Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro!

5. Clanul Castro

Raul Castro nu e singurul membru al ceea ce am putea denumi Clanul Castro, care-l ajută pe Fidel în treburile sale revoluţionare.
Fidel Castro are şapte fraţi şi surori. Un frate, Pedro Emilio (născut în 1914) şi o soră, Antonia Maria Dolores (născută în 1915) sînt copiii lui Angel Castro din prima căsătorie.
Fraţi şi surori naturali sînt, în afară de Ramon și Raul:
Angela Maria (2 aprilie 1923), Tudel Alejandro (13 august 1926), Juana de la Caridad (6 mai 1933), Emma de la Conception (2 ianuarie 1935), Augustina del Carmen (28 august 1938).

Dintre toţi, se detaşează, prin abnegaţia cu care-l ajută pe Fidel în perioada de luptă împotriva regimului Batista, Lidia, sora vitregă.
Urmărit de poliţia secretă, Fidel are în persoana Lidiei un factotum: mamă, secretară, spălătoreasă, proprietară de apartament.

După condamnarea lui Castro la 15 ani închisoare, devenită ca lideră a Comitetului de părinţi în favoarea amnistiei, sora lui Fidel consumă o energie debordantă.
Lidia îi urmează pe cei doi fraţi în Mexic. La solicitarea lui Fidel, în martie 1956 ea se deplasează la Havana pentru a vedea dacă Alina, nou-născuta lui Naty Revuelta, e chiar fiică-sa (Naty era măritată cu un chirurg celebru), aşa cum îi scrisese amanta.
Lidia e cea care, în noiembrie 1956, îl răpeşte pe Fidelito, fiul lui Castro cu Mirta Diaz-Balart, la ieşirea de la şcoala din Havana, pentru ca Fidel Castro să-l ia cu el în călătoria sa în SUA.
După cucerirea Puterii, Fidel Castro întreprinde un turneu spectaculos prin insulă.
La Matanzas, îl găseşte pe Fidelito, de 9 ani, adus de soră-sa Lidia. Copilul îl însoţeşte pînă la Havana, apărînd pe scenă la marile adunări populare.

Un caz aparte îl reprezintă Juanita Castro.
Ca şi Ramon, Raul şi Lidia, Juanita se implică în Revoluţie. Cumpără arme pentru M-26, merge în SUA ca să strîngă fonduri de la cubanezii exilaţi.
Brună, drăguţă, cu o privire fermă, Juanita se ceartă cu Fidel întîia oară cînd reacţionează la spusele acestuia despre un tată dur.
A fost una dintre cele care l-au sprijinit pe Fidel în expropierea haciendei familiale.
Se împrieteneşte însă, în octombrie 1959, la inaugurarea unei şcoli, la Biran, cu Luis Conte Agüero vedetă a postului de radio CM, consilierul de presă al lui Fidel în turneul din America.
Jurnalistul e pe cale de a deveni dizident, invocînd sovietizarea Cubei.
După scandalul dizidentului Agüero, Juanita vrea să plece şi ea din Cuba. Pentru asta încearcă s-o convingă pe Lina, mama lui Fidel, s-o urmeze.
Mama lui Fidel Castro a lăsat pămîntul (rămas după expropiere) de la Biran şi a venit să stea la Havana, la Juanita.
Juanita îi propune să meargă împreună la Emma, care s-a stabilit în Mexico după căsătorie.
Lina se simte prea bătrînă ca să accepte.
În 1964, Juanita emigrează în Mexic, împreună cu Emma, care era căsătorită cu un mexican. Pleacă apoi la Miami, unde a ţinut, pînă în 2006, o farmacie în Little Havana.
S-a manifestat ca o critică înverşunată a realităţilor din Cuba. Cu toate acestea, în 1998, ea a dat-o în judecată pe Alina, fata lui Fidel, pentru deformarea familiei în autobiografia sa publicată în Spania.
Justiţia spaniolă a obligat-o pe Alina să-i plătească Juanitei despăgubiri în valoare de 45.000 $.

(Va continua)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *