Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Alexandru Paleologu despre Klaus Iohannis : „E foarte amuzant când citește textele scrise alții este formidabil cum le interpretează și cum accentuează prepozițiile sau conjuncțiile”

Așa cum probabil au sesizat cititorii cristoiublog ro, prezidențiale de anul acesta, eveniment de importanță majoră pentru România de pînă în 2024, și-au găsit reflectarea într-un spațiu special al edițiilor noastre zilnice. Cel dedicat interviurilor luate candidaților la președinție în cadrul edițiilor speciale ale emisiunii Gîndurile lui Cristoiu. Interviurile concretizează o postură care mi-a plăcut de a lungul anilor de om de televiziune:
Cea de mîna a doua pentru moderatorul emisiunii.

La edițiile speciale ale emisiunii, Monica Mihai pune întrebări interlocutorului. Eu stau deoparte și intervin cu întrebări (atenție, cu întrebări și nu cu păreri de analist), unele ivite din interesul meu de a ști ce-i în capul candidatului, altele ivite din răspunsurile invitatului la întrebările Monicăi Mihai. Pentru mine nimic n-a fost mai eficient de a lungul celor peste 30 de ani de televiziune (am debutat ca om de televiziune, la SOTI, prima televiziune liberă din postdecembrism) pentru a-mi face o imagine despre un politician, despre un om de afaceri, despre un actor, într-un cuvînt, despre un om public, decît interviul luat respectivului. Pînă acum i-am avut ca invitați pe Alexandru Cumpănașu, Dan Barna, Theodor Paleologu. Urmează Kelemen Hunor, luni, Viorica Dăncilă, marți, un interviu crucial în perspectiva Moțiunii de cenzură, și Mircea Diaconu, joi. Klaus Iohannis ne-a refuzat. Am mîngîierea că a refuzat pe toți din presă. Lucru normal. SRI și SIE l-au asigurat că va cîștiga al doilea tur la scor de Nicolae Ceaușescu. Ce rost are să se mai ostenească să se explice electoratului? Interviurile de pînă acum au fost postate pe cristoiublog.ro în varianta video și în transcriere. Despre fiecare dintre invitați voi scrie la un moment dat, după Moțiunea de cenzură, firește. Pînă atunci m-am gîndit să public la finele săptămînii cele mai importante ziceri ale candidaților intervievați la Gîndurile lui Cristoiu. Desigur, cititorul are la dispoziție tot interviul. O selecție (făcută de mine) l-ar ajuta pe cititor să-și facă o imagine asupra candidatului. Sau mai bine zis o imagine a imaginii pe care mi-am făcut-o eu despre candidat. Deși înaintea lui Theodor Paleologu au fost Alexandru Cumpănașu și Dan Barna, încep rubrica asta cu Theodor Paleologu, angajîndu-mă ca în zilele următoare să public selecții și din primii candidați prezenți la emisiune.

1. „Domnul președinte Iohannis a lăsat ca instituția prezidențială să fie aproape golită de conținut”

Ion Cristoiu:. Spuneți-mi dacă ați fi președinte care din formulele post-moțiune v-ar conveni?
Theodor Paleologu: Vreau să o iau puțin mai de dinainte. Eu cred că dacă aș fi fost în locul domnului Iohannis nu aș fi ajuns în situația asta pentru că el a creat situația asta. El a manevrat atât de inteligent în primii doi ani, încât PSD a câștigat cu 46% în 2016, iar apoi a numit-o pe doamna Dăncilă făcându-și un plan că în felul ăsta îngroapă PSD-ul. Partea proastă e că îngroapă și țara odată cu PSD-ul și el a numit-o pe doamna Dăncilă. Repet, făcându-și un plan personal că în felul ăsta își asigură realegerea ca președinte. Deci trebuie spuse lucrurile astea dintru început, da, pentru că e vorba de bilanțul domnului Iohannis ca președinte. Un bilanț, după mine, foarte mediocru. Acum, ce-i de făcut de acum încolo, asta-i problema. Mai e un alt aspect, domnul președinte Iohannis a lăsat ca instituția prezidențială să fie aproape golită de conținut. A asistat pasiv la această degradare a funcției prezidențiale. Și acum e cam greu, dintr-o dată a început să citească Constituția și să își dea seama că are unele atribuții pe care nu le cunoștea până acum. Greu de spus ce să faci în continuare. Sunt mai multe variante, variante de guvern minoritar PNL, varianta unui prim-ministru fără afiliere partizană, sunt mai multe variante care se discută, dar ce o să fac eu o să vă spun după 25 noiembrie.
*
Ion Cristoiu: De câte ori ies din casă dau de Paleologu președinte și zic ia uite, mă, putea să scrie Cristoiu președinte.
Monica Mihai: Poate la alegerile viitoare.
Theodor Paleologu: Să vă spun ceva, în 2012 pe atunci stăteam pe strada Paleologu, prietena mea avea un apartament pe strada Paleologu, de altminteri un bloc clădit exact pe locul unde fusese casa noastră, grădina noastră înainte de anii 30 și mă uitam pe geam și am văzut un afiș, erau alegerile din 2012, cu mine. Deci, vă dați seama culmea narcisismului, stau pe strada Paleologu, mă uit pe fereastră și văd un afiș cu Paleologu.

2. „Legile după care funcționează serviciile de informații sunt foarte vechi, ele trebuie revizuite”

Ion Cristoiu: A fost o lungă discuție și continuă în legătură cu influența serviciilor secrete asupra… implicarea lor în politică. Credeți că se implică aceste servicii, că s-au implicat, că se implică? Există un pericol sau nu?
Theodor Paleologu: Clasa politică românească fiind cum e, adică foarte slabă, fiind un gol de fapt asta creează un fel de dorință a anumitor persoane din servicii de a mai repara din prostiile pe care le fac politicienii. Dar ce e mai important și asta cred că e fundamental să spunem, legile după care funcționează serviciile de informații sunt foarte vechi, ele trebuie revizuite, trebuie noi legi care reglementează funcționarea serviciilor de informații. Asta e o convingere foarte puternică pe care o am și pe de altă parte aș adăuga, din păcate controlul parlamentar asupra serviciilor este în momentul de față o ficțiune.

3. „Nu cred că e bine pentru România să avem un președinte șef de partid”

Monica Mihai: Cum ați gestiona dumneavoastră în scenariul în care ați câștiga alegerile prezidențiale, să presupunem că nu veți avea, adică sunt șanse foarte mici să existe un guvern PMP, va exista probabil un guvern PNL, USR, nu este exclus ca să fie și PSD la guvernare. Cum vă vedeți dumneavoastră relația dumneavoastră sau relația instituțională?
Theodor Paleologu: Eu cred că e un atu faptul că nu sunt șef de partid și că nu mă susține un partid mare pentru că nu cred că e bine pentru România să avem un președinte șef de partid, care e șef al statului și în același timp șef de partid în care statul și partidul oarecum se contopesc. Statul partid e ceva ce ar trebui să depășim pentru totdeauna. Președintele e bine să se situeze cu adevărat deasupra partidelor așa cum spune Constituția, să nu rămână o ficțiune ce scrie în Constituție. Evident că fiind cine sunt îmi doresc o coaliție largă de dreapta din care PMP-ul să facă parte, evident. Mai mult de atâta, în 2020 vor fi alegeri și îmi doresc ca partidele care susțin acțiunea președintelui să susțină o schimbare radicală a Constituției pentru că Constituția nu o poate schimba președintele prin simpla lui voință. Trebuie să aibă o majoritate parlamentară, trebuie ca guvernul o schimbare a Constituției. Deci, schimbarea Constituției, dacă voi fi ales pe 24 noiembrie, va fi o temă importantă pentru dezbaterea electorală din 2020.

4. „Eu cred c-ar trebui ca arhivele securității să devină publice, să deschidem o dată pentru totdeauna arhivele securității”

Theodor Paleologu: CNSAS nu are în ochii mei prea multă credibilitate și de la început. A început prost și vă amintesc că în 2000, cu trei zile înainte de alegerile din 2000, tatăl meu a fost victima unei decizii a CNSAS, dar nu atât decizia era problematică, cât lipsa de transparență. În mod normal trebuie să publici notele unui informator ca să știe lumea despre ce e vorba. Eu cred ceva și anume că ar trebui ca arhivele securității să devină publice, să deschidem o dată pentru totdeauna arhivele securității. Și nu e adevărat că sunt deschise. Nu-i deloc adevărat. Încercați să aflați ceva despre un ofițer de securitate, veți primi un refuz din partea CNSAS-ului de a vă da documentele. Mai exact, ei spun nu le avem. Întrebați la SRI. Mi se pare absolut imoral, scandalos, revoltător faptul că e vorba doar despre informatori și niciodată despre ofițerii de securitate. În plus de asta să nu uităm în fața cui răspundea securitatea și anume în fața partidului. După logica perversă și ticăloasă a acestui sistem Ion Iliescu e basma curată, adică tartorul este basma curată în timp ce eventuale victime care au fost deținuți politici sunt puși la stâlpul infamiei. Așa ceva este absolut inacceptabil. De asta vă spun că e foarte important să spargem buboiul trecutului comunist, să facem publice arhivele.

5. „Dacă-l avantajează pe Klaus Iohannis sînt gata să ne confruntăm într-o dezbatere publică și-n germană”

Ion Cristoiu: Normal. Am citit într-unul din interviuri că dumneavoastră ați fi dispus că faceți o dezbatere cu domnul președinte și în germană, e adevărat?
Theodor Paleologu: Dacă îl avantajează vorbim și în germană.
Ion Cristoiu: De ce? De ce îl avantajează?
Theodor Paleologu: Păi nu știu, poate…
Ion Cristoiu: Dumneavoastră explicați, pe ce pune el accent pe conjuncții sau pe ce? Faceți o descriere.
Theodor Paleologu: Ah, când citește? E foarte amuzant când citește textele scrise alții este formidabil cum le interpretează și cum accentuează prepozițiile sau conjuncțiile.
Ion Cristoiu: Dar de ce le accentuează?
Theodor Paleologu: Nu știu, e un mister, aș vrea să știu care e explicația dar au fost situații în care cu greu îmi stăpâneam râsul la recepții oficiale, la Cotroceni.
Ion Cristoiu: Dar oricum rămâne această propunere, că sunteți de acord dacă în română e greu pentru… putem da acest titlu.
Theodor Paleologu: Da, wir können auf deutsch sprechen, natürlich.
Ion Cristoiu: Domnul Paleologu a spus că e gata să discute cu domnul președinte…
Theodor Paleologu: Auf deutsch, herr präsident, kein problem.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

30 comentarii pentru articolul „Alexandru Paleologu despre Klaus Iohannis : „E foarte amuzant când citește textele scrise alții este formidabil cum le interpretează și cum accentuează prepozițiile sau conjuncțiile””

 • BREAKING NEWS
  Încet, încet, se sparge „buba Baiden” și în România ! Ceea ce înseamnă că, printre alții, și-a făcut datoria si … „maura” Elena Udrea !

 • Recomand ascultarea interviului, a carui redare pe blog a fost scurtata ca niciodata, daca facem o comparatie cu interviurile celorlalti candidati. Eu banuiesc de ce. Voi?

 • @Adriana Petrescu
  Inteleg, totusi, ca tu ai prefera un presedinte masiv, aratos si prost. Unul pirpiriu, dar inteligent, nu ar corespunde pretentiilor tale, pretentii pe care ti le expui pe blog, cu naivitatea unui copil râzgâiat.

 • daca tot v-ati trezit dă dimineață dom profesor, o mică observație: coerența vă roagă respectuos să nu puneti virgula intre subiect si predicat intr-un comentariu si sa folositi corect [sic!] in alt comentariu, imediat mai jos, adică să vă hotărâți cumva ce personaj doriți să imitați in scris

  • La câți „profesori” sunt pe blogul ăsta, ar fi bine să fii mai … explicit ! De fapt, pt cine e răspunsul, man ?

  • Auzi … „elevule”, dacă te referi la mine ai greșit ! Grav !
   Hai să-ți răspund, ca să nu mori de curiozitate :
   1. Când am scris „abia aștept” l-am parafrazat pe Iohannis ! Clar, da ?
   2. Acel sic tocmai asta voia să … sugereze !
   3. In ceea ce privește virgulele, tu despre apoziții ai auzit, cumva ?!?
   In rest, sănătate multă, … „elevule” !
   Don’t worry, be happy ! ???

 • pai dupa paleologu logic ar fi trianonologu

 • Super! Imi place Alexandru Paleologu, am mai spus-o. Este diferit de ceilalti candidati pentru ca are clasa si este mai citit.

  • Păcat că e a butoanele lui Băsescu…

   • Dupa cum se exprima, nu prea pare a fi la butoanele lui Base, dar într-un fel ai dreptate, legatura cu marinarul îl dezavantajeaza.

  • Aici, chiar și dreptate ❗ Dar, crezi că sasu’ s-ar lăsa „târât” într-o dezbatere, fie ea și în germană, cu dl Theodor Paleologu ?
   Ai observat că am folosit înaintea numelui o prescurtare a unui cuvânt pe care KWJ n-o să-l „înțeleagă”, niciodată , întrucât el nu poate fi un … DOMN, chiar daca se dă Herr ❗

   • O confruntare în limba germana ar fi prea mult pentru Iohannis din multiple motive. Nevrând sa fiu malitioasa si duminica :razz:, l-as aminti doar pe acela ca etnia germana de la noi are niste dialecte, de nu se poate întelege neamt cu neamt. Cred ca distanta dintre germana presedintelui si limba literara germana pe care o vorbeste Paleologu este uriasa. Daca mai adaugam diferenta de cultura, temperamentul… Ptiu, nu m-am putut abtine, totusi. 😛

    • i-as pune pe cei doi sa citeasca Parazitii- Antimilitie, sa vedem care e mai convingator. Sa scoată apoi la alegere ideile principale sau legile fizicii care apar in text

  • Theodor îl cheamă, … T H E O D O R !!!

  • Eram cu gândul la Alexandru, domnul tatal, asa cum, de altfel, era si maestrul Cristoiu. ? (vezi titlul)
   😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *