Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro

6. Angel Castro – Fondatorul Clanului Castro

Fidel, Raul, Ramon sînt doar cîţiva dintre membrii Clanului Castro, cum i se spune în Cuba.
Un clan avîndu-l drept fondator pe Angel Castro, din Galicia, provincia săracă a Spaniei.

Angel Castro s-a născut într-o familie extrem de săracă din Galicia, cătunul Láncara, provincia Lugo. Fidel Castro, care a întreprins, în 1992, un voiaj la locurile natale, descria casa ca o cocioabă de 10 pe 6 metri. Încăperea, deopotrivă dormitor şi bucătărie, găzduia nu numai familia, dar şi animalele. Angel Castro n-avea nici măcar un petec de pămînt.

Când izbucneşte războiul de Independenţă al cubanezilor, tatăl lui Fidel vine în Cuba în locul unui fiu de bogătaş, care ar fi trebuit să meargă potrivit tragerii la sorţi.
Se angajează astfel, la 5 decembrie 1875, în vîrstă de 20 de ani, ca soldat în Armata spaniolă, trimisă pentru a păstra Cuba sub Coroana Spaniolă.
După Tratatul de la Paris (10 decembrie 1898), prin care Spania pierde Cuba, Angel Castro se întoarce în Galicia de dragul logodnicei, care-l aştepta la Lancara.
Între timp, iubita se căsătorise. Angel Castro se întoarce în Cuba, în 1899. În Cuba care ajunsese acum sub americani.
Aici se instalează într-o aşezare de cîteva case, Biran, provincia Holguin, în Oriente, uriaşul teritoriu cubanez pe care pusese mîna deja United Fruit Company.

Prin toate datele sale, Compania americană pare descinsă din Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez.
Asta dacă nu cumva romanul celebrului scriitor columbian nu e altceva decît o transcriere în proză a realităţilor din Cuba, în special, şi din Caraibe în general.
United Fruit Company a pus la bătaie 160 milioane de dolari (la valoarea de atunci a monedei americane) pentru a cumpăra şi investi în 100 000 de hectare între Holguin şi Santiago de Cuba, cu un scop precis:
Cultivarea intensivă a sfeclei de zahăr pentru piaţa americană. Pentru aceasta, sînt defrişate păduri cu un lemn preţios: acaju cubanez.

Ca şi în romanul lui Gabriel Garcia Marquez, United Fruit Company, specializată în trestie de zahăr şi nu în banane, construieşte o cale ferată, aduce muncitori haitieni în semi-sclavie, ridică un oraş, Banes. Pe teritoriul îngrădit cu garduri de sîrmă United Fruit Company are propriile şcoli, magazine, gări, ba chiar şi poliţie proprie.

La început, Angel Castro lucrează la calea ferată, pentru a deveni apoi vînzător ambulant de apă şi limonadă pe tren, şi mai apoi tăietor de trestie de zahăr. Băiat isteţ, el reuşeşte să-şi încropească o echipă de muncitori (peste 300 de inşi) şi încheie sub-contracte cu United Fruit. Cu banii astfel cîştigaţi închiriază cîteva hectare de la Companie în zona Biran şi se apucă de cumpărat pămînt bucată cu bucată.

Galician aspru, obişnuit cu durităţile vieţii, ins dur în afaceri şi fără milă faţă de inamici, el ajunge stăpînul unui uriaş domeniu, luîndu-şi dreptul de a se numi Don Angel.
Pe versantul unei coline de la Biran îşi construieşte o casă în stil galician.
O casă aşezată pe piloni de doi metri. În spaţiul de sub casă, dorm vacile, legate de piloni.
Zi şi noapte cutreieră hacienda cu pistolul la brîu, crunt exploatator al haitienilor aduşi să trudească la trestia de zahăr.

Amicul său, Fidel Pino Santos, colon spaniol din Insulele Canare, îl ajută să cumpere primele hectare şi, în general, se manifestă ca un protector.
Bogat, Fidel Pino Santos e consilier la United Fruit Company, membru al Partidului Conservator, consilier municipal la Banes mai întîi, şi deputat în Camera Reprezentanţilor de la Havana, mai apoi.
Amicul său, căruia don Angel îi pune la dispoziţie voturile celor de pe hacienda proprie, îl sfătuieşte să înveţe carte şi i-o prezintă, pentru asta pe Maria Luisa Argota, institutoare la Şcoala americană din Banes.

Ca în telenovele, Angel Castro o ia de nevastă şi are cu ea doi copii:
Pedro Emilio şi Lidia.
Don Angel se poate considera un om ajuns.
Şi-a luat de nevastă o persoană din lumea bună a provinciei şi deţine deja 11000 de hectare.
La vreo sută de metri de casă şi-a amenajat un loc de lupte de cocoşi organizate în fiecare duminică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *