Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Analiză EFE: Zelenski a folosit o tehnică de suprapunere a imaginilor, astfel încât să apară în locuri unde nu era în realitate

De mai mult de o lună, comunicarea publică despre situația din Ucraina s-a făcut exclusiv pe principiile propagandei de război, mult diferită față de propaganda obișnuită. Rechiziționarea televiziunilor de știri de către Regimul militar Iohannis, cenzurarea și autocenzurarea au făcut ca publicului să i se ofere doar produsele PSYOP. Pe plan mondial au apărut și voci care, cu argumente, spun și altceva decît propaganda de război. La rubrica Războiul, dincolo de propaganda de război, cristoiublog.ro va găzdui puncte de vedere din lume, dar și din România care se supun numai și numai Datoriei de a spune Adevărul.

Articol preluat de pe G4Media

În perioada scursă de la începutul invaziei ruse preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a filmat apărând în diverse locuri din capitala Kiev, dar el de fapt nu se afla în acele locuri şi a folosit pentru realizarea respectivelor înregistrări o tehnică de suprapunere a imaginilor, a remarcat agenţia EFE, în urma verificărilor efectuate prin sistemul său de ”fact-check” şi consultării unor specialişti în domeniu, potrivit Agerpres.

Tehnica folosită, denumită ”Chroma key”, constă în înlocuirea unui element vizual, fotografie sau imagine, cu un altul. Preşedintele ucrainean, fost actor de comedie, a recurs efectiv la această tehnică cinematografică pentru a simula prezenţa sa în locuri din Kiev fără să se afle în realitate acolo.

Una dintre aceste secvenţe a fost publicată de Zelenski pe pagina sa de Facebook şi pe canalul său de Telegram pe 19 martie. El apare în acele imagini în faţa ”Casei cu Himere”, o clădire construită în stilul Art Nouveau şi situată în faţa sediului preşedinţiei.

După cum explică un expert spaniol în tehnică digitală, José Noblejas, la începutul înregistrării preşedintele ucrainean se îndreaptă către cameră în aşa fel încât ”în doi paşi, creşte un metru”, ceva ”prea evident pentru a fi o situaţie reală”. Mai mult, remarcă acelaşi specialist, umerii lui Zelenski se estompează cu fundalul imaginii, un alt indiciu că a fost o înregistrare făcută cu ”Chroma key”.

Acest truc video a fost folosit şi într-o înregistrare din 8 martie în care Zelenski a simulat că se filmează cu un smartphone lângă o tranşee. În această secvenţă se observă cum o parte din urechea dreaptă a preşedintelui dispare când se suprapune peste numărul de înmatriculare al unui vehicul parcat în apropiere. ”Când în jurul capului avem elemente de mici dimensiuni, se întâmplă uşor ca ”Chroma key” să mănânce o parte dintr-unul din elemente”, explică expertul citat.

Totuşi, alte imagini cu Zelenski considerate îndoielnice de unii internauţi sunt de fapt reale şi nu au suferit nicio manipulare digitală, notează fotograful Juae Martín, expert la rândul său în ”Chroma key”. Este cazul înregistrării din 11 martie, în care Zelenski apare în stradă în faţa sediului preşedinţiei, sau cel al imaginilor de miercuri filmate în biroul său oficial. Coerenţa iluminării, umbrele, mişcările camerei şi alte detalii demonstrează în ambele cazuri că imaginile nu au fost falsificate digital.

Mai mulţi internauţi au observat tertipul folosit de Zelenski şi l-au invocat drept dovadă că el ar fi părăsit capitala ameninţată până de curând de trupele ruse, ceea ce însă nu se confirmă, preşedintele rămânând la Kiev cel puţin o mare parte din timp şi a avut acolo inclusiv întâlniri faţă în faţă cu politicieni şi jurnalişti, cum a fost interviul acordat pe 1 martie agenţiei Reuters şi postului CNN în buncărul unei clădiri guvernamentale din Kiev.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Analiză EFE: Zelenski a folosit o tehnică de suprapunere a imaginilor, astfel încât să apară în locuri unde nu era în realitate”

  • @Gib
    -si cine l-a ales pe expert
    nu noi,asta e cert!

  • „pixelul albastru”,stim.
    cu ce pretentii afirma Agerpres (daca le apartin urmatoarele)
    „pe principiile propagandei de război, mult diferită față de propaganda obișnuită.”,
    ei agerpres ce fel de propaganda fac?
    -nu mai produc poze frumoase cu fabrici si uzine,holdele roditoare,macaralele razacioase-n
    soare la comanda partidului comunist DE OCUPATIE din Romania?

    (agerpres a scapat ocazia sa pozeze gravide in campul muncii????
    PAI DE CE?)
    (dom’le
    maxtor a avut profesoare in stadiul innaintat de graviditate,
    or fi fost saracile cu foamea-n gatzi
    sau faceau munca patriotica??????)

  • Daca „explică un expert spaniol în tehnică digitală” cum sa nu cred ? Bai nene exista vagoane de experti in tehnica digitala, a zis unul si o ia planeta razna ? Sunteti deosebit de prosti inseamna.

  • A inceput sa-mi fie lehamite de mascariciul asta si greata cand vad „marii conducatori” ai Europei cum joaca in scenariul care cu siguranta ne va nenoroci pe toti. Intre timp am vazut pe Alerta digital cum niste dragalasi din batalionul Azov spanzura niste civili pe care ii considera prorusi, femeia fiind insarcinata. Am mai vazut si cum ii tortureaza pe prizionierii rusi, membre taiate, ochi scosi. Toate astea sunt filmate pentru ca ei se mandresc cu ceea ce fac si implicit toata Europa e complice prin sustinerea pe care o acorda si ma intreb cum s-a ajuns asa departe ca sa poti sustine niste nazisti. Ma mai intreb ce vor face nazistii astia cand se va termina razboiul cu atatea arme si convinsi de faptul ca au ajuns eroi. Va recomand filmuletele lui Patrick Lancaster, jurnalist, acum este in Mariupol. Ori ucraienienii ori rusii, pentru mine erau la fel, dar am ajuns sa cred ca ucraienienii sunt mai periculosi.

    • Vezi anul 1941 in articole ale istoricilor despre nazismul ucrainean.I-au îngrozit și pe naziștii nemți.

      • Asta au făcut și înainte de Declansarea războiului,A-T terorizat și au masacrat populația rusofona,in ukr nazismul are acordul politicului și al guvernului,este prezent și foarte adevărat ,denazificarea e un fapt concret probat,dar nu mai interesează oe nimeni in acest ocean de manipulare mediatica.
        Occidentul a închis ochii la nazismul in expansiune din UKR,nazism semnalat și documentat chiar de presa americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *