Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Ambasador în vâltoarea istoriei – cartea dublului norocos care este Emil Ghițulescu

Pe vremea cînd era deschisă Biblioteca Academiei (vara cînd BAR e deschisă doar dimineața, aștept cu sufletul la gură venirea toamnei, ca să beneficiez de programul complet, acum însă nu cred că voi mai merge vreodată la BAR), am primit la un moment dat un telefon însoțit de precizarea Hanoi. Izbucnise Criza în China. N-am răspuns prima dată, din teama idioată că voi lua prin telefon un virus asiatic, dar și din suspiciunea c-o fi vreo excrocherie – Cine dracu să mă sune pe mine din Vietnam? La al doilea apel, am răspuns. Era ambasadorul nostru în Vietnam, Emil Ghițulescu. Voia să știe dacă editura Curtea Veche îmi trimisese cartea sa recent apărută Ambasador în vâltoarea istoriei. O primisem, dar fără dedicație. Am dat să spun asta, dar mi-am dat seama că de la Hanoi domnul ambasador n-avea cum să-mi scrie o dedicație pe o carte tipărită la mii de kilometri distanță.

Ambasador în vâltoarea istoriei e cartea dublului norocos care este Emil Ghițulescu. Domnia sa e și un scriitor de talent, autor al unor cărți premiate de Uniunea Scriitorului, al cărui membru e.
Mult mai important, Emil Ghițulescu a fost ambasador în țări mai puțin vizitate de români: Pakistan, Afganistan, Sudan, Venezuela și, acum, e în Vietnam.

Pentru un autor de note de călătorie prezența în locuri mai puțin frecventate de către cititorii săi e un avantaj de neprețuit. Și dacă ar scrie cu picioarele, tot ar fi interesant la lectură, prin lumea aparte descrisă ca ajuns la fața locului. Dacă mai e și scriitor, și nu unul oarecare, ci un scriitor de talent, atunci chiar c-a dat lovitura.

Reproduc alături coperta și un text din carte despre eroii români descoperiți de ambasador în cimitirul american de la Fort Bonifacio din Manila, cel mai mare cimitir american din afara Americii. Din cele 36 000 de nume 100 sunt românești. Notează autorul: „Circa 100 erau ale unor militari americani de origine română, care au căzut în al Doilea Război Mondial, în luptele din Pacific.”
Printre numele descoperite de Emil Ghițulescu:
George Daraban, pompier, Petre Scurtu, locotenent, Victor Petrila, George Gruiu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Ambasador în vâltoarea istoriei – cartea dublului norocos care este Emil Ghițulescu”

  • Stimate Domnule Ion Cristoiu, va apreciez mult pentru profesionalism si curaj in aceste vremuri tulburi. Cand prezentati o personalitate publica, ii dati si un gir moral. Nu ma refer la autorul cartii de mai sus, cred ca a-ti inteles reflectia..
    Va recomand un erou national al zilelor noastre, si daca discutati cu Dragos Dumitriu – ziaristul, veti afla in personalitatea lui Iurie Rosca – jurnalistul, chiar o istorie si un model unic, autentic de aparare a romanismului cu pretul vietii si al libertatii, pe link http://iurierosca.md/ si https://www.youtube.com/watch?v=hUL2WVdnj2I

  • Multumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *