Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Am demontat pas cu pas toate aranjamentele, toate manevrele politice ale FSN-ului în 1990

Da, liderii erau prinşi de mîini, aşa cum poate mai manifestaseră în tinereţe, înainte de război.

Aveau parcă şi o maşină cu o păpuşă de ceară. Ca la nunţi. Dar presiunea era extraordinară. Ne-am urcat pe acoperişul Muzeului „Grigore Antipa“, care era înconjurat de schele şi de acolo am privit totul. I-am văzut pe cei aduşi de la Sectorul 1 de Dan Iosif. Au pătruns treptat-treptat în Piaţă. Liberalii au anunţat că la ora 17 ei vor pleca. Iată, trebuie să ne amintim că încă de atunci ei au fost aşa-zişii înţelepţi. Dar, pînă la urmă, au jucat şi dublu de multe ori. Uşor, forţele de opoziţie au fost răsturnate de muncitori. După asta, pe 29, stăteam pe Ştefan cel Mare, am văzut pe fereastră cînd au trecut cei de la IMGB spre Palatul Victoria. Acum, de cîte ori încerc să-l înţeleg pe Petre Roman, într-un fel să-l trec în Opoziţie, îmi amintesc de aceste lucruri. Am fost martor, nu pot să uit că el nu e un om de opoziţie, că totuşi n-a fost de partea celor care strigau împotriva FSN-ului. Nu e o opoziţie autentică, adevărată. E opoziţie, aşa, de ultim moment. În ianuarie 1990 nu s-a luptat cu Iliescu…

Roman susţine că atunci l-a salvat pe Coposu. Cei din opoziţie cred, totuşi, că a fost un scenariu.

Nu l-a salvat deloc. Dar era şef de guvern şi-l lua dracu dacă cineva îl omora pe Coposu. Nu cred că de dragul lui Coposu a făcut asta.

Opoziţia a reacţionat la declaraţia FSN-ului de a deveni partid!

FSN-ul a anunţat la începutul lui ianuarie că nu va participa la alegeri şi că nu se va transforma în partid. Apoi, aproape la o lună şi-a călcat promisiunea. Eu am şi scris că aşa ceva e absurd. Am fost unul dintre oamenii care a demontat pas cu pas toate aranjamentele, toate manevrele politice ale FSN-ului. Au fost manevre ordinare, se vedeau cusăturile cu aţă albă. Mă rog, se vedeau la un analist, masele însă nu, nu puteau vedea. În momentul acela ei erau şi arbitru şi jucător…

Imediat ce s-a lărgit CFSN-ul, devenit CPUN, aţi scris că cei din opoziţie au fost traşi pe sfoară.

Da, iată şmecheria: CFSN-ul iniţial era altceva, din el făceau parte şi Pleşu, Dinescu, Caramitru. Acest organism constituie un partid – FSN-ul. CPUN-ul trebuia să aibă reprezentanţi din toate partidele, plus partidul FSN-ului. Domnilor, au zis ei, e drept, în CPUN trebuie să intre şi reprezentanţi ai FSN-ului format la Revoluţie. Astfel că FSN-ul a profitat de vreo trei pătrimi din CPUN. Şi, iniţial, se stabilise să fie doar jumătate FSN. Las la o parte partidele satelit. Am sesizat imediat că era o mare şmecherie, la care, bineînţeles, a participat şi Petre Roman.

După constituirea FSN-ului ca partid, au început scenariile compromiterii opoziţiei politice, anticomuniste. Devastarea Palatului Victoria din 18 februarie nu poate fi judecată aşa?

Am fost la faţa locului cu Cornel Nistorescu. N-am intrat, dar oricum, am fost şi eu pe tăpşanul din faţa Palatului Victoriei. Cornel a hălăduit prin sediu, a intrat. De fiecare dată, despre asemenea evenimente, cum a fost şi 18 februarie, s-a discutat foarte mult. Şi s-a spus, în general, că a fost o provocare, că în acea mulţime care începuse să arunce cu pietre şi voia să intre înăuntru au fost provocatori. Că voiau să compromită opoziţia. Nu cred. Eu am văzut aproape toate manifestările acestea. E o psihologie aparte a mulţimii. În acea tensiune e suficient ca cineva să tragă o rachetă sau să arunce o fumigenă… Ca la Revoluţie, cînd s-a intrat în CC. În aceşti ani violenţa, fie fesenistă, fie antifesenistă a fost a unor mulţimi. Gîndeşte-te la Rebreanu, la romanul „Răscoala“… Omul singur e om normal, dar în colectivitate se schimbă. Mai ales cînd e unită de o idee. E pusă pe mare scandal, pe violenţă, care se nasc numai prin unirea indivizilor într-o mulţime.

(Din cartea – interviu ”Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan”, semnată de Constantin Iftime la editura Contraria)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *