Ambasador în vâltoarea istoriei – cartea dublului norocos care este Emil Ghițulescu

Pe vremea cînd era deschisă Biblioteca Academiei (vara cînd BAR e deschisă doar dimineața, aștept cu sufletul la gură venirea toamnei, ca să beneficiez de programul complet, acum însă nu cred că voi mai merge vreodată la BAR), am primit la un moment dat un telefon însoțit de precizarea Hanoi. Izbucnise Criza în China. N-am răspuns prima dată, din teama idioată că voi lua prin telefon un virus asiatic, dar și din suspiciunea c-o fi vreo excrocherie – Cine dracu să mă sune pe mine din Vietnam? La al doilea apel, am răspuns. Era ambasadorul nostru în Vietnam, Emil Ghițulescu. Voia să știe dacă editura Curtea Veche îmi trimisese cartea sa recent apărută Ambasador în vâltoarea istoriei. O primisem, dar fără dedicație. Am dat să spun asta, dar mi-am dat seama că de la Hanoi domnul ambasador n-avea cum să-mi scrie o dedicație pe o carte tipărită la mii de kilometri distanță.

Ambasador în vâltoarea istoriei e cartea dublului norocos care este Emil Ghițulescu. Domnia sa e și un scriitor de talent, autor al unor cărți premiate de Uniunea Scriitorului, al cărui membru e.
Mult mai important, Emil Ghițulescu a fost ambasador în țări mai puțin vizitate de români: Pakistan, Afganistan, Sudan, Venezuela și, acum, e în Vietnam.

Pentru un autor de note de călătorie prezența în locuri mai puțin frecventate de către cititorii săi e un avantaj de neprețuit. Și dacă ar scrie cu picioarele, tot ar fi interesant la lectură, prin lumea aparte descrisă ca ajuns la fața locului. Dacă mai e și scriitor, și nu unul oarecare, ci un scriitor de talent, atunci chiar c-a dat lovitura.

Reproduc alături coperta și un text din carte despre eroii români descoperiți de ambasador în cimitirul american de la Fort Bonifacio din Manila, cel mai mare cimitir american din afara Americii. Din cele 36 000 de nume 100 sunt românești. Notează autorul: „Circa 100 erau ale unor militari americani de origine română, care au căzut în al Doilea Război Mondial, în luptele din Pacific.”
Printre numele descoperite de Emil Ghițulescu:
George Daraban, pompier, Petre Scurtu, locotenent, Victor Petrila, George Gruiu.

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Ambasador în vâltoarea istoriei – cartea dublului norocos care este Emil Ghițulescu”

Invitații cristoiuTv | Adriana Vitan Balint | Eroii din linia întâi, condamnați penal, fac apologia Covidului de frica închisorii
Invitații cristoiublog
Invitații cristoiublog
Invitații cristoiublog
📹 Videoblitz 📹
Loading