Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Algoritmul reducerii noastre la tăcere

Iată, suntem la un pas de cenzura absolută, ce va fi introdusă după bunul plac al celor care, de 2 ani încoace, ne servesc numai ce cred ei că trebuie să aflăm.
Cenzură mascată și aplicabilă numai prin voința guvernanților, fără de lege, desigur (o lege de acest fel ar fi împotriva oricărei legături cu pretinsa democrație în care, cică, mai trăim).

Proiectul despre care se vorbește acum public și care, probabil, se ”coace” de mult în culisele celor care au grija noastră, zice că va înăbuși propaganda nedorită. Adică nealiniată.
O platformă va selecta cuvintele căzute în dizgrația actualei guvernări și va sancționa pe cei neascultători. De exemplu, în lumina comunicatului de vineri, pentru presa de investigație, ”orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe din Executiv l-ar face pe autor, în algoritmii platformei de control, suspect de a fi agent al propagandei ruse”. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale. Și cenzura se va aplica și persoanelor fizice, care vor scrie în numele lor, căci programul de calculator nu va face distincție între profesioniștii nealiniați ai media și (doar) românii dezamăgiți de guvernanții lor.

La început, cum zice dr. Arafat, specialist in terapie intensivă și Comandantul acțiunii, expert de-acum în limba română și în informare, Grupul de lucru al cenzorilor oficiali, nou creat în cadrul Departamentului Pentru Situații de Urgență, ne va certa cu milă, apoi, pentru că ne vom fi obișnuit cu blânda cenzură, facută, desigur, exclusiv în folosul nostru, vor trece la sancțiuni tot mai dure și tot mai fără de lege.

În sensul cel mai juridic al cuvântului fără de lege căci orice formă de control a libertății de expresie reprezintă o încălcare a Constituției României (art. 30), a Declarației universale a drepturilor omului (art. 10 și 11), a Convenției Europene a drepturilor omului (art.10 ) și a unui număr impresionant de alte documente oficiale.

Zice ong-ul ăla cu grafică impresionantă pe pagina oficială și care ni se adresează exclusiv în limba engleza, că limba română îi … miroase (deși toți cei cu fotografiile frumos editate au cel puțin nume românești, unii sunt chiar îmbrăcați în româneasca iie), zice că a trebuit să intervină și să se implice pentru că Guvernul nu a fost în stare să se exprime, să comunice.

„Tocmai pentru că guvernul a avut o comunicare deficitară în aceste zile, am văzut efectele (lumea ia pastile cu iod, se formează cozi la benzinării, bănci și birouri de pașapoarte) și am fost solicitați noi, ca experți, să clarificăm situația, am luat inițiativa de a crea, exclusiv împreună cu colegi din alte ONG-uri, un mecanism prin care să punem presiune pe guvern să comunice mai prompt, mai corect, mai complet”.

Și pe români, dar asta lipsește din mesajul celor care se erijează în ”societatea civilă” română, pe care chiar nu știu cum de o reprezintă, însă?
Și… alo!! Ați uitat cum a fost: cozile la benzină s-au făcut pentru că românii au fost dezinformați sau pentru că prețul la pompă a explodat peste noapte, fără ca românii dezinformați să îl poată opri? Cozile de la pașapoarte nu s-au format pentru că ne-ați tot speriat că ne cuprinde și pe noi războiul și unii dintre noi așa au înteles să se protejeze? Războiul de la granițe nu e o realitate? Reacția la iod n-o fi din cauză că ne tot ameniță, oficial, mai marii planetei, că poate să pice bomba atomică?
Nu românul de rând deziformează, el are dreptul să se poată speria, dar e un bun prilej pentru incapabila guvernare (hoops! Am scris cuvântul!), să ne reducă la tăcere pe toți.

Acuma, ong-ul care va scoate țara din negura dezinformării a fost ”solicitat” să clarifice situația sau a avut ”initiativa” clarificării ei – nu e prea clar!
Clar este doar că am ajuns să fim guvernați prin ong-uri, fiindcă guvernul nu mai face față!
Acest ong este, desigur, „parte a unor rețele internaționale de experti de prestigiu care luptă cu dezinformarea”.  Acum, din România.

Și deși ne zice însă că va acționa exclusiv cu colegi din ong-uri, uită că ministerelor tocmai li s-a cerut să-și desemneze câte un reprezentant, la cererea echipei de comunicare inițiatoare a cenzurii din cadrul DSP, ”cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză” – totul întâmplându-se sub pălăria Comandantului acțiunii și a aceluiași DSP!

Dacă proiectul e doar un proiect sau e deja realitate și noi, proștii de români aflăm tot ultimii, încă nu știu.
Știu că oamenii trebuie să primească informații exacte, corecte, desigur, dar nu numai dintr-o singură sursă – asta ar fi esența democrației, domnule Arafat ! – și nu cu știrbirea dreptului la a avea opinii, la a fi informat, la a informa.
Acuma, vorbesc din perspectiva jurnalistului profesonist cu 38 de ani de presă în spate: nici Ceaușescu nu ne cenzura chiar așa, pe față!

Din perspectiva avocatului cu tot atât de mulți ani în spate, în ideea că vreau să mai păstrez sentimentul acesta plăcut că mai am un dram de liberate – măcar să spun ce gândesc, să cuget, deci să exist – anunț pe cei interesați și mai ales pe ong-ul Global Focus că, împreună cu mai mulți români fraieri și ong-uri modeste ce reprezintă altă parte a ”societății civile”,  am luat și noi o initiative: să depunem în instanță o acțiune împotriva celor care au hotărât – iar – să ne mai ia din drepturi.
Voi da detalii, iar dacă doriți să vă alăturați acestei încercări de a ne păstra libertatea cuvântului, contactați-ne prin mesaj privat. Cenzurabil, desigur, dar tocmai de-aia zic.

Și încerc să (și) fac. Ce am învățat – pentru că nu văd o altă cale, în această bătălie disproporționată dintre guvernanți și noi, cei mulți și prost(i) guvernați, dar care ar urma (din nou) să plătim pentru toate oalele sparte.
Asta până când nu vor veni și cu o inițiativă care să ne cenzureze și dreptul de a ne adresa instanței, că prea ni s-a urcat la cap libertatea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Algoritmul reducerii noastre la tăcere”

  • Pai e PSD la guvernare, la ce sa ne asteptam? doar ce e mai bun pt tara si popor! iar se tin de sotii cu legi date cu dedicatie, pt binele lor?
    Se maresc salariile guvernantilor la 25-30.000 lei net/luna, plus secretari de stat, secretare, cheltuieli, etc; apoi pensii speciale neeliminate, dar de pensiile celor care chiar au muncit pt tara asta cate 40-50 de ani si au 1800-2000 lei/luna, pt spitale, autostrazi nu aveti bani, dragi politicieni de la PSD SI PNL! si asa de 32 de ani, RUSINE!!

  • Vă susțin.

  • Solutia e simpla. Program TV internet, etc intre orele 20_22. Intre aceste ore se mai poate face si o reducere de consum de energie electrica dupa caz. La tv programe ramanrsti, oricum lumea normala nu se mai uita.

  • Buna ziua,
    Ceea ce ar trebui sa va surprinda este tacerea imensa, colosala a liderilor politici fata de subiectul impunerii mascate a cenzurii in mas media, retele sociale si constituirea unei baze de date cu potentialii putinisti, pro-rusi care vor fi crucificati si marginalizati social la ordinul marilor cancelarii de ocupatzie in numele aparararii activitatilor de coruptie institutionalizata, traficului de influenta, santaj economic, politic, de orice natura de natuara sa conduca la disolutia acestui stat national si scoaterea lui la mezat pentru orice oferta.
    Indraznesti sa spui adevarul ca o ordonanta de urgenta, o lege adoptata in Parlamentul Romaniei a fost impusa de catre terte state straine in vadit dezinteres cu interesul national, sau argumentezi ca oficialii Poloniei au facut zid in fata presiunilor decidentilor din UE de a-si distruge economia nationala, ca au refuzat sa accepte masurile absurde de distrugere a coeziunii sociale, traditiilor si ca sa vezi risti sa devii PUTINIST.
    Sau daca indraznesti sa publici informatia recenta in care autoritatile din Portugalia investigheaza un RABIN care a intermediat obtinerea cetateniei portugheze pentru un oligarh al lui Putin atunci esti anti-semit, desi in mod oficial primul ministru al Israelului nu lipseste la nici o manifetarea oficiala organizata de Kremlin pentru sarbatorirea zilei victoriei, insa iarasi suntem anti-semitzi.

  • Orice guvern sau regim totalitar vrea sa aiba lucrurile sub un anumit control.. e firesc ce se intampla.
    Lumea nu prea mai pune botul la propaganda guvernamentala fiind mai preocupata de traiul zilnic care este precar…

  • voi sustine acest proiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *