Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Alegeri în baie de sânge. Peste 300 de rebeli au fost uciși în Ciad

Armata ciadiană a declarat luni că a ucis 300 de rebeli în nordul țării, precizând că a pierdut cinci dintre militarii săi. Un grup de militari puternic înarmați lansase un raid împotriva rebelilor la data de 11 aprilie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din Ciad, în urma cărora se așteaptă ca președintele în exercițiu, Idriss Deby Itno, să revină la putere. Raidul Frontului pentru Schimbare și Concordanță în Ciad (FACT) a dus la neutralizarea a „peste 300 de rebeli” și a provocat moartea a „cinci martiri” din cadrul trupelor guvernamentale, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Azem Bermandoa Agouna.

Bermandoa a precizat că 36 de soldați au fost răniți în luptele de sâmbătă și 150 de rebeli au fost luați prizonieri, inclusiv trei membri de rang înalt. Guvernul a declarat că ofensiva rebelilor în provinciile Tibesti și Kanem s-a încheiat. Luptele au fost reluate, duminică după-amiază târziu, a spus generalul Bermandoa, adăugând, însă, că în zonă a revenit calmul. La rândul său, FACT a arătat, duminică, într-un comunicat, că a „eliberat” regiunea Kanem. Bermandoa a precizat că 24 de vehicule au fost confiscate și că operațiunile de adunare sunt în curs de desfășurare pentru „a-i urmări pe ultimii care au fugit”. Divizii de blindate au fost desfășurate pe principalele drumuri din capitala ciadiană N’Djamena, a relatat un jurnalist AFP. În munții Tibesti, în apropiere de frontiera libiană, au loc frecvent lupte între rebeli și armată, la fel ca și în nord-est, la granița cu Sudanul.

UFR a declarat, duminică, că a susținut FACT, dar fără a preciza dacă luptătorii săi au participat la confruntarea de sâmbătă. UFR s-a aliat cu rebelii ciadieni în anul 2008, când aceștia au lansat o tentativă de lovitură de stat, oprită la porțile palatului prezidențial de o intervenție militară franceză. FACT are sediul în Libia, unde are un pact de neagresiune cu Khalifa Haftar, un om puternic din punct de vedere militar care controlează o mare parte din estul țării. Ambasada SUA din N’Djamena a ordonat sâmbătă personalului neesențial să părăsească țara, avertizând asupra unor posibile violențe în capitală. De asemenea, Marea Britanie și-a îndemnat cetățenii să părăsească țara.

Dar ministrul de externe ciadian, Amine Abba Sidick, a făcut apel la calm: „Situația nu este îngrijorătoare. Situația militară este bine controlată de armata ciadiană”. Între timp, continua numărarea voturilor de la alegerile din 11 aprilie, în care Deby are asigurată victoria după ce și-a înlăturat principalii rivali. Deby, care a condus fosta colonie franceză cu o mână de fier timp de 30 de ani, și-a făcut campanie pe probleme de securitate în regiunea tulbure. Rezultatele preliminare vor fi anunțate abia pe 25 aprilie.

Foto: Un soldat ciadian în timpul exercițiului Flintlock 2019 în Atar, Mauritania, 19 februarie 2019 . Imagine: US Army/Sgt. Steven Lewis


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *