Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Am păstrat fluturele intact, să-mi amintească de prietenia mea cu albinele

Încă o săptămână de carantină la Sibiu. Cel mai dor îmi este de Piaţa din fiecare zi de sâmbătă de lângă Sala Transilvania. Aşa simţeam de fiecare dată: că producătorilor, vânzătorilor le plăcea să vândă produsele, să-l mulţumească pe client, să-l câstige pe cumpărător, ca să se întoarcă la produsele lui. La piaţă poţi face chiar o conversaţie scurtă şi inocente linguşeli. Eu fac asta uneori, după ce am aflat preţul produsului care mă-ncântă sau când deja am testat calitatea produselor, iar cel care vinde e respectuos, prietenos, bucuros de prezenţa mea şi nu emană lene. Nu mă târguiesc la piaţă. Nu mă zgârcesc la mărunţişuri, pentru că îl respect pe agricultorul, apicultorul, oierul român. Pe cel ce iubeşte pământul, animalele şi munceşte din greu. Acolo e singurul loc unde mi se pare firesc să „periez” un produs excelent. De abia aştept să se redeschidă piaţa. Cel mai dor îmi este de sectorul cu uleiuri şi cu produse de la albine. Am cumpărat un fluture din ceară ca să lustruiesc o sculptură, dar am descoperit că se schimbă culoarea lemnului prin frecarea de ceara moale de căldură. Am păstrat fluturele intact, să-mi amintească de prietenia mea cu albinele.

Nu sunt cu Mall-urile, nici Supermarketurile, iar magazinele Carrefour Market din Sibiu îmi displac teribil ca design interior, arhitectură. Felul cum au fost gândite lasă de dorit. Nu ai vizibilitate de ansamblu asupra sectoarelor cu produse, asupra pasajelor dintre rânduri, eşti „împins„ să faci curbe, U -turnuri, să te ciocneşti, chiar şi pe timp de carantină de oamenii din magazine. Pentru că este îngust, iar produsele sunt aglomerate, înghesuite pe rafturi, să încapă la greu. Când ochiul e rănit de un design-aranjament prost, care vrea să posede cu lăcomie spaţiul, parcă oboseşti şi cu mintea, de-ţi vine să fugi din magazin, să cauţi un parc, nişte arbori, să te refaci. Sau te trezeşti cu vreunul (inspector!?) care vine cu facturile să-l bată la cap pe casier („am venit cu facturile!!”), în timp ce acesta încasează produsele. Mi s-a întâmplat odată să fiu taxată cu un produs fantomă, nişte lavete lux, de 17 lei, pe care nu le-am observat pe bon decât când am ajuns acasă şi am verificat ce am în pungă şi ce am pe bon. Nu cumpărasem nicio lavetă. Iar lavetele lux sunt un moft la care nu mă dedau. Că-i de lux sau e simplă, laveta-i tot lavetă, bună doar la curăţat. De atunci număr produsele când le descarc din coş să le aşez pe bandă, iar apoi ‘itemurile’ care apar pe bon. M-am folosit şi de strategia ‘name and shame’. „Păcatele” pe un răboj, amintite public, din generaţie în generaţie de casieri. „O domnişoară, o colegă de-a dumneavoastră a făcut asta. Aveţi grijă ce-mi puneţi pe bon. Să nu se mai repete. Nu solicit recuperarea celor 17 lei pentru că asta i-ar face să scape de disconfort şi nu ar învăţa nimic.

Eu sunt pentru protejarea pieţelor. Chiar dacă sunt aglomerate şi te freci de alţii. E un spaţiu unde găseşti mai mult decât produse: o naturaleţe adusă parcă în saci şi în coşuri, din miezul naturii. Da, miroase. Chiar ascuţit, când treci prin sectorul brânzeturi şi cărnuri. Ei, şi?! Pentru cei care nu le suportă sunt Mall-urile, marketurile artificiale. Nimeni nu le ‘ucide’ pe acelea, chiar dacă sunt urâte ca naiba.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

31 comentarii pentru articolul „Am păstrat fluturele intact, să-mi amintească de prietenia mea cu albinele”

  • Monica,

    Mia culpa. Trebuia sa mă gândesc ca nu toți folosesc (încă) acest concept în dialoguri zilnice. Eu mă refeream la proiectul Build Back Better, cu alte cuvinte ce va urma după „criza covid19”. După câte înțeleg, dezastrul acestei perioade încă nu se discuta, dar vom auzi în următorii ani despre el pana ne vom satura. Iar soluția va fi mereu BBB, care, bineînțeles, ne va fi interpretata de cei „școliți” la Oxford… 🙂

    PS. Asta apropo de cum „creau lumea” anticii prin mituri, din discuția precedenta, în timp ce zeii moderni o crează prin „știință” și mai ales „economie”. Dacă n-am avea simtul umorului ca supapa de relaxare, văzând ce vedem și auzind ce auzim, am ajunge niște zombi chiar și fără vreun vaccin…

    • @
      Build Back Better e un Anti(blood–brain barrier).
      de bariera asta, Build Back Better o sa mai treaca exclusiv Hrana Mintii.
      totul se va subordona inteligentei artificiale, iar mai apoi, indirect, Inteligentei Artificiale.

    • dupa criza covid va urma…o alta criza!
      cite crize se vor manifesta?
      pai… stim, deja! tot atitea crize cite sisteme sociale exista. niciuna in plus, niciuna in minus.
      iar crizele sint, de data asta, plenare. asta insemnand ca la finalul crizei…cel care dispare in neant e chiar sistemul! si…pas cu pas toate sistemele sociale vor pica gramada!, din praful lor nascanduse…Sistemul. adica…o singura chestie care unifica toate sistemele sociale intr un intreg. cel mai probabil e vorba despre un soft. pentru ca, cum spuneam, vedeta vremurilor e matematica si va fi Matematica.

      • cea mai haioasa e chiar criza sistemului politic:)), in final politicienii vor ajunge la concluzia, care o sa fie si singura!, ca si-au cantat singuri de ingropaciune:)),
        spre ex ei inca, …asta e impresia mea!, nu stiu ca se afla in plina Revolutie Mondiala,c ca ea a inceput cu o nonactiune ( covid ), si ca cei care au Reactionat primii, adica ‘sistemul politic’ e si cel care va pierde ‘razboiul mondial pe nume Revolutia Mondiala ( Revolutia Mondiala fiind fix desavarsirea razboiului mondial, deci iata cum arata un razboi mondial desavarsit: ca o revolutie mondiala! )

    • Revolutia Mondiala, de data asta, va mai avea un actor: Natura.
      insa de fiecare data a fost asa, atunci cind o civilizatie a ajuns in punctul in care se desavarseste. prin urmare nu mai e doar o revolutie in sistem, in sanul Civilizatiei, ci una deschisa!, Natura intervenind, cel putin o data in mod fundamental, punind la indoiala chiar putinta de exprimare a Civilizatiei, adica insasi viata ei…

    • scoliti la Oxford?…sau cam asa?
      asa o fi!, insa cele care conteaza sint Darurile pe care chiar Natura le daruieste pe aceste vremuri…absolut speciale, sau speciale la mpodul absolut.

      iar aceste Daruri vor fi recunoscute astfel:
      sint Superpozitii!
      adica…din Dar se va hrani si Civilizatia si cei care si-au luat Natura de nevasta!

      fara Daruri…’stiintele nu vor face doua parale.
      darurile sint nimic altceva decit .temelii’ pe care se sprijina procesele fundamentale ale Creatiei. io le am zis ‘termeni fibonacci’

      • SiMonica, ai putea chiar deschide o sesiune de discutii care sa se axeze chiar pe dinamica Revolutiei Mondiale.
        ( si care, zic io, o sa dureze macar pina n 2026:)). zic ‘macar’ pentru cace urmeaza dupa Revolutia Mondiala e…Revolutia Perpetua:)
        deci:
        razboi mondial, dupaia
        revolutie mondiala, dupaia
        revolutie perpetua )
        oricum ai da-o, folosul va exista in mod fundamental.

  • Demult, în fiecare vara, în Piata Mihai Viteazul (piata agro-alimentara) din Cluj, întâlneam un oltean care-si vindea prazul cu un talent incredibil. Era atât de simpatic, încât era imposibil ca cel care trecea pe lânga el sa nu duca acasa si un praz, chiar daca nu-l avea trecut pe lista de cumparaturi.
    „Ia uite ce praz frumos are olteanul acesta!”, li se adresa el tuturor celor care-i aruncau o simpla privire, transformându-i într-o clipa în cumparatori de praz.
    .
    Alte vremuri, pietele nu mai sunt ceea ce au fost odinioara…

    • Geo, asta imi aminteste de experienta mea ca vanzatoare de ghiocei (de o ora) in piata de sub Tampa. Prin anul 1982. Cu sora mea mai mica, fratele si un amic de-al lui am cules cosuri de ghiocei, i-am legat cu sfoara in buchetele si am ocupat o taraba. Chiar am ocupat…ca nu aveam autorizatie, fiind toti minori. Intr-o ora am vandut cateva buchetele. Am testat doar piata. Fratele meu era cel mai tare. Ce lauda ghioceii…in versuri…. ‘we were blazed up’ cum se zice in limbaj slang.

  • Lemn de proasta calitate!
    Ia alt lemn.

  • Monica,

    Ar fi interesant de stiut daca in proiectul BBB pietele, asa cum le stim din vechime, mai au vreun loc. Tare mi-e teama ca nu…

    • ‘BBB stand-alone eco resort’? Probabil ca nu, din ce am citit pe net. Doar daca va fi cerere mare din partea investitorilor-beneficiarilor principali si secundari. Care vor veni sa populeze resorturile. Daca ei vor fi nebuni dupa piete, poate vor fi incluse. Altfel, nu.

      • :))))

        • Aici nu-i acasa. E la hora. O hora a replicilor- emotiilor- emoticoanelor- in care suntem prinsi. O Ciuleandra. Se mai iese din joc (sa-ti tragi sufletul), se revine….

      • Paul,
        nu stiu ce e proiectul BBB. M-am uitat pe net si am gasit ceva despre ‘stand-alone eco resort?!’ Probabil gresit.

        • BBB sau AntiBBB. io zic ca Anti.
          Tangolul e cel care nu mai e permis, caz in care Mintea poa sa fie hranita cu hrana uni. caz in care pietele, cum le stim din vechime vor fi lipsite de Tangou.

          insa la mijloc e o alegere. o faci sau n-o faci. unii vor alege pietele, alea cum le stim din vechime, deci ele se vor manifesta natural. unde? in…crapaturile pamantului.adica in locurile in care ‘apa’ esti chiar tu, in rest, ‘seceta’!:))

        • asa, ca idee, AntiBBB-ul, filtrind Tangoul, crede ca poate filtra si Mintea cu care Inima…Danseaza! :)_))
          Minte VS Inima e, pina la urma…o poveste a Superpozitiilor Mintii.
          tocma daia creca se si pot deslusi itele Civilizatiei…neavand vro treaba cu proiectul ei!:))), ca practic e vorba despre Mintea, aia prinsa-n Tangou, care-si descifreaza propriile dinamici!:))), cum sa nu le recunosti!

          • lucrind cu ‘mintea’, doar, nu poti descifra Civilizatia si dinamicile ei. pentru ca mintea ta nu e Mintea.
            insa lucrind cu ‘inima’, lucrezi si cu Mintea, la limita!:)) insa tot atita ‘minte’ incape n inima pe cit de cuprinzatoare e Iubirea…inimii tale! deci practic e cu Inimosi!, pe vremurile astea!:)) si chiar e!, pentru ca de prezenta lor pe timpul vremilor potrivite e chiar treaba Naturii! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *