Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Animale de companie pe câmpul de bătălie

Animalele de companie pot să devină animale de companie, dacă pui accentul acolo unde trebuie. O companie este o subunitate militară mai mare decât plutonul și mai mică decât batalionul. În general este formată din 80-225 soldați și este comandată de către un căpitan sau maior. Mai multe companii formează un batalion. Iar în cadrul acestor companii, extrem de multe animale au luat parte la Marile Războaie ale Umanității.

Astăzi, vom vedea povestea unora dintre aceste animale, adevărați eroi viteji. Începem cu Tirpitz, ființă care a fost mascota HMS Glasgow în timpul Primului Război Mondial. Acest porc fusese inițial ținut la bordul crucișătorului german SMS Dresden până când vasul s-a scufundat, în martie 1915. Tirpitz a fost abandonat împreună cu nava, dar a reușit să scape și să înoate departe de vasul care se scufunda. A fost reperat de către echipajul navei HMS Glasgow, aflată în apropiere, iar unul dintre marinari a sărit să salveze animalul speriat, omul fiind aproape în pericol de moarte în acest proces. Echipajul i-a acordat lui Tirpitz o falsă Cruce de Fier, o distincție militară germană, pentru că a rămas la bordul SMS Dresden, care se scufunda, după ce restul echipajului său a fugit. Tirpitz a servit drept mascotă a orașului Glasgow până în 1916, când a fost retras la Școala de Artilerie Whale Island Gunnery School de lângă Portsmouth. Animalul a fost scos la licitație pentru carne de porc, în 1919, adunând 1.785 de lire sterline pentru Crucea Roșie britanică. Capul lui Tirpitz a fost montat și donat Muzeului Imperial de Război din Londra, unde rămâne expus.

Un alt erou este Wojtek, „Ursul soldat”, animal care a fost mascota de companie a celei de-a 22-a Companii de aprovizionare a artileriei de transport, Corpul II polonez, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ursul brun sirian a fost adoptat, pe când era doar un pui, de către trupele poloneze în timp ce treceau prin Iran, în drumul lor spre o detașare în Orientul Mijlociu. Wojtek, care înseamnă ,,războinic fericit”, cântărea aproximativ 113 kg și a ajuns la o înălțime de peste 1,80 metri. Dar era extrem de docil și se simțea bine în compania oamenilor, adesea luptându-se în glumă sau jucându-se cu militarii. În 1943, unitatea a fost trimisă în Italia, iar Wojtek a fost înrolat pentru a-i putea însoți, i s-a atribuit chiar un număr de serviciu și i s-a dat gradul de soldat. În timpul luptelor crâncene pentru Monte Cassino, Wojtek a ajutat la sarcina vitală de a asigura aprovizionarea trupelor de pe front, transportând obuze grele și cutii de muniție. Imaginea lui Wojtek cărând obuze a fost încorporată ulterior în însemnele companiei. După război, Wojtek a călătorit cu unitatea în Scoția, unde și-a găsit în cele din urmă un cămin la grădina zoologică din Edinburgh până la moartea sa, în anul 1963.

Continuăm cu Acoustic Kitty, denumire care nu este numele pisicii în sine, ci numele unui proiect al CIA în valoare de peste 20 de milioane de dolari, destinat spionării Kremlinului și a ambasadelor sovietice. Un microfon a fost implantat în canalul auditiv al unei pisici, cu un mic transmițător radio implantat la baza craniului acesteia. Se crede că prima pisică a fost lovită imediat de un taxi. Cercetătorii CIA au ajuns la concluzia că erau prea multe probleme legate de antrenarea pisicilor, iar proiectul a fost întrerupt.

Trecem la Mourka, care nu doar că a fost prezent la cea mai importantă bătălie de pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial, ci a fost un participant activ. Poreclit Battlecat of Stalingrad, Mourka a aparținut Brigăzii 124 de pușcași sovietici. Motanul a transportat mesaje despre pozițiile germane de la cercetașii sovietici către alți militari și a transportat pliante de propagandă către trupele germane.

Închei „topul” cu Félicette și Oscar. În octombrie 1963, la un an după ce Statele Unite l-au plasat pe John Glenn pe orbita Pământului, centrul francez de cercetare medicală CERMA a lansat o pisică la 160 de km de suprafața Pământului, fără a ajunge pe orbită. Félicette a fost singura pisică aflată vreodată în spațiu și a zburat timp de cincisprezece minute, înainte de a se întoarce pe Pământ, în viață, cu ajutorul unei capsule. Veteran al cuirasatului german Bismarck, al HMS Cossack și al HMS Ark Royal, un motan pe nume Oscar (Unsinkable Sam, cunoscut și sub numele de Oskar) a supraviețuit scufundării a trei nave care și-au găsit sfârșitul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După ce și-a încheiat serviciul pe mare, a fost transferat la biroul guvernatorului Gibraltarului înainte de a se muta în Irlanda de Nord după război. A murit în Belfast, în 1955.

Fotografie: Wojtek


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *