Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Am trăit s-o văd și pe asta! Viitorul PSD depinde de Raed Arafat!

Joi, 30 iulie 2020, a avut loc la București ședința Comitetului Executiv Național.
Comitetul Executiv Național e al doilea for de conducere colectivă, după Congres. Credincios adevărului că democrația din societatea românească nu e posibilă fără o democrație în interiorul partidelor, am fost atent în cei 30 de ani de postdecembrism la deciziile luate de organismele de conducere colectivă ale partidelor, la raportul de forțe care și-a spus cuvîntul în adoptarea deciziilor, la discuțiile pro și contra stîrnite de o propunere a conducerii restrînse.

Desigur, în toate partidele postdecembriste, fără excepție, a funcționat tradiția PCR de rezumare a organismului colectiv la condiția de simplu dat din cap la deciziile luate anterior și deseori prin boscheți de către cîțiva membri ai conducerii, nu de puține ori de doar șeful partidului împreună cu nevasta (mai puțin) sau cu ibovnica (mai mult). Asta nu m-a descurajat să mă interesez după fiecare ședință de organism colectiv de conducere a unui partid de hotărîrile luate și chiar de numărul de voturi cu care a fost luată o hotărîre. E una dintre explicațiile pentru care joi, 30 iulie 2020, după ținerea ședinței CExN, m-am grăbit să aflu de la sursă ce s-a decis la această reuniune. Neîndoielnic, despre hotărîrile Congresului au apărut în presă informații. Le-am parcurs fără a pune preț pe ele. Pe de o parte pentru că ziarele și televiziunile nu mai au, ca pe vremea mea, redactori care, acreditați pe lîngă un partid, îți puteau spune și ce-i face rău la stomac soacrei unui lider al partidului, atît de buni cunoscători ai culiselor respectivului partid erau. Azi, din cîte bag seama, site-urile și televiziunile nu mai au astfel de redactori dedicați unui partid sau unei instituții. Pe de altă parte, toate site-urile sînt lovite de Pandemia clickurilor obținute prin titluri viclene, fără nici o legătură cu conținutul. Aceste două cauze mă determină să caut imediat doar informația de la sursă. În cazul PSD, informația ar trebui cuprinsă într-un Comunicat dat publicității după ținerea ședinței. Despre necesitatea unui asemenea document am scris de mi-am scrîntit mîna de a lungul anilor din urmă, în care la șefia PSD s-au succedat echipe după echipe. Nici una n-a găsit de cuviință să ia exemplul Partidului Comunist care avea drept procedură obligatorie publicarea unui Comunicat despre ședințele CPEx sau ale CC, organisme colective de conducere între Congrese.

Interesul pentru a ști dintr-un document oficial ce s-a decis la Comitetul Executiv Național al PSD de joi, 30 aprilie 2020 a fost mult sporit și de așteptările opiniei publice față de această reuniune. PSD are de aproape un an conducere interimară. Ce slăbiciuni presupune o asemenea situație nu cred că e nevoie să mai spun. Doar o conducere aleasă e legitimă și prin asta în stare de a conduce partidul prin cele două războaie mondiale ale politicii românești de anul acesta: Alegerile locale și alegerile parlamentare. Data congresului a fost amînată de mai multe ori. Toate grupările din partid susțin că alegerile pentru funcțiile principale trebuie să aibă loc înaintea alegerilor locale. Invocînd Apocalipsa creată și întreținută de regimul Iohannis, Marcel Ciolacu a lăsat să plutească în ceață pînă acum data Congresului. Sînt însă și alte chestiuni asupra cărora în PSD trebuie să se ia o decizie. Una e cea a felului în care se va desfășura Congresul: on line sau cu prezență fizică. Alta e cea a numărului de participanți. Nu în ultimul rînd o chestiune controversată e cea a inițiativei lui Marcel Ciolacu de a promova votul pe Moțiuni. Ca jurnalist interesat de situația din PSD, am abordat la cristoiuTv cu numeroși interlocutori chestiunile controversate în legătură cu Congresul. Gruparea Teodorovici nu e de acord cu Congresul on line și mai ales cu votul pe Moțiuni. Ca și data Congresului aceste chestiuni trebuiau tranșate la ședința CExN de joi, 30 iulie 2020.

La ultima sa apariție la cristoiuTv (marți, 21 iulie 2020), Gabriela Firea m-a făcut să tresar anunțînd că în PSD se fac pregătiri intense pentru luarea unor decizii privind congresul:

„Miercuri și joi au loc întâlniri cu președinții de organizații din țară, cu președintele interimar Marcel Ciolacu și cu secretarul general, Paul Stănescu.”

În CPEx care avea să urmeze acestor întîlniri – a precizat Gabriela Firea – se va decide și data Congresului.
CEX-ul a avut loc joi, 30 iulie 2020.
De înțeles că am vrut să aflu după ședință ce decizii s-au luat în legătură cu Congresul.

Tot la cristoiuTv, Vasile Dâncu a abordat posibilitatea de fi numit președintele interimar la Consiliului Național al PSD. Domnia sa a lăsat să se înțeleagă că la primul CExN se va decide asta. Astfel că după ținerea ședinței am vrut să aflu din surse oficiale ce s-a decis în chestiunea Vasile Dâncu, și ea controversată în PSD. Pagina de social media a PSD nu mi-a fost de nici un folos. Cel puțin sub formă scrisă n-am găsit aici nici o informație despre deciziile luate de CExN. Cu chiu cu vai am aflat că la deciziile de la ședință s-a referit Marcel Ciolacu la conferința de presă care a urmat CExN. Conferința a avut loc după ținerea ședinței. Ar fi fost normal ca deciziile luate la ședință în legătură cu Vasile Dâncu, cu ținerea Congresului să fie prezente în statementul din deschiderea Conferinței. Nu de alta, dar conferința de presă a fost convocată pentru ca opinia publică să afle ce s-a petrecut la ședință. Statementul s-a concentrat exclusiv pe declarația lui Klaus Iohannis de la Cotroceni. Personal cred că declarația trebuia să fie comentată la întrebări. Dacă partidul simțea nevoia unei reacții spectaculoase se impune semnarea unui Comunicat al partidului. Despre Vasile Dîncu n-am fi aflat nimic dacă desemnarea n-ar fi fost adusă la cunoștință de unul din ziariști, care a aflat asta din surse. S-a desfășurat următorul dialog:

„Reporter: O altă discuție de astăzi din CEx a fost despre Vasile Dâncu. Înțelegem că acesta a fost propus pentru funcția de președinte al Consiliului Național. Dacă puteți să ne confirmați și dacă mai trebuie și o validare în congres.
Marcel Ciolacu: Este propus pentru… Eu l-am propus pe domnul profesor Vasile Dâncu pentru a prelua interimar funcția de președinte al Consiliului Național. Este normal într-un partid politic să fie opinii diferite, lucru care se întîmplă și la PSD, există democrație în interiorul partidului, dar la vot au fost 48 de voturi pentru și un vot împotrivă.”

Chestiunile legate de Congres au fost și ele expediate la partea cu întrebările. Oricît mi-am bătut capul n-am putut desluși cînd se va ține Congresul, cum se va ține și dacă se va vota sau nu pe Moțiune:

„Reporter: Voiam să vă întreb și ce decizie aţi luat în contextul unui viitor congres? Va avea loc un astfel de congres înainte de alegerile locale?
Marcel Ciolacu: Astăzi am pornit procedurile interne de a avea loc acest congres. Mai mult, zilele trecute eu am trimis o adresă către domnul ministru Arafat și aștept de la dînsul un răspuns la care sînt condițiile pentru a fi organizat acest congres. Era normal să declanșăm procedurile, vom vedea dacă congresul va putea fi ţinut pe data de 22 august.”

Ca și în cazul lui Vasile Dâcnu rămîne întrebarea:
Ar fi aflat opinia publică de decizile CEXN privind Congresul dacă nu se interesa reporterul?

Data Congresului plutește mai departe în ceață. Din cîte-mi dau seama cel mai important moment al principalului partid al țării depinde de un secretar de stat la Interne, fie acesta și Raed Arafat. Și cum Raed Arafat e Cioclul Apocaliptic numărul unu al țării, e greu de crezut că el va da voie PSD să-și țină Congresul. De cît de repede se ține Congresul depinde viitorul PSD. Am trăit s-o văd și pe asta! Viitorul PSD depinde de Raed Arafat!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *