Poate mulți nu vor crede, dar acesta este purul adevăr. Am fost și agricultor biodinamic în Germania. Iată contextul.
Cu multe decenii în urmă, la mine acasă a fost sediul Asociației Agricultorilor Biodinamici din România. Pentru a lămuri toți termenii folosiți aici, pentru cei care nu sunt familiarizați cu aceste domeniu, precizez că prin agricultură biodinamică se înțelege cultivarea și producerea alimentelor, îngrijirea animalelor și a peisajului, realizate după principii antroposofice. Ea a fost întemeiată la începutul secolului trecut de către o comunitate de agricultori germani care i-au solicitat lui Rudolf Steiner puncte de vedere pentru practicarea agriculturii, în opoziție cu metodele unde se folosesc îngrășămintele chimice, fapt considerat a fi cauza degradării calităților nutritive ale alimentelor. În Germania și alte țări europene, mai ales în zonele de limbă germană, aceste produse se comercializează în prezent sub sigla Demeter, presupunând, de asemenea, forme ecologice de combatere a dăunătorilor și opoziție față de cultivarea alimentelor modificate genetic. Sigur, eu stăteam pe atunci tot în București, dar organizatorii nu aveau un sediu solicitat la depunerea actelor de constituire a asociației și așa s-a ajuns la mine.
M-au ajutat mult și cele câteva noțiuni de limbă germană. În aceste condiții am plecat într-o deplasare istorică, în calitate de interpret, pentru o delegație de agricultori din România. Ajuns în Germania, evident nu puteam să traduc tot, dar prin limba franceză și engleză, făceam față într-un context internațional.
Sediul nostru a fost la o gospodărie biodinamică situată în Steinkirchen, comună din landul Saxonia Inferioară.
Familia asta era specializată în creșterea merilor. Avea suprafețe uriașe cultivate cu meri de mai multe soiuri. Țin minte, ca și acum, că m-a impresionat organizarea lor.
Vă dau ca exemplu modul în care furnizau merele la diferite comenzi.
Într-o dimineață, pe la ora 4, am fost și eu într-o asemenea cursă.
Când am plecat, camioneta noastră era încărcată cu lăzi pline de mere. Am plecat așa de dimineață pentru a avea șoseaua liberă, înainte de ora obișnuită de aglomerare.
Am parcurs rapid distanța până la Hamburg, era încă noapte când am ajuns. Ne-am oprit la prima casă. Aici, șoferul meu avea cheile de la garaj, a descuiat, a aprins luminile, a dat jos 5 lăzi cu diferite soiuri de mere.
Tot șpilul era că lăzile fuseseră aranjate în așa fel încât, la prima adresă am descărcat lăzile care erau la suprafață. Șoferul meu a stins apoi luminile, a încuiat și a plecat la a doua adresă. Cu alte cuvinte, cumpărătorul se scula dimineață și găsea în garaj lăzile după soiul merelor comandate. Plata se făcea prin cont și cu asta gata.
La a doua adresă, tot așa, chei, lumină, lăzi lăsate. Acum erau la suprafață lăzile pentru a doua adresă deja. Cred că am mers cu acest sistem la cinci gospodării unde nu am văzut pe nimeni. Intram doar în garaje, lăsam merele frumos parfumate și colorate, stingeam lumina, încuiam și plecam în treaba noastră.
Sistemul m-a impresionat, ce să spun.
Sistemul agriculturii biodinamice se bazează pe evitarea îngrășămintelor chimice și utilizarea compostului. Adică, resturile organice din gospodărie. În principal tot ce rămâne de la mese. Rezultă un amestec uscat plin de nutrienți esențiali solului, ce constă practic în materie organică descompusă. Tot secretul era să pui în compost puțin praf din cornul vitelor. Acest praf are un rol benefic și produce o creștere explozivă a tuturor culturilor care sunt întreținute cu acest timp special de îngrășământ.
Poate voi mai avea ocazia să mai dau detalii cu altă ocazie.
Acum, în prima zi a anului 2022, vă doresc tuturor sănătate! La mulți ani!
Lasă un răspuns