Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Angajat prostește în bătălia cu dușmanul PSD, PNL s-a putea trezi lăsat în fundul gol la alegerile din 6 decembrie 2020 de aliatul USRPLUS

Sîmbătă, 31 octombrie 2020, Dan Barna, președintele USR, a postat pe Facebook, sub titlul Final și început de sezon un text în care trecerea în revistă a patru evenimente din ultimele două zile ale Istoriei USR – lansarea Programului de Guvernare, depunerea jurămîntului ca primar al Capitalei de către Nicușor Dan, depunerea jurămîntului ca primar al sectorului 1 de către Clotilde Armand, depunerea jurămîntului ca primar de Timișoara de către Dominic Fritz – îi dă posibilitatea unor concluzii mai mult decît optimiste despre șansele USRPLUS la alegerile din 6 decembrie 2020:

„Toată această aliniere de planete în două zile dă un reconfortant sentiment de lucruri așezate în făgașul lor firesc. Și dacă adăugăm și zecile de primari și miile de consilieri USRPLUS care tot ieri sau în zilele anterioare au depus jurământul, intrând cu onestitate în aventura administrației locale, trebuie să recunoaștem: «e Netflix frate».

Episod final de sezon 1: Oameni care n-au mai stat deoparte!
Urmează din 6 decembrie sezonul 2: Revoluția bunei guvernări. Și mai multă acțiune și mai mult suspans și mai multe provocări.
Rămâneți alături de noi. Haideți la vot pe 6 decembrie.
#Romaniefarahotie”.

E vorba, firește, de o inițiativă de campanie electorală. Da, dar tocmai de aceea nu putem să nu-i remarcăm originalitatea (invocarea Netflix, de exemplu) într-un peisaj de mesaje electorale mediocre în monotonia lor, precum sloganul Dezvoltăm România al PNL, sau ridicole în ieftinătatea lor, precum idilizarea Guvernul Orban de către președintele Klaus Iohannis coborît la nivelul unui biet lipitor de afișe al partidului.

Mesajul lui Dan Barna nu e numai original din punctul de vedere al creativității, aspect absent la alte partide în campania electorală declanșată deja. E și semnificativ pentru starea de spirit pe care vrea s-o impună activului USRPLUS și electoratului Alianței prin mesajul fără echivoc:
Sîntem pe cai mari!
Tot ceea ce se întîmplă cu noi în aceste zile arată că sîntem în grafic cu Cucerirea Puterii.

Desigur, îmbărbătarea oștii prin mesaje e un mijloc de bătălie electorală. Nu altfel se explică declarațiile lui Klaus Iohannis despre PNL ca sigur cîștigător al alegerilor. Chiar și Marcel Ciolacu, care, deși știe că Istoria impune PSD să se dea nițel la o parte, folosește mesajele triumfaliste.

În cazul mesajului transmis de Dan Barna lucrurile depășesc simpla manevră electorală. Textul, trecînd în revistă ceea ce liderul USR desemnează a fi evenimentele unui episod de serial de pe Netflix, sezon intitulat Oameni care n-au mai stat deoparte, mărturisește o determinare de a lupta pentru Cucerirea Puterii nemaiîntîlnită pînă acum de cînd s-a înființat USR. Oricît ar părea de ciudat, nici în campania pentru prezidențiale n-am întîlnit această determinare, ivită din sentimentul că Avem vîntul în pînze!

Toate calculele arată că la 6 decembrie 2020 balanța Istoriei va înclina către Dreapta. Dar oricît de puternică ar fi voința românilor de a pune, în fine, în întregime Puterea în mîinile Dreptei, mai mult de 55% Dreapta n-are cum să obțină, dacă ne uităm la votul politic din 27 septembrie 2020, și includem în Dreapta și UDMR. Ba mai mult, dacă ne gîndim la condițiile de excepție ale alegerilor de anul acesta, PSD ar putea să mai ia, împreună cu ProRomânia, din partea Dreaptă a electoratului un procentaj în plus față de cel obținut la locale.

În aceste condiții, ale procentajului limitat la electoratul care va vota Dreapta, bătălia principală, bătălia crîncenă se va duce între partidele de Dreapta. Oricît ar repeta electoral Klaus Iohannis că PSD e Dușmanul Poporului, e Forța retrogradă, PSD n-are cum să piardă voturi față de cele obținute la locale. Pentru că sloganul Să mergem la alegeri ca să biruim PSD! și-a pierdut eficacitatea după un an de guvernare PNL.

Nici proclamarea PSD drept dușman principal de către PNL, la indicația venită de la Cotroceni, n-are cum să aducă voturi în plus Dreptei față de cele obținute la locale. Să nu uităm că și în campania pentru locale dușmanul de moarte a fost proclamat de către Klaus Iohannis și de liderii PNL, tot PSD.

Și PSD, văzut ca fiind în pragul dezastrului, a obținut un scor surprinzător de bun. Cu atît mai mult n-are cum să fie eficientă desemnarea PSD drept principal dușman pentru PNL, cu cît dezastrul din administrarea Pandemiei poate duce la un spor de voturi pentru PSD.

Partidele de Dreapta, însumate, nu mai au de unde să ia electorat în plus față de cel de la votul politic de la locale.
Prin urmare, bătălia pe viață și pe moarte din campanie va fi în interiorul Dreptei, pe procentajul care va reveni anti-PSD-ismului. Și e limpede, chiar și unui orb într-ale politicii, că bătălia se va duce între PNL și USRPLUS pentru o redistribuire a voturilor. Tot ceea ce pierde PNL nu merge la PSD. Merge la USRPLUS.

Mesajul lui Dan Barna, anunțînd că premierul va fi Dacian Cioloș și nu Ludovic Orban, transformarea aniversării a 5 ani de la Colectiv într-un moment pro Guvernarea Cioloș, mediatizarea triumfalistă a depunerii jurămîntului de către cei trei reprezentanți ai USR, ba chiar și cultivarea excesivă a primelor măsuri ale acestora (intrarea lui Clotilde Armand în primăria Sectorului 1 s-a vrut o intrare a lui Jeanne d’Arc în Orleans) – toate acestea dezvăluie că USRPLUS a înțeles adevărata miză a campaniei:
Ruperea de cît mai multe voturi de la un PNL aflat la Guvernare.

Ce strategie are PNL?
Una impusă de Klaus Iohannis:
Evitarea pe cît posibil a confruntării cu USRPLUS, prin trecerea cu vederea a atacurilor anti-PNL, ba mai mult îmbrățișarea Alianței în paralel cu continuarea bătăliei cu PSD.
Evitarea confruntării cu USRPLUS se face însă printr-o strategie strigătoare la cer de stîngace.
Atacurile USRPLUS sînt etichetate ca fiind în favoarea PSD. USRPLUS e îndemnată să lupte umăr la umăr cu PNL, împotriva PSD.

E o strategie dezastruoasă.
Prin măsurile de cosmetizare a imaginii, prin teatrul pierderii majorității parlamentare și mai ales prin teatrul pierderii localelor, deși succesul a fost evident, PSD nu mai poate fi identificat cu Monstrul din vremea lui Liviu Dragnea.

De la PSD nu se mai poate lua nimic în campanie.
Da, dar la alegeri PNL se poate trezi lăsat în fundul gol tocmai de USRPLUS.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Angajat prostește în bătălia cu dușmanul PSD, PNL s-a putea trezi lăsat în fundul gol la alegerile din 6 decembrie 2020 de aliatul USRPLUS”

  • Puțini oameni vor merge la vot. Nimic nu mai motiveaza votantul ce a avut ocazia sa vadă că votul sau nu contează, iar pentru guvernare se pregătesc detasamente de ageamii care încă nu gândesc și vorbesc coerent…
    Probabil „tableta” cu softul sau miraculos va decide ce și cum in funcție de absenteismul masiv, probabil și de starea vremii precum și de direcția vântului politic USA/Germania.

  • Maitre , fiti linistit : STS voteaza si corecteaza optiunile „bolsevicilor „, „putinistilor „, „antieuropenilor „, etc . Deja totul e programat: procentele pe care le vor lua partidele ( si care vor fi comunicate din timp dlui Pieleanu pt ca „sondajul ” sau sa pregateasca populimea pt ce va sa vie ) precum si personajele – baetii nostri – ce vor candida in fiecare dintre formatiunile politice competitoare .
    STS -ul chiar vrea sa ne usureze munca : voteaza pt noi ! Pt ca ne iubeste .

  • pe stanga o balanta, psd pe un taler, per si proro pe altul ( de ce n-or fuziona, ca pro ro mai poti fi exclusiv indirect, pe vremurile astea, adica fiind mai nainte proNatura?!)

    pe dreapta o balanta, pnl pe un taler si usrplus pe altul.

    cel mai bine definit taler e cel al usrplus, pina una alta… acolo e un strateg capabil, …si a aratat capacitatea…cu ceva vreme n urma, e bun.
    si e bine ca e bun…ca i obliga si pailalti sa fie tot asa.

    nu conteaza cine si cum actineaza, ci daca sistemul de balante e functional. momentan e cam terci, pentru ca talerul principal, pe care sta per si proro e lipsit de contur. insa conturul ‘se cunoaste’, e fix conturul usrplus…intors pe dos!
    psd si pnl fiind varianta moderna a stangii, respectiv varianta clasica a dreptei, pentru ca si usrplus e varianta moderna a stangii, iar…molusca asta, per-proro e varianta clasica a stangii, intr atit de clasica incat se suprapune peste dinamica Naturii!

    deci faptul ca usrplus are o strategie, iar asta doar pentru ca pacolo e un strateg capabil…e de bine! bravo!
    asa si numai asa se pot repozitiona si celelalte pozitii din balanta sistemului politic.

    cheia balantelor sistemului politic e una si doar una.
    se misca singure, echilibrindu-se prin felul in care acestea sint definite. insa…pentru ca asta sa se intample, talerele tre sa fie plenar definite!
    singurul taler clar-cristal e usrplus. e modernitatea intruchipata a dreptei.
    …ailalti…ce-or astepta?!

    • daca balantele sistemului politic sint definite altfel decit natural, deci talerele sa se suprapuna peste Cifrele…Curcubeului, …din sistemul politic se va alege…’un taler’, ca va fi echilibrat exclusiv in mod Artificial, deci pe talerul celalalt se va manifesta…Inteligenta Artificiala. adica ‘noul sistem politic’
      una peste alta…ori la Brat cu Natura, ori la Brat cu Artificialul, calea de mijloc nu mai exista, ..oricum era abur…

      • usrplus e intr atit de bine definit incat..a declarat inclusiv Natura…un produs artificial!:))
        n ai treaba cu ei!:)))

      • Problema nu e Teza, ci unde anume se afla ea in mod absolut.
        Pentru ca in mod absolut relativ se poate afla ori intr un cap, or in alalalt :))
        Prin urmare tocma daia talerul principal tre sa se kiste…absolut natural, abia treaba altora fiind..sa l puna la indoiala, pe vremurile astea chiar plenar…

      • Prima Culoare e 3, adica Rosul, iar pe talerul asta sta molusca asta nedefinita…’proro si per.
        Ultima culoare din Curcubeu e Albastru, iar aici sta usrplus. Pina la urma toate balantele se suprapun, din toate mai ramanand doar asta, Albastru VS Rosu( …nu invers)
        insa pina cind balantele se vor echilibra in mod absolut, Albastru e pe pozitia lui 7:))

  • Avand in vedere toate resursele puse impotriva PSD-ului ,un scor de peste 30% poate fi considerat chiar bun!
    Daca securitatea n-ar bate la fund planatele sa se aliniezena oridin cu sacul in spate la biroul electoral ,caprarul Birna si colonelul Ciolos nu ar trece de 10%%
    Sa nu mai luam in calcul o pandemia care tine acasa un procent mare din cei peste 60 de ani care merg cu psd-ul!
    La locale psd-ul a luat peste 30% fara grosul pensionarilor si cu primari luati la gramada!
    Ideal ar fi ca psd-ul sa cel putin 35% si PNL -ul sa iese la egalitate cu Securitatea -aripa tanara!
    Pentru PSD- singura sansa sa dea presedintele in 2024 este sa intre in opozitie intarit dupa aceste alegeri pe la un procent de 35% si sa-i lase pe baiati sa isi faca treaba!

    PNL si PLUSR vor face sa para conventia democratica CDR din 1996-2000 si guvernul tehn0crat „0 ” un pistol cu apa !

    Nu au oameni pregatiti! Aia din CDR mai stiau nitica profesie,dar mai cerea si buzunarul…!Il poti compara pe Ciumara cu Ciltu!Il poti compara pe Radu Vasile sau Ciorbea cu Orban sau Ciolos! Aia macar stiau ceva carte!
    Nu ca dna Veorica ar mai grozava decat Orban!

    Asa ca psd-ul trebuie sa faca opozitie si drepta se urizata si neomarxsista sa rastoarne dulapul de bine peste bobor sa-l sature!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *