Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Anca Popescu despre Breaza: „Norii însuflețiți”

Încercăm, în limita posibilităților noastre, să aducem cât mai mulți oameni în situația de a cunoaște locurile incredibile din orașul Breaza, chiar dacă este stare de alertă.
Astăzi, 10 iulie, când scriu aceste rânduri, vă propun o mică impresie, dar de nota 10 plus, scrisă de doamna Anca Popescu.

Iată ce am primit:

„«Nu are legătură vârsta cu literatura. Poți scrie și la 100 de ani. Eu scriu ce simt, ce văd în jur, în public. Cineva m-a definit ca fiind o îmbinare fericită între Badea Cârțan și Maica Tereza. Toate lucrările mele sunt inspirate din ceea ce am trăit» – Marta Miclescu.

Într-o frumoasă seară de iulie, am avut privilegiul să vizităm, fără să știm dinainte unde mergem, Casa de Creație a scriitoarei Marta Miclescu, loc de inspirație și gazdă pentru numeroase lansări de carte a celei ce s-a născut pentru a fi de folos și dacă nu va mai fi făcut, înseamnă că nu va mai fi fost pe Pământ, după cum însăși domnia sa declara, într-un interviuDoamna Marta Miclescu este de folos și după trecerea la cele veșnice prin operele pe care le-a lăsat, prin dedicația cu care s-a pus în slujba semenilor și prin faptul că, în acest unic loc de creație, având o energie aparte, celor cărora le binecuvântează venirea le oferă o altă perspectivă asupra vieții muritoare.

Un loc feeric, care te duce cu gândul la un basm și în care poți intui pașii poetei prin grădina de vis, contemplând măreția naturii și ființând odată cu ea în actul creației, căruia i-a dat viață prin scrierile sale. A debutat la vârsta de 70 de ani și a scris, de la poezie la romane neprețuite: Piatra cu aripi, Verdele iubirii, Viața-singurul roman, Visele Anisiei, Nimbul iubirii, iar lista continuă în lumina unui har aparte până la 89 de ani, când publică ultimul volum, Liniștea de sub vânturi.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, doamna Marta Miclescu a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Breaza în anul 2011; a pus bazele Cenaclului Literar Lira și a înființat o tabără de literatură în limba engleză pentru copii chiar în casa din Breaza, loc de inspirație, de exultare sufletească și de întâlnire cu demiurgii. Totodată a inițiat un proiect inedit, prin care a vrut să scoată literatura de la subsol, cum însăși scriitoarea spunea, și anume Cu cartea în deplasare, care s-a bucurat de un real succes atât în țară, cât și în străinătate.

Lucrul cel mai frumos este faptul că fiica domniei sale, doamna Adriana Miclescu continuă visul început de mama sa și, chiar dacă nu mai locuiește în țară, se dedică literaturii, fiind o gazdă primitoare pentru nenumărate cenacluri, lansări de carte și momente de creație speciale, în memoria acesteia. Și căreia îi mulțumim, pentru că a făcut posibile multe întâlniri de suflet, cum a fost și a noastră.

Alături de oameni speciali, fam. Bunescu, cu care am pornit pe drumul prieteniei și cărora le mulțumesc pentru invitația în acest loc nebănuit, am descoperit o grădină de poveste, cu căpițe de fân ce urcă semețe spre norii însuflețiți parcă de spiritul unui om fidel creației, doamna Marta Miclescu; nori care, la lăsarea serii s-au luminat discret în culoarea nemuririi, așa cum o percep eu.

Cu iarba proaspăt cosită în jur, câteva statui din piatră, reprezentând busturile marilor Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, privesc impunătoare tabloul rămas în urma celei ce a iubit atât de mult arta, omul și cartea. Cu flori discrete, dude și zmeură, pomi roditori și o măsuță pe care am împărțit împreună gândurile, poeziile, amintirile și tainicul miros de fân, timpul a zburat, fără să ne dăm seama.

Timpul care aici pare să se fi oprit, împletind bătăile inimii Martei Miclescu din văzduh cu ale noastre, în astfel de momente de serene aduceri aminte pe viață, pentru care suntem recunoscători prietenilor, gazdelor, Cerului”.

Aici se termină textul semnat de Anca Popescu. Îl oferim în dar, cititorilor fideli care urmăresc cristoiublog.ro. În plus, aveți niște imagini superbe realizate de doamna Popescu, ce amintesc de memorabilul volum semnat Petru Creția „Norii”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Anca Popescu despre Breaza: „Norii însuflețiți””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *