ‘hrana artificiala’.

  • „RAPORT 42% dintre elevi nu pot interpreta o informație, nu pot construi idei proprii, nu pot stabili asemănări și diferențe între personaje, arată Raportul național de literație”

    Antiinteleptii lucreaza tot in stilul Melc, asemenea Inteleptilor,
    lucreaza… din generatie in generatie, definind propriile ‘datini, traditii si obiceiuri’, asemenea Inteleptilor,
    iar in final din neamul asupra caruia Antiinteleptii s-au focusat se va alege…praful si pulberea, in lipsa Inteleptilor.

    Antiinteleptii au lucrat cu spor pe meleagurile astea.

  • @gelu
    -si apartinatorii pusi sa asiste….handicapatule, „hala respectiva” e un mormant!

  • După cinci și respectiv șapte ani de gândire, Coana Justiție a scos două condamnări pentru Piedone și Oprescu.
    Atât la dosarul Piedone ca și la dosarul lui Oprescu s-a lăsat cu ani cu ani mulți de închisoare .
    Curios este că la Colectiv au fost cercetate doar persoanele din primărie.
    Eu aș fi început proprietarul clădirilor fostei fabrici Pionierul, care a închiriat organizatorilor o sală, cică, propice pentru evenimente, și al organizatorului care a adus formația și a vândut 400 de bilete în loc de 100 cum semnase Piedone.
    Pe procurori și judecători nu i-au interesat proprietarul care este evreu și care și el era condmnat la 6 ani de închisoare pentru fraudă și înșelăciune la cumpărarea fabricii și care fugise din țară.
    Acest Gideon Zelivanski, actualul proprietar al fabricii, este fost ofițer Mossad si fondator al agentiei „Black Cube” și datorează statului român 2,5 milioane euro din tranzacția de preluare a fabricii. (nu mai spun că a fost și el implicat în dosarul „Black Cube” cu Kovesi).
    De ce nu i s-a confisacat fabrica având datorii la stat? Nu știm.
    De ce nu este urmărit internațional? Nu știm.
    De ce nu a fost deloc anchetat ca proprietar al locației unde s-a petrecut tragedia și care se vedea cu ochiul liber că nu putea fi folosită pentru concerte și evenimente ? Nu știm.
    A căzut toată măgăreața doar pe primărie. Piedone este acum închis nevinovat.
    Nu mai spun că a căzut atunci Guvernul României, iar Victor Ponta, unul dintre cei mai buni premieri, a fost practic scos din politică.
    Despre Oprescu, îi doresc sănătate și să fugă cât mai departe.

    • Daca se renova hala respectiva cu aceleași materiale si firme care au făcut aranjarea acelei hale industriale si se aprindeau încă odată artificiile de același fel cu artificiile folosite in spectacolul respectiv se concluziona cu Da sau Nu daca buretele luând foc de la artificii, focul se extindea la fel de rapid ca-n seara dezastrului. Daca nu, se mai repeta încă odată experimentul pulverizând lichide volatile mai ușoare ca aerul. Se puteau face încercări cu benzina parfumata, substanțe termo barice, hidrogen, acetona.. Pana se obțineau aceleași efecte ca-n seara dezastrului. Aprinderea rapida exploziva si temperatura de mii de grade in aerul respirat. Si numai după aceste experimente se puteau trage concluziile si stabili cine este cu adevărat vinovat de moarte celor 65 de tineri #rezist cu mintea si logica de gâsca ce s-au înghesuit într-o încăpere ca o cursa de șoareci sute de persoane. Numai cu o amărâta de ușa îngusta de acces in încăperea respectiva. Având in vedere ca nu s-au făcut aceste experimente este foarte clar de tras concluzia: incendierea fost punerea in practica la ordin de Amerlocia via serviciu secret al MAN sau SRI a zicalei lui Johannis „Au trebuit sa moara oameni ca Ponta sa-si dea demisia!!! Nistorescu daca nu-si lăsa discernământul închis in vreo debara a locuinței sale, putea sa scrie un articol vis-a-vis de corectitudinea sentinței tocmai ca nu s-a făcut in acești 6 ani nici un experiment cu diferite substanțe volatile explozibile in urma căruia sa se obțină aprinderea buretelui de pe pereți si tavan in același interval de timp si cu aceeași deflagrație ca-n cazul carnagiului respectiv in urma caruia au murit 65 de tineri #rezistenți cu creierul si mintea in pioneze. Si deci cat de corecte sunt si sentințele respective.

      • Cred ca primii „vinovati” sint chiar clientii…Nu te duci la „distractie” intr-un loc aglomerat de n-ai loc sa arunci un ac, una la mina…a doua, inseamna ca „tinerii” de azi, adica exact aia care vor sa condula lumea miine, au preocupari copilaresti, comportament specific virstei pe care au avut-o in momentul intrarii in aceea cladire nenorocita…Toti am fost tineri, unii am ajuns si la batrinete ca sa zic asa…fiecare avem micile noastre placeri, avem preferinte cind vine vorba de „distractie”…pericol poate fi oriunde, important e sa dai atentie si sa alegi bine, sa eviti cit poti posibilelele pericole…mie-mi place muntele, aia e „distractia mea:, si-mi lipseste enorm de cind imi tirshii zilele prin hamerica „da” nord…dar si cind plecam pe munte, dadeam atentie la starea vremii, ce se intimpla prin zona pe unde doream sa ajung, etc…chiar si cind ajungeam la destinatie, daca incepea vreo ploaie torentiala,imi schimbam planul, nu ma duceam cu capu’ inainte doar asa ca sa ma „distrez”…Aveam prieteni, colegi care isi innecau zilele in discoteci la tigara si ce beau ei pe acolo…am incercat si eu o data sa vad cum e la discoteca…am intrat pina in usa, cind am vazut ca taiai fumu’ de tigara cu cutitu, era o besna de nu vedeai pe unde calci, tobele iti distrugeau timpanele, am facut stinga imprejur fara sa ma uit inapoi…Nu vreau s-o lungesc cu „vorbeala”, repet, e alegerea fiecaruia cum se distreaza si cum ii place sa-si petreaca timpul liber, dar daca mergi intr-un loc si vezi ca e aglomerat la refuz, mai bine iti vezi de treaba…a, sa nu uit, si la restaurant daca merg, si la magazinul de mincare, oriunde, ma uit sa vad daca exista semnbe de evacuare rapida in caz de ceva, ma uit sa vad daca au afisat pe vreun perete planul locului si cu caile de acces si evacuare….asta m-a invatau ai mei de cind eram in scoala generala si asa mi-a ramas in rerflex si azi…Nu te pui singur in pericol , dimpotriva, aplica ceea ce stii, atit cit stii, si cel mai important e sa-ti folosesti capul in fiecare situatie pe care o intilnesti in viata…tinerii aia de la colectiv n-au avut minte, doar aroganta si inconstienta…poate nu toti, dar sigur multi dintre ei, altfel nu si-ar fi pierdut vremea in awstfel de loc…e o parere, nu detin adevarul absolut, dar ca sa se dea vina doar pe primarie sau patron, mi se pare incomplet…daca „patronii” n-ar avea fraieri de care sa profite ce-ar face? Ar inchide locul…sau ar imbunatati…sau ar incepe sa respecte niste reguli minime de siguranta…sau…sau…sau…Mi-e mila de tinerii care si-au pierdut viata acolo, mi-e mila de cei ce au scapat si au probleme, dar cel mai mila mi-e de familiile lor si de faptul ca n-au fost in stare sa-si educe copiii in asa fel incit sa-si foloseasca mintea chiar daca valurile tineretii sint greu de stapinit…repet, toti am fost tineri, depinde ce vrei de la viata…aia iti dicteaza drumul si „distractie”…ceea ce ati spus mi se pare foarte real si adevarat…deci s-a profitat de naivitatea unor copii si de dorinta lor de a se „distra” acolo in loc sa iasa in natura sau in locuri mai bine protejate…Numai bine va doresc…

  • cu Gramsci…

    ‘Conducator destept’… asa ceva nu exista.
    Conducatorul e intotdeauna Inteligent, oricum, dar altfel, nu e Conducator.

    toti Conducatorii lumii mari au fost Inteligenti. toti ceilalti…n-au fost Conducatori, ci doar ‘condusi’ pe Tron.

    Natura daruieste Conducatori. si a tot daruit de cind e omul paici. Einstein a fost un Conducator, el a ‘condus’ Lumea Mare pe o cale, necunoscuta inaite ca el s-o descopere ( adica inainte era acoperita )

    artificializarea procesului de ‘urcare pe Tron’ a facut ceva ultradeosebit. a devenit Samanta!
    Samanta care a incoltit, a crescut mare, a facut fructe,
    …iata Fructul!: ARTIFICIALUL

    atunci cind oamenii au refuzat ‘darurile Naturii’, cocotind pe Tronuri ‘conducatori predefiniti in stil artificial’ ei au Scris Finalul Povestii pe care au insamantat-o: ARTIFICIALUL care devine el ‘Conducatorul’
    pe cine mai intereseaza, azi, ce daruri face Natura?!, prin ce ‘coclauri’ sint ‘ascunse’ acestea?! 🙂
    astazi ‘Conducatorii’ sint predefiniti asa, iar apoi, in general ca urmare a unor proceduri definite matematic, ajung pe Tron:)

    ei sint ‘Conducatori’ definiti in stil ‘matematic’.
    aceasta Samanta oare cum va arata cind va deveni Fruct?!
    io zic ca va arata fix asa: MAtematica devine Conducator :)))

    daca tot va chinuiti, oameni dragi, sa urcati in stil ‘matematic’ pe Tron ‘Conducatori’, atunci…o sa cunoasteti plenar ce inseamna ‘stilul’ asta :)), ca dorinta omului…o fi ea ‘dorita’ in mod relativ, insa de implinit Cerul o implineste in mod absolut!, asa ca omul va cunoaste, pentru ca asta si-a dorit:))), MArele Conducator: insasi Matematica, adica Inteligenta Artificiala care se! sta pr Tronul numit Computer Cuantic:)

    pe vremuri Conducatorii daruiti de Natura erau ‘recunoscuti’ de cind erau mici!:)), ii recunosteau Inteleptii:), si…aveau grija de ei, ii gradinareau ca pe flori:)), stiind din start ca va veni si vremea cind vor infliri, inmiresmind chiar Neamul!:)

    deci, in rezumat, pun a indoiala ce zice Gramsci, unui Conducator i se cere Inteligenta, nu Desteptaciune. de fapt asa si e Conducatorul daruit de la Natura, Inteligent.

    • Desteapta cu d mare, pe Lumea Asta, doar Matematica poate fi. omul poate!, si pe masura asta se va si manifesta, atingindu si masura, Inteligent.
      in fapt Vremurile astea sint si despre:
      -Desteptaciune VS Inteligenta
      -Nemurire VS Vesnicie
      -Artificial VS Natura
      -‘a fi’ VS ‘a fi SI a nu fi’

  • „Pentru a judeca pasiunea unui om ar trebui să ştim întîi ce preţ pune acest om pe tot ce sacrifică în numele acestei pasiuni.”

    pasiunea n-are nevoie de sacrificiu :)), ea se! alimenteaza, deci mai degraba are o manifestare de ‘sistem inchis’
    daca ‘pasionatul’ ar avea constiinta ‘sacrificiilor’ manifestate in dinamica pasiunii care-l arde:)), atunci nu despre pasiune e vorba in poveste 🙂
    pasiunea e ‘manifestarea unei intrari in armonie pe o frecventa bine definita’, prin urmare ce e in afara frecventei…mai degraba nici numai conteaza pentru cel intrat intr o astfel de armonie :))

    am intalnit oameni pasionati de citit, spre ex. aveau perioade cind citeau…cam tot timpul pe care l aveau liber! si sa vezi ce minunatii de ‘definitii’ a ‘timpului liber’ au ‘pasionatii’ :))
    cind li se facea foame… mincau ce gaseau, iar daca nu gaseau lasau pe mai tarziu masa si se ntorceau la citit!:)). ma gindesc ca si cu pictorii pasionati e la fel, cu matematicienii pasionati e la fel, am cunoscut si o mama pasionata de familia ei, pentru care ‘timpul’ nu mai exista 🙂

    intrarea intr o astfel de armonie a avut ca rezultate premii Nobel, …mame desavarsite, campioni mondiali, artisti desavarsiti, intelepti,…,…, insa si pe cei care s-au catarat pe cadavre pentru a-si implini pasiunea, chiar daca ele au fost milioane sau zeci de milioane…la un moment dat.
    cea care a facut diferenta a fost natura pasiunii.

    ce altceva a fost ‘focul lui Prometeu’, daca n-a fost chiar ‘pasiunea’ ?! :))

    pasiunea unui om nu poate fi judecata, insa natura pasiunii lui cred ca poate fi judecata, oglindindu ti propria natura:)

    ‘pasiunea’ e din povestea ‘nepretuitelor’, deci nu poti masura ceva ‘nepretuit’ cu ceva care are un pret 🙂

    daca un om stie ce pret pune pe cele pe care le sacrifica in numele pasiuni atunci in el se manifesta o pasiune trecatoare. adica mai degraba in el se manifesta o ‘dorinta de a avea o pasiune’, decit ‘pasiunea 🙂
    ‘pasiunea’, fiind ‘o intrare in armonie’, e cam oarba :)), atunci cind da semne ca vede…nu mai e pasiune 🙂

  • pct 3 -intrebati de cum s-a aflat la Londra vestea despre victoria lui Napoleon -la fam. Rothschild.
    pct4 -stendhal nu era invidios profesionist?

  • pct 2 este pentru „noul conducator politic”,pentru SATRAP- niciodata contactul cu realitatea nu a stricat,
    ‘deciziile contrare 100% realitatii au stricat-asta inseamna la gramsci „sintetic”
    un exemplu: profesorul technic Proman devenit prim-ministru:
    „industria Romaniei e un morman de fier vechi”-in 1990?????
    gramsci propune de fapt un avortionist pentru „ministerul familiei”,trebuie citit numai in cheie inversa,ca pe marx si restu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *